Виїмка (кримінальне право)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Виїмка (кримінальне право)[ред. | ред. код]

Виїмка — це слідча дія, яка передбачає вилучення або вимагання у якої-небудь особи чи установи (підприємства) певних предметів і документів, що мають значення по справі.

Згідно зі ст. 178 КПК, «виїмка проводиться у тих випадках, коли слідчий має точні дані, що предмети чи документи, які мають значення для справи, знаходяться у певної особи чи у певному місці».

Різниця між виїмкою і обшуком полягає у тому, що, по-перше, виїмка проводиться тільки відносно певних предметів, тоді як предмети, що підлягають вилученню при обшуку, можуть бути відомі орієнтовно, а іноді навіть не відомі взагалі; по-друге, під час виїмки повинно бути відоме місце знаходження тих чи інших предметів, а при обшуку передбачається їх відшукати. Якщо неможливо точно визначити, що саме необхідно відшукати або де і у кого знаходиться потрібна річ, проводять не виїмку, а обшук.

Виїмка — це самостійна слідча дія, яка провадиться у випадках необхідності вилучення лише певних предметів і документів, коли точно відомо, де і в кого вони знаходяться. Процесуальний режим виїмки регламентується статтями 178—184, 186, 187і, 188, 189 КПК.

Виїмка проводиться за вмотивованою постановою слідчого. Проведення виїмки не потребує санкції прокурора. Винятком є виїмка документів, що становлять державну таємницю. У цих випадках виїмка проводиться з санкції прокурора або його заступника і в порядку, погодженому з керівником відповідної установи. Примусова виїмка із житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою судді (ст. 178 КПК).

Виїмка здійснюється стосовно предметів і документів, які знаходяться у віданні установ, організацій та підприємств. У деяких випадках виникає необхідність у виїмці й в окремих громадян.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Виїмка у кримінальному судочинстві України: процесуальний порядок і тактика проведення : монографія / І. В. Басиста, В. І. Галаган, О. М. Кузів ; Львів. держ. ун-т внутр. справ. — Львів : ЛьвДУВС, 2012. — 203 с. ; 20 см. — Бібліогр.: с. 189—203 (184 назви) та в підрядк. прим. — 300 пр. — ISBN 978-617-511-118-5
  • Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність»
  • Кримінальний кодекс України
  • Кримінально-процесуальний кодекс України
  • Михеєнко М. М., Нор В. Т., Шибіко В. Л. Кримінальний процес України. — К.: Либідь, 1999.

Посилання[ред. | ред. код]