Вікіпедія:Кнайпа (допомога)/Архів 6

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Питання новачка

Читаю на сторінці Вікіпедії «Іменування статей»: «З технічних причин у назвах статей як апостроф рекомендується використовувати «звичайний» друкарський апостроф «'» (код U+0027, на клавіатурі — Alt+39), а не типографський апостроф «’» (код U+2019) чи «ʼ» (U+02BC)…» Читаю на сторінці Вікіпедії «Апостроф»: «З технічного погляду, на даний час правильним символом є літера-апостроф (U -02 ВС)…». Зверніть увагу: у першій цитаті ( «З технічних причин..» ), у другій цитаті ( «З технічного погляду..») - Суперечність?! Що таке «причина» і що таке «погляд». У зв’язку з цим у мене виникли питання, відповіді на які я надіюсь отримати від спільноти, яка зацікавлена у розвитку Вікіпедії: 1. Де знаходиться той лікбез., щоб правильно створити статтю у Вікіпедії ( враховуючи спеціальну термінологію, невідому простому дописувачу, наприклад: коди U+2019, U+0027, і т.і., правила застосування спеціальних операторів (термінів) у пісочниці і т.і.)? 2. Чи існує програма компіляції звичайного документу у розширенні doc. (чи іншому розширенні) ( з малюнками, таблицями, формулами, графіками, схемами і т. і.) для прийнятності його за вимогами Вікіпедії. Якщо існує, то як її можна отримати? 3. Я ніде не знайшов вимоги до первинного документу (в тому числі і від засновників Вікіпедії), в тому, що первинний документ повинен відповідати усім вимогам електронного документу, так як він публікується в електронному вигляді. Декларування такого підходу по відношенню до справи розвитку Вікіпедії було б дискримінаційним як до дописувачів, так і користувачів Вікіпедії. Далі я не буду розвивати цю тему. Тому моє питання до спільноти, від якої залежить публікація у Вікіпедії: Чи може бути надіслана стаття у рукописному вигляді (і куди ?) ( з малюнками, таблицями, формулами, графіками, схемами і т. і.) ? Адже, перетворити її в прийнятний електронний формат – це просто технічне питання, а відмова у публікації не є об’єктивною з точки зору інформативності наведених фактів та необхідності її публікації. Можливо на це потрібно використання якихось ресурсів і оплати їх – але це зовсім інша проблема.

Взято зі сторінки Обговорення користувача:YP--Розум (обговорення) 15:06, 9 листопада 2013 (UTC)
Я на початках теж читав ті рекомендації і парився з тією "літерою-апострофом". Потім побачив, що у дискусіях на ту тему єдності немає і близько, а рекомендації кожен править ситуативно і на свій розсуд (гріш таким рекомендаціям ціна). Потім побачив, як оту мою "літеру-апостроф" люди виправляли на звичайний "друкарський" і нарешті побачив, що те саме робить автоматичний вікіфікатор і цей "друкарський" є зокрема у панелі редагування знизу (це вже має вигляд узгодженої позиції, хоч її немає насправді). Тож забив і тепер теж ставлю '.
1. Не знаю. Уже скільки років тут - постійно бачу, як дописувачі самостійно "підправляють" навіть ті неповні рекомендації що ми маємо. Зневірився остаточно. Коли користувач Kusluj випрацював непоганий загалом проект правила - спільнота традиційно його завалила, затролила (тобто не прийняла). Тож вона далі біля розбитого корита.
2. Не знаю. Якщо є, то якість її роботи навряд чи хороша. Краще запостити руками, потім фотографії завантажити і теж додати руками.
3. У нас немає жодного органу, якоїсь редакції, яка централізовано отримує рукописи і публікує. Публікують волонтери такі як Ви і я. Публікують власноруч і лише власні роботи. Якщо Ви хочете домовитись, щоб роботу опублікував за Вас один із волонтерів - можете кинути клич прямо тут і хтось зголоситься допомогти. Але при публікації волонтером чужої роботи є суттєва складність (якщо буде треба опишу її окремо).
Взагалі, правил і тонкощів багато. Новачкам би я порадив почитати ВП:5О і ВП:ОД. І після цього пробувати щось опублікувати. Потім подивитись які ще правила є (на тих сторінках внизу є перелік). Обираєте те що цікавіше - читаєте і відповідно коригуєте вже написане.
Вибачте, написав що знав. Сподіваюсь хтось доповнить, якщо десь помиляюсь. Успіхів.--Aeou 16:36, 9 листопада 2013 (UTC)
Я користуюся Unicode-розкладкою клавіатури для української мови (та російської — всі необхідні символи є, а дві розкладки тримати зручніше, ніж три). В лінуксі так розкладка давно «з коробки», у віндовс можна доставити. Тому мені типографський апостроф набрати простіше, ніж «прямий», заразом нема проблем поставити потрібні лапки та en-тире в діапазонах чисел. Хоча вікіфікатор однак потім апостроф міняє на прямий і en-тире на em-тире.
З приводу конвертора статей з мікрософт doc-формату у вікі — згоден з тим, що така програма навряд чи буде гарною, враховуючи закритість форматів і те, що різні версії msword не завжди гарно розуміють одна одну, OOo не завжди гарно конвертує msword-файли, хоча там стараються… Крім того, навіть досвідчені користувачі msword не завжди послідовно використовують логічну розмітку тексту та стилі, в результаті над конвертованою статтею доведеться працювати майже стільки ж, як і над просто «виділив/скопіював/вставив у вікі». Можу порадити вкинути свою статтю у підсторінку своєї сторінки і там почати її приводити у порядок, попросити когось допомогти з вікі-розміткою. Потім статтю можна буде перенести до основного простору, при цьому збережеться історія редагувань з їх авторством. --ReAl (обговорення) 17:21, 9 листопада 2013 (UTC)
Чимало з питань відпадуть, якщо ви вдумаєтеся в юридичний статус Вікіпедії. Самим фактом редагування користувач автоматично дарує свій внесок громаді на основі певної ліцензії, в якій зазначено, що будь-хто може використовувати і змінювати цей внесок, зберігаючи посилання на його автора. Це в самій Вікіпедії. На файли: малюнки, фото, графіки тощо, треба вказувати ліцензію. Зрозуміло, що за вас ніхто не має права щось дарувати. Тому, ви самі робите свій внесок. Автоматичного перетворення з інших форматів не існує, бо Вікіпедія побудована на принципі гіпертексту. Кожен новий внесок зв'язується іншими статтями через гіперпосилання. Жодна програма такого не зробить. Ви можете скопіювати текст із свого документа, але потім вам доведеться над ним працювати. Вікірозмітка у Вікіпедії дуже проста, але навіть проста річ стає багатою і складною, коли її використовує досвідчена людина. Тому сторонньому може здатися, що це все складно. Але очам страшно, а руки роблять. Дядько Ігор (обговорення) 08:23, 10 листопада 2013 (UTC)
Ніхто не може вам відмовити в публікації, але вашу статтю можуть вилучити. Для цього існує спеціальна процедура. Типові причини вилучення: порушення авторських прав (копівіо), оригінальне дослідження і мала значимість. Дядько Ігор (обговорення) 08:56, 10 листопада 2013 (UTC)

Виправлення назви

Чи можна якось виправити помилку у назві Вінницький фонтан Roshaen без ВП:ПС ?--Tovel (обговорення) 18:02, 10 листопада 2013 (UTC)

ТакТак Виправив. --Acedtalk 18:11, 10 листопада 2013 (UTC)

Щось не можу на цю статтю поставити інтервікі. В Англійській en:Lamination (geology) Прошу допомогти.--Білецький В.С. (обговорення) 06:38, 13 листопада 2013 (UTC)

Зробив. Там треба було спочатку відв'язати українську статтю від іншого вікі-елемента. ✍ Green Zero Обг 09:41, 13 листопада 2013 (UTC)
Дякую дуже.--Білецький В.С. (обговорення) 12:52, 13 листопада 2013 (UTC)
А як ви це зробили?--Dim Grits 13:17, 13 листопада 2013 (UTC)
Коли намагаєшся додати статтю до елементу інколи пише щось на кшталт: "ця стаття уже прив'язана до іншого вікі-елементу". І далі йде посилання на той самий вікі-елемент, де потрібно спочатку відв'язати статтю, а потім вже переприв'язати куди треба.✍ Green Zero Обг 14:04, 13 листопада 2013 (UTC)
Я вже розібрався. На вікіданих вилучили той елемент на мій запит. Я гадав існує якийсь засіб «відв`язувати» елементи даних з єдиним посиланням.--Dim Grits 17:26, 13 листопада 2013 (UTC)
Це описано тут: Вікіпедія:Вікідані#Більше одного куща міжмовних посилань --ReAl (обговорення) 19:47, 13 листопада 2013 (UTC)

Український аналог поняття Hausorthographie ("домашній правопис")

У німецькій є поняття de:Hausorthographie (або Hausorthografie), слово буквально перекладається "домашній правопис", йдеться про особливості правопису, яких дотримуються в певній організації, зазвичай ідеться про ЗМІ, бо офіційні організації дотримуються офіційного правопису (український не дуже вдалий приклад: мова новин каналу СТБ — "Еуропа" тощо).

Чи є в українській якесь більш-менш усталене поняття для позначення цього явища? Чи принаймні бодай наведіть англійський аналог (власні "правописи" мають багато організацій в англомовних країнах, але узагальнюючу назву цього явища англійською також не можу пригадати). UPD: в англійській — це en:style guide чи house style (хоча стосуються вони не лише стилю, а й правопису та пунктуації). Лишається питання про українську назву явища.

Дякую. ∙∙∙ Arkony(обг.) 06:03, 15 листопада 2013 (UTC)

Якщо є корпоративний стиль (ru:Корпоративный стиль), то може бути і корпоративний правопис. Найпростіший приклад — розрізняють G/H — Ґ/Г (у сталінському дальтонічному правописі їх не розрізняють) Українська Вікіпедія (у деяких статтях), «Journal of Physical Studies», видавництва «Літопис», «Астролябія», «А-ба-ба-га-ла-ма-га», ДНВП «Картографія» та багато мовознавців і перекладачів. Це нормальний процес удосконалення мови. --Friend 08:55, 15 листопада 2013 (UTC)
Дякую, начебто воно. ∙∙∙ Arkony(обг.) 09:26, 15 листопада 2013 (UTC)
Навряд в англійській мові такі проблеми існують — ніяких реформ правопису там, начебто, не відбувалось. У нас же свої особливості, власні «три гетьмани» — скрипниківки, драгоманівки, максимовичівки, проекти, прожекти...--Dim Grits 07:46, 15 листопада 2013 (UTC)
Мова не про проблеми, бо немає офіційних закладів, що нормують англійську, а про те, як назвати одним словом/виразом "en:Hart's Rules", "en:AP Stylebook", "en:The Chicago Manual of Style", "" тощо. В українській також: як назвати норми правопису, яких дотримується окрема організація (норми можуть бути закріплені внутрішнім документом, або замість нього може використовуватися редакція правопису якогось року)? ∙∙∙ Arkony(обг.) 09:24, 15 листопада 2013 (UTC)

Дякую всім, корпоративний правопис годиться. ∙∙∙ Arkony(обг.) 09:53, 15 листопада 2013 (UTC)

ВЛП розшукує переможців

9 листопада відбулася церемонія нагородження переможців і призерів конкурсу «Вікі любить пам'ятки-2013»(докладніше можна почитати тут). Однак четверо призерів досі не вийшли на зв'язок, не надали оргкомітету свої дані, відповідно ми не можемо передати їм заслужені призи. Це користувачі

Якщо хтось знає цих людей, або знає як зв'язатися з ними, передайте їм, хай почитають свої сторінки обговорення і зв'яжуться з оргкомітетом конкурсу.--Анатолій (обг.) 22:06, 15 листопада 2013 (UTC)

Картка

Привіт. Не можу підібрати шаблон у статтю КЗ КДЮСШ «ХТЗ» ХОР (спортивна некомерційна організація). Спочатку поставив шаблон Шаблон:Картка компанії, та потім зрозумів, що це не комерційна організація.✍ Green Zero Обг 09:56, 21 листопада 2013 (UTC)

{{Школа}} ? Хоча у спортшколи може бути своя специфіка. --ReAl (обговорення) 15:22, 21 листопада 2013 (UTC)
Та ні, цей шаблон не дуже підходе.(( У цій організації, власне сама спортивна школа є лише невеликою частиною її. ✍ Green Zero Обг 13:14, 23 листопада 2013 (UTC)

Прохання видалити зображення

Прошу видалити завантажене мною зображення Файл:Іларіон Свєнціцький.jpg. Причина - подальша зміна назви і опису після одержання "длзволу". Напаред дякую! ЯГВ (обговорення) 09:39, 24 листопада 2013 (UTC)

Опис Ви можете змінити будь-коли, для перейменування файлу слід на сторінці файлу розмістити шаблон {{Перейменувати файл}} вказавши причину, наприклад, 2 («Зміна назви на більш змістовну»). --ReAl (обговорення) 10:29, 24 листопада 2013 (UTC)

Потрібен Інкубатор або вчитель української мови для вікіпедиста

Так склалося, що рівень української мови Спеціальна:Внесок/Грищук_ЮН (список) невисокий: перша трансатлантична лінія за графіком, як сервіс за розкладом, яка була породжена та заснована у 1817 році групою комерсантів-квакерів з міста Нью-Йорк на чолі з Джеремієм Томпсоном і включавшу володарів «Isaac Wright & Son»… (Black Ball Line (1817, Нью-Йорк)). Користувачеві важко говорити українською (Обговорення_користувача:Pavlo1: …створити Українську Вікі як можна інтересною (це завдяки тексту статтей) і як можна повнішею… …Кожне торгівельне судно, якщо вони не були державною власністтю як військові, мало декілька судновласників (зачастую більш десяти)) Пропоную забрати ці статті з основного простору Вікіпедії. --Friend 10:09, 19 листопада 2013 (UTC)

Написав користувачеві. Ряд цікавих статей вичитаю. 80 статей за 2 роки. У чому там вже така проблема? Він не строчить їх з кулемету. Проблема в бракові патрульних. Навіщо робити дурну роботу в тимчасовому прибиранні статей, замість простої вичитки? А наставник дійсно потрібен. На жаль морська справа мене не дуже цікавить.--Dim Grits 18:00, 19 листопада 2013 (UTC)
Підтримую. «Москва не зразу будувалася». Згадайте Mishae чи Chris Kyrzyk. --Pavlo1 (обговорення) 18:16, 19 листопада 2013 (UTC) P.S. Я б взявся поки «на вихідних». Але це питання згоди самого користувача.
80 статей за 2 роки? Не кволо. У мене 30 на день було, як пам'ятаю. Втім, якщо з мене ви зробили українця, то з нього і поготів вийде. Тільки не думайте що я його на сало сюди покликав... --Mishae (обговорення) 22:44, 19 листопада 2013 (UTC)
Пропоную на цих статтях проставити шаблон: {{Помилки перекладу}}✍ Green Zero Обг 13:29, 23 листопада 2013 (UTC)
Я за, тільки схоже був інший шаблон?: {{Автопереклад}} або це до даних статтям не ставитися?--Mishae (обговорення) 04:12, 28 листопада 2013 (UTC)
Так до речі, а чому в даному шаблоні відсутній знак пунктуації? Не порядок, хлопці!--Mishae (обговорення) 04:17, 28 листопада 2013 (UTC)
Оцей другий шаболн не дуже наочний і в ньому дуже багато літер. Перший буде зрозуміліший для загалу.✍ Green Zero Обг 13:09, 28 листопада 2013 (UTC)

Не можу ввійти з новим паролем

Добрий день! Хто допоможе у такій проблемі? Вже третій день не можу увійти до свого облікового запису! Старий пароль перестав діяти, а після введення тимчасового пароля, створення нового, його підтвердження і натискання кнопки «Установити пароль і ввійти» у розділі «Змінити пароль» з'являється напис Щоб звертатися безпосередньо до цієї сторінки, вам слід увійти до системи. Але ж це замкнене коло, бо перед цим мені було сказано: Для завершення входу до системи, ви повинні вказати новий пароль тут. Щось я не пам'ятаю, щоб раніше була така безуспішна ходня по колу. Це якийсь збій?!

