Війна Чарлі Вілсона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Війна Чарлі Вілсона (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Війна Чарлі Вілсона
Charlie Wilson's War
Жанр драма
Режисер Майк Ніколс
Продюсер Том Генкс
Сценарист Аарон Соркін
На основі Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in Historyd
У головних
ролях
Том Генкс
Джулія Робертс
Філіп Сеймур Гоффман
Емі Адамс
Оператор Стівен Голдблатт
Композитор Джеймс Ньютон Говард
Кінокомпанія Universal Pictures
Дистриб'ютор UIP-Dunafilmd і Netflix
Тривалість 100 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 2007
Кошторис $75 млн
IMDb ID 0472062
charliewilsonswar.net

«Війна Чарлі Вілсона» — американський драматичний кінофільм 2007 року. Картина розповідає реальну історію про те, як під час радянської інтервенції в Афганістані конгресмен від Техасу Чарльз Вілсон організував фінансування таємної операції ЦРУ постачання зброї силам афганського опору (операція «Циклон»[en]).

У ролях[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Член Конгресу США від Техасу Чарлі Вілсон, любитель віскі і молоденьких помічниць, веде безтурботне життя лобіста. Єдина його проблема — як уникнути переслідувань прокурора за публічне вживання кокаїну. У цей час СРСР вводить війська в Афганістан. Давня подруга Вілсона — красуня-телеведуча і запекла антикомуністка Джоанн Херрінг (Джулія Робертс) примушує його поїхати в Пакистан і зустрітися з президентом Зія-Уль-Хаком.

У Пакистані Вілсона везуть в табір афганських біженців. Приголомшений стражданнями афганців, Вілсон вирішує зробити все можливе, щоб допомогти силам опору. Особливо його цікавлять способи боротьби з вертольотами Мі-24, що сіють смерть і руйнування в афганських кишлаках.

Повернувшись в Вашингтон, Вілсон знайомиться з офіцером ЦРУ Гастом Авракотосом і його групою. Разом вони розробляють схему фінансування постачань зброї силам афганського опору (операція «Циклон»[en]). За декілька років обсяг фінансування програми зростає в 50 разів. За ці гроші купується сучасна зброя, зокрема ракети «Стінгер», якими можливо збивати Мі-24.

Завершується фільм на песимістичній ноті: після виведення радянських військ Конгрес припиняє фінансування афганської програми.

Заборона прокату в Росії[ред. | ред. код]

На початку лютого 2008 стало відомо, що в російському прокаті фільм йти не буде. За даними Бі-Бі-Сі, права на фільм купила компанія Universal Pictures International (UPI) Russia. Як пояснила журналістам голова відділу кінопрокату UPI Влада Єфремова, фільм був вилучений з прокату через «певну спрямованість картини», в якій Радянський Союз був виставлений не в найкращому світлі.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]