Військовий меморіал у Хімках

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церемонія перепоховання в Хімках 6 травня 2007

Військовий меморіал у Хімках — меморіал, монумент в пам'ять шести радянських льотчиків, героїв Великої Вітчизняної Війни, встановлений у м. Хімки, Московська область РФ.

18 квітня 2007 року останки воїнів були ексгумовані[1]. За твердженням прес-секретаря голови міської ради Хімок Олександра Даніловського, останки льотчиків були перенесені в місцевий морг. Проте раніше поширювалася інформація, що частина останків під час ексгумації була загублена[2]. Міська адміністрація заборонила проводити мітинги на місці ліквідованого пам'ятника[3].

Однією з причин перезахоронення останків льотчиків російські ЗМІ відзначають близькість місця збору повій до пам'ятника та плановане розширення Ленінградського шосе неподалік від місця колишнього поховання воїнів[4]. Губернатор області Борис Громов заявив, що рішення про перезахоронення було прийняте два роки тому і було узгоджене з усіма зацікавленеми сторонами, в тому числі з громадськими об'єднаннями міста.

Представники деяких політичних сил провели 22 квітня 2007 р. мітинг протесту проти перенесення захоронень, але мітинг був розігнаний міліцією[5]. Влада міста також заборонила мітинги та зібрання на місці захоронень у День Перемоги, 9-го травня.

Перенесення поховань у Хімках було завершене 6 травня 2007 року в ході урочистої церемонії[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Власти подмосковных Химок: «Вопрос перезахоронения останков красноармейцев был решен еще в ноябре 2006 г.» ИА REGNUM, 19 квітня 2007 р.
  2. В Химках, при раскопках могил летчиков-героев, эксгуматоры второпях теряют кости
  3. Администрация Химок запретила митинг на месте ликвидированного памятника Lenta.ru, 30 квітня 2007 р.
  4. В подмосковных Химках снесли памятник советским воинам
  5. Митинг протеста в Химках закончился задержанием и избиением левых активистов. Архів оригіналу за 1 травня 2007. Процитовано 8 травня 2007.
  6. Фоторепортаж из Химок, 06.05.2007. Архів оригіналу за 09.05.2007. Процитовано 08.05.2007.

Посилання[ред. | ред. код]