З повагою і надією на поміч,--194.44.38.194 12:00, 29 листопада 2013 (UTC), він же Slovolyub

Проблему усунено,--Slovolyub (обговорення) 13:10, 30 листопада 2013 (UTC)

Хтось може поліпшити цю статтю? Відвідуваність статті непогана, а знаходиться у дуже жалюгідному стані. ✍ Green Zero Обг 16:24, 8 грудня 2013 (UTC)

Спам-фільтр. Прошу допомогти розібратися

Доброго дня! Спам-фільтр помилково реагує на сайт webmed.com.ua, приймаючи його за webmed.com, який перебуває у спам-листі. Прошу допомогти у вирішенні цієї технічної проблеми. Тому що у кількох статтях є посилання на цей ресурс, але вони неактивні, хотілося б активувати. Наприклад: https://uk.wikipedia.org/wiki/Висип#cite_note-2 і https://uk.wikipedia.org/wiki/Повішення.

Дякую за будь-яку допомогу.
Розділ без дати --DixonDBot II (обговорення) 23:17, 8 грудня 2013 (UTC)

Суміш розкладок

Чому я бачу суміш розкладок у тексті, а хтось ні? Здається, колись зробив якісь налаштування, але не пам'ятаю які. Хотів декому порадити у себе таке зробити. --Олег (обговорення) 17:41, 10 грудня 2013 (UTC)

Користувач:Mr.Rosewater/vector.js --Acedtalk 17:47, 10 грудня 2013 (UTC)
Точно. Дякую!--Олег (обговорення) 18:23, 10 грудня 2013 (UTC)
І я дякую :-) --ReAl (обговорення) 19:31, 10 грудня 2013 (UTC)

Шановне товариство, якщо серед вас є знавці в області економіки, то чи не могли б ви покращити статтю про Державний борг України, особливо за останні роки. Кучма он видав на УП, що Україна близька до банкрутства, але відмовився надати деталі. Шила ж в мішку не сховаєш, але прочитати якусь інформацію з цього питання ніде, наче то велика державна таємниця.--Вітер (обговорення) 02:40, 14 грудня 2013 (UTC)

Банкрутство йде не звідти, а з Золотовалютні резерви Національного банку України. Там добре видно динаміку, що ці резерви стрімко завершується. Враховуючи, що в нас є відтік валюти, а ще нам платити за газ, а ще нам не дають нових кредитів МВФ, а старі вже наступного року повертати, дуже скоро резерви скорочуватимуться ще більше. Борг — це нормально, але коли його треба повертати, а повернути нічим (в країні значний бюджетний дефіцит і негативне сальдо торговельного балансу) і більше в борг не дають, виникає банкрутство — NickK (обг.) 02:49, 14 грудня 2013 (UTC)
Дякую гарно за детальне пояснення, проте статтю Державний борг України слід би поновити й добавити інформацію про стан боргу на сьогоднішній день. Інша цікава річ, що у серпні 2013р. американський інвестиційний фонд Franklin Templeton придбав 20% зовнішнього боргу України.[1] На жаль в укрвікі жодної інформації про цю компанію немає.--Вітер (обговорення) 20:08, 14 грудня 2013 (UTC)
В останній час борги України скуповує також (?) Росія. Не виключено, що "американська компанія" - це теж російська. ЯГВ (обговорення) 09:26, 16 грудня 2013 (UTC)

Примітки

Прошу перейменувати

Прошу перейменувати статтю Рудольф Шаріцер на Рудольф Шарицер. Причина - помилка. Наперед дякую! ЯГВ (обговорення) 09:12, 16 грудня 2013 (UTC)

Зробив. Для цього є кнопка між «Перегляд історії» і «Пошук» на верхній панелі. --Brunei (обговорення) 11:41, 16 грудня 2013 (UTC)

Посвідчення

Треба зв'язати наше посвідчення з en:Identity document (Q47988). Я не можу. --Дядько Ігор (обговорення) 22:59, 17 грудня 2013 (UTC)

ТакТак Зроблено Порядок дій:
  1. Відключити від неправильного елементу вікіданих. В елементі вікіданих навпроти нашої статті тицяємо «редагувати», «вилучити». Не закриваємо сторінку :-) ;
  2. Додати до потрібного елементу;
  3. У даному випадку старий елемент вікіданих став порожнім, тому не треба було закривати сторінку у першому пункті — щоб не забути номер;
  4. Йдемо на запити на вилучення і там додаємо запит. Я в reason дав «Empty element (the only article relinked to Q47988)»
p.s. Вікіпедія:Вікідані --ReAl (обговорення) 23:51, 17 грудня 2013 (UTC)
Ще для зручності у додатках на Вікіданих можна увімкнути інструменти "Merge", який автоматично об'єднує два елементи і ставить порожній на вилучення, і "Move" для перенесення окремої інтервіки з одного елемента в інший. --DixonD (обговорення) 07:06, 18 грудня 2013 (UTC)

Будь ласка, напишіть це все у довідці, щоб і через місяць це можна було віднайти і скористатись, а не питати знов допомоги. Заздалегідь дякую!--Dim Grits 08:16, 18 грудня 2013 (UTC)

Тим часом можете користуватися такою сторіночкою: d:Help:Merge. --DixonD (обговорення) 08:24, 18 грудня 2013 (UTC)
Так тойво… Я ж по довідці і робив: Вікіпедія:Вікідані#Більше одного куща міжмовних посилань --ReAl (обговорення) 11:05, 18 грудня 2013 (UTC)
Та я то можу, я про інших піклуюся. Краще один раз пояснити, а тоді постійно давати лише посилання на те пояснення. На те вона й довідка. Один Дядько Ігор спитав, а 200 анонімів самостійно шукали й не факт, що знайшли відповідь. Вікіпедія:Вікідані#Більше одного куща міжмовних посилань побачив, там неоковирний переклад в стилі FAQ (але й за те велике дякую). --Dim Grits 11:36, 18 грудня 2013 (UTC)

В усіх картках разом пропали безвісти графи | Тип судна | Будівництво почате може ще якісь, які я не помітив. Допоможіть! --Pavlo1 (обговорення) 12:49, 18 грудня 2013 (UTC)

Були замінені на Тип/клас судна та Закладено відповідно. Користувач Olegvdv68 розвинув картку, але зовсім не подумав про старі статті, не пройшовся і не виправив їх. Тепер, я так розумію, у частині статей так, у частині сяк, тому повертати назад ці два рядки теж не діло. Найпростіше продублювати рядки, тоді якщо є лише Будівництво почате або Закладено, то буде рядок відповідної форми, але якщо раптом у статті у картці будуть вписані обидва рядки, то обидва і з’являться. Як красиво зробити умовний вибір «якщо вказано Закладено, то використати його, іннакше — якщо вказано Будівництво почате, то …» зараз нашвидкоруч не зрозумів, а городити {{#if поверх {{if2cell}} не хочеться. --ReAl (обговорення) 13:16, 18 грудня 2013 (UTC)
Епті Там 450 карток! Вручну усі виправляти — дурдом! Зробіть хоч що-небудь Хай буде всюди «тип/клас» і «закладено». Це несуттєво. --Pavlo1 (обговорення) 13:26, 18 грудня 2013 (UTC)
Гик!™ ТакТак Зроблено ред.№ 13711802 Назви рядків у таблиці нові, але у картці працюють старі імена параметрів. Перевіряв на Київ (авіаносний крейсер) :-) --ReAl (обговорення) 13:34, 18 грудня 2013 (UTC)
Тьху, якщо назву рядка у статті не міняти, то можна простіше і акуратніше. Зараз спробую. --ReAl (обговорення) 13:37, 18 грудня 2013 (UTC)
Кгм… У статті Луцьк (корвет) було взагалі «Будівництво розпочато». Зробив всі три варіанти ред.№ 13711841. Пробіжіться по статтях, випадковим чином хоча б пару десятків продивіться. Бо я й так «обідню перерву» так до вечері дотягну :-). Якщо що — посилання на статті, де не працює/поламалося, я розберуся та підправлю. --ReAl (обговорення) 13:45, 18 грудня 2013 (UTC)
Дуже дякую! А то я вже впав в паніку Переглянув по Список кораблів і суден Військово-Морських Сил України — наче у всіх де вказано з'явилися. --Pavlo1 (обговорення) 13:50, 18 грудня 2013 (UTC)

Як ви судно назовете так воно й попливе :)

Хочу порадитись яку назву обрати для статті про Баку (авіаносний крейсер) чи то пак Вікрамадітья (авіаносець). Суть питання в тому, що це один корабель: важким авіаносним крейсером «Баку» він був при спуску на воду і під час служби у ВМФ СРСР, потім росіяни його поставили у відстій, де купа заліза мала назву «Адмірал флоту Радянського Союзу Горшков», а потім продали індійцям, де він став авіаносцем INS Vikramaditya. «Баку» до модернізації для індійців і «Вікрамадітья» зараз мають різні ТТХ — вирішити це можна використавши два шаблони {{Військовий корабель}}. А от назву яку обирати першу чи останню? Питання. Така ж ситуація з Варяг (авіаносний крейсер)/Ляонін (авіаносець). Зазвичай беруть назву при спуску на воду, але бувають й інші трактовки (Адмірал Кузнецов (авіаносний крейсер)). Дякую. --Pavlo1 (обговорення) 11:33, 17 грудня 2013 (UTC)

Як профан в морській справі, але трохи причетний до тієї частини ономастики, що зветься топонімікою, можу навести аргументи іменування вікіпедійний статей про міста (наприклад, Санкт-Петербург, а Ленінград з Петроградом редиректи), перейменованих вулиць, жінок, що змінили прізвища в шлюбі під час існування такої статті, інше. Звичайно, традиція для іменування кораблів може бути іншою.--Dim Grits 11:47, 18 грудня 2013 (UTC)
Тобто пропонуєте по останній назві? --Pavlo1 (обговорення) 12:51, 18 грудня 2013 (UTC)

Добре. Раз інших пропозицій нема — будемо об'єднувати за останньою назвою. --Pavlo1 (обговорення) 12:01, 24 грудня 2013 (UTC)

Прохання

Вітаю! Підкажіть, як ботом архівувати власну СО або краще зробіть мені, щоб так було, бо щось ліньки в це вникати. І так багацько роботи на вікіниві. Дякую. --Bulakhovskyi (обговорення) 23:24, 26 грудня 2013 (UTC)

ТакТак Зроблено як у мене. Налаштування («вік» статей до архівування, мінімальна кількість на СО, стиль імен архівів, …) — на сторінці Користувач:DixonDBot II/Інструкції. --ReAlв.о. 07:06, 27 грудня 2013 (UTC)
Дякую! Головне, щоб воно працювало. --Bulakhovskyi (обговорення) 13:27, 27 грудня 2013 (UTC)

Вест Інструмент

Доброго дня! Шановне товариство, прошу допомогти мені дуже у вирішенні проблеми. Було створено статтю " Вест Інструмент ", в якій висвітлюється фірма, що має ексклюзивне представництво компанії Lukas erzett (Німеччина) на території України та права представника заводу Pramet (Чехія). Історія заводів від заснування, тощо...

Відповідно до правил написання статті адміністрацією було відхилено текст та викладено на сторінці зауваження

Тема цієї статті може не відповідати загальним критеріям значимості Вікіпедії. Будь ласка, допоможіть підтвердити значимість, додавши авторитетні джерела для цієї теми. Якщо значимість не може бути підтвердженою, стаття може бути об'єднана з іншою статею, перенаправлена на іншу статтю або вилучена. (січень 2014)

Читаючи рекомендації по корегуванні статті невдалося розібратися, як же саме виправити/доповнити правильно статтю...

ДОПОМОЖІТЬ будь ласка в доповненням статті або з порадами в доповненні статті відповідно до правил Вікіпедії, щоб не допустити її видалення.

дякую Вам безмежно!

користувач Westinstrument (обговорення) 19:13, 4 січня 2014 (UTC) Westinstrument

Генерування списку червоних посилань за темою

Доброго дня усім. Є така категорія Категорія:Червоні посилання за темою. Я так розумію є якийсь механізм автоматичного формування списку червоних посилань за певною темою (категорією). Чи хто не підкаже? Дякую. --Pavlo1 (обговорення) 12:31, 5 січня 2014 (UTC)

http://tools.wmflabs.org/missingtopics/ --Acedtalk 12:38, 5 січня 2014 (UTC)
Щиро дякую. А ще, наприклад, статті англійської/німецької вікіпедії за категорією без українських інтервікі? --Pavlo1 (обговорення) 12:50, 5 січня 2014 (UTC)
Вже сам знайшов --Pavlo1 (обговорення) 08:50, 11 січня 2014 (UTC)

Чомусь Шаблон:Особа тут не працює. Причому ні перший варіант, ні скорочений.--Bulakhovskyi (обговорення) 21:11, 14 січня 2014 (UTC)

Була пропущена дужка у внутрішньому шаблоні ред.№ 13824402 --RLuts (talk) 21:17, 14 січня 2014 (UTC)
Дякую, бо я вже зібрався плакати. --Bulakhovskyi (обговорення) 21:45, 14 січня 2014 (UTC)

Шаблон Infobox Disease.

Infobox Disease. В uk.wikipedia не видно "Group" для ICD-10, якщо код уведено за правилом шаблону. В іших мовах шаблон працює правильно.— Це написав, але не підписав користувач DESTNK (обговореннявнесок).

Можете, пояснити трохи детальніше? Я не зрозумів, що й де має відображатись --ASƨɐ 07:22, 15 січня 2014 (UTC)
Це шаблон ICD10. Він не показує аргументів, зокрема першого, а дає лише посилання. Виправити можна, якщо знати, що там писати. --Дядько Ігор (обговорення) 10:33, 15 січня 2014 (UTC)
А тепер? --ASƨɐ 12:14, 15 січня 2014 (UTC)

Вандалізм у статті

Вітаю, не впевнена, куди про це краще написати, але в статті Гей-Форум України останні чотири редагування вандальні, а два попередні не підтверджені відповідними посиланнями. Цю ситуацію можна якось виправити? --Juga (обговорення) 18:16, 16 січня 2014 (UTC)

ТакТак Зроблено. Скасував усі згадані вами редагування. --Acedtalk 18:22, 16 січня 2014 (UTC)

Позбавили мене можливості редагувати мною ж написані статті. Що маю робити?

Написав статтю Ритуальне вбивство і ще більше десятка статей про жертви ритуальних вбивств, зокрема статті: Х'ю з Лінкольна, Симон з Тренто, Гавриїл з Білостоку (усі вони були діти до 10 років). Потім об'явився Ilyaroz і почав усюди вставляти як перший розділ статей свій суто теоретичний твір під назвою: “Практика іудаїзму відносно крові і жертвопринесень”. І також усюди в текст статей почав вставляти вислів “кровавий наклеп” і слово “антисемітизм”, зокрема і у статті про двох-трьох річних вбитих дітей. На мої зауваження в обговореннях не реагував. Я його розділ переставляв нижче по тексту, а зайві його вставлення видаляв. Він усе своє поновлював. І так тривало кілька днів від 7 січня 2013 року. Сьогодні 11 січня Yakudza встановив “захист” на вище вказані статті, з приписом “Редагувати=Дозволено тільки автопідтвердженим користувачам”. Тобто я втратив можливість редагувати ці статті. Причому він це зробив відразу після того як Ilyaroz повставляв в статті усі свої явно пропагандиські редагування і навіть практично повністю знищив первинний текст статті Х'ю з Лінкольна. Виглядає так що вони тут дружно працюють в царині пропаганди, мабуть сіонізму. /цензор, 11 січня 2014/

зареєструватись в укрвікі--zmi (обговорення) 10:25, 15 січня 2014 (UTC)

Це не вирішить проблему, бо моє редагування нічого не варте перед редагуванням проповідників сіонізму на цьому сайті. Мої обгрунтування мого редагування є ніщо в порівнянні з їх захцянками і вподобаннями. Це не усуне етнічний й віросповідний апартеїд на Вікіпедії./цензор, 17 січня 2014/

А ви спробуйте писати правду та писати об'єктивно, згідно з наданими вами ж джерелами. Я спробував вирішити конфлікт у статті Х'ю з Лінкольна: ви просто неперевершено за цілком нейтральними джерелами написали бридку антисемітську агітку, залишивши з цих джерел лише те, що вам подобалося. Достатньо одного прикладу:
українською: Друзі Х'ю розповіди, що Copin (або Jopin), місцевий жид, помістив у в'язницю Х'ю, де він його катував і врешті-решт розп'яв, а тіло дитини було кинуто в колодязь після невдалої спроби його закопати (на другий день тіло знову виявилося на поверхні землі)
англійське джерело, яке стоїть в кінці цієї фрази: Searches were conducted but no sign of the boy turned up until almost a month later when his body was discovered in a well serving the house of a Jew variously called Copin, Jopin, or Joscefin. In an atmosphere of anti- semitism, Canon de Lexington of Lincoln Cathedral spread the rumor that the Jews habitually ritually murdered Christian children
От якщо ви припините перекручувати джерела і писати вигадки, тоді вас і не позбавлятимуть таких можливостей — NickK (обг.) 09:43, 17 січня 2014 (UTC)

