Вікіпедія:Вікізустрічі/148

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

15 липня, Львів[ред. код]

Звіт[ред. код]

Коментар Юрія Пероганича

Були Perohanych і Юрій Булка.

На прес-конференції про старт з 1 серпня Місяця Закерзоння у Вікіпедії були дві камери і журналісти близько 10 видань Львова і області. Виступали Володимир Середа — голова Об'єднання товариств депортованих українців «Закерзоння», Юрій Пероганич — один із засновників громадської організації «Вікімедіа Україна», Ярослав Кравченко — історик. Модерував Михайло Галущак — працівник прес-служби Львівської обласної ради, координатор проекту «Історичні діалоги». Ось дещо з відгуку у медіях:

  1. У Львові презентували сторінку про Закерзоння у Вікіпедії. vgolos.com.ua. 15 липня 2014. 
  2. Українців закликають писати статті у Вікіпедію про Закерзоння. zik.com.ua. 15 липня 2014. 
  3. Львів'янам пропонують написати статті про Закерзоння у «Вікіпедії». 032.ua. 15 липня 2014. 
  4. У “Вікіпедії” оголосили місяць Закерзоння. lwr.com.ua. 15 липня 2014. 

Після прес-конференції Юрій Булка поїхав на велосипеді у справах, а я мав півгодинний запис на Львів ТБ.

Потім, за своєю ініціативою, зустрівся зі Святославом Семенюком, котрий надав дозвіл на використання однієї своєї книги на умовах CC BY-SA 3.0. Зайшли разом у видаництво «Апріорі». Придбав там цю книжку за 100 грн.

Пізніше Володимир Середа і Михайло Галущак організували зустріч з керівниками товариств депортованих із Закерзоння (Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Любачівщини та інших). Вразила кількість населених пунктів Закерзоння, в яких проживали українці — близько 6000 тисяч. Багато з них зараз заселено поляками, багато повністю знищені. Майже всі ці населені пункти, за винятком можливо дрібних хуторів, є енциклопедично значимими. Деякі товариства випускають періодичні видання. Домовилися, що за тиждень, кожне товариство підготує список статей для створення на тематику Закерзоння. Отримав дозволи на використання ще двох книг на умовах CC BY-SA 3.0. Детальніше напишу пізніше.

На кінець вечора, за своєю ініціативою, зустрівся з родиною Жеплинських — Богданом, його донькою Дарією і онуком Мирославом. Родина довгі роки досліджує творчість кобзарів, лірників та бандуристів і випустила кілька ґрунтовних праць на цю тематику, а також інші теми, пов'язані з українською культурою.

День був сонячний і спекотний.

Поїздка поки що власним коштом (поїзд, купе) — 376 грн, таксі з вокзалу до обласної ради — 50 грн (поїзд прибув десь о 10:20, почиток прес-конференції був призначений на 11:000). Кілька книжок отримав у подарунок.

--Perohanych (обговорення) 08:49, 16 липня 2014 (UTC)[відповісти]

Приємно, що вдалося отримати нові дозволи на публікацію матеріялів на умовах вільної ліцензії. Витрати на дорогу Вам хіба не відшкодує Народний депутат України Олег Панькевич? (Я так зрозумів із Вашої відповіді на прес-конференції). --Юрій Булка (обговорення) 15:07, 16 липня 2014 (UTC)[відповісти]
Поки не впевнений. --Perohanych (обговорення) 15:28, 16 липня 2014 (UTC)[відповісти]