Віктимність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стосунки жінок із ґвалтівниками (2011): * хтось, у кого жінка була закохана (46 %), * добре знаний друг (22 %), * знайомий (19), * чоловік (9 %), * незнайомець (4 %).
Зведений індекс зґвалтувань жінок у 2018 році, дані з WomanStats Project.
   Зґвалтування не є великою проблемою в цьому суспільстві
   Зґвалтування є невеликою проблемою у цьому суспільства
   Зґвалтування є проблемою в цьому суспільстві
   Зґвалтування є серйозною проблемою в цьому суспільстві
   Зґвалтування є ендемічним у цьому суспільстві
   Брак даних

Віктимність (від лат. victima — жертва) — концепція позитивістської віктимології про схильність стати жертвою злочину. У сучасній західній віктимології термін майже не використовується, а припущення, що вчинення злочину може залежати від поведінки жертви, критикується як звинувачення жертви.

У позитивістській віктимології[ред. | ред. код]

Основоположник позитивістської (інтеракціоністської) віктимології Б. Мендельсон у роботі «Походження доктрини віктимології» визначав поняття «віктимність» як аналог поняття «злочинність»: якщо злочинність — це стан, факт або властивість бути злочинцем, то віктимність — це стан, факт або властивість бути жертвою[1][2].

Деякі автори вважали, що віктимність «перебуває в прямій залежності від стану злочинності: чим більше суспільство вражене злочинністю, тим вище шанс будь-якого індивіда стати жертвою злочину»[3]. При такому підході віктимність розглядається у зв'язку зі статистикою.

На думку інших авторів, віктимність — це «особлива властивість потерпілої від злочину особи (в аспекті кримінальної віктимології), що складається в її схильності стати, за певних обставин, жертвою злочину»[4].

У сучасній віктимології[ред. | ред. код]

Підхід, що допускає можливість покладати часткову відповідальність за злочин на жертву, в західній науці було піддано гострій критиці в 1970-ті роки, в першу чергу, феміністських авторок[5][6]. Такий підхід назвали «звинуваченням жертви».

Піраміда культури зґвалтування

Аналізуючи дослідження випадків зґвалтування та домашнього насильства, вони виявили, що фактори поведінки жертви, які раніше описувалися як «провокуючі», насправді є такими не об'єктивно, а в сприйнятті злочинця[7]. Згідно з феміністською теорією права, дослідник, що мислить в категоріях «провокуючої поведінки жертви» або «віктимної поведінки», тим самим виправдовує злочинця і, в разі гендерного насильства, відтворює ті ж патріархальні стереотипи, які є причиною досліджуваних ним злочинів[5][8].

Емпіричні дані показують, що поведінка, описана у позитивістській віктимології як «необачна», «легковажна», «аморальна» (іноді як «винна віктимність»[9]), не є значимим чинником скоєння злочинів. Потенційними жертвами зазвичай описують «дівчат у суперкоротких спідницях, які користуються занадто яскравим макіяжем»[9], тоді як за статистикою 10,1 % постраждалих від сексуального насильства становлять діти до 12 років і жінки віком понад 40 років, 11,4 % — підлітки 13—15 років, 6,5 % — чоловіки різного віку; при цьому 45,6 % потерпілих були раніше знайомі з ґвалтівником і довіряли йому, а в 15 % випадків сексуальне насильство скоюють родичі або партнери[10].

Реабілітаційний підхід[ред. | ред. код]

Сучачна західна віктимологія прагне знизити сприйняття постраждалих як жертв, відповідальних за вчинення злочину. В ряді країн законодавче поняття "віктимної поведінки" відсутнє (зокрема, у шведському законодавстві) зі зміщенням фокусу на згоду на секс[11].

Західні віктимологи зазначають, що «сфера віктимології має потенційно перспективну тенденцію реабілітації (англ. survivorology). Практика реабілітації зосереджується на можливостях трансформації кризи в можливості, фокусуючись на ресурсах, з допомогою яких постраждалі можуть подолати травму і досягти успіху в житті, яке б інакше вважалося зруйнованим. Головною темою реабалітації є відновлення; джерела внутрішньої сили і видатні риси характеру; вирішальне значення підтримки (сім'ї, близьких, волонтерів та наставників, інших постраждалих у реабалітаційних групах); занурення в активності; інші джерела відваги і наполегливості для успішної ресоціалізації у суспільстві.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Beniamin Mendelsohn, "The Origin of the Doctrine of Victimology, " Excerpta Criminologica 3 (1963): 239-44.
  2. Brent E. Turvey, Victimity: Entering the criminal justice system. In B. E. Turvey & W. Petherick (Eds.), Forensic victimology: Examining violent crime victims in investigative and legal contexts (pp. 33-71). Amsterdam, The Netherlands: Elsevier Science.
  3. Ривман Д. В. Виктимологические факторы и профилактика преступлений. Л., 1975. С. 9.
  4. Ильина Л. В. Уголовно-правовое значение виктимности // Правоведение. 1975. № 3. С. 119.
  5. а б Andrew Karmen, 2003, Crime Victims: An Introduction to Victimology, Wadsworth Publishing, ISBN 978-0-534-61632-8.
  6. Lorraine Wolhuter, Neil Olley, David Denham. Victimology: Victimisation and Victims' Rights. Taylor & Francis US, 2009.
  7. Colleen A. Ward. Attitudes toward Rape: Feminist and Social Psychological Perspectives. Sage, 1995.
  8. Jan J.M. van Dijk. Introducing Victimology, in The Ninth International Symposium of the World Society of Victimology, Free University of Amsterdam, 1997.
  9. а б Варчук Т. В. Виктимология. — М.: Юнити-Дана: Закон и право, 2008. — С. 40.
  10. Мария Мохова. Сексуальное насилие: мифы и факты [Архівовано 2014-08-08 у Wayback Machine.]
  11. У Швеції набрав чинності закон про обов'язкову згоду на секс. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 6 листопада 2020.

Посилання[ред. | ред. код]