Всеукраїнське братство ОУН-УПА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всеукраїнське братство ОУН-УПА
Дата заснування 1991
Адреса Львів

«Всеукраї́нське бра́тство ОУН-УПА і́мені генера́л-хору́нжого Рома́на Шухе́вича» — громадсько-ветеранська організація.

Діяльність[ред. | ред. код]

Братство спрямовує свою працю на

  • морально-патріотичне виховання молодого покоління,
  • доведення до українського народу та світової спільноти правди про національно-визвольну боротьбу ОУН-УПА 1940-1950-х з окупантами України за Самостійну Соборну Українську Державу.

Братство керується принципами християнської моралі, яку символізує гасло: Бог і Україна!

Братство є членом конфедерації Європейських ветеранів-учасників руху спротиву окупаційним режимам під час другої світової війни.

Історія[ред. | ред. код]

Створене наприкінці квітня 1991 місті Львові на І-у Всеукраїнському зборі вояків ОУН-УПА. Головою Братства було обрано Михайла Зеленчука. Після цього в обласних центрах України, в свою чергу, створювались крайові та обласні Булави Братства. Відтак у районних центрах і містах обласного підпорядкування створювались станиці Братства ОУН — УПА.

Крайова Управа Братства ОУН-УПА Карпатського краю створена 6 листопада 1991 року в місті Івано-Франківську. Головою Крайової Управи обрано Фотія Володимирського. У крайовій Управі налічується 15 станиць.

3 липня 2012 на засіданні головної булави Братства ОУН-УПА в Івано-Франківську переобрали голову Братства. Ним став керівник Івано-Франківської обласної організації Конгресу українських націоналістів Богдан Борович. Саме на призначенні Боровича наполягав Зеленчук, який перебував у важкому фізичному стані. Саме це й стало причиною переобрання голови.[1]

Обласні осередки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помер колишній голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА. Архів оригіналу за 22 січня 2013. Процитовано 19 січня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]