Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу 2009

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу 2009
Дата:   19 січня - 1 лютого
За ліком:   97
Чемпіони
Чоловіки, одиночний розряд
Іспанія Рафаель Надаль
Жінки, одиночний розряд
США Серена Вільямс
Чоловіки, парний розряд
США Боб Браян / США Майк Браян
Жінки, парний розряд
США Серена Вільямс / США Вінус Вільямс
Змішаний парний розряд
Індія Саня Мірза / Індія Магеш Бгупаті
Юнаки, одиночний розряд
Індія Юкі Бгамбрі
Дівчата, одиночний розряд
Росія Ксенія Первак
Юнаки, парний розряд
Філіппіни Френсіс Кейсі Алькантара / Китайський Тайбей Сьє Ченпен
Дівчата, парний розряд
США Крістіна Макгейл / Хорватія Айла Томлянович
Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу
2008 2010

Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу 2009 року стартував 19 січня в Мельбурн-Парку. Змагання проводилися в одиночному та парному розряді серед чоловіків, жінок, юніорів та інвалідів на візках.

Історія турніру[ред. | ред. код]

Уперше Відкритий чемпіонат Австралії відбувся в 1905 році і мав назву чемпіонат Австралазії серед чоловіків. Він пройшов на одному з майданчиків, пристосованих для гри в крикет. Спочатку в цьому турнірі брали участь тільки чоловіки, але в 1922 році до гри в теніс долучилися жінки.

Тенісний чемпіонат Австралії за всю свою історію проводився в сьома містах (станом на 2009 рік). Це австралійські Мельбурн (52 рази), Сідней (17), Аделаїда (14), Брисбен (7) і Перт (3), а також у новозеландських Кристчерч (1906 рік) та Гейстінгз (1912).


У 2009 році пройходив 96-й за ліком чемпіонат Австралії. Починаючи з 1906 року, він проводився щорічно, окрім періодів з 1916 по 1918 і з 1941 по 1945 роки, коли світ охопили Перша та Друга світові війни.

За останні два десятиліття відвідуваність Australian Open зросла більш ніж удвічі. Якщо в 1989 році змагання в цілому відвідало 287 тисяч глядачів, то в 2008 році ця цифра склала рекордні 605 735.

Перед турніром[ред. | ред. код]

У 2009-му не всі найсильніші тенісисти світу змогли приїхати до Мельбурна. Головною втратою турніру була відсутність росіянки Марії Шарапової, торішньої чемпіонки. Вона, перенесла операцію на плечі, і не змогла як слід підготуватися до турніру, хоча вже відновила тренування на корті. За її словами, нічого виходити на корт, якщо знаєш, що не зможеш перемогти. Крім Шарапової, на Australian Open-09 не зіграла ще одна тенісистка, що входить у список сіяних. Це китаянка Лі На. У чоловіків втрата одна - росіянин Микола Давиденко. Він за тиждень до старту оголосив про те, що травма п'яти не дозволить йому зіграти на цьому турнірі.

Коло претенденток на перемогу у Відкритому чемпіонаті Австралії було те ж, що й минулого року за винятком Шарапової. Це сестри Вільямс, які, до речі, могли зіграти одна проти одної у півфіналі, Єлена Янкович, Ана Іванович, Дінара Сафіна з Оленою Дементьєвою. Можна було чекати сюрпризів від Флавії Пеннетти, Каролін Возняцкі, Маріон Бартолі.

У чоловічому одиночному розряді очікувалася вкрай гостра боротьба. Все говорило про те, що ця першість Австралії стане однією з найцікавіших за останні роки. Гегемонія Роджера Федерера пройшла, гра першої ракетка світу Рафаеля Надаля не виглядає непереможною, а покоління молоді, талановитих і зухвалих уже досягло такого рівня майстерності, що дозволяє обігравати метрів не випадково.

Призовий фонд Відкритого чемпіонату Австралії становив 23,14 мільйона австралійських доларів. Ще в жовтні він був 22 мільйони, але за тиждень до старту турніру було оголошено про те, що фонд збільшується за рахунок призових переможцям в одиночному розряді. Чемпіони в жіночих і чоловічих "одиночних" одержували по 2 мільйони доларів. При цьому торішні переможці одержали чеки на 1,37 мільйона доларів.

Фінал у жіночому одиночному розряді було заплановано на вечір суботи, 31 січня, а чоловічий фінал пройшов удень, 1 лютого.

Змагання[ред. | ред. код]

Чоловіки одиночний[ред. | ред. код]

Іспанія Рафаель Надаль виграв у Швейцарія Роджера Федерера 7 -5, 3 -6, 7-6(3), 3 -6, 6 -2.

Хід матчу[ред. | ред. код]

У вирішальному матчі чоловічого одиночного турніру зустрічались два одвічні суперники та найкращі тенісисти останніх років Роджер Федерер та Рафаель Надаль.

У випадку перемоги швейцарця він би повторив рекорд і зрівнявся із великим американцем Пітом Сампрасом, який вигравав турніри Великого шолома 14 разів.

Федерер розпочав гру досить мляво і не був подібний сам на себе, віддавши одразу перший гейм Надалю, втім, уже на першій подачі іспанця зміг зробити брейк. Повернулись до Роджера і його відомі форхенди, але це не допомогло йому: Надаль витягував усе, що міг і не міг — 5:7 На користь іспанця.

