Кириченко Владислав Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кириченко Владислав Володимирович
Народився 1 листопада 1968(1968-11-01) (55 років)
Донецька область:
Горлівка
Громадянство Україна
Місце проживання ГорлівкаМоскваКиїв
Діяльність підприємець
Відомий завдяки меценат, громадський діяч
Alma mater МДУ імені Ломоносова
Батько Кириченко Володимир Павлович
Діти Дарина (1998), Леся (2006) Богдан (2008), Володимир (2014)

Владислав Володимирович Кириченко (нар. 1 листопада 1968, м. Горлівка, УРСР) — український громадський діяч, підприємець, меценат, засновник мистецької агенції «Наш Формат».

Батько Дарини Кириченко (1998 р.н.) — української спортсменки, володарки бронзової медалі зі сноуборд-кросу на Зимових юнацьких Олімпійських іграх 2016.

Життєпис[ред. | ред. код]

Владислав Кириченко в клубі «Наш формат»

За твердженням Владислава «Я по мамі в п'ятому поколінні донецький. Справжній донецький. І говорю так, як говорили баба, прабаба і прадід. Українською».[1]

В 1992 закінчив біологічний факультет МДУ ім. М.Ломоносова в Росії, в 2005 — МВА Вищої школи економіки в Москві, Росія.

1992 року почав власний бізнес у Росії. В 1997 — заснував біотехтологічне товариство Helicon (лідер на російському ринку комплексного оснащення лабораторій для молекулярної біології). З 2003 працює в Україні — керує агрофірмою, займається Громадською діяльністю. На запитання в інтерв'ю 2024, чи лишилися в нього друзі з Росії, він відповів: «Мені нема чого приховувати. Найближчий мій друг і партнер по бізнесу, вважаю, людина з великої літери, яка займає абсолютно протилежну позицію зі мною, тому що він російський імперіаліст [...] Мені його позиція абсолютно зрозуміла, так само як йому моя позиція.»[2]

Громадська та меценатська діяльність[ред. | ред. код]

Фінансував українську недільну школу в Москві, українські фестивалі «Уніж — фестиваль українського формату», «Шешори», «Арт-Поле», «Мазепа-Фест», свято 65-річчя Української повстанської армії в Києві.

2006 — викупив аудіовидавництво «Книга вголос» і, перейменувавши на «Наш Формат», випустив близько 200 українських аудіокниг. Крамниці з такою назвою у Києві, Львові, Калуші продавали українські книжки, музику, фільми, одяг, сувеніри. Також «Наш Формат» є найбільшим інтернет-магазином українського контенту.

2007 — створив Український науковий клуб, що гуртує вітчизняних вчених світового рівня.

2007 — долучився до створення гуманітарно-інвестиційного проекту «Хмелева». В однойменному селі над Дністром діє зелений резорт і розсадник декоративних рослин. Там гостювали і творили Сашко Положинський, Олег Скрипка, Роман Коваль, Юрій Андрухович, Тарас Житинський, Оксана Забужко, Фома, музиканти гуртів Karbido, «ДахаБраха», PortMone.

2008 — у селі Уніж (Івано-Франківська область) заснував союзівку «Кузня». Там відбуваються волонтерки, вишкільні табори й семінари. Мають постати конференц-зал, спортивний центр, бібліотека, музична студія, кампус.

Фінансує видання українською мовою світоглядної літератури.

Владислав Кириченко вважає:[1]

За дві тисячі років людство сформувало набір соціальних вимог та ідеалів. Треба бути розумним, досвідченим, соціально-відповідальним, любити батьківщину, ставити інтерес суспільства вище за особисте. Це в Україні дуже на часі. Коли треба — взяти в руки зброю, коли треба — вийти на демонстрацію, на толоку.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Северин Наливайко (17 травня 2012). «Чим відрізняється Західна Україна від Східної? Нічим. Ще б одне покоління — і було б те саме, що в Донецьку». Журнал "Країна" №122. Архів оригіналу за 10 червня 2012. Процитовано 16 червня 2012. 
  2. Що не так з Нашим Форматом? Інтерв'ю з Владиславом Кириченком. Частина 1. «Сенсор». 11 березня 2024. Подія сталася на 15:12. Процитовано 12 березня 2024. 
  3. Наказ Головнокомандувача Збройних сил України від 2.11.2022 №1546

Посилання[ред. | ред. код]