Танк Пороховщикова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танк Пороховщикова
Зображення
Країна походження  Російська імперія
Виробник Рига
CMNS: Танк Пороховщикова у Вікісховищі

Всюдихід — всюдихідна машина, розроблена конструктором Олександром Олександровичем Пороховщиковим в Росії в 19141915 роках. У пов'язаних з цією машиною розробках О. О. Пороховщиков розглядав також можливість установки на неї бронювання і озброєння, через що в радянській і сучасній російській літературі «Всюдихід» часто розглядається, як один з перших російських проектів танка (танкетки).

Історія[ред. | ред. код]

На початку війни, в серпні 1914 року, майстер машинобудівного заводу в Ризі Пороховщиков запропонував головнокомандувачу російською армією оригінальний проект бойової гусеничної машини. Це було те, що ми тепер називаємо танком. У червні 1915 року Пороховщиков вже випробовував свою машину. При випробуванні її швидкість досягала 25 км/год. Такою швидкістю не володіли ні англійські, ні французькі перші танки. Пізніше Пороховщиков удосконалив свою машину, зробивши її колісно-гусеничною: вона могла рухатися по дорогах на колесах і по місцевості на гусеницях. Це випереджало танкобудування того часу на кілька років. Пороховщиков зробив корпус танка водонепроникним, внаслідок чого він міг легко долати водні перешкоди.

У танку Пороховщикова для повороту вперше були застосовані бортові фрикціони (механізми, які в подальшому стали встановлювати на більшості танків, на деяких машинах вони збереглися і досі).

Танк Пороховщикова можна вважати не тільки першим російським танком, але і першим танком взагалі, оскільки ідея його виникла і була здійснена раніше, ніж в інших країнах. Крім того, Пороховщиков багато в чому передбачив розвиток танків у майбутньому. Але промисловість царської Росії не могла освоїти таку складну машину, як танк. Пороховщикова спіткала та ж доля, що і багатьох інших талановитих винахідників-самородків у царській Росії. Його танк був забутий, і про нього згадали лише через багато років, коли танки вже широко застосовувалися у всіх арміях.

Сучасні всюдиходи[ред. | ред. код]

Володіє тяговим зусиллям, яке на максимумі досягає 1800 кг. Таким чином, по суші гусеничний болотохід здатний буксирувати колісні або лижні причепи з вантажем, в тому числі сани типу «вилікуєш», загальною вагою до 2 т.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пристрій совеременних снігоходів. Архів оригіналу за 17 лютого 2020.