Другий сет — повернувся лицем до швейцарця і він закрив першу ракетку світу 6:3. У цьому сеті Рафа взяв один брейк, натомість друга ракетка відповів двома. Третій сет Федерер програв на тайбрейку, при цьому не реалізувавши аж шість брейкпойнтів. Четвертий сет: знову доля посміхається Федереру 6:3.

Вирішальний і 5-ий сет дещо здивував. Надаль його виграв практично без боротьби. Рафа за рахунку 5:2 за геймами мав два турнамент-боли, і зміг реалізувати тільки з другої спроби. У останньому сеті Федерер зробив 14 невимушених помилок. У свою чергу, Надаль лише дві.

Це став уже шостий турнір «Великого Шолому» (до цього іспанець взяв 4-ри «Ролан Гароси» та один «Вімбілон»), на якому тріумфував Надаль. Це перший трофей Надаля на хардовому покриті. В особистих зустрічах Надаля та Федерера перевага іспанця ще більше зросла. 13 — 6 не на користь швейцарця. За перемогу на Australian Open Рафаель Надаль отримав 2 мільйони доларів.

Статистика фінального матчу[ред. | ред. код]

Рафаель Надаль Роджер Федерер
Ейси 4 11
Подвійні помилки 4 6
Перша подача 112/169 = 63% 90/178 = 51%
Вінерси 50 71
Невимушені помилки 41 64
Брейк-поінти 7/16 = 44% 6/19 = 32%
Виграні очки (за.) 173 174
Виходи до сітки 15/26 = 58 % 43/60 = 70

Жінки одиночний[ред. | ред. код]

США Серена Вільямс виграла у Росія Дінари Сафіної 6 -0, 6 -3

Хід матчу[ред. | ред. код]

Американка Серена Вільямс без особливих проблем обіграла росіянку Дінару Сафіну у фіналі Відкритого чемпіонату Австралії з рахунком 6:0, 6:3. Матч продовжився всього 59 хвилин. За зустріч Сафіна допустила 21 невимушених помилки. У Серени ж 23 вінерзи проти 14 у росіянки.

Це вже стала четверта перемога Серени на Australian Open, до цього вона перемагала у 2003, 2005 та 2007 роках. Водночас перемога в Мельбурні стала для американки десятою на турнірах «Великого шолому».

Добою раніше сестри Вільямс перемогли в парному розряді. Таким чином в Австралії Серена заробила 2 мільйони 250 тисяч доларів і стала першою ракеткою світу.

«Я вдячна всім, моїй мамі, що підтримувала тут мою віру в себе, тату, який дивився цей фінал по телевізору, Вінус, яка потренувалася зі мною сьогодні. Звичайно, спасибі і всім глядачам, які прийшли сьогодні поглянути наш матч. Я дуже люблю грати тут, це дуже приємні відчуття, коли ти знаєш, що тебе чекають і люблять», — заявила Серена у флеш-інтерв'ю прямо на корті.

Сафіна після матчу визнала, що у неї не було шансів на перемогу. «Хочу привітати Серену, вона винна в тому, що матч сьогодні завершився так швидко, вона грала дуже добре, а я відчувала себе хлопчиком, що подає м'ячі. Я вдячна своєму тренерові, хоча він, на жаль, і не зміг сьогодні допомогти мені. Спасибі всім, хто підтримував мене, і вибачите, що не змогла сьогодні порадувати вас, сподіваюся, колись мені вдасться зіграти тут краще», — заявила росіянка у флеш-інтерв'ю прямо на корті[1].

Статистика фінального матчу[ред. | ред. код]

Серена Вільямс Дінара Сафіна
Ейси 4 3
Подвійні помилки 0 5
Перша подача 57% 59%
Вінерси
Невимушені помилки 7 21
Брейк-поінти
Виграні очки (за.)
Виходи до сітки

Чоловіки парний[ред. | ред. код]

США Боб Браян/ США Майк Браян обіграли пару Індія Магеш Бгупаті / Багамські Острови Марк Ноулз 2 -6, 7 -5, 6 -0.

Жінки парний[ред. | ред. код]

США Серена Вільямс / США Вінус Вільямс обіграли пару Словенія Даніела Гантухова/ Японія Ай Сугіяма 6- 3; 6- 3.

Мікст[ред. | ред. код]

Магеш Бгупаті / Індія Саня Мірза обіграли Ізраїль Енді Рам / Франція Наталі Деші 6 -3, 6 -1

Юніори[ред. | ред. код]

Одиночний розряд. Хлопці
Індія Юкі Бгамбрі Греція Александрос-Фердинандос Георгудас 6–3, 6–1
Одиночний розряд. Дівчата
Росія Ксенія Первак Велика Британія Лора Робсон 6–3, 6–1
Парний розряд. Хлопці
Філіппіни Френсіс Кейсі Алькантара
Китайський Тайбей Сьє Ченпен
Росія Михайло Бірюков
Японія Ясутака Утіяма
6–4, 6–2
Парний розряд. Дівчата
США Крістіна Макгейл
Хорватія Айла Томлянович
Сербія Александра Крунич
Польща Сандра Заневська
6–1, 2–6, [10–4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.gotennis.ru/news/?p=10866 [Архівовано 4 лютого 2009 у Wayback Machine.] Сафина:Сегодня чувствовала себя девочкой, подающей мячики (рос.)