Вишневський Вікентій Карлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вишневський Вікентій Карлович
пол. Wincenty Wiszniewski
Народився 1781
Річ Посполита
Помер 13 (25) червня 1855
Санкт-Петербург, Російська імперія[1]
Країна  Російська імперія
 Річ Посполита
Діяльність астроном, географ
Заклад Санкт-Петербурзький державний університет
Членство Петербурзька академія наук
Рід Q63531316?
Нагороди
орден Святого Станіслава I ступеня орден Святого Володимира III ступеня

Вікентій Карлович Вишневський (1781 — 13 червня 1855) — польський (жив у Російській Імперії) астроном і картограф, академік Петербурзької АН (1807).

З життєпису[ред. | ред. код]

Народився у Польщі. Астрономічну освіту здобув в Берліні під керівництвом Й. Е. Боде. З 1803 — помічник директора обсерваторії Петербурзької АН, а потім її директор. Перший професор астрономії Петербурзького університету1819).

Плідно працював в області картографії Російської імперії. З 1806-го по 1815-й здійснив кілька географічних експедицій, які охоплювали велику територію, — від Лібави (нині Лієпая) до Єкатеринбургу і від Мезені ка Ельбрусу, тобто 40° по довготі і 20° по широті. Визначив географічні координати 223 населених пунктів. Брав участь в удосконаленні російської системи мір і вагів. Входив до складу комітету, що розглядав в 1830 році проєкт переходу з юліанського календаря на григоріанський, і до складу комітету, що розробив план організації Пулковської обсерваторії (заснована в 1839 році).

Відомий спостереженнями яскравих комет 1807 і 1811. Спостерігав їх, тоді коли інші астрономи Європи вже випустили комети з очей. Ф. В. Бессель назвав Вишневського віртуозом по частині спостережень і неповторним дослідником. Ф. В. А. Аргеландер у своїй праці про визначення орбіти комети 1811-го використовував у першу чергу спостереження Вишневського як найцінніші з тих, що належали до того періоду.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вишневский Викентий Карлович // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Колчинский И. Г., Корсунь А. А., Родригес М. Р. (1977). Вишневский Викентий Карлович. Астрономы. Биографический справочник (на сайте Астронет). отв. редактор Богородский А. Ф. (вид. 2-ге, 416 с.). Киев: Наукова думка.(рос.)