Вікіпедія:Вибрані статті/Липень 2006

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2005 архів: Січень - Лютий - Березень - Квітень - Травень - Червень - Липень - Серпень - Вересень - Жовтень - Листопад - Грудень
2006 архів: Січень - Лютий - Березень - Квітень - Травень - Червень - Липень - Серпень - Вересень - Жовтень - Листопад - Грудень

Сьогодні субота, 20 квітень 2024; час: 03:43 (UTC)

Це архів вибраних статей що були розміщені на Головній сторінці. Див. Як створити нову вибрану статтю та Голосуйте за нову вибрану статтю.


1 Липня

Станція Академік Вернадський Академік Вернадський — українська антарктична станція. Заснована у лютому 1996, коли станція Фарадей була передана Україні Британським антарктичним товариством і перейменована на Академік Вернадський, на честь видатного українського вченого академіка Володимира Івановича Вернадського (1863—1945), який 1918 року став першим президентом Академії наук України. 1992 року Росія оголосила себе правонаступницею всіх антарктичних станцій Радянського Союзу і відмовила Україні в передачі однієї із них. У серпні 1992 року Верховна Рада України схвала документи про приєднання України до Антарктичного договору, а 26 жовтня 1993 року було створено Центр антарктичних досліджень (згодом — Національний антарктичний науковий центр).



15 Липня


Бахаї́зм (від араб. “بهاء” - "баха" - "світло", "слава") - всесвітня релігія, заснована Бахауллою в Персії в 19-му столітті, яка на початку 21-го століття налічує близько шести мільйонів прихильників майже у всіх країнах світу (українські прихильники називають її Віра Багаї, але в літературі також існують терміни багаїзм та бахаїзм). Це одна із релігій «нового віку», які з’явилися протягом останніх століть, такі як, наприклад, мормонська та муністська церкви, дзен-буддизм та рух кришнаїтів. Незважаючи на досить невелике число послідовників порівняно з традиційними релігіями, бахаїзм набув значного географічного розповсюдження, за цим параметром займаючи друге місце та майже дорівнюючи християнству.

Бахаїсти (або багаї) вважають, що історія релігії — це просто процес освіти, запланований Богом, і що засновники релігій — посланці Бога і викладачі його Плану. Бахаулла розглядається як найбільш недавній, центральний, але не останній посланець Бога. Він називав себе довгожданим педагогом і викладачем всіх народів, що сповідують християнство, іслам, буддизм і інші релігії, і його місія — встановити міцну підставу для єдності у всьому світі, і урочисто відкрити епоху світла і правосуддя, яка, як очікують бахаїсти, неминуче прийде.

Принцип навчання бахаїзму — принципи єдності Бога, єдності релігії і єдності людства. Ці принципи мають глибокий вплив на богословські і соціальні навчання цієї релігії.

Книга Року енциклопедії Британіка (1992–зараз) дає таку інформацію:

  • Бахаїзм — друга найпоширеніша релігія незалежна релігія за числом країн, де живуть її прихильники (після християнства)
  • Ця релігія поширена в 247 країнах і територіях у світі;
  • Її члени представляють понад 2 100 етнічних, расових і родових груп;
  • Її сповідують 7 000 000 прихильників по всьому світі (2005)
  • Священні писання бахаїстів перекладені понад 800 мовами.

22 Липня

Лазерні щипці функціонують так: маленькі діелектричні сфери взаємодіють з електричним полем, створеним пучком світла, за рахунок вимушеного дипольного моменту, індукованого на сфері. В результаті взаємодії цього диполя з полем, сфера тягнеться уздовж електричного градієнту поля до точки найвищої інтенсивності світла. Крім градієнтної сили, на сферу також діє розсіююча сила, викликана відбиттям світла від її поверхні. Ця сила штовхає сферу уздовж пучка світла. Проте, якщо промінь сильно сфокусований, градієнт інтенсивності долає силу штовхання [2].

Більш детальний аналіз засновується на двох механізмах, запропонованих Ашкіним, залежно від розміру частинки. У атмосферній науці відомо, що частинка в повітрі розсіює світло відповідно своєму розміру. Коли світло розсіюється в релеєвському режимі (від імені британського фізика лорда Релея), розмір розсіюючих частинок набагато менший, ніж довжина хвилі світла, що приводить до кутового розділення кольорів. Цей ефект відповідає за червонуватий колір заходу і блакитний колір неба (добірне розсіювання). Коли світло розсіюється в мієвському режимі (від імені німецького фізика Густава Міе), частинки, що викликають таке розсіювання, більші у розмірі, ніж довжина хвилі світла, як, наприклад, пил, дим, водні крапельки. Мієвське розсіювання відповідає за білизну хмар.

Файл:LT7.gif
Маніпулювання мікросферою лазерними щипцями [1]

Дотримуючись тій же ідеї, Ашкін запропонував, що оптичне мікроманіпулювання може бути проаналізоване двома окремими методами, а саме, підхідом хвильової оптики для мієвських частинок (діаметр частинки d > λ довжини хвилі світла) і приближенням електричного диполя для релеєвських частинок (d < λ).

В межах аналізу хвилевої оптики, розгляд процесів заломдення і відбиття світла від мікросфери достатній, щоб проаналізувати заманювання в оптичну пастку (див. зображення вище).

Найпростіший розрахунок діючих сил в межах підходу хвильової оптики ґрунтується на геометричній оптиці. Розгляд променя указує на направлену зміну імпульсу світла. Таким чином, ця зміна імпульсу світла (фотона як частинки), згідно другому другому закону Ньютона, приводитиме до фізичної сили. Такою самою буде і сила реакції сфери, що діє на світлові промені.


29 Липня

Озеро Ньяса з космосу Озеро Нья́са, Мала́ві (англ. Nyasa, Malawi; порт. Lago Niassa) — третє за площею і найпівденніше з озер Великої рифтової долини Східної Африки. Дев'яте за розміром і третє за глибиною (після Байкалу і Танганьїки) серед прісноводних водойм світу. Ньяса заповнює глибоку рифтову долину між державами Малаві, Мозамбік і Танзанія. Озеро містить 7 % світових запасів рідкої прісної води. Озеро живлять 14 повноводних річок, серед яких найважливіші Рухуху, Сонгве, Північна і Південна Рукуру, Двангва, Буа і Лілонгве. Єдиним зовнішнім стоком озера є річка Шире, яка витікає з озера на півдні. Озерна екосистема досить своєрідна й унікальна за кількістю різноманітних видів риб, більша частина з котрих — ендеміки. Мовою місцевого народу яо слово «ньяса» означає просто озеро.


2005 архів: Січень - Лютий - Березень - Квітень - Травень - Червень - Липень - Серпень - Вересень - Жовтень - Листопад - Грудень
2006 архів: Січень - Лютий - Березень - Квітень - Травень - Червень - Липень - Серпень - Вересень - Жовтень - Листопад - Грудень

Сьогодні субота, 20 квітень 2024; час: 03:43 (UTC)

Це архів вибраних статей що були розміщені на Головній сторінці. Див. Як створити нову вибрану статтю та Голосуйте за нову вибрану статтю.