Вікіпедія:Вішалка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Під «одежею» з фактів не видно, що виступає вішалкою

Вішалка — стаття, яка замість того, щоб описувати основний предмет, по суті є прикриттям для упереджених фактів, що мають лише опосередковане відношення до заявленої теми. Основний предмет статті представляється «вішалкою», а факти, що накидаються на неї — «одягом». Чим більше на вішалці висить одягу, тим складніше стає розгледіти за ними вішалку. Тому, навіть якщо всі факти в статті є вірними та вивіреними, у читача може скластися хибна думка про основний предмет статті.

Стаття про людину[ред. код]

У випадку з людиною, щоб велика і різнобічна стаття не підпадала під це визначення, деталізація критики повинна підбиратись корелюючи з розміром статті, починаючи від одного-двох найважливіших речень для статті-заготовки і згодом висвітлюватись повноцінно у окремому розділі для досконалої статті, сама стаття повинна мати структурований виклад, та, бажано, не містити критики. Розділ «критика» не може бути основоположним розділом статті — це викличе у нейтрально налаштованого читача, який захотів розібратись у предметі статті, упереджене до неї ставлення — відмову від прочитання, вибіркове прочитання або цілковите несприйняття написаного. Отже, якщо критики багато, персона, про яку пише стаття, потенційно має мати багато біографічних і життєвих фактів, які потрібно теж викласти і до яких може стосуватись критика. Також, якщо стаття має надмірно деталізований (розбухший живіт) від критики — ця стаття може бути сприйнята як не нейтральна чи замовна.

Стаття про предмет[ред. код]

У випадку з неживим предметом статті, «одежою» можуть виступати дріб'язкові або надмірно деталізовані факти. Інколи такі дописи з «одежі» робляться без попереднього прочитання всієї статті у якій вже ці факти згадані, тобто, створюються дублі. Щоб не відволікти на них увагу читача, статтю потрібно правильно структурувати заголовками по секціях, об'єднати схожі факти у речення або абзаци, винести самостійно найбільш значимі деталізовані факти у окремі статті — залишити від них лише заголовок, посилання з шаблоном {{детальніше}} та абзац-вступ. Інколи, малозначимі факти потребують чистки як невідповідні, дублетні та потребують видалення.

Інше[ред. код]

Навіть якщо в статті є «гак», на який потенційно можна повісити «пальто» у вигляді недоречного й упередженого матеріалу, його слід обережно використовувати в цих цілях. Як правило, такий матеріал не відповідатиме правилам ВП:БЖЛ, ВП:ЧНВ, ВП:НТЗ.

Часом статті-«вішалки» можуть бути створені з першочерговою метою, яка полягає в додаванні упередженої інформації або непропорційному описі лише одного аспекту предмета статті. В обох випадках стаття повинна бути відкоригована таким чином, щоб відповідати правилам про виваженість викладу та нейтральну точку зору. У разі, якщо «вішалкою» є стаття про живу людину, дії з приведення її до нейтрального виду мають бути зроблені негайно.