Воєнний стан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блокування доріг танками при воєнному стані в Єгипті під час революції 2011 року.

Воєнний стан — це особливий стан, порядок управління, що запроваджується на всій території держави чи в окремих її місцевостях у разі оголошення війни, збройної агресії або загрози війни, нападу.[1]

Воєнний стан не слід плутати зі станом війни. Регламентація «воєнного стану» визначається національним законодавством, тоді як «стан війни» регулюється міжнародним правом. Оголошення війни, відповідно до міжнародного права, відбувається шляхом звернення до власного народу або уряду держави-супротивника, світової спільноти тощо.

Основні параметри[ред. | ред. код]

Воєнний стан передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

За виняткових обставин воєнний стан застосовують для відновлення порядку в країні та збереження цивільної форми врядування, або для об'єднання людей у випадку військового вторгнення іншою країною.

В Україні[ред. | ред. код]

В Україні воєнний стан можуть запровадити на всій її території або в окремих її місцевостях. Запровадження відбувається в кілька етапів:

  1. Рада національної безпеки і оборони України подає пропозицію про запровадження воєнного стану Президенту.
  2. Президент видає указ про введення воєнного стану.
  3. Верховна Рада збирається на засідання щодо затвердження указу Президента.
  4. Після затвердження указ підлягає негайному оголошенню через засоби масової інформації або оприлюдненню в інший спосіб.

Обмежень на кількість продовжень воєнного стану в законодавстві немає[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юридична енциклопедія.
  2. Противники мобілізації вимагають “стан війни”. Що це і чим відрізняється від воєнного стану (укр.). BBC News | Україна. 15 січня 2024. Процитовано 15 січня 2024. 

Джерела і література[ред. | ред. код]