Фауст Вранчич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вранчіч Фауст)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фауст Вранчич
Народився 1 січня 1551[1][2][…]
Шибеник, Хорватія[4]
Помер 27 січня 1617(1617-01-27)[1][5][4] (66 років)
Венеція, Венеційська республіка[1][4][6]
Поховання Првич-Лука[4]
Країна  Венеційська республіка[4]
Діяльність лексикограф, мовознавець, дипломат, інженер, архітектор, гуманіст епохи Відродження, винахідник, філолог, науковець, католицький єпископ
Alma mater Падуанський університет[4]
Галузь універсальна людина, філологія[7] і дослідження[7]
Посада Roman Catholic Bishop of Csanádd
Батько Mihovil Vrančićd[8]

CMNS: Фауст Вранчич у Вікісховищі
Експонат в музеї Вранчича в Шибенику
Експонат в Загребському технічному музеї

Фауст Вранчич (1 січня 1551, Шибеник — 27 січня 1617(1617-01-27), Венеція)) (хорв. Faust Vrančić, італ. Fausto Veranzio) — універсальний хорватський науковець епохи пізнього ренесансу, перша людина, яка успішно випробувала парашут.

Наукові винаходи[ред. | ред. код]

Фауст Вранчич створив перший словник п'яти мов (Dictionarium quinque nobilissimarum Europeae linguarum; Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmaticae et Hungaricae), виданий в Венеції в 1595.

Ф. Вранчич не є винахідником ідеї парашута, чиї корені йдуть в східну традицію. Перший європейський ескіз парашута зберігається в Британському Музеї, і датується другою половиною XV століття. Один з найвідоміших начерків парашута належить Леонардо да Вінчі, з ескізів якого Вранчич і зібрав свою модель парашута. Він вважається першим європейцем, який успішно випробував подібну модель в 1617. Згідно з легендою, він стрибнув із дзвіниці в Братиславі висотою 86 м, використовуючи натягнуту на дерев'яну раму тканину розмірами 6x6 метрів. Пізніше він повторював свої стрибки, насамперед у Венеції, і може вважатися піонером бейсджампінгу.

Крім цього, Ф. Вранчич вперше розробив плани залізного підвісного моста. Побудовано такі мости були, однак, лише в XVIII столітті.

Родина[ред. | ред. код]

Дядьком Ф.Вранчича був відомий релігійний діяч, єпископ Антун Вранчич.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]