Ви подаєте тільки частину написаного мною, і не цитованого буквально з вказаного джерела, як ви це стверджуєте. Я там написав: "За церковними джерелами дев'ятирічний Х'ю зник 27 липня 1255 року, і його тіло було виявлено 29 серпня. Друзі Х'ю розповіли, що Copin (або Jopin), місцевий жид, помістив у в'язницю Х'ю, де він його катував і врешті-решт розіп'яв, а тіло дитини було кинуто в колодязь після невдалої спроби його закопати (на другий день тіло знову виявилося на поверхні землі)"

Тобто я відразу написав: "За церковними джерелами", а в кінці ще подав це сучасне англійське цивільне джерело, де також було вказано що Х'ю був вбитий і його тіло було знайдено в колодязі яким користувалися жиди. Що я там перекрутив? Сучасна англійська цитата була тільки додатковим джерелом, а головним джерелом було церковне передання, про що я і вказав. Адже і ті сучасні дослідники писали про таке на основі таких самих церковних передань, додавши туди тільки свої сумніви, типу "розтину тіла вбитої дитини не робили", й малювали з того висновок що ця справа є "кровавий наклеп" і т.д, забуваючи що тоді ще в криміналістиці 13 століття розтин тіла взагалі ще ніде не практикувався. Прошу також ще подати тут визначення вжитого вами словосполучення "бридка антисемітська агітка". /цензор, 18 січня 2014/

Ну якщо ви ставите в реченні посилання на джерело, то зазвичай це означає, що саме звідти взята попередня інформація, інакше ви маєте ставити посилання на те джерело, звідки ви справді брали матеріали. Інформація неправдива принаймні тому, що це все розповів священик, а не чиїсь друзі. Щодо розтину — це знову ваша вигадка, насправді йдеться про розслідування справжніх причин загибелі, про справедливий суд — чи ви хочете сказати, що цього тоді теж не вміли робити? От саме завдяки таким перекручуваням і виходить «бридка антисемітська агітка» — NickK (обг.) 00:32, 18 січня 2014 (UTC)

Яка ще “попередня інформація”? І на фоні вашого чарівного “зазвичай”? Адже зі слів “За церковними джерелами” і розпочинався цей написаний мною розділ. І про якого священика ви пишете? У яких ще перекручуванях ви мене звинувачуєте? Це ви перекручуєте суть мною написаного. Ви так і не подали визначення вжитого вами вислову "бридка антисемітська агітка". В окремо взятого слова “антиемітизм” є тільки два наукових і зрозумілих визначення — 1) це “супротив жидівському пануванню”, і 2) це “заперечення богообраності і провідної ролі жидів у житі усіх народів”. Усе інше це витвір відомства імені доктора Гебельса. /цензор, 18 січня 2014/

Текст угоди про асоціацію між Україною та ЄС

ЕС опубликовал полный текст соглашения об ассоциации с Украиной. Як я розумію, річ про текст угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Чи може хтось допомогти знайти, де ж воно там опубліковано? --Yakiv Glück 09:04, 17 січня 2014 (UTC)

Є на Вікіджерелах, але його звідти у будь-який момент можуть вилучити, бо закони та угоди, які не набули чинності, захищаються авторським правом — NickK (обг.) 09:34, 17 січня 2014 (UTC)
Я хочу дати посилання на той текст, що оце нещодавно Евросоюз опублікував. А щодо Вікіджерел — там я щось також не знайшов посилання на першоджерело. Yakiv Glück 09:42, 17 січня 2014 (UTC)
Тоді тутNickK (обг.) 15:35, 19 січня 2014 (UTC)

Тарас Григорович Шевченко як художник-мариніст

Маю намір і матеріали для статті про творчість Шевченка як мариніста. Яку назву правильно обрати? Дякую. --Pavlo1 (обговорення) 14:46, 19 січня 2014 (UTC)

Можна Мариністика Тараса Григоровича Шевченка. Це буде оптимальний варіант. --Bulakhovskyi (обговорення) 15:44, 19 січня 2014 (UTC)
Дякую. Тоді зробимо Мариністика Тараса Шевченка. --Pavlo1 (обговорення) 16:23, 19 січня 2014 (UTC)

Короліство Островів

Королівство Островів треба прив'язати до en:Kingdom of the Isles. У мене нема прав. Дякую. --Дядько Ігор (обговорення) 20:53, 16 січня 2014 (UTC)

ТакТак Зроблено. Хоча стаття ніяка. --Bulakhovskyi (обговорення) 21:00, 16 січня 2014 (UTC)

Ще вектор (значення) причепити до en:vector. --Дядько Ігор (обговорення) 22:42, 16 січня 2014 (UTC)

ТакТак Перемістив --ReAlв.о. 23:14, 16 січня 2014 (UTC)

Орден Сантьяго до fr:Ordre de Santiago, будь-ласка. --Дядько Ігор (обговорення) 05:42, 21 січня 2014 (UTC)

ТакТак Перемістив --ReAlв.о. 11:09, 21 січня 2014 (UTC)

Зникла стаття

Скажіть будь ласка, спробувала створити ось тут статтю про видавництво. https://uk.wikipedia.org/wiki/Видавнича_група_«АС» тільки розпочала і вона майже відразу зникла. поясніть будь ласка чому та чи можна її відновити. які докази потрібно надати що це не спам? і куди— Це написав, але не підписав користувач Irina basova (обговореннявнесок) 14:31, 27 січня 2014). - перенесено зі сторінки «Обговорення категорії:Користувачі, що допоможуть новачкам»--Розум (обговорення) 15:32, 27 січня 2014 (UTC)

Help from Galicia, Spain

Hello! I'm gl:Usuario:Norrin_strange, from the Galician Wikipedia (gl.wiki), sorry but I don't speak Ukrainian. I was translating the article Діонісій Каєтанович from uk.wiki and pl.wiki, and at your wikipedia you make an interesting statement:

Ліквідація Вірменської католицької архидієцезії Львова здійснювалася співробітниками львівського НКДБ, з особистого відома першого секретаря ЦК КП (б) України М. С. Хрущова[2]

And for this, you add this reference:

Центральный Государственный Архив Общественных Организаций Украины.-ф.1-о.23.-ед.2438.-с.9.

Can you provide an internet link or a bibliographical reference that I can access? I would like to add that statement for the article in Galician, but I need some help, it's very hard for me searching texts in Ukrainian language. If you provide me a paragraph of a book, and ist bibliographical reference it would be great!

Thank you very much for your help! --Norrin strange (обговорення) 08:51, 31 січня 2014 (UTC)

Firstly, «Центральный Государственный Архив Общественных Организаций Украины» does not exist in Ukraine. There is «Центральный Государственный Архив Общественных Объединений Украины» (укр. Центральний державний архів громадських об'єднань України). It's a pity, but it seems that its archives have not been digitized yet. I could not find them in Internet. --Acedtalk 14:07, 31 січня 2014 (UTC)
Thank you... And any other reference about Khrushchev implication on the expulsion of Armenians from L'viv? Maybe in google books or something else... --Norrin strange (обговорення) 09:15, 1 лютого 2014 (UTC)
Ну так громадське об'єднання — це і є общественная организация, просто різні терміни в різних країнах.--Анатолій (обг.) 22:30, 1 лютого 2014 (UTC)

Question about \doc subpage of a template

Sorry about writing in English, but I can't even read the Cyrillic script! :-) Just a question: is this the documentation subpage of this template? Or is it a completely different thing? Thanks in advance, — TintoMeches (обговорення) 00:50, 5 лютого 2014 (UTC)

Same question for Шаблон:Геокар/doc and Шаблон:Геокар. — TintoMeches (обговорення) 00:56, 5 лютого 2014 (UTC)
No in the first case, yes in the second one. --Дядько Ігор (обговорення) 02:12, 5 лютого 2014 (UTC)
Thank you! --TintoMeches (обговорення) 03:19, 5 лютого 2014 (UTC)
Hi! The names for the document suppages could be "/документація" (by default), "/Документація" or "/doc" (mostly for backward compatibility). "/пісочниця" and "/тести" are the names for the sandbox and testcases subpages, correspondingly. --DixonD (обговорення) 10:18, 5 лютого 2014 (UTC)
I understand. Thanks for the clarification! TintoMeches (обговорення) 16:15, 7 лютого 2014 (UTC)

Правопис

Скажіть, будь ласка, як вірно писати?

  • Едвард VI / Едуард VI
  • Euston Hall (Юстон-холл/Юстон-голл?)
  • Kenninghall (Кеннінгхолл?)
  • Syon House (Сайон-хаус/Сайон-гаус?)

--Сфереон (обговорення) 14:21, 3 лютого 2014 (UTC)

Про королів. Пишемо за традицією. Джеймс - Яків, Едвард - Едуард, Луї - Людовик тощо. --Дядько Ігор (обговорення) 07:28, 8 лютого 2014 (UTC)
  • Щодо англійських слів, згідно з правописом, треба передавати h як г за винятком деяких усталених назв («хокей», «хол»)... Але разом з тим, якщо у авторитетних джерелах переважає якесь инакше написання, то, мабуть, треба віддавати перевагу йому. Юрій Булка (обговорення)

Альпійські справи

Не знаю, чи той розділ, але таке питання. Є статті Альпіди, Альпійська складчаста геосинклінальна область і Середземноморський геосинклінальний пояс. Перші дві майже порожні й без інтервікі. На мій погляд дилетанта (тобто, читача Вікі), вони про одне й те ж. Чи можна їх злити чи попереносити? --Brunei (обговорення) 18:54, 8 лютого 2014 (UTC)

Сторінка НОК у ВК

Нагадайте, зображення у ВК є вільними чи ні, бо підписаний на сторінку нашого НОК у ВК, там чимало гарних світлин... --ДмитрОст 22:03, 8 лютого 2014 (UTC)

Зображення у ВК завантажуються користувачами. Якщо в їхньому описі не вказано, що вони поширюються під вільною ліцензією, то ні. --Acedtalk 22:06, 8 лютого 2014 (UTC)
Якби були вільними, я б сам звідти завантажив. З НОКом півроку домовлялися, вони атк і не погодилися надати зображення під вільною ліцензією.--Анатолій (обг.) 22:07, 8 лютого 2014 (UTC)

Запис німецького G

Скажіть, будь ласка, як прийнято записувати німецьке G українською? Як Г чи Ґ? Тут пишуть Гете (Goethe), а тут Ґеорґе (George). Наскільки памятаю німецьке H позначаємо чере[ Г. То може G слід записувати як Ґ? Питаю, бо коли створив статтю про Ґоттгарда (Gotthard), її чомусь перейменували на Готтгарда. Тепер в українській транскрипції не зрозуміло де німецьке G, а де H... Чи якась усталена система запису німецької українською в цьому проекті?

Правопис рекомендує г. Це відповідає українській вимові. Ґ треба залишати для тих слів, які справді вимовляються в українській з ґ - ґанок, ґудзик, ґедзь, ґратка. Загалом тут через це, тобто через правопис іноземних власних назв, було багато воєн, але як на мене краще написати щось корисне, ніж воювати. Моя рекомендація - пішіть як вам лежить на душі, а якщо перейменують - не переймайтеся. --Дядько Ігор (обговорення) 22:26, 13 лютого 2014 (UTC)
Скажімо так, у нас нема правила, яке б забороняло перейменування з ґ на г. Тож якщо називаєте статтю з ґ майте на увазі, що її можуть перейменувати.--Анатолій (обг.) 22:35, 13 лютого 2014 (UTC)

Допоможіть!

Як створити нову статтю? --Ірина Струк (обговорення) 11:37, 18 лютого 2014 (UTC)

А нащо? --88.81.238.221 11:38, 18 лютого 2014 (UTC)
Дякую, вже розібралася --Ірина Струк (обговорення) 11:39, 18 лютого 2014 (UTC)

Потрібна допомога

У статті Sikorsky S-76 (про вертоліт) не можу відредагувати розділ "Примітки". Текст червоного кольору там зайвий, прибрати його ніяк не можу, допоможіть будь-ласка. --GrauWolf (обговорення) 13:58, 24 лютого 2014 (UTC)

Вітаю! Загляньте у розділ ОПИС цієї статті, якщо його почати редагувати можна побачити там "дивний шаблон" у фігурних дужках (останній рядок цього розділу)

І ще почитайте про референтні лінки у Вікі (https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Шпаргалка) Успіху! --Всевидяче Око (обговорення) 15:05, 24 лютого 2014 (UTC)

Дякую! Тепер нормально:)--GrauWolf (обговорення) 17:50, 24 лютого 2014 (UTC)
Будь ласка завжди! (Хоч все ж лінк вартувало залишити, а видалити решту непотрібу - поправив, погодьтесь так гарніше?!) ) --Всевидяче Око (обговорення) 18:19, 24 лютого 2014 (UTC)
Справді гарніше:)--GrauWolf (обговорення) 13:52, 25 лютого 2014 (UTC)

Шаблон Ножі та кинджали

Вітаю! Ось тут, https://uk.wikipedia.org/wiki/Обговорення_користувача:Consiglieri88 у нас вийшла розмова щодо ножів та їх шаблону. Так як Шаблон розмістили і у розділі медичних статей(скальпель), а зображення є неетичними в медичному аспекті, вважаю за необхідне видалити зображення з шаблону.

Мій співрозмовник проти таких дій - звертаюсь за допомогою для розв'язання ситуації! --Всевидяче Око (обговорення) 23:09, 17 лютого 2014 (UTC)

Шаблон, звісно, гарний із цими зображеннями, але справді виглядає якось дико у статті про скальпель...--Piramidion 17:13, 19 лютого 2014 (UTC)
В англійській Вікіпедії, наскільки я бачу, шаблон з такою ж назвою нормально приживається в статті, і сам скальпель має альтернативну назву hobby knife. Так що включення шаблону, де є навіть небезпечні бритви, видається доречним. А от зображення я б прибрав, бо шаблон із ним виглядає справді дещо по-воєнному. --Thestraycat57 (обговорення) 17:43, 22 лютого 2014 (UTC)
Я саме зображення й мав на увазі, принаймні ті що в заголовку, бо вони кидаються в очі в першу чергу, навіть якщо шаблон не розкривати--Piramidion 23:24, 22 лютого 2014 (UTC)

Я як автор цього шаблону проти. По-перше вважаю, що неповна та недосконала стаття Скальпель, яку відвідують в середньому 10 чоловік за добу, не варта того щоб заради неї змінювати такий обширний шаблон. По-друге, неетичність зображень розміром 20px, які знаходяться в самому низу сторінки сумнівна та однозначно суб'єктивна, на мою думку вони не виглядають агресивно та не можуть викликати яких-небудь негативних емоцій у читачів. По-третє, вважаю необхідним створення шаблону "Медичні інструменти" та розмістити його над шаблоном "Ножі та кинджали". --Consiglieri88 (обговорення) 16:04, 24 лютого 2014 (UTC)

Мені теж не подобаються зображення в заголовку. Вони малі й несиметричні, відволікають. --ASƨɐ 19:18, 26 лютого 2014 (UTC)

Глобальний обліковий запис

Як його створити, підкажіть, будь-ласочка. --Celegans (обговорення) 14:20, 27 лютого 2014 (UTC)

Він мав би створитися автоматично, просто зайдіть з укрвікі на коммонз, або ще кудись - мав би створитися сам, принаймні в мене так було, я тільки в укрвікі зареєструвався, а у всіх інших проектах реєстрація була автоматичною, я нічого не робив - просто заходив туди.--Piramidion 22:30, 27 лютого 2014 (UTC)
Наразі проблема в тому, що є користувачі з такими самими ніками в англійській та китайській Вікіпедіях, зареєстровані раніше.--Анатолій (обг.) 22:49, 27 лютого 2014 (UTC)
І що мені робити? --Celegans (обговорення) 00:01, 28 лютого 2014 (UTC)

Російські тітушки

Треба би зробити в англійській вікіпедії статтю про російських тітушок (туристи-екстремісти з Росії на території іншої держави). Я так розумію, що для Росії організовувати такі "тури" -- це звична справа і в англійській вікіпедії є згадки про цих "туристів", але самої статті немає. Може хтось візьметься заповнити цей пробіл. Наперед вдячний за допомогу. --Вітер (обговорення) 15:19, 5 березня 2014 (UTC)

Не пройде за значимістю, я боюсь. Та й вони вже не тільки російські. --Yakiv Glück 04:06, 8 березня 2014 (UTC)

Українські олімпійці

Валерій Євецький і Олександр Яценко - допоможіть знайти по-батькові цих двох лучників. --√(♂+♠+♫)>∂∑(♀;♥;♪) ( u | t ) 15:42, 2 березня 2014 (UTC)

Яценко — поширене прізвище, Олександрів Яценків в Україні багато, потрібні додаткові дані. Євецький можливо Миколайович.--Анатолій (обг.) 15:53, 2 березня 2014 (UTC)
Валерій Євецький з Рубіжного, 7 грудня 1962 року
Олександр Яценко тільки дата народження - 22 листопада 1958 року

--√(♂+♠+♫)>∂∑(♀;♥;♪) ( u | t ) 16:16, 2 березня 2014 (UTC)

Лучник Яценко Васильович. Євецький, схоже, таки Миколайович — NickK (обг.) 22:11, 5 березня 2014 (UTC)
Віктор Курченко - також потрібне по-батькові. --√(♂+♠+♫)>∂∑(♀;♥;♪) ( u | t ) 17:00, 9 березня 2014 (UTC)

Прошу допомоги. Як розбити у таблиці «7 історико-культурних чудес Криму» у рядку Об'єкти маршруту «Малий Єрусалим» 2-й, 3-й і4-й стовпчики на вісім рядків.--Kamelot (обговорення) 17:12, 13 березня 2014 (UTC)

Якось так? ред.№ 14023736 Там ще колонку із зображеннями можна в такий самий спосіб розділити, якщо треба. Може, ще дещо підправити...--Piramidion 18:13, 13 березня 2014 (UTC)

Кількість байтів внеску користувача

Шановна Кнайпо, я хочу подивитися скільки байтів написав за весь час. Де можна переглянути статистику по кількості байтів внесених змін конкретного користувача? --З повагою, Vgolubev (обговорення) 19:49, 8 березня 2014 (UTC)

Привіт! Я не впевнений, але мені здається, що дізнатися таку інформацію неможливо. Хоча я можу помилятися, принаймні такого ресурсу я не знаю. І думаю, що це спричинено тим, що користувачі не тільки додають багато інформації, а й вилучають. Іноді - при боротьбі з вандалізмом, можна додавати/вилучати мало не мегабайти інформації (це, звісно, перебільшення, але...) і невідомо, як такі дії вписувати у статистику користувача, якби така існувала.--Piramidion 18:20, 13 березня 2014 (UTC)
Інтерфейс такої можливості не передбачає. Можна зібрати дані ботом: колись Amakuha це робив, але тільки за останній місяць; крім того, та сторінка вже давно не оновлюється. --Acedtalk 18:46, 13 березня 2014 (UTC)
Така інформація є на сторінці статистики «Питомий внесок». Оновлено нещодавно. --Amakuha 19:26, 13 березня 2014 (UTC)
А яким чином визначається питомий внесок? Бо в таблиці я побачив, що є користувачі із сотнями створених статей та великим обсягом доданої інформації, які мають менший питомий внесок, ніж ті, що створили набагато менше статей і додали менше інформації. Чи я чогось не зрозумів?..--Piramidion 19:42, 13 березня 2014 (UTC)
Кількість доданої інформації / кількість створених статей = питомий внесок.
Тобто запитувана тут інформація (кількість байтів) міститься у першій колонці. --Amakuha 20:03, 13 березня 2014 (UTC)
А, зрозуміло, тобто, середній внесок на одну створену статтю. Тепер ясно, дякую) --Piramidion 20:22, 13 березня 2014 (UTC)

Знавці англійської мови

Потрібна допомога у доперекладанні статті «Хронологія далекого майбутнього». ✍ Green Zero Обг 13:55, 14 березня 2014 (UTC)

А не краще використати такий самий розподіл, як і в англвікі? тобто за тематикою, а не лише за періодом часу? Пізніше можливо допоможу з дечим.--Piramidion 14:27, 14 березня 2014 (UTC)
Не знаю, мені здалося що було б добре, якщо всі події будуть чітко за хронологічною шкалою. Адже в першому стовпчику все рівно вказано тематику події.✍ Green Zero Обг 15:29, 14 березня 2014 (UTC)

Как выровнять текст

Подскажите, как выровнять текст в таблице справа, в первой колонке после рисунков? Нужно сделать по верхнему правому краю. Не получается с обычной разметкой html, а какую Вики разметку ставить не нашел.

Вот ссылка на статью http://uk.wikipedia.org/wiki/Бердичівський_коледж_промисловості,_економіки_та_права

Там не таблицю, там шаблон треба вставляти й заповнювати, оцей: Шаблон:ВНЗ.--Piramidion 13:50, 19 березня 2014 (UTC)
А ще краще — цей: Шаблон:Університет--Piramidion 14:01, 19 березня 2014 (UTC)

Прохання повністю переписати статтю, оскільки вона містить текст, захищений авторським правом.Звертаюся до досвідчених користувачів з проханням переглянути статтю і розставити шаблони про копірайт (я ще не знаю як це робиться, і саме зараз в мене немає часу розбиратися) — Google видає сайти з дослівними результатами, якщо ввести якесь речення зі статті.--Piramidion 14:15, 19 березня 2014 (UTC)

Раймунд Ярош

Звяжіть, будь ласка, Раймунд Ярош з Rajmund Jarosz. Наперед дякую. --Leviafan (обговорення) 20:25, 19 березня 2014 (UTC)

ТакТак Зроблено. --Acedtalk 20:36, 19 березня 2014 (UTC)

Людовик

Підскажіть, будь ласка, хто знає, бажано з джерелами. Як правильно писати: Людовик чи Людовік? Я не знаходжу відповіді у правописі, а у вікіпедії зустрічаються обидва написання.--Намѣсникъ (обговорення) 07:08, 21 березня 2014 (UTC)

Здається, що вірно буде Людовік. У "Правописі" в § 90, п. 5-а-3: "І пишеться ... Після приголосних в особових іменах і в географічних назвах (крім випадків, зазначених у в, 3–5 цього ж пункту), а також у похідних прикметниках перед наступним приголосним і в кінці слова...". Серед винятків цього немає. --Herald (обговорення) 09:27, 21 березня 2014 (UTC)
Дякую, буду писати Людовік.--Намѣсникъ (обговорення) 11:32, 22 березня 2014 (UTC)

Історія Криму і Таганрог

Хочу запитати, та не знаю до кого тут звернутися.

У статті "Історія Криму" (https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Історія_Криму&stable=0&redirect=no) в пункті "Передача Криму УРСР" написано наступне: "Проте передача Криму до складу Української РСР не була односторонньою. Українська РСР назавжди втратила значний людський та територіальний ресурс, оскільки натомість у 1954 році Україна передала до складу РРФСР частину своїх історичних територій, які межували зі Смоленською, Курською, Білгородською, Воронезькою областями, а Ростовській області було передане велике місто Таганрог. Усього було передано до складу РРФСР земель з українським населенням більш аніж 1,2 млн. чол."

АЛЕ! У статті "Таганрог" (Таганрог) в пункті "Історія" написано наступне: "Як центр заселеної українцями округи Таганріг був деяким осередком українського життя: у 1905–1915 роках тут діяла українська громада (За переписом 1926 року українці в Таганрозі становили 34,6 % всього населення, а в усьому окрузі — 71,5 %; росіяни — 55,2 % і 21,9 % відповідно). У 1920–1924 роках Таганріг входив з усією округою до складу УСРР, 1924 від неї відокремлений і приєднаний до РСФРР; з 1937 року у складі Ростовської області."

Так ось питання: це стаття "Таганрог" недописана щодо його передачі в обмін на Крим у 1954 році? Чи це помилка у статті "Історія Криму"?

І ще прохання вказати джерело, звідки в статті "Історія Криму" взято факт обміну Криму та Таганрогу.

ДЯКУЮ!!! — Це написав, але не підписав користувач Aleksandra Neistovich (обговореннявнесок) 17:45, 20 березня 2014.--Розум (обговорення) 15:44, 21 березня 2014 (UTC) Перенесено зі сторінки Обговорення категорії:Історія Криму--Розум (обговорення) 15:44, 21 березня 2014 (UTC)

Ті території в 1924–1925 роках перейшли. АД треба пошукати. Але можна сказати точно, що в 1932 році Таганрога вже не було в УРСР, інакше б він згадувався тут.--Анатолій (обг.) 16:02, 21 березня 2014 (UTC)
Тоді ж певно потрібно відредагувати статтю Історія Криму Передача Криму УРСР, адже багато читачів володітиме неправдивою інформацією з посиланням на Вікіпедію. Проте все ж би хотілося знайти автора і розпитати про дані факти і звідки вони були вилучені. Чи це зробити неможливо? --Aleksandra Neistovich (обговорення) 17:27, 21 березня 2014 (UTC) Aleksandra Neistovich
Ось і документ знайшов[1]: 1925 рік. (Хоча фактично Таганрозька округа ще в 1924 році перейшла до РРФСР, бо і в цій постанові вона вже не фігурує.)--Анатолій (обг.) 17:29, 21 березня 2014 (UTC)
Як АД є двотомник: Верменич Я. В. Адміністративно-територіальний устрій України: еволюція, сучасний стан, проблеми реформування (про нього тут). У доступі є коротенька стаття "Таганрозька округа" в Енциклопедії історії України, т. 10 (закачати можна тут). Вона подає, що округа в серпні 1924 р. передана РСФРР, а з 10 жовтня того ж року включена до складу Північнокавказького краю.--Herald (обговорення) 10:51, 23 березня 2014 (UTC)

Крим на Вікісховищі

Шановні друзі та колеги! Наразі на Вікісховищі розгорнуто акцію по перенесення категорій, що стосуються Криму та Севастополя з українських категорій до російських. Я намагався це зупинити, але мені не вдалося. Наразі йде обговорення цього питання на форумі. Всіх дуже прошу долучитись до обговорення, а також поширити це моє повідомлення. Слід залучити до обговорення якомога більше людей. Дякую! Слава Україні! --Yuriy Kvach (обговорення) 19:03, 23 березня 2014 (UTC)

Наскільки я бачу, наразі вони додають обидві країни.--Анатолій (обг.) 19:13, 23 березня 2014 (UTC)
2Ykvach: А взагалі ти в незовсіи правильне місце написав. То форум російськомовних користувачів, там пасуться переважно росіяни і білоруси. Краще було писати в англомовний. Там буде більше людей з інших країн.--Анатолій (обг.) 19:46, 23 березня 2014 (UTC)
Вітаю! Так це не я написав, це - Walta! І він виступає саме за вилучення українських категорій, його підтримують і росіяни. А можна перенести обговорення на англомовний форум? Давайте перенесемо! Анатолію, ти там адмін, може скажеш своє слово, стосовно місця обговорення. Бо питання стосується не тільки російськомовних. Walta здається, взагалі росіянин, що ховається під німця, саме тому він і написав на російський форму, щоб відсіяти англомовних.--Yuriy Kvach (обговорення) 08:14, 24 березня 2014 (UTC)
А, вже побачив вашу пропозицію на тому форумі! Тепер слід закрити обговорення та російськомовному і позначити що воно перенесене на англомовний. Це можна зробити? --Yuriy Kvach (обговорення) 08:19, 24 березня 2014 (UTC)

І ще раз попрошу всіх запрошувати людей до обговорення особисто. Бо не всі відвідують форум (особисто я його дуже рідко відвідую), тому шанси, що зацікавлені особи прочитають моє запрошення - не великі. Звичайно, мені прикро, що інформаційна війна перекинулася на вікіпедію та вікісховище, але не ми її розпочали, а брати в ній участь змушені. З повагою --Yuriy Kvach (обговорення) 12:25, 24 березня 2014 (UTC)

а ви б дали посилання на тему в англомовному форумі? я її не бачу --Ілля (обговорення) 12:32, 24 березня 2014 (UTC)
Ви хочете взяти кількістю? Від того, що багато людей будуть писати одне й те саме, навряд чи щось зміниться. ІМХО ефективніше буде, якщо буде кілька людей, які писатимуть розумні речі.--Анатолій (обг.) 12:39, 24 березня 2014 (UTC)
  • А що на сховищі з іншими різною мірою спірними територіями — від Придністров’я, Карабаху до Тайваню? Прецеденти можна використати у суперечці? --ReAlв.о. 15:05, 24 березня 2014 (UTC)
    Але там трохи інший випадок: то, скажемо так, псевдонезалежні країни, а тут фактично регіон, за який сперечаються дві країни.--Анатолій (обг.) 15:12, 24 березня 2014 (UTC)
    Так… Крим псевдонезалежним пробув 0±20 секунд. --ReAlв.о. 19:34, 24 березня 2014 (UTC)

css стиль

У кого є старий css-стиль "векторний"? Можете поділитись, бо від цього нового очі болять. ✍ Green Zero Обг 10:47, 4 квітня 2014 (UTC)

Див. тут: Вікіпедія:Кнайпа (технічні питання)#Шрифти вікі--RLuts (talk) 11:17, 4 квітня 2014 (UTC)

Перекласти

Будь ласка, допоможіть перекласти (велика проблема з першим реченням): May–June – Magicicada broods X (17-year) and XIX (13-year) will emerge simultaneously. This will be the first time this will occur since 1868. This event occurs only once in every 221 years. Текст звідси. ✍ Green Zero Обг 12:15, 7 квітня 2014 (UTC)

Травень-червень — відбудеться одночасна масова поява двох різних виводків періодичних цикадвиводка X (17-річний) та виводка XIX (13-річний). Це явище відбудеться вперше з 1868 року. Така подія трапляється лише раз на 221 рік. _ Якось так, можна ще якось «причепурити» речення.--Piramidion 12:42, 7 квітня 2014 (UTC)
О! Величезне дякую!! :) ✍ Green Zero Обг 13:04, 7 квітня 2014 (UTC)
Будь ласка --Piramidion 13:15, 7 квітня 2014 (UTC)

Правий сектор/УНА

На даний момент у Вікіпедії має місце плутинина в таких поняттях як Правий сектор (громадський рух), Правий сектор (партія) та УНА-УНСО. Спочатку Правий сектор був громадським рухом який об'єднував різні організації, потім Правий сектор став політичною партією, але по суті це було тільки перейменування існуючої партії УНА. Зараз у планах керівництва партії залишити Правий сектор (партію) і здійснювати політичну діяльність, але також залишити Правий сектор, як громадську організацію. Разом з тим УНА-УНСО це стара та відома організація, яка заслуговує на власну сторінку, а не переіменування у Правий сектор.

Пропоную відокремити сторінку про політичну партію «Правий сектор» від сторінки УНА-УНСО. Також хочу почути думку чи варто створювати дві сторінки (для партії і для організації) чи залишити один Правий сектор ?— Це написав, але не підписав користувач Consiglieri88 (обговореннявнесок).

Якщо все вищесказане відповідає дійсності, то висловлююсь щодо УНА-УНСО - статтю треба залишити з даною назвою, а на статтю про Правий Сектор дати звідти посилання у відповідній темі типу {{main|Правий Сектор (партія)}} чи якось так. Щодо відокремлення Правого Сектору та однойменної партії ще не маю точки зору, бо про партію майже нічого не чув. Може, для цього ще зарано? І поки що варто додавати інформацію до однієї статті?--Piramidion 15:32, 4 квітня 2014 (UTC)
Я також схиляюся до думки що один Правий сектор краще, так як у англійській вікі уже об"єднані ці поняття, і наприклад, куди публікувати нові факти/заяви керівництва партії та гром. орг. якщо будуть дві сторінки. Але ще не впевнений, так як в такому разі прийдеться повністю переробляти існуючу статтю під партію.Consiglieri88 (обговорення) 16:02, 4 квітня 2014 (UTC)

Вітаю! Я вважаю, що стаття потрібна одна, і вказати у картці, що це політична партія (або поточний офіційний статус, якщо він зміниться). Повинен бути розділ "Історія виникнення" в якому вказати всі подробиці виникнення організації, там і написати про них як про громадську організацію. Про УНА-УНСО має бути окрема стаття - це інша організація, вона має довшу історію. У статті про Правий сектор, розділі "Історія виникнення" на початку дати посилання, див. також УНА_УНСО. Це моє бачення.--Yuriy Kvach (обговорення) 10:03, 8 квітня 2014 (UTC)

references group="К"

Доброго дня!

Помилка цитування: Теги <ref> існують для групи під назвою «К», але не знайдено відповідного тегу <references group="К"/>, або ж бракує закриваючого </ref>

Що підкрутити?--Dghooo (обговорення) 09:41, 15 квітня 2014 (UTC)

Добрий день! Треба дати уточнення тегу <references/>, у форматі {{reflist|group=К}}. Отут можна прочитати про це. Зауважте, що якщо в статті є ще якісь посилання, то треба додати, окрім вказаного, ще й звичайний {{reflist}}. Їх переважно подають під різними заголовками — одне у == Примітки == інше у == Посилання ==, або перше — == Виноски ==, друге — == Примітки ==. Не знаю, чи є якесь загальноприйняте правило щодо цього...-- Pyramid ion  10:29, 15 квітня 2014 (UTC)
Дякую!--Dghooo (обговорення) 11:21, 15 квітня 2014 (UTC)

Коректори

Скажіть, будь ласка, чи є в проекті коректори. Стаття Московсько-казанська війна (1535—1552) потребує вичитки. Я часто роблю одруки і не помічаю їх.--Намѣсникъ (обговорення) 12:37, 15 квітня 2014 (UTC)

Звертайтеся сюди: Вікіпедія:Запити до патрульних — вашу статтю відпатрулюють. А так — при завершенні написання статті робіть одну вичитку самостійно, якщо після неї ще будуть якісь помилки — їх повиправляють інші учасники. Це особливо важливо в тому випадку, якщо ви самі станете патрульним, або хоч автопатрульованим.-- Pyramid ion  12:59, 15 квітня 2014 (UTC)
Я говорив не про патрульних (мені здається, система патрулювання у цьому проекті вкрай не ефективна й забюрократизована). Я питав про коректорів. Чи є вони? Якщо є, як до них звернутися.--Намѣсникъ (обговорення) 10:23, 16 квітня 2014 (UTC)
Коректорів як таких, наскільки я знаю, немає. Корекцією займаються саме патрульні, якщо взагалі займаються. Я, наприклад, час від часу повертаюся до своїх двічі вичитаних мною ж статей, і знаходжу там помилки, цього ніяк не уникнути. Помилки усуваються з часом, за участі багатьох користувачів.-- Pyramid ion  10:33, 16 квітня 2014 (UTC)

Знову прізвища

Ось був такий чоловік Norman Haworth. Стаття про нього у нас названа Говорт, хоч у визначенні написано Хоуорс або Геворт. Всі два україномовні авторитетні джерела (обидва, правда, одного авторства Ластухіна), які я маю з цього приводу, і мій давній конспект з біохімії кажуть «проекції Хеуорса». Мені цей Хеуорс звучить дико, але ні проекцій Гевотра, ні Говорта, ні Гаворса чи чогось такого я знайти не можу. Питання, як їх назвати, все ж Хеуорсовими? --Zlir'a (обговорення) 12:40, 17 квітня 2014 (UTC)

Тут два варіанти: або користуватись АД і забити на правопис, або забити на АД і користуватись парвописом. Правопис каже шо th передається як т (у винятках там тільки Голсуорсі і Резерфорд, а у прикладах є Ворт — аналогічний нашому випадку), а w передається як в (знову ж таки серед винятків Геворта нема), обидва правила — §97, ну а H передається як Г за §87. Отже відповідно до правопису буде Гаворт або Геворт.--Анатолій (обг.) 13:03, 17 квітня 2014 (UTC)

Підсторінки

Вітання, шановні! Маю до Вас такі питання: 1) яким чином можна створити підсторінки до власної сторінки користувача, наприклад, Пісочницю? 2) чи відображатимуться правки цих сторінок у загальному списку "Нові редагування"? Дякую! --Олег.Н (обговорення) 19:34, 18 квітня 2014 (UTC)

Створити можна сторінки за принципом Користувач:Олег.Н/Назва сторінки. Наприклад, ваша Пісочниця може бути створена за цією адресою. Так, ці сторінки відображатимуться в Нових редагуваннях; і взагалі — переглядати їх, їхню історію редагувань зможе кожен охочий. --Acedtalk 20:01, 18 квітня 2014 (UTC)

Перенесення зображень у вікісховище

Створив статтю Локалізація точки. Додав зображення з відповідної англійської статті. Одне зображення відобразилось, інші ні. Що маю діяти? Якщо можна, то надайте покрокову інструкцію.--Vlasenko D (обговорення) 21:00, 14 квітня 2014 (UTC)

Ті зображення з англовікі можна залити на коммонз. Там є такий спеціальний інструмент (в самому низу шаблону, доданого ботом про перенесення на Commons). Щоб цей інструмент працював, треба зайти на медіавікі, щоб ваш акаунт активувався там. Потім той інструмент перенесе файл на коммонз автоматично (там хіба що дещо можна буде змінити — додати категорію, уточнити ліцензію). Файли перед перенесенням на Вікісховище треба перевіряти, чи вони відповідають вимогам. Вказані зображення — відповідають, я переніс вже один файл (Файл:Point location3.png), зараз перенесу ще інші.-- Pyramid ion  21:32, 14 квітня 2014 (UTC)
Дякую, наступного разу спробую зробити сам.--Vlasenko D (обговорення) 09:50, 19 квітня 2014 (UTC)
Нема за що) Пробуйте. Мені з першого разу не вдавалося, бо я не знав, що всі інші вікіпроекти не завантажують мого профілю при вході лише на один із них, і треба зайти на вікідані спершу і почекати пару секунд, щоб профіль завантажився автоматично. Тоді той інструмент буде працювати. В повідомленні бота, яке він залишає на сторінках файлів про можливість перенесення на вікісховище, шукайте в самому низу дрібними літерами щось таке типу: «transfer to Commons using wmflabs», чи якось так, не пам'ятаю точно. Головне, щоб файл відповідав вимогам. Ну і після перенесення за допомогою того ж інструменту варто залишити шаблон на оригінальній сторінці файлу про те, що він зараз доступний на Коммонз (Now Commons)-- Pyramid ion  10:08, 19 квітня 2014 (UTC)

Завантаження фото з дозволом

Я отримав фотографії цієї людини з дозволом по формі. Відіслав на permissions-uk@wikimedia.org. Що робити далі, з яким шаблоном їх вантажити, що вказувати?--Dghooo (обговорення) 20:35, 19 квітня 2014 (UTC)

У відповіді на лист вам мають пояснити, що робити.--Анатолій (обг.) 20:41, 19 квітня 2014 (UTC)

Користувач:Бровар/Перегони

Може б хто взявся за ведення цієї сторінки?--Білецький В.С. (обговорення) 16:25, 25 квітня 2014 (UTC)

контроллер

Які вірно буде: звуковий контролер чи звуковий контроллер? ✍ Green Zero Обг 14:13, 27 квітня 2014 (UTC)

Та наче одна. Контролер (ЕОМ), Мікроконтролер --ReAlв.о. 14:16, 27 квітня 2014 (UTC)
В тому і справа, що навіть автори тих статей могли помилитись. Якби якесь правило знайти. Шкода, що пан Булаховський облишив проект. ✍ Green Zero Обг 14:42, 27 квітня 2014 (UTC)
Дуже шкода. Переважно. А от іноді як зазирнеш кудись — трохи заздрісно, він на таке вже не дивиться. http://sum.in.ua/s/kontroler (а «контроллер» — нема). --ReAlв.о. 14:50, 27 квітня 2014 (UTC)
«Контролер» (Великий російсько-український політехнічний словник / [за ред. О. С. Благовєщенського]. – К.: Чумацький Шлях, 2002. – 749 с. - C. 225.). Приклад: ДСТУ IEC 60947-6-2:2004 Перемикач і контролер низьковольтні. Частина 6-2. Устатковання багатофункційне. Пристрої (або устатковання) перемикання керувальні та захисні (КЗП) (ІEC 60947-6-2:1992, ІDT). --Shkod (обговорення) 15:00, 27 квітня 2014 (UTC)
Дякую, те що треба. ✍ Green Zero Обг 16:21, 27 квітня 2014 (UTC)

Правопис

Підскажіть, будь ласка, як правильно Тюрингія чи Тюрінгія? І на якому правилі базується правильне написання?--Намѣсникъ (обговорення) 13:40, 22 квітня 2014 (UTC)

Правило дев'ятки, "підкажіть",а от щодо саме цього слова, то не зовсім впевнений. Думаю що з "і", але це за тим правописом яким я вчився, а це було дуже давно--zmi (обговорення) 08:23, 28 квітня 2014 (UTC)
Дякую! Я не дуже розумію це «правило», тому й звернувся по допомогу. Зокрема, у правописі записано:
§ 90. 5. в) И пишеться:... 4) у географічних назвах із звукосполученням ри перед приголосним (крім j): Великобританія, Крит, Мавританія, Мадрид, Париж, Рига, Рим та ін.; але: Австрія, Ріо-де-Жанейро;
Але у оригінальній географічній назві Thüringen немає звукосполучення ри, а є лише рі. Крім того правопис наводить усталені старі назви з ри, а також назви із рі. Як діяти? На додаток, в тому ж параграфі написано:
§ 90. 5. а) І пишеться: 3) після приголосних в особових іменах і в географічних назвах (крім випадків, зазначених у в, 3 — 5 цього ж пункту), а також у похідних прикметниках перед наступним приголосним і в кінці слова: Замбезі, Капрі, Лісабон, Міссісіпі, Монтевідео, Нагасакі, Поті, Ніл, Севілья, Сідней, Сомалі, Сочі; Анрі, Білло, Гальвані, Грімм, Дідро, Дізель, Овідій, Россіні; лісабонський.
Тобто, як писати мені не зрозуміло. Прошу допомоги.--Намѣсникъ (обговорення) 08:33, 28 квітня 2014 (UTC)
Напевно, все-таки «ри» — Тюрингія. Бо згадані вище назви — Великобританія, Мавританія тощо — теж в оригіналі наче не мають звукосполучення «ри», там саме «рі» (Britain, Mauritania). І якщо слова немає у винятках, то варто писати через «ри». Правопис, звісно, дуже недосконалий, і слово могло міститися і серед винятків — але всі винятки не перелічені в жодному з правил, напевно.-- Pyramid ion  09:20, 28 квітня 2014 (UTC)
Можливо, ви маєте рацію. Італійський Турин також із ри. Зміню статтю на «ри», але хотілося б мати 100% аргумент за таке написання. Поки що маємо лише думки. Прошу інших користувачів також висловити свої думки, а хто може — офіційні правила для прояснення ситуації.--Намѣсникъ (обговорення) 09:31, 28 квітня 2014 (UTC)

Нікберг Ілля Ісайович

Помогите мне, пожалуйста, в работе над статьей Нікберг Ілля Ісайович. К сожалению, я совсем плохо знаю украинский язык.--Наталья Нутрихина (обговорення) 15:40, 27 квітня 2014 (UTC) - перенесено зі сторінки користувачки. --Розум (обговорення) 14:41, 28 квітня 2014 (UTC)

Відомі люди

Будьласка підкажіть хто є на цих світлинах, крім тих кого я вже категоризував:

файл:Shevchenko 200 anniversary 1.JPG
файл:Shevchenko 200 anniversary 5.JPG
файл:Shevchenko 200 anniversary 6.JPG
файл:Shevchenko 200 anniversary 7.JPG
файл:Shevchenko 200 anniversary 8.JPG --Аимаина хикари (обговорення) 10:32, 15 квітня 2014 (UTC)

Запрошую всіх самостійно дописувати, удосконалювати статтю--Dghooo (обговорення) 07:28, 5 травня 2014 (UTC)

Оформити файли

Наводжу лад зі своїм "файловим внеском". Буду вдячний, якщо допоможете оформити наступні файли. Шкода їх видаляти.

Шимон Бріман

Невільний, ілюструє особу, що ще жива. Не відповідає КДВ, бо існує вільна заміна (теоретична), тому доведеться вилучити. --SteveR (обговорення) 16:57, 29 квітня 2014 (UTC)
не можна. написала йому імейл, може підкаже автора фото, або куди звернутися за фото. але імейл не спрацював: 550 Requested action not taken: mailbox unavailable --アンタナナ 17:14, 29 квітня 2014 (UTC)
Тоді видаліть. ✍ Green Zero Обг 09:20, 30 квітня 2014 (UTC)

Вирізки з відео-матеріалу

Відео-матеріал НЕ мій.

А відеоматеріал під якою ліцензією був опублікований? --SteveR (обговорення) 16:58, 29 квітня 2014 (UTC)
якщо це був якийсь ютюб, то там є можливість вказувать цю ліцензію. потрібен лінк --アンタナナ 17:14, 29 квітня 2014 (UTC)
Згадав! Це "Свободівське" відео! Це звідси я брав. Там написано "Стандартна ліцензія YouTube". ✍ Green Zero Обг 09:34, 30 квітня 2014 (UTC)
м-мм, стандартна — невільна. правда, чомусь думала, що свідобівські матеріяли теж під вільною ліцензією, але може це я сплутала їх із кимось --アンタナナ 11:05, 30 квітня 2014 (UTC)
То це погано? ✍ Green Zero Обг 13:26, 30 квітня 2014 (UTC)
для вікіпедії — не підходить. значить, погано --アンタナナ 10:33, 7 травня 2014 (UTC)

Про видалення категорії з помилкою у назві

Прошу видалити: 1. Причина:правопис, створена нова, правильна (1). Наперед дякую! ЯГВ (обговорення) 07:55, 9 травня 2014 (UTC)

Для вилучення непотрібної категорії можна додати у неї шаблон {{db-catempty}}, хтось з адміністраторів добереться. Втім, можливо, варто залишити категорію як перенаправлення на вірну назву, щоб її знову хтось помилково не створив. Для цього в категорії слід поставити шаблон {{Categoryredirect}}. --ReAlв.о. 08:56, 9 травня 2014 (UTC)

Питаннячко

Не дуйтеся як жаби на купині, тільки поясніть мені заради Господа Бога, чому на світлинах в українській Вікіпедії пише якесь блазнівство мовою окупанта - не згідно законів України, а щось там про кацапстан і Мексику? --Л. Панасюк (обговорення) 10:25, 27 квітня 2014 (UTC)

Нічого не зрозумів. На яких саме світлинах? --ASƨɐ 10:27, 27 квітня 2014 (UTC)

Файл:Німецька швидкохідна десантно-артилерійська баржа.gif - до прикладу. Це вже аж так ліньки перекласти? Невже хахли такі лінивезні? --Л. Панасюк (обговорення) 10:32, 27 квітня 2014 (UTC)

Схоже, що таки ліниві. Українського перекладу шаблону {{PD-Old}} на Сховищі нема. --SteveR (обговорення) 10:38, 27 квітня 2014 (UTC)
Уже є -- Ата (обг.) 16:15, 12 травня 2014 (UTC)
Ліниві. Я зрідка там щось перекладаю, а оцей шаблон нещодавно різонув очі, але я побіг далі :-(, змахнувши сльозу ;-) --ReAlв.о. 11:47, 27 квітня 2014 (UTC)
Ну так на самому фото текст теж російською.--Анатолій (обг.) 12:15, 27 квітня 2014 (UTC)

Ботом по Німеччині

Шановні колеги, оце вирішив трохи пройтися ботом по адміністративних одиницях Німеччини 4-го рівня (міста та громади). Не знаю, скільки їх там, але зайвими не будуть, тим паче, що у двох десятках мовних розділів боти цю роботу зробили. Накрапав такий-сякий скрипт, що імпортує картку і деякі елементи статті з англВікі. Залив декілька тестових сторінок (Еслое, Ольсберг (Німеччина), Брілон, Вінтерберг), найближчим часом планую продовжити тестування у більшеньких масштабах. Аби згодом не робити купу ручних виправлень, прошу подивитися згадані статті на предмет можливих зауважень/побажань. З очевидних для мене неоднозначностей:

  1. . Переклад de:Gemeinde. У нас зустрічав і «комуна», і «община», і, здається, «муніципалітет». Я особисто схиляюся до «громада» як найбільш україномовного, у визначенні навіть прописую «сільська громада» (див. Еслое).
  2. . Для Північного Рейну-Вестфалії, з якого я почав адміністративна ієрархія така: Федеральна земля → Округ → Район → Місто/Громада. А ось ці міста/громади у свою чергу теж мають якісь складових, які я поки що також почав іменувати районами (відповідно міста або громади). Якось воно не дуже по фень-шую виходить. В англійців їх деінде іменують селами, що утворюють місто, але як це по-людські коректно прописати хтозна.

Заздалегіть дякую за допомогу. Також прошу підказати, куди цей запит також можна було б тиснути. Є стільки сторінок обговорень, проектів і підппроектів, що складно визначити, які з них ще живі. З повагою, Thevolodymyr (обговорення) 14:58, 12 травня 2014 (UTC)

Поки зауважу лише, що пробіл після першого тире треба ставити.
А загалом не завадила б якась сторіночка «Вікіпедія:Проект:Ботозаливки», де можна було б обговорювати всі подібні питання і шукати й ділитися ідеями для нових ботозаливок. --Amakuha 15:11, 12 травня 2014 (UTC)
зараз ботозаливки робити має бути ще простіше. Багато даних можна взяти з Вікіданих.--Анатолій (обг.) 16:35, 12 травня 2014 (UTC)

Перекладіть,

будь ласка: The Federal Reserve officially identifies Districts by number and Reserve Bank city. ✍ Green Zero Обг 15:07, 12 травня 2014 (UTC)

Федеральний резерв офіційно ідентифікує Райони числом та містом Резервного банку. --Amakuha 15:14, 12 травня 2014 (UTC)
Дякую. ✍ Green Zero Обг 16:07, 12 травня 2014 (UTC)
райони або округи — залежить від країни.--Анатолій (обг.) 16:37, 12 травня 2014 (UTC)
А слово «за» не пропущено? --ᛒᚨᛊᛖ (ⰑⰁⰃ) 14:50, 13 травня 2014‎ (EEST)
Я отак зробив: ФРС офіційно ідентифікує федеральні резервні округи числом та містом Резервного банку. ✍ Green Zero Обг 13:56, 13 травня 2014 (UTC)
От і я думаю, що може має бути «ідентифікує … за числом та містом» -- Ата (обг.) 14:06, 13 травня 2014 (UTC)
Fix. ✍ Green Zero Обг 14:13, 13 травня 2014 (UTC)

Категорія ERRORS REPORTED BY MODULE STRING

Вітаю! Шановні колеги, можливо хтось знає, що треба зробити що б прибрати категорію ERRORS REPORTED BY MODULE STRING? Стикнувся з цією проблемою в статті Синдром Горнера, крім того цю категорію ще мають дві інші статті.--Andrux (обговорення) 08:35, 14 травня 2014 (UTC)

Якщо ви приберете рядок Syndrome = 1 | з шаблону, все буде добре. Не знаю, що це означає. В англійців цього рядка нема. --Дядько Ігор (обговорення) 09:47, 14 травня 2014 (UTC)

Не працюють посилання

Що робити: з нової статті "Куренівське повстання" не працюють посилання на вже наявні статті "Куренівка (Київ)" і "Пріорка"? — Це написав, але не підписав користувач Хома Брут (обговореннявнесок) 14:03, 15 травня 2014‎.

Через так звану «суміш розкладок»: замість кириличної літери «а» використовувалася латинська, яка за виглядом не відрізняється від кириличної. Аналогічно було зі словами «Київщина», «Боярка» і «Харків». Виправив. --Acedtalk 14:25, 15 травня 2014 (UTC)

Жахливі, переповнені, засмічені документації

Подивіться Шаблон:Пустеля. Я не дивився щодо інших, але думаю, що таких шаблонів з такими документаціями є більше. Наприклад, в документацію шаблону Кратер була втиснена ціла купа додаткових документацій з якогось Геокара (не знаю, що це таке), які взаємно дублюються, утворюється ціла купа розділів з однаковими назвами, і часто — без тексту в самому розділі. Такою документація явно не має бути. Я видалив частину документацій (не знаю для чого вони там взагалі), аби привести документацію до хоча б більш-менш прийнятного вигляду, але це повинен був робити не я, а той патрульний, який ці документації створював. Що робити з рештою? Бо я зараз займаюся дечим іншим, і не хочу виправляти решту документацій.-- Pyramid ion  17:49, 17 травня 2014 (UTC)

Та і взагалі — шаблон працює на Геокарі, але хіба геокар не визначає координати для Землі?? Там же, в документації, наведено як приклад шаблон-картку про кратер на Марсі, небесне тіло — Марс, а координати вказують положення на Землі. При використанні звичайного шаблону Coord Вистачило б додати параметр globe: mars — і все було б ОК. А тут… Я вже навіть не знаю за що братися… Хотів створити статтю про кратер на Марсі і от… Чи може хтось з цим допомогти?..-- Pyramid ion  18:00, 17 травня 2014 (UTC)

В історії цього шаблону вказано, що він створений 29 квітня 2014 року. Хоча він використовувався і раніше. Що сталося зі старим шаблоном? Я бачу, що в теперишній редакції цей шаблон працює некоректно і чесно кажучи не розумію, які функції він виконує. --Олег (обговорення) 06:06, 14 травня 2014 (UTC)

Він взагалі не працює. Я подивився статті, в які він включений — і не зрозумів, для чого він там взагалі. Також не побачив, хто пододавав такі включення в статті. Але думаю, що ці включення слід повидаляти ботом, а саму сторінку шаблону — видалити, і на її місці створити відповідник англійського en:template:table. Візуальної різниці між версіями статті із шаблоном та без нього не помітив. Перегляньте ще раз, і якщо все це підтвердиться — подайте хтось заявку до бота, і поставте на вилучення, я зараз не маю змоги нічим таким займатись, хіба що пізно ввечері… Новий шаблон table міг би створити, але не зараз. Якщо, звісно, такий потрібен, або якщо такого ще немає в укрвікі.-- Pyramid ion  07:28, 14 травня 2014 (UTC)
  • Шаблон колись давно був і, схоже, був саме аналогом en:template:table. Якщо його зараз таким зробити, то всі сторінки з включенням отримають у тексті повідомлення про використання шаблону без параметрів «WARNING You are using the {{table}} template without proper parameters» і так далі. --ReAlв.о. 13:23, 18 травня 2014 (UTC)
  • Написав на ВП:ЗДР. Без параметрів шаблон не впливає, якщо десь з параметром — буде видно після вилучення тих.
    Не зовсім зрозуміло, навіщо такий en:template:table взагалі потрібен (я б не сказав, що спрощує створення таблиць порівняно зі стандартним вікі-способом). Хіба для спрощення перенесення таблиць при перекладі статей. --ReAlв.о. 13:41, 18 травня 2014 (UTC)
  • Дякую. Якщо комусь буде потрібен шаблон для переносу статті — створить (а не думатиме, чому не працює «наш»). Про всяк випадок поставив собі спостереження за сторінкою шаблону. --ReAlв.о. 16:21, 18 травня 2014 (UTC)

Логотип

Доброго дня, прошу перевірити зобрження, чи можна завантажувати такі зображення під ліцензією добропорядне використання? Логотипи потрібні для ілюстрації таблиці у статті Університет Масарика, пробував завантажити зображення з низькою роздільністю, але при зменшенні до 50px воно перетворюється у нечітку пляму.
Розділ без дати --DixonDBot II (обговорення) 18:38, 24 травня 2014 (UTC)

Панель символів

Редагую один простір — вона зверху, інший — знизу. Забембує. Нагадайте мені, будь ласка, як її запхати під вікно редагування назовсім. -- Ата (обг.) 14:22, 26 травня 2014 (UTC)

Просто колись панель була поміняна місцями з копірайтом, але появився візуальний редактор і в ньому через це був неправильний текст. --ASƨɐ 03:51, 27 травня 2014 (UTC)
Кому є діло до Візуального редактора? Перш за все треба щоб у звичайному редакторі було ок, а вже коли це виконується то виправляти речі в ВЕ, але не чіпаючи основний редактор. --ᛒᚨᛊᛖ (ⰑⰁⰃ) 19:08, 27 травня 2014 (UTC)
Я був витратив кілька хвилин, але це виявилось нетривіальне для мене завдання. Треба буде зробити й оформити, як додаток. --ASƨɐ 19:35, 28 травня 2014 (UTC)
Скажете, коли/якщо. -- Ата (обг.) 13:02, 2 червня 2014 (UTC)
Звісно --ASƨɐ 19:25, 2 червня 2014 (UTC)

допоможіть довести новий шаблон до нормальної кондиції

Дуже прошу допомоги фахівців у доведенні (спільно) до нормальної кондиції шаблону Шаблон:Non-free biog-pic. — Юpiй Дзядuк в) 10:11, 12 червня 2014 (UTC).

Допоможіть перенести зображення

Всім доброго дня! У статті Garmin G1000 ніяк не можу перенести 2 зображення з англомовної версії, у розділах "Основний пілотажний дисплей" та "Багатофункціональний дисплей", допоможіть будь-ласка. --GrauWolf (обговорення) 09:41, 17 червня 2014 (UTC)

Доброго дня! Це — невільні зображення. Їх треба вантажити локально — збережіть зображення на комп'ютер, завантажте його в українську вікіпедію, додайте ліцензію і шаблон ОДВ, і заповніть його так, як це зробили в англійській версії.-- Pyramid ion  09:48, 17 червня 2014 (UTC)

Нове правило

Який механізм використовується для запроваджування нового правила для вікі? Просте обговорення, голосування чи як? ✍ Green Zero Обг 14:12, 17 червня 2014 (UTC)

Розробляйте проект правила. Ставте зверху шаблон {{Проект політики}}. Просіть адмінів дати загальне оголошення. І розпочинайте обговорення на СО сторінки проекту правила. Взагалі це справа занудна і невдячна ;) --Pavlo1 (обговорення) 17:31, 17 червня 2014 (UTC)
Додам, що формат (обговорення чи голосування) в нас традиційно визначає ініціатор правила. Особисто мені імпонує більше обговорення, але голосування доцільне в питаннях оформлення, коли все вирішують уподобання користувачів, а не аргументи. --Acedtalk 21:10, 17 червня 2014 (UTC)
Але обговорювати/голосувати довго. У нас он роками тривають деякі обговорення. Можна зробити скоріше. Пишете правило (але особливо не афішуєте про це), ставите туди {{Policy}}, потім користуєтесь ним. З часом забудеться, що те парвило не приймалося, буде вважатися правилом ;) Так було з ВП:ПБ, ВП:КДВ тощо.--Анатолій (обг.) 21:19, 17 червня 2014 (UTC)
А якого формату має бути назва сторінки? Можна приклад? ✍ Green Zero Обг 18:15, 18 червня 2014 (UTC)
Наприклад зараз обговорюється Вікіпедія:Оскарження адміністративних дій --Pavlo1 (обговорення) 18:21, 18 червня 2014 (UTC)

Пам'ятник Леніну / Небесній сотні

Питаннячко. В Полтаві стояв пам'ятник Леніну. Потім його повалили. Зараз на постаменті від нього — символічний пам'ятник Небесній сотні. Зрозуміло що це один об'єкт. Питання полягає в тому, як статтю обзивати (яку назву обирати основною, а яку — перенаправленням) і, відповідно, яке фото тулити в картку. Наперед дякую за допомогу. --Pavlo1 (обговорення) 17:27, 17 червня 2014 (UTC)

Пам'ятник Леніну. Це ж у нього, мабуть, якась гисторія назбиралася. Окремо постамент і пам’ятник Небесній сотні, скоріш за все, не є значимими. --ASƨɐ 18:14, 17 червня 2014 (UTC)
Та яка там історія? Поставили. Стояв. Як повідомляють джерела «біля пам'ятника проходять урочисті мітинги і святкові демонстрації». «Історія» починається в грудні 2013. З іншого боку окремо про пам'ятник Небесної сотні ніхто й не пише. Цікаві, резонансні подій саме між Леніним і Небесною сотнею. Як в часових так і інформаційних рамках. Тому й вищезазначене питання виникло. --Pavlo1 (обговорення) 18:31, 18 червня 2014 (UTC)

О.К. Хай буде Пам'ятник Леніну (Полтава). Врешті, перенаправлення завжди можна розвернути. --Pavlo1 (обговорення) 13:18, 19 червня 2014 (UTC)

Біологи!

Потрібна компетентна відповідь. Чи вірне це твердження: 1) Біль може відчувати лише організм що має нервову систему. (Якщо це твердження хибне, то як загально можна класифікувати тип живих істот, що мають здатність відчувати больові відчуття?) ✍ Green Zero Обг 16:05, 20 червня 2014 (UTC)

Наведення відсотків

Якщо я можу підтвердити джерелами дві цифри (площа області та площа природно-заповідного фонду), чи можу я в статті сказати, що площа ПЗФ області становить стільки-то відсотків? --Atoly(обг) 12:41, 20 червня 2014 (UTC)

А джерела різні чи одне?--Анатолій (обг.) 12:47, 20 червня 2014 (UTC)
Взагалі різні. Але я вже знайшов джерело за цей рік з необхідними мені відсотками. Але відповідь цікавить всеодно. --Atoly(обг) 13:01, 20 червня 2014 (UTC)
Хоча в джерелі цифра дещо застаріла. Ось що саме мене цікавить: площа Дніпропетровської області 3192000 га джерело, площа ПЗФ області - 89 718,55 га джерело. Якщо порахувати, то виходить 2,81% ПЗФ від загальної території області станом на початок 2014 року. --Atoly(обг) 13:52, 20 червня 2014 (UTC)
Якщо це тривіальні числа, то питань начебто нема. А от коли мова про площі земельних ділянок... Методика їх обчислення в різних джерелах методика може відрізнятися, та й з часом межі можуть змінюватися. Тож зіставляти показники з різних джерел слід дуже обережно. Коротше кажучи, треба бути фахівцем. Отже, потрібно шукати джерело, в якому це вже зроблено. Щонайменше, варто навести в тексті статті обидва початкові числа (з відповідними джерелами) і лише потім - відсоток (уже без джерел). --Olvin (обговорення) 14:21, 20 червня 2014 (UTC)
часто сумарна площа ПЗФ порахована невірно --Ілля (обговорення) 15:30, 20 червня 2014 (UTC)
Проглянув статтю, що ви скинули, і дійшов висновку, що вказувати відсоток ПЗФ області недоцільно. Дякую за матеріал. --Atoly(обг) 14:54, 21 червня 2014 (UTC)

Завантаження з Flickr

Хочу завантажити оцю світлину з Flickr. Інструмент, яким раніше користувався щось не працює, а я не можу допетрати, як зберегти зображення на компі, бо у мене, як не кручу, зберігається вся веб-сторінка. --Олег (обговорення) 05:52, 22 червня 2014 (UTC)

Перепрошую, таки знайшов як зберегти, а що ж з інструментом, який спрощував завантаження у Commons? --Олег (обговорення) 06:03, 22 червня 2014 (UTC)
Ще раз перепрошую, і з цим розібрався :) --Олег (обговорення) 06:10, 22 червня 2014 (UTC)

Написати статтю іншою мовою

Маю проблему хочу написати статтю яка є на українській мові - на польській, але не можу добавити мову і почати редагування. Хтось підскаже як правильно додавати і редагувати міжмовні посилання без проблем! ДЯкую!— Це написав, але не підписав користувач Svarog95 (обговореннявнесок).

Не дуже зрозумів запитання… Якщо ви хочете написати статтю польською мовою, вам треба зайти в польську вікіпедію, там її створити, а тоді вже додати до неї інтервікі-посилання на українську статтю. Міжмовні посилання не додаються на неіснуючі статті.-- Pyramid ion  15:08, 22 червня 2014 (UTC)
Спочатку треба там створити статтю, а потім уже робити посилання.--Анатолій (обг.) 15:09, 22 червня 2014 (UTC)
Перейдійть у польську Вікіпедію і створіть статтю. Можна набрати у нас у полі пошуку pl:Назва статті. Польська вікіпедія повинна запропонувати вам створити її. --Дядько Ігор (обговорення) 15:12, 22 червня 2014 (UTC)

Відсутність уваги до сторінок про перейменування

Я працюю в Гуглі і виявляю купу помилок в географічних назвах. Ставлю помилкові назви на перейменування, проте - ні туди, ні сюди. Ніхто не реагує півроку, і навіть більше--Ffederal (обговорення) 16:37, 22 червня 2014 (UTC)

А ви спробуйте додавати створені вами сторінки номінації на Вікіпедія:Перейменування статей, як то пропонують робити правила, а то ж їх ніхто не може знайти... — NickK (обг.) 19:22, 22 червня 2014 (UTC)
Так ви оформіть нормально. Там же заголовки мають бути.--Анатолій (обг.) 19:48, 22 червня 2014 (UTC)

Об'єкт ПЗФ

Токівський водоспад є фактично об’єктом ПЗФ України (гідрологічна пам’ятка природи), про нього створено статтю, в якій застосовано картку "Водоспад". Сторінка Водоспад на річці Кам'янка є перенаправленням на статтю Токівський водоспад. Як краще вчинити: чи варто перейменувати сторінку на офіційну назву об’єкту ПЗФ, чи залишити як є, просто додавши знизу навбокс та потрібні категорії? --Atoly(обг) 08:08, 27 червня 2014 (UTC)

Допоможіть створити якісну статтю

Шановне товариство! Прошу Вашої допомоги у створенні нової статті.

Ярмольник Антоніна Михайлівна Буду вдячна порадам та пропозиціям! Будь ласка допоможіть створити якісну статтю для ВІКІПЕДІЇ!!!Beli Bim (обговорення) 15:24, 27 червня 2014 (UTC)

  • Мабуть, мова про статтю Ягольник Антоніна Михайлівна?
  • Потрібні джерела для деяких тверджень у статті (позначки у відповідних місцях поставив).
  • Варто кількома словами пояснити, що воно таке «комплаенс»?
  • Що значить «Band 1 в сфері конкурентного права»?
--Olvin (обговорення) 16:20, 27 червня 2014 (UTC)

Прибрати перенаправлення

Тільки адміністратор може видаляти редіректи зі статті? Треба зняти перенаправлення на Історія євреїв в Україні з Євреї в Україні --Tovel (обговорення) 14:20, 3 липня 2014 (UTC)

ТакТак Зроблено. Наступного разу скористайтеся шаблоном {{db-wrr}}. --Acedtalk 14:43, 3 липня 2014 (UTC)

"Додатнє" чи "додатне" число?

В словнику знайшов "додатне" але кількість використаних слів "Додатнє" у вікі навертає мене на роздуми - "чи можуть мільйони мух помилятися?" Так яким повинно бути число?

Зараз "Число додатне (від'ємне)" (сторінка-перенаправлення) на "Додатнє число".--Vlasenko D (обговорення) 15:28, 30 травня 2014 (UTC)

"додатне" --zmi (обговорення) 16:27, 30 травня 2014 (UTC)
І туди ж «природне», а не «природнє», так? -- Ата (обг.) 16:48, 30 травня 2014 (UTC)
Є люди з філологічною освітою? :)--Vlasenko D (обговорення) 17:03, 30 травня 2014 (UTC)
Не філолог, але це прикметник, тверда група (інакше було б "додатній" чи "природній" в чол роді?), в середньому роді закінчення е http://litopys.org.ua/pravopys/rozdil2.htm#prykm --zmi (обговорення) 00:55, 2 червня 2014 (UTC)
Не розумію, що ви так сперечаєтеся довго. Відкрийте словник і подивіться парадигму: додатне, природне, зворотне, дорожнє.--Анатолій (обг.) 01:11, 2 червня 2014 (UTC)
В першому ж реченні користувач повідомив, що в словнику це слово знайшов --zmi (обговорення) 11:25, 2 червня 2014 (UTC)
Пошук по слову "Додатнє" показує, наскільки це вживане слово. Є якісь боти, які автоматично можуть виправити і слово і посилання?--Vlasenko D (обговорення) 13:56, 2 червня 2014 (UTC)
ВП:ЗДР--zmi (обговорення) 00:49, 3 червня 2014 (UTC)

А «відсутнє» в той же степ чи ні? -- Ата (обг.) 21:24, 3 липня 2014 (UTC)

  • У спілкуванні говорю «додатній» і «додатнє», пригадую, так і викладачі у Львівській політехніці на лекціях читають. У досталінських словниках (до 1933) обидва варіанти додатний/додатній нормативні. --Friend 09:41, 4 липня 2014 (UTC)

зняти блок на створення статті Ахуй

Добрий день, Я хочу створити статтю про Ахуй. Ахуй - це село на Канарах таке: https://es.wikipedia.org/wiki/Ajuy . Адміни, будь ласка, розблокуйте назву до створення, ато, я дивлюсь, усі хуї заблокували. З повагою, --Pozytyv (обговорення) 14:11, 13 липня 2014 (UTC)

ТакТак Зроблено. --Acedtalk 22:38, 13 липня 2014 (UTC)

Катастрофа

Завантажив скан обкладинки для статті, але догори ногами (аж самому смішно). Я так розумію, що врятувати не можна. Тоді вилучіть. Хотів порадувати автора словника, але вийшло як завжди. --Bulakhovskyi (обговорення) 03:03, 17 липня 2014 (UTC)

привіт. на майбутнє — Ви могли завантажити нову версію поверх невдалої. але скан обкладинки книги не надто ілюструє статтю, краще б цитати (якщо є варті уваги) --アンタナナ 08:40, 17 липня 2014 (UTC)

Прошу вилучити зображення

Прошу вилучити зображення: Файл:Данона.jpg (по неграмотності неправильно назвав). Наперед дякую! ЯГВ (обговорення) 08:19, 28 липня 2014 (UTC)

допоможіть з статтею

привіт друзі. допоможіть будь ласка з статтею Волонтерська Ліга

підкажіть що правильно, що ні - де потрібно зробити зміни. буду дуже вдячна за допомогу. це моя перша стаття.--Лорелей (обговорення) 23:27, 30 липня 2014 (UTC)

Ця стаття незначима для Вікіпедії, тому її радше вилучать. До того ж, посилання на сторінку вконтакті не є авторитетним джерелом. Не витрачайте час. --Bulakhovskyi (обговорення) 23:31, 30 липня 2014 (UTC)
Значимість — це така річ, яку треба довести (якщо вона неочевидна для інших, крім Вас). Чому ця організація важлива, чому має право бути в енциклопедії? Якщо вона давно працює — то відколи? якщо зробила багато корисного — то що саме? якщо про неї багато говорять і пишуть у пресі — то де саме? які видання? Не можна просто так просити, щоб ми повірили Вам на слово . Bulakhovskyi, якщо Ви точно знаєте, що організація незначима, то може, але якщо ні — у дівчини є шанс. Може, не треба так рубати з плеча? -- Ата (обг.) 08:43, 31 липня 2014 (UTC)

Automatic welcomer

Користувач:Automatic_welcomer. Можете надати цьому обліковому запису статус робота? ✍ Green Zero Обг 11:46, 1 серпня 2014 (UTC)

Як я не помиляюся, якщо він буде ботом, користувачі не бачитимуть його повідомлень — NickK (обг.) 12:09, 1 серпня 2014 (UTC)

Народ, хто знає: так це чи ні? ✍ Green Zero Обг 19:49, 1 серпня 2014 (UTC)

Якщо надати статус бота, то користувачі не бачитимуть вгорі оранжевого фону за кнопкою «Обговорення» при отриманні повідомлення від цього користувача (щодо сповіщення — не знаю наразі, чи буде), оскільки редагування користувача незначні (з літерою м). Якби вони були звичайні, тоді можна було б надати. — Це написав, але не підписав користувач Ahonc (обговореннявнесок) 00:56, 2 серпня 2014.

Можете создать такую статью в украинской википедии?--Kaiyr (обговорення) 11:29, 4 серпня 2014 (UTC)

Це було б цікаво і корисно в деякому сенсі, бо всю інфо про цю подію випиляли з усіх ресурсів в РФ. Однак не володію достатньо інформацією про запланований марш, знаю тільки що навіть ТСН видалив інфо по ньому, тому можу надати тільки деяку підтримку в вичитці ітд. Агов, добровольці і знавці!--zmi (обговорення) 23:26, 4 серпня 2014 (UTC)

Meyer

Вітання, шановні! Хотів би поцікаватися думкою мовознавців: як правильно транскрибувати з німецької прізвище Meyer (і похідні від нього)? На теренах Вікі приблизно 50/50 перекладають Мейєр та Меєр. А от співачка Лена взагалі іменується Маєр! Як бути? --Олег.Н (обговорення) 16:24, 5 серпня 2014 (UTC)

За правописом мало би бути Мейєр (як у Фейєрбах), проте багато користувачів у нас бояться буквосполучення йє і пишуть є.--Анатолій (обг.) 16:53, 5 серпня 2014 (UTC)
В українській мові як чуєш - так і пишеш. Все просто. Це у москалів заец-заяц і карова-корова. Відповідь: Меєр. "Й" там не чутно зовсім, а значить вона там не потрібна. ✍ Green Zero Обг 17:21, 5 серпня 2014 (UTC)
Ну от, я ж казав, що люди бояться цих лтіер. У праовписі сказано, що в загальних назвах й випадає (окрім майя і фойє), про власні сказано лише, що Гойя, Савойя, Фейєрбах пишуться з й.--Анатолій (обг.) 19:43, 5 серпня 2014 (UTC)
Здається, прізвище німецьке, тому має писатися Маєр (пор. Stephenie Meyer).-- Pyramid ion  21:12, 8 серпня 2014 (UTC)
@Green Zero: Ви, напевно, переплутали мови) бо прізвище звучить як "Меєр" в англійській, а не в німецькій)-- Pyramid ion  21:18, 8 серпня 2014 (UTC)
Мене в школі вчили, що ei читається як ай, щодо ey не чув такого, тому я читаю Мейєр. Аргументація щодо літери й: якщо розбиття на склади буде мей-ер, тоді й зберігається, а е після й перетворюється на є, якщо ж розбиття на склади — ме-йер, тоді можемо писати Меєр.--Анатолій (обг.) 21:30, 8 серпня 2014 (UTC)

Евгений Вольнов и Дурнев+1

Имеет Критерий значимости?--Kaiyr (обговорення) 20:41, 8 серпня 2014 (UTC)

На мій погляд - ні. Я ніколи про такого не чув, доки не погуглив. Для майбутнього він - дрібний пранкер. Досить з нього вікіреальності. На мене теж заведена сторінка у вікіреальності. Там усе геть неправда, крім ніку. --Дядько Ігор (обговорення) 06:25, 9 серпня 2014 (UTC)
А Дурнев+1 и его ведущий Дурнев?--Kaiyr (обговорення) 10:07, 9 серпня 2014 (UTC)
Колись вже були статті про Дурнєва і його програму, але за результатами обговорення, їх видалили через незначимість. ✍ Green Zero Обг 19:24, 9 серпня 2014 (UTC)

Задовга назва

Вітаю! Гляньте, будь ласка, на цю статтю. Як на мене, назва не дуже. --Bulakhovskyi (обговорення) 18:45, 9 серпня 2014 (UTC)

Уточнення дається, щоб розрізнити назви. Наразі невідомо чи є в інших Чернещинах такі церкви, том можна уточнити просто з назвою села. Якщо ж виявиться, що в інших Чернещинах теж є Свято-Покровські церкви, тоді можна ще уточнення додати — район чи патріархат.--Анатолій (обг.) 19:27, 9 серпня 2014 (UTC)

pdf-файл зі сховища

Чи хто не підкаже як зробити у статті щоб гортати сторінки можна було? Це ось тут. Наперед дякую. --Pavlo1 (обговорення) 16:23, 10 серпня 2014 (UTC)

Тобто щоб можна було конкретну сторінку вклеїти у статтю? Для цього треба просто додати параметр page=№ до коду вставки файлу. А гортати можна тільки на сторінці опису файлу, якщо я не помиляюся. --Юрій Булка (обговорення) 16:51, 10 серпня 2014 (UTC)
Жалко. Я думав можна так, щоб гортати. --Pavlo1 (обговорення) 17:08, 10 серпня 2014 (UTC)

Тоді ще одне питання. Є опція щось на кшталт галерея в одному вікні (перехід між зображеннями). Я навіть колись бачив десь і передирав. А зараз не згадаю хоч убий Мо хто підкаже? --Pavlo1 (обговорення) 19:33, 10 серпня 2014 (UTC)

Містика

У статті Нікотин інтервікі чомусь кидають на шаблон, а не відповідні статті. Треба якось виправити на вікідаті, але я не вмію.--Bulakhovskyi (обговорення) 02:14, 11 серпня 2014 (UTC)

ТакТак Зроблено --Дядько Ігор (обговорення) 05:05, 11 серпня 2014 (UTC)

Видалити "Яндекс"

Шановні дописувачі укрвікі! Долучайтеся до обговорення про видалення «Яндекса» з вікіпошуку! Усе для фронту, усе для перемоги! ✍ Green Zero Обг 18:44, 11 серпня 2014 (UTC)

Інтервікі

Доброго дня. Підскажіть будь ласка, як перенести інтервікі з іншомовних розділів. --AnatolyPm (обговорення) 11:09, 12 серпня 2014 (UTC)

Підказую: зараз функціонують Вікідані, де для кожної статті є комірка, в якій зібрані усі інтервікі. Щоб зв'язати статтю з іншомовними, треба додати посилання на українську статтю саме там, і вона з'явиться в інтервікі усіх розділів, де ця стаття є. --Lexusuns (обговорення) 11:18, 12 серпня 2014 (UTC)
Дякую. --AnatolyPm (обговорення) 12:18, 12 серпня 2014 (UTC)

Завантаження фото

Вітаю! Порадьте будь ласка, у якому розділі можна прочитати про завантаження фото таким чином, щоб його можна було використовувати у Вік. різними мовами. Наперед вдячна. З повагою, --Svitulja (обговорення) 17:12, 10 серпня 2014 (UTC)

Ліворуч в стовпчику від основного поля є «Панель інструментів». Там тицяєте «Завантажити файл». Знаходите напис Якщо ви завантажуєте файл з вільною ліцензією (не добропорядне користування!), будь ласка завантажте його у ВікіСховище, де воно буде доступним для всіх проектів. Тицяєте на слово «завантажити» і переходите на форму завантаження у вікісховище. --Pavlo1 (обговорення) 17:22, 10 серпня 2014 (UTC)

Доброго ранку! Щиро дякую усім, хто відгукнувся на прохання! --Svitulja (обговорення) 05:27, 15 серпня 2014 (UTC)

Найлегший спосіб самогубства

Привіт. У квітні 2013 року я створив розділ "найлегший спосіб самогубства" у статті про самогубство. Власне, це було ОД, але мені все ж цікаво, яка у нас політика в цьому плані. Наскільки подібного роду інформація є енциклопедичною і як вона може бути квалифікованою законодавствами України і США? ✍ Green Zero Обг 17:07, 15 серпня 2014 (UTC)

Ви помилок наробили. --Friend 18:02, 15 серпня 2014 (UTC)
Та знаю. ✍ Green Zero Обг 19:12, 15 серпня 2014 (UTC)

Вчора на майдані демонтували «йолку»..

Допоможіть дописати статтю Йолка (споруда) --Perohanych (обговорення) 12:37, 15 серпня 2014 (UTC)

Здається, тема висвітлена в статті Йолка (інтернет-мем)NickK (обг.) 13:39, 15 серпня 2014 (UTC)
Там дуже мало. Думаю що і фото можна пошукати у Вікісховищі і окремо категоризувати. --Perohanych (обговорення) 21:13, 15 серпня 2014 (UTC)

Запись в список участников конкурса

Я не могу зарегистрироваться в списке участников на конкурс. Как это сделать? --Ілля Царук (обговорення) 20:00, 16 серпня 2014 (UTC)

Про який конкурс йдеться? --Perohanych (обговорення) 09:09, 17 серпня 2014 (UTC)
Я гадаю йдеться про цей конкурс Вікіпедія:Проект:Тематичний_тиждень/Місячник_конкурсу_«Пишемо_про_НАТО» --«Teo» обг 09:13, 17 серпня 2014 (UTC)

Чи потрібні лапки?

Допоможіть, будь ласка. Чи береться в лапки назва пам'ятки природи в даному та подібних випадках?

...гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення Чиста криниця...

З повагою --Atoly(обг) 07:40, 19 серпня 2014 (UTC)

А чому ні?--Анатолій (обг.) 16:37, 27 серпня 2014 (UTC)
Там у правилах чітко не написано, тому чомусь з’явилися сумніви. То знач пишеться в лапках? І ще одне - в шаблонах назви у лапки брати потрібно? --Atoly(обг) 07:25, 28 серпня 2014 (UTC)

Чи створювати іншомовні сторінки?

Якщо створена сторінка українською мовою, але є бажання надати інфомацію англо- та російськомовним читачам - як правильно діяти? Створювати окремі сторінки (переклад тексту є)? Чи є якийсь більш досконалий механізм? Дякую. — Це написав, але не підписав користувач Васильченко2014 (обговореннявнесок).

Це українськомовна енциклопедія, тому тексти на іноземних мовах (крім цитат) недопустимі. Потрібно створювати відповідні статті в у відповідних Вікіпедія, зв'язавши їх через Wikidata. Я зрозумів, що йдеться про статтю Українська універсальна біржа. Ця стаття у такому виді в інших Вікі буде безумовно видалена, так як носить рекламний характер і без джерел. Якщо Ви доробити статтю, то вона буде незабаром поставлена на вилучення. --Basio (обговорення) 12:28, 2 вересня 2014 (UTC)

Координати: 56,1440701, 28,4788915

Як їх перетворити, щоб вони у наших шаблонах працювали? ✍ Green Zero Обг 19:02, 30 серпня 2014 (UTC)

В яких саме шаблонах?--Анатолій (обг.) 19:08, 30 серпня 2014 (UTC)
Наприклад в цьому Шаблон:населений пункт Росії 20:04, 30 серпня 2014 (UTC)
Додав можливість використання координат з Вікіданих.--Анатолій (обг.) 20:22, 30 серпня 2014 (UTC)
Дякую, а як все ж Ви їх перетворили в інший формат? ✍ Green Zero Обг 15:27, 31 серпня 2014 (UTC)
На Вікіданих можна додавати в різних формаах, воно само перетворить. У вашому випадку треба замінити коми на крапки. P.S. Але шось я за тими координатами села не бачу.--Анатолій (обг.) 11:52, 2 вересня 2014 (UTC)
А, так Ви те село заново шукали?! А я подумав Ви трансформували мої координати в інший формат.. ✍ Green Zero Обг 14:00, 2 вересня 2014 (UTC)
Ні, я координати ваші взяв, але села там на карті не бачу. Може воно настільки мале…--Анатолій (обг.) 14:23, 2 вересня 2014 (UTC)
Так все вірно. Воно там є. [2] Коли зайдете - натисніть на Хутір Волосня, Себежский район, Псковська область, Північно-Західний федеральний округ, Російська Федерація. ✍ Green Zero Обг 15:36, 2 вересня 2014 (UTC)

Вирівнювання тексту в таблицях

Доброго вечора шановне товариство. Підкажіть яким чином вирівняти вміст колонок (по лівому краю, по центру, по правому краю). Щоб форматування діяло для цілої колонки, а не для окремої комірки? А також яким чином вставити автоматичну нумерацію рядків у таблиці? --З повагою Sh@k@l07 (обговорення) 13:26, 27 серпня 2014 (UTC)

Я теж хотів задати перше питання. Але що таке автоматична нумерація? --Володимир Ганджук 13:29, 27 серпня 2014 (UTC)

А де конкретно ви хочете зробити те вирівнювання вмісту комірок? --«Teo» обг 18:02, 2 вересня 2014 (UTC)

Останній персненосець

Зв'яжіть, будь ласка, цю статтю з іншомовними відповідниками. Наперед дякую. — Це написав, але не підписав користувач ‎Leviafan (обговореннявнесок).

Є. Volodymyr D-k (обговорення) 18:45, 27 серпня 2014 (UTC)
Виникла проблемка. У пункті «жанр» відображається некоректна інформація з wikidata. Що робити? Змінювати сторінку книги на wikidata? --Leviafan (обговорення) 11:25, 28 серпня 2014 (UTC)
Потрібно активно працювати на Вікіданих активно заповнюючи угорі поле міток українською для всіх елементів які тільки на очі потрапляють :) У цьому випадку це треба було зробити для назв жанрів. --ᛒᚨᛊᛖ (ⰑⰁⰃ) 18:35, 2 вересня 2014 (UTC)
Разом з користувачем Base вирішили цю проблему!--«Teo» обг 18:31, 2 вересня 2014 (UTC)

Проблема на сторінках спортсменів

Помітила проблему на деяких сторінках про спортсменів, наприклад, Буре Павло Володимирович, Калитовська Леся Михайлівна, Басова Любов Валеріївна. Скоріш за все щось із шаблоном, а в них я не розбираюся. Можливо хтось допоможе з вирішенням. Дякую. --Tata lv (обговорення) 19:32, 7 вересня 2014 (UTC)

Шаблон MedalBottom повинен закривати таблицю. Чомусь його змінили 6 вересня. Я повернув, як було. --Дядько Ігор (обговорення) 19:42, 7 вересня 2014 (UTC)
Каюся моя провина! Давно вікі не редагував, от і підзабув трохи --«Teo» обг 19:53, 7 вересня 2014 (UTC)

Переклад прізвища Meyer

У Вікіпедії зустрічаються різні інтерпретації цього прізвища, як "Мейер" (Діна Мейер, Артур Мейер), "Мейєр" (Сід Мейєр, Леопольд де Мейєр, Жорж Мейєр) "Меєр" (Річард Меєр, Курт Меєр), "Маєр" (Маєр, Лотар Юліус Маєр, Маєр Ганс). Вважаю, що для цього ж існує в укр. мові буква "є", яка позначає одночасно два звуки "й" і "е". Питався думки у кількох вікіпедистів, прийшов з ними до думки, що переклад з англ. ближче до "Меєр", з нім. можливі "Меєр" або "Маєр", що підтверджується уже створеними у Вікіпедії перенаправленнями: Брекін Мейєр, Річард Мейєр, Курт Мейер, Лотар Юліус Майєр, Стефані Майєр... Мене зараз цікавить конкретний випадок з Meyer Howard Abrams (укр. сторінки ще нема) і я більш схильний до Меєр. Інші прізвища, якщо неправильно написані, теж треба перейменувати.--Сергій Липко (обговорення) 13:07, 17 вересня 2014 (UTC)

Ось обговорювали Вікіпедія:Кнайпа_(допомога)/Архів_6#Meyer. ✍ Green Zero Обг 11:26, 19 вересня 2014 (UTC)
Ось дізнався, що для всіх прізвищ німецького/єврейського походження (Meyer, Mayer, Meier) в англійській мові збереглася німецька вимова - Маєр. Див., наприклад, отут. Тому всі вказані статті треба перейменовувати і виправляти текст.-- Piramid ion  12:52, 19 вересня 2014 (UTC)

Війна на сході України

Шановне товариство, чи можна якось зробити оцю карту (Файл:Карта боевых действий на Востоке Украины.svg на сторінці Війна на сході України) з українськими надписами міст та сіл? Наразі виглядає досить дивним, що Росія воює з Україною на території України, а весь світ бачить, що війна йде на території з російськими назвами. Таке враження, що Путлєр після Мінська буде кидати все більше військ в Україну, тому треба чітко показати, що це українська територія. --Вітер (обговорення) 00:45, 28 серпня 2014 (UTC)

Так, файли SVG можна легко редагувати. Один з редакторів для цього — Inkscape. --Юрій Булка (обговорення) 07:12, 28 серпня 2014 (UTC)
Головне — щоб цей файл не лише був перекладений один раз українською, а щоб він ще й регулярно оновлювався, інакше гріш ціна такому перекладу — NickK (обг.) 08:01, 28 серпня 2014 (UTC)
Теоретично можна написати сценарій на sed, у якому просто прописати заміни, які треба зробити відносно англійської версії, і тоді при кожному оновленні оригінального файлу просто в автоматичному режимі оновлювати похідний. Взагалі, в ідеалі, щось таке могло би бути якось прив'язане до Вікіданих... --Юрій Булка (обговорення) 08:11, 28 серпня 2014 (UTC)
Взагалі на коммонзі наче можна якісь багатомовні СВГ юзати, але я уявлення не маю шо то таке. Там по шару на кожну мову чи щось таке наскільки я уявляю. --ᛒᚨᛊᛖ (ⰑⰁⰃ) 13:40, 19 вересня 2014 (UTC)

Категорії шаблонів

У шаблоні IMO results я додав неіснуючу категорію до документації шаблону, вона відображається на сторінці самого шаблону, проте коли натискаю на посилання, аби категорію створити - там написано, що вона порожня. Чому так? Це вже не перший раз таке бачу. Колись я створив був таку категорію для схожого шаблону, але вона так і залишалася порожньою, хоча на сторінці шаблону стояло посилання на неї. В чому проблема і з чим це пов'язано? Як виправити?-- Pyramid ion  22:19, 16 серпня 2014 (UTC)

Хочу зауважити що добавили Ви категорію не в Шаблон:IMO results, а в Шаблон:IMO results/документація. Хоч цей факт і не пояснює те, чого воно не з'явилося в категорії. Мабуть це якийся глюк. Після моїх маніпуляцій тут все запрацювало. ✍ Green Zero Обг 10:25, 19 серпня 2014 (UTC)
Я знаю, що воно так запрацює, і зараз, мабуть, так і зроблю, однак в англвікі категорії вставляють у документацію, а не в сторінку шаблону. В нас, як бачите, це теж працює для самого шаблону — категорія відображається, проте сама стаття не відображається у категорії, в цьому й проблема. -- Piramid ion  06:29, 20 вересня 2014 (UTC)
О, дивно, щойно побачив — вже працює і в нас. Не знаю, чи це хтось щось десь виправив, чи це має пройти якийсь час (якийсь такий технічний нюанс?), щоб шаблон з'явився у категорії, але тепер категорія записана в документації, а шаблон показаний у категорії. Якщо друге — то це трохи погано, варто було б комусь виправити, хто на цьому знається…-- Piramid ion  06:33, 20 вересня 2014 (UTC)
Думаю, якщо очистите кеш, будете відразу бачити. --Олег (обговорення) 06:35, 20 вересня 2014 (UTC)
Дякую, не пам'ятаю точно, але здається я очищав кеш. А якщо ні — то наступного разу спробую, аби переконатися) -- Piramid ion  06:40, 20 вересня 2014 (UTC)

Для порталу «Архітектура» було створено рубрику Зображення дня. Однак при натискані на стрілку для зміни зображення посилання веде вже на зображення іншого порталу «Мистецтво» (бо за основу брався шаблон саме з цього порталу). Як це можна виправити? --AnatolyPm (обговорення) 10:58, 19 вересня 2014 (UTC)

Замініть у шапці порталу на кожний день Мистецтво на Архітектура. Типова помилка при використанні кози. --Basio (обговорення) 14:19, 19 вересня 2014 (UTC)
Дякую за відповідь. Але я досі не розуію, де саме поміняти. Тут? --AnatolyPm (обговорення) 14:56, 19 вересня 2014 (UTC)
Не впевнений, але здається що проблема у шаблоні Шаблон:Мистецтво/Зображення який там використовується --«Teo» обг 15:11, 19 вересня 2014 (UTC)
Все вірно, виправив. Дякую. Зображення вже листаються. Однак 18 версня, коли натискаєш на стрілку праворуч, потрапляєш не на 19 вересня, а на 20 вересня. --AnatolyPm (обговорення) 15:37, 19 вересня 2014 (UTC)
Вся суть тому, що у Портал:Архітектура/Вибране зображення Ви ввели сьогоднішній день, тому навігація по будь-якому зображенню (сприймається як сьогодні) тільки на вчора і завтра. Як виправити, я не знаю. --Basio (обговорення) 17:13, 19 вересня 2014 (UTC)
Дякую за відповідь. --AnatolyPm (обговорення) 10:07, 20 вересня 2014 (UTC)

Вітаю! Будь ласка, додайте до загальнього оголошення інформацію про початок тижня. Дякую. --AnatolyPm (обговорення) 09:03, 20 вересня 2014 (UTC)

ТакТак Зроблено ред.№ 14842553. Ви могли і самі це зробити шаблон напівзахищений --«Teo» обг 10:02, 20 вересня 2014 (UTC)
Дякую! Буду знати. --AnatolyPm (обговорення) 10:07, 20 вересня 2014 (UTC)

Допомога

Хтось може допомогти Антон патріот розставляти іншомовні посилання в статтях, я вже не можу пояснювати, не вистачає нервів. А там ціла купа статей які зрештою може янший користувач продублювати (що вже було) і отримаємо замість однієї дві, питання для чого?? Jphwra (обговорення) 11:53, 21 вересня 2014 (UTC)

Трохи зробив. --Yukh68 (обговорення) 15:11, 21 вересня 2014 (UTC)
дякую Jphwra (обговорення) 15:44, 21 вересня 2014 (UTC)

Допоможіть із шаблоном

Створив статтю Ян Домарський, і по невідомій причині неправильно відображається шаблон «футболіст». Якщо зможете, допоможіть розібратися. На шаблон «в роботі» не зважайте. З повагою. --Yukh68 (обговорення) 10:58, 23 вересня 2014 (UTC)

Виправив. Ледве знайшов) Дві фігурні лапки були пропущені ред.№ 14856725-- Piramid ion  11:15, 23 вересня 2014 (UTC)
Дуже дякую. --Yukh68 (обговорення) 11:31, 23 вересня 2014 (UTC)
Будь ласка Звертайтеся, якщо що.-- Piramid ion  11:38, 23 вересня 2014 (UTC)

Посилання на інший сайт

я додав трохи інформації в статтю про фільм "Рейд 2",але в мене з'явились проблеми з додаванням посилання на джерело,з якого я ту інформацію взяв,я прочитав довідку,але так і не зрозумів як правильно зробити посилання на сторінку в іншому сайті,максимум,що в мене вийшло-посилання на сторінку того сайту,яка не існує,допоможіть Olko104

Посилання на зовнішні веб-джерела робіть у такому форматі: [http://www.посилання-на-сайт.com Текст-назва посилання, відокремлена пробілом] Як ось тут. (або просто взяти посилання в одиничні квадратні дужки []). Також можна використовувати шаблон:cite web. -- Piramid ion  08:23, 22 вересня 2014 (UTC)
я якраз за тим останнім шаблоном і робив,але схоже я десь зробив помилку,коли його використовував;дуже дякую і поясніть ще чому в шаблоні того фільму видно не всю інформацію,яка туди внесена Olko104
Я помітив деякі невідповідності у шаблоні. Скопіюйте оригінал звідси і перенесіть туди інформацію. ✍ Green Zero Обг 11:21, 22 вересня 2014 (UTC)
Дякую,і в мене ще питання:в мене є лише інформація про дистриб'ютора в Україні,як написати,що це дистриб'ютор лише в Україні
У шаблоні є можливіть вказати назву українського дистриб'ютора. Відповідна графа там є. ✍ Green Zero Обг 16:29, 23 вересня 2014 (UTC)
Тобто просто там,де дистриб'ютор, дописати "в Україні"? Olko104 13:50 24 вересня 2014 (UTC)
В графі "дистриб'ютор" пишете компанію-дистриб'ютора, в дужках країну. ✍ Green Zero Обг 11:53, 24 вересня 2014 (UTC)
Дуже дякую:) Olko104 19:01 24 вересня 2014(UTC)

Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення

Прошу активніше долучитися до обговорення щодо можливого вилучення нових статей. За кілька днів їх назбиралося багато:

Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення/28 вересня 2014
Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення/29 вересня 2014
Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення/30 вересня 2014

З повагою

Сергій Липко (обговорення) 08:25, 1 жовтня 2014 (UTC)

Різновид малайської або індонезійської мови. У Шаблоні:Найбільші Вікіпедії ця Вікіпедія є, у Вікіпедії:Список Вікіпедій немає. Треба або видалити з названого шаблону, або додати у відповідний загальний список.

З повагою

Сергій Липко (обговорення) 11:08, 2 жовтня 2014 (UTC)

Шаблони

У шаблонах {{кандидат наук}} та {{доктор наук}} та сама картинка, яка не відповідає дійсності. PhD - це доктор філософії в західних країнах, ступінь, який присуджують всім, хто захистився. У нас зовсім інша система: кандидат та доктор наук. Поняття доктор філософії ще не увійшло. Варто змінити картинку. Можна такий варіант. --Bulakhovskyi (обговорення) 18:37, 3 жовтня 2014 (UTC)

У другому шаблоні не PhD, а ScD. Я на цих ступенях не знаюся, але щодо шаблонів — то якщо хочете замінити цей напис (це не картинка, а звичайний напис) видаляєте його із відповідного параметра (id = PhD) і вставляєте на його місце посилання на файл із вказуванням розміру (id = [[Файл:Graduation_hat.svg|40px]])-- Piramid ion  18:57, 3 жовтня 2014 (UTC)
Мабуть, Ви мали на увазі інший шаблон, не «доктор наук», а оці два: {{кандидат наук}} та {{доктор філософії}} — у цих напис однаковий — PhD.-- Piramid ion  19:00, 3 жовтня 2014 (UTC)
У будь-якому разі це неправильно. Переплутали різні поняття. --Bulakhovskyi (обговорення) 19:37, 3 жовтня 2014 (UTC)
Тоді, може, варто залишити напис PhD у шаблоні «доктор філософії», а для