Вигорлат-Гутинський хребет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вулканічні Карпати)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вигорлат-Гутинське вулканічне пасмо
Українська частина Вигорлат-Гутинського вулканічного пасма (позначено синім кольором)
Українська частина Вигорлат-Гутинського вулканічного пасма (позначено синім кольором)
Українська частина Вигорлат-Гутинського вулканічного пасма (позначено синім кольором)

48°26′ пн. ш. 23°09′ сх. д. / 48.433° пн. ш. 23.150° сх. д. / 48.433; 23.150Координати: 48°26′ пн. ш. 23°09′ сх. д. / 48.433° пн. ш. 23.150° сх. д. / 48.433; 23.150
Країна  Україна
Розташування Словаччина Словаччина
Україна Україна
Закарпатська область,
Румунія Румунія
Система Внутрішні Східні Карпати
Тип гірський хребет і геоморфологічний регіонd
Висота 1081 м (макс.)
Вигорлат-Гутинське вулканічне пасмо. Карта розташування: Україна
Вигорлат-Гутинське вулканічне пасмо
Вигорлат-Гутинське вулканічне пасмо
Вигорлат-Гутинське вулканічне пасмо (Україна)
Мапа
CMNS: Вигорлат-Гутинський хребет у Вікісховищі

Вигорла́т-Гу́тинський вулкані́чний хребе́т (інші назви — Вигорлат-Гутинське вулканічне пасмо, Вулканічний хребет, Вулканічні Українські Карпати) — гірський масив (пасмо хребтів) у Східних Карпатах, у тому числі Українських Карпатах. Розташований у межах Словаччини (частково), УкраїниЗакарпатській області) та Румунії (частково).

Загальна довжина в межах України бл. 125 км, ширина 8—20 км. Долини приток Тиси (Уж, Латориця, Боржава і Ріка) розчленовують Вулканічний хребет на окремі масиви — Вигорлат, Маковиця, Синяк, Борліїв Діл, Великий Діл, Тупий, Гутинський. З півночі та північного сходу масив прилягає до Березне-Ліпшанської міжгірної долини, з півдня і південного заходу — до Закарпатської низовини. На південному сході межує з Хустсько-Солотвинською улоговиною.

Пересічна висота 800—1000 м (г. Анталовецька Поляна, г. Маковиця), максимальна — 1081 м (г. Бужора). Схили круті, важкодоступні, особливо північно-східні. Характерні кальдери. Поширені ерозійні, осипні та сельові процеси. Складається з вулканічних порід, переважно андезитів, базальтів та їхніх туфів. З корисних копалин є поліметалічні руди, ртуть та інші. До висоти 450 м вкритий переважно дубовими, дубово-грабовими та дубово-буковими лісами, вище буковими.

Передгір'я Вулканічного хребта на 75% розорані, густо заселені. У межах Вулканічного хребта — заказники державного значення Зачарована долина та Чорна Гора, Юлівська Гора, Національний природний парк «Зачарований край».

Джерела[ред. | ред. код]