Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка
ВІКНУ
?координати:
Тип військовий навчальний заклад
Країна  Україна
Гасло Прозорість, Патріотизм, Професіоналізм, Порядність, Послідовність
Засновано 21 січня 1998
Ректор бригадний генерал Шевченко Анатолій Михайлович
Докторів 20
Випускники Категорія:Випускники військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Адреса 03680, Київ, вул. Ломоносова, 81
Сайт www.mil.univ.kiev.ua

Військо́вий інститу́т Ки́ївського націона́льного університе́ту і́мені Тараса́ Шевче́нка (ВІКНУ) — міжвідомчий багатопрофільний військовий навчальний підрозділ вищого навчального закладу.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Заснований 21 січня 1998 року на базі Відділення військової підготовки, до цього — військової кафедри, що була створена 16 жовтня 1933 року.

Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка готує фахівців з повною вищою освітою для Збройних Сил України та інших військових формувань.

Курсанти проходять підготовку у відповідних інститутах і на факультетах Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Інститут має в своєму складі 16 кафедр і 3 факультети.

Підготовкою майбутніх фахівців займаються науково-педагогічні працівники Військового інституту, серед них: 20 докторів наук, професорів та 82 кандидатів наук, доцентів.

Військовий інститут Київського національного університету − єдиний в Україні військовий навчальний підрозділ вищого навчального закладу, який здійснює підготовку фахівців для всіх військових формувань з таких спеціальностей:

Міжвишівські зв'язки інституту розвиваються в рамках угод Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Міністерства оборони України із вишами-партнерами США, Франції, Великої Британії, Німеччини, Греції, Іспанії, Китаю, Єгипту, Ірану, Туреччини. Курсанти Військового інституту беруть активну участь у заходах програми «Партнерство заради миру».

Керівництво[ред. | ред. код]

Структура[ред. | ред. код]

Військовий гуманітарно-лінгвістичний факультет[ред. | ред. код]

Начальник факультету — полковник Юрков Анатолій Вікторович.

Військовий факультет сил підтримки та забезпечення[ред. | ред. код]

Начальник факультету — полковник Шпирко Ігор Богданович.

Факультет післядипломної освіти[ред. | ред. код]

Начальник факультету — полковник Добровольський Віктор Брониславович.

Науково-дослідний центр[ред. | ред. код]

Начальник центру — полковник Пампуха Ігор Володимирович[5].

Гімн та герб військового інституту[ред. | ред. код]

Гімн Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка був написаний у червні 2006 року напередодні чергового випуску офіцерів. Автор слів та музики — Льовін Сергій Вікторович (лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів поезії та авторської пісні, автор і виконавець власних пісень), виконавці — Сергій Льовін, Розумна Олена (співачка, бек-вокалістка, учасниця гурту Скрябін у 2003—2008 роках), Дмитро Єфименко (соліст Народної хорової капели «Дніпро» КНУ ім. Тараса Шевченка), аранжування Олександра Довгопола, звукооператор — Михайло Дідик, запис на студії звукозапису «Аудіо-Україна».

Відеокліп до цього твору був записаний на Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України у жовтні цього ж року, презентований на урочистостях з нагоди 73-ї річниці навчального закладу. Відеорежисер — Сергій Череватий, відеооператор Олег Проценко. На кінофестивалі «Кінотур», який проходив у жовтні 2006 року (м. Бердичів) відеокліп був відзначений спеціальним дипломом.

Ця подія була висвітлена в газеті «Універсант» (друкований орган ВІКНУ, № 1 (01), лютий 2007 р.). А ось що про це було надруковано в газетах м. Києва.

«…На честь цьогорічних випускників уперше прозвучав гімн Військового інституту, музику і слова до якого написав полковник запасу Сергій Льовін.». (І.Гончарук. «Марш-кидок» у майбутнє". //«Хрещатик» (м. Київ), 21 червня 2006 р.).

«В подарунок до 73-ї річниці Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка було… представлено відеокліп гімну цього славетного навчального закладу, автором якого став начальник групи зв‘язків з громадськістю ВІКНУ полковник запасу Сергій Льовін. — Цей гімн насправді став витвором мистецтва, який за 2 хвилини 57 секунд зумів дуже ємно і яскраво презентувати найкращі здобутки Військового інституту і показати обрій перспектив на майбутнє, — наголосив начальник ВІКНУ генерал-майор Віктор Балабін…». (В.Ковальов. «З героїчним минулим — у майбутнє». //«Народна армія» (м. Київ), 20 жовтня 2006 р.).

Герб ВІКНУ було розроблено курсантом фінансового факультету, головою відділу культури курсантської ради ВІКНУ, Шепетюком Юрієм Юрійовичем та вперше розміщений на шевронах та у вигляді нагрудного знаку 2006 року та приурочено до першої участі курсантів ВІКНУ у військовому параді до Дня Незалежності України що відбувся в Києві на Майдані Незалежності.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Іван Руснак зустрівся з колективом Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Архів оригіналу за 5 жовтня 2017. Процитовано 5 жовтня 2017.
  2. З вірою в ЗСУ: КНУ відзначив День Збройних Сил України. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. 6 грудня 2022. Архів оригіналу за 7 грудня 2022. Процитовано 27 лютого 2023. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |websiteurl= та |archiveid= (довідка)
  3. Світлана Кирган (20 лютого 2022). У Києві вперше навчатимуть військових капеланів за спеціальною програмою. АрміяInform. Процитовано 27 лютого 2023. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |websiteurl= та |archiveid= (довідка)
  4. Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Структура. Керівництво. Архів оригіналу за 26 лютого 2023. Процитовано 27 лютого 2023. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |archiveid= (довідка)
  5. Структура Військового інституту

Посилання[ред. | ред. код]