Вікіпедія:Вибрані статті/Березень 2005

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2004 архів: Січень - Лютий - Березень - Квітень - Травень - Червень - Липень - Серпень - Вересень - Жовтень - Листопад - Грудень
2005 архів: Січень - Лютий - Березень - Квітень - Травень - Червень - Липень - Серпень - Вересень - Жовтень - Листопад - Грудень

Сьогодні п'ятниця, 19 квітень 2024; час 23:08 (UTC)

Це архів Вибраних Статей що були розміщені на Головній сторінці. Див. Як створити нову Вибрану Статтю та Голосуйте за нову вибрану статтю.


2 Березня

Беніто Муссоліні (29 липня 1883 року — 28 квітня 1945 року) — фашистський диктатор Італії з 1922 по 1943 роки. Він сконцентрував всю владу в своїх руках як провідник (il duce — варіант «фюрера») Фашистської партії та спробував створити Італійську імперію, яка би була у військовому союзі з гітлерівською Німеччиною. Поразка Італії у 2-й світовій війні призвела також до втрати влади Муссоліні.

Під диктаторством Муссоліні парламентську систему було практично скасовано. Закони довільно переписувалися. Муссоліні сам призначав редакторів всіх газет, а кожний журналіст мусив мати сертифікат від фашистської партії, щоб мати можливість працювати за професією. Муссоліні віддячив тим, хто його фінансував, перевівши певну кількість промислових галузей з державної власності у приватну.


9 Березня
Антоніо Гауді
Антоніо Гауді

АНТОНІО ГАУДІ (25 червня 1852, Реус10 червня 1926, Барселона) — видатний іспанський архітектор, новатор форми та один з найяскравіших представників стилів ар-нуво та модерн в архітектурному мистецтві. Більшість його робіт зосереджена в Барселоні. Його дивовижні, навіть божевільні та супервитратні проєкти щедро фінансував багатий промисловець-бавовняр Еусебіо Гуель, завдяки якому Гауді міг зосереджуватись на творчості, абсолютно не думаючи про гроші. Гауді був фігурою досить ексцентричною. Принципово відмовлявся розмовляти іспанською, тільки каталонською, з підлеглими, з відвідувачамм, навіть із королем Іспанії, який колись відвідав його будівний майданчик. Одного разу він навіть був побитий місцевою поліцією за "розпалення національного сепаратизму".


16 Березня
Чакри. Непальський малюнок 18 ст.
Чакри. Непальський малюнок 18 ст.

ЧАКРА (санскр. चक्र, букв. "коло", "круг", "диск") в духовних практиках індуїзму, деяких системах буддизму і особливо Тантри та йоги, в багатьох сучасних окультних системах - центр концентрації психічної (пранічної, космічної) енергії, центр зосередження в медитативних практиках, а також спеціальні символічні зображення (чакра-янтри).

Чакра в буквальному перекладі з санскриту означає "коло", "круг", "колесо" або "диск". В контексті йогічних практик часто це слово перекладається як "вихор", що відображує уявлення про чакри як про вихрі психічної (пранічної, космічної, життєвої) енергії. Також як синонім до чакри часто вживається "падма" (лотос). Чакри, хоча і не знаходяться в фізичному тілі людини, на анатомічному рівні відповідають основним нервовим сплетенням та локалізуються у відповідних місцях вздовж хребта.


23 Березня

Круглий двір у ТростянціТростянець — місто, районний центр Сумської області України. Розташоване на річці Боромля, (притока Ворскли, бассейн Дніпра), за 59 км від обласного центра. За свідченнями істориків, поселення на місці теперішнього Тростянця виникло в першій половині XVII століття, під час нової хвилі переселення селян і козаків з Правобережної України на Слобожанщину, викликаного поновленням панування польської шляхти після битви під Берестечком 1651 року. У Тростянці народився відомий український письменник Микола Хвильовий (Фітільов). У місті працює Тростянецька шоколадна фабрика «Україна», що належить компанії «Mondelēz International» і відома своїми торговими марками «Корона», «Україна».


30 Березня

Термоядерна енергія — це енергія у деякій придатній до використання формі, як правило це електрика, джерелом якої є реакція термоядерного синтезу. Термоядерна енергія, якщо вдасться її освоїти, посідатиме цілий ряд переваг над традиційними джерелами: невичерпні запаси пального (наперсток наповнений дейтерієм містить стільки ж енергії що й 20т вугілля), відсутність продуктів згоряння, непридатність для виробництва ядерної зброї. Перші експерименти щодо практичного використання ядерного синтезу розпочались ще в 1950х роках, але незважаючи на поширений оптимізм, це завдання виявилось настільки складним, що і після 50 років інтенсивних достіджень нас відділяє ще щонайменше 40 років від її практичного використання. Також залишається цілий ряд проблем, від вирішення яких залежатимуть перспективи її промислового використання, однією із найважливіших є отримання слабоактивовуваних конструктивних матеріалів, котрі були б в стані витримати інтенсивне нейтронне випромінювання не стаючи радіоактивними.


2004 архів: Січень - Лютий - Березень - Квітень - Травень - Червень - Липень - Серпень - Вересень - Жовтень - Листопад - Грудень
2005 архів: Січень - Лютий - Березень - Квітень - Травень - Червень - Липень - Серпень - Вересень - Жовтень - Листопад - Грудень

Сьогодні п'ятниця, 19 квітень 2024; час 23:08 (UTC)

Це архів Вибраних Статей що були розміщені на Головній сторінці. Див. Як створити нову Вибрану Статтю та Голосуйте за нову вибрану статтю.