Всесвітній день тварин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип

Усесвітній день тварин (англ. World Animal Day) — міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їхнього добробуту, що відзначають щороку 4 жовтня.

Історія[ред. | ред. код]

Історія цього дня починається з 1925 року, коли його вперше організував у Берліні німецький письменник і зоозахисник Генрих Циммерманн[de]. Спочатку Циммерманн запровадив цей день 24 березня, але 1929 року переніс його на 4 жовтня. Він активно поширював свою ідею, і 1931 року міжнародний конгрес прихильників руху захисту прав тварин, який відбувався у Флоренції (Італія), одноголосно ухвалив пропозицію оголосити 4 жовтня Усесвітнім днем тварин[1].

Дата проведення Усесвітнього дня тварин була вибрана не випадково. 4 жовтня — день пам'яті Франциска Ассизького (віддав Богові душу 3 жовтня 1226 року), одному з найбільш шанованих в католицькій церкві святих. Франциска Ассизького католики вважають покровителем тварин[1].

Ідея проведення такого дня прижилася по всьому світу і 2008 року різні заходи, приурочені до цієї даті, відбулися вже у 66 країнах світу.

В Аргентині цей день відзначають 29 квітня, у день пам'яті про смерть Ігнасіо Лукаса Альбаррасіна (1926), засновника Аргентинського товариства захисту тварин й автора Закону про захист тварин[2][3]. Щорічно 66 країн світу проводять різні заходи в Усесвітній день тварин. У цей день різні товариства із захисту прав тварин проводять акції в багатьох країнах світу. Вони закликають людей відмовитися від необдуманого знищення тварин заради задоволення своїх далеко не найголовніших потреб.

Крім того, Усесвітній день тварин — це привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали справді незамінними членами сім'ї.

Статистика[ред. | ред. код]

  • Щогодини зі світу зникає 3 види тварин. [джерело?]
  • Щодня з лиця Землі зникає понад 70 видів фауни і флори. [джерело?]
  • За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більш ніж на третину[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The origin of World Animal Day (PDF). Official Website of World Animal Day. Архів оригіналу (PDF) за 29.09.2018.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 квітня 2011. Процитовано 25 березня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 листопада 2010. Процитовано 25 березня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 жовтня 2010. Процитовано 19 червня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]