Висоцький Зиновій Тарасович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Висоцький Зиновій Тарасович — член Української Центральної Ради.

Під час Української революції 1917–1921 рр. — активний громадський діяч у Херсонській губернії, член Всеукраїнської ради селянських депутатів від Херсонського повіту та Всеукраїнської ради робітничих депутатів, член Української соціал-демократичної робітничої партії. Був обраний до складу Української Центральної Ради. Брав участь в організації місцевих органів влади УНР у Херсонській губернії. Їздив на Версальську мирну конференцію у складі делегації УНР.

З 1921 р. — член Закордонної групи українських комуністів у Відні на чолі із Володимиром Винниченком.

У радянський час працював співробітником Інституту української наукової мови, керівником підвідділу кодифікації законів Народного комісаріату юстиції УСРР. Учасник конференції з обговорення проекту правопису у травні-червні 1927 р. Вступив до Української комуністичної партії.

Орієнтовно у 1935–1936 рр. був репресований.

Література[ред. | ред. код]

  • Зиновій Висоцький: козак-характерник з політичним темпераментом, гострим розумом і твердою вдачею // Чорноморська хвиля Української революції: провідники національного руху в Одесі у 1917-1920 рр.: Монографія / Вінцковський Т. С., Музичко О. Є., Хмарський В. М. та ін. – Одеса: ТЕС, 2011 – 586 с.