Вівіан Фукс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівіан Ернест Фукс
англ. Vivian Fuchs
Вівіан Фукс (праворуч) із Едмундом Гілларі у Веллінгтоні після повернення Трансантарктичної експедиції, 1958
Народився 11 лютого 1908(1908-02-11)[1][2][…]
Острів Вайт, Південно-Східна Англія, Англія, Сполучене Королівство
Помер 11 листопада 1999(1999-11-11)[1][2][…] (91 рік)
Кембридж, Англія, Велика Британія
Країна  Велика Британія
Діяльність мандрівник-дослідник, геолог, полярний дослідник, мандрівник
Галузь polar expeditiond[4], мандри[d][4], науково-популярне видання[4] і геологія[4]
Alma mater коледж Святого Джонаd
Знання мов англійська[1]
Учасник Друга світова війна
Членство Лондонське королівське товариство
У шлюбі з Eleanor Honnywilld[5]
Нагороди

Вівіан Ернест Фукс (англ. Vivian Ernest Fuchs; 11 лютого 1908 — 11 листопада 1999) — сер, англійський дослідник, член Лондонського королівського товариства, експедиція під орудою якого вперше в історії перетнула Антарктиду в 1958.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вівіан Фукс був сином Ернста Фукса (англ. Ernst Fuchs), німецького емігранта з Єни, та його британської дружини Вайолет Вотсон (англ. Violet Watson).

Народився Фукс в 1908 в містечку Фрешвотер англ. Freshwater на острові Вайт (англ. Wight) в Англії. Освіту отримав в коледжі Брайтона та Святого Джона. Фукс отримав фах геолога, таким чином реалізувавши своє прагнення природницьких досліджень. Він вирушив в свою першу експедицію в Гренландію в 1929 разом із своїм викладачем Джеймсом Ворді (англ. James Wordie). Після закінчення навчання він відправився разом з експедицією Кембриджського коледжу вивчати геологію Африканських озер з точки зору кліматичних змін. Після цього він приєднався до експедиції антрополога Луїса Лікі (англ. Louis Leakey) на Олдувай. В 1933 Фукс одружився зі своєю двоюрідною сестрою Джойс Коннел (англ. Joyce Connell). Джойс, яка також була завзятою мандрівницею, супроводжувала Вівіана під час експедиції на озеро Рудольф (в наш час — озеро Туркана) в 1934. Результати цієї експедиції, під час якої вони втратили двох своїх компаньйонів, принесли Фуксу науковий ступінь в Кембриджі в 1937.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]