Вулиця Ярослава Мудрого (Лубни)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Ярослава Мудрого
Лубни
На вулиці Ярослава Мудрого в Лубнах (серпень 2009 року)
На вулиці Ярослава Мудрого в Лубнах (серпень 2009 року)
На вулиці Ярослава Мудрого в Лубнах (серпень 2009 року)
Назва на честь Ярослава Мудрого
Колишні назви
Дворянська, Леніна
радянського періоду (українською) вулиця Леніна
радянського періоду (російською) улица Ленина
Загальні відомості
поштові індекси 37500
Транспорт
Рух частково односторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Будівлі міський стадіон
Пам'ятники пам'ятники Володимиру Мономаху, пам'ятні знаки Воїнам-афганцям, Воїнам 337-ї стрілецької дивізії, стела на честь 50-річчя Комсомолу
Храми храм Різдва Пресвятої Богородиці
Державні установи Лубенська міська рада, Лубенська ПДА
Навчальні заклади ЗОШ № 1, ДЮСШ
Медичні заклади обласний госпіталь ветеранів ВВв (офіційно на Старотроїцької)
Заклади культури краєзнавчий музей
Забудова частково історична
Парки Молодіжний парк
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа

Вулиця Ярослава Мудрого — центральна вулиця міста Лубен (районний центр Полтавської області), на якій розташовані численні міські державні установи, заклади освіти і культури; частково збереглася історична забудова.

Вулиця простягається від Ярмаркової площі (колишня Жовтнева) до площі Академіка Бекетова (колишня Кузіна), частково з боку Ярмаркового майдану є односторонньою. Нумерація будинків починається з боку площі Академіка Бекетова, чимало будинків мають нумерацію через дріб.

З історії[ред. | ред. код]

Вулиця утворилася до жовтневих подій (1917), адже є однією з історичних лубенських, про що нагадують рештки старої вуличної забудови — переважно одно- або кількаповерхові будинки в цегляному стилі, а також з елементами модерну. За царату вулиця носила назву Дворянськаа в часи німецької окупації 1941-1943 носила назву С. Петлюри .

У 1899 році на вулиці (тоді за нею) був зведений храм Різдва Пресвятої Богородиці.

У радянський час вулиця була перейменована, як і більшість центральних вулиць в СРСР, на вулицю Леніна. Окремі вкраплення радянської забудови — як перших повоєнних років, так і пізніших, додали вулиці неоднорідності її зовнішнього вигляду.

У 1980-х роках був побудований стадіон «Центральний», на якому свої виступи почала новостворена футбольна команда «Сула» (у липні 1987 року)[1].

У 1988 році з нагоди святкувань 1000-ліття міста Лубен проведено впорядкування вулиці, тоді ж на початку вулиці — на розі із вулицею Радянською встановлено пам'ятник Володимиру Мономаху (офіційна назва — «пам'ятник Тисячоліттю заснування міста»).

За незалежності України у 2000-х здійснено часткове впорядкування вулиці. А 26 червня 2008 року Лубенською міськрадою було ухвалено рішення про перейменування низки міських вулиць, в тому числі центральної Леніна, яка дістала сучасну назву — вулиця Ярослава Мудрого[2].

Об'єкти і пам'ятники[ред. | ред. код]

На лубенській вулиці Ярослава Мудрого розташовані численні державні установи, заклади освіти і культури:

Сквер перед Лубенською ЗОШ № 1

На вулиці міститься лубенський стадіон «Центральний».

Вулиця є зосередженням міської скульптури — тут розташовані пам'ятники Володимиру Мономаху (Тисячоліттю заснування міста, 1988), пам'ятні знаки Воїнам-афганцям, Воїнам 337-ї стрілецької дивізії (1974), стела на честь 50-річчя Комсомолу. Остання стоїть на початку Молодіжного (колишній Комсомольський) парку, який розташувався на мальовничому пагорбі, що спускається до Сули.

Див. також[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Козюра І., Козюра В. Лубенщина: люди, дати, події, факти., Полтава: АСМІ, 2003. — с. 93
  2. У Лубнах перейменували вулиці з радянськими назвами [Архівовано 3 серпня 2008 у Wayback Machine.] // повідомл. за 1 липня 2008 року від УНІАН
  3. Полтавська область: Довідник адрес податкових інспекцій, телефони приймалень ДПА у Полтавській області. [Архівовано 28 червня 2011 у Wayback Machine.] на Офіційний сайт Державної податкової адміністрації України [Архівовано 18 червня 2007 у Wayback Machine.]
  4. Сайт школи. Архів оригіналу за 15 квітня 2011. Процитовано 17 квітня 2011.

Література[ред. | ред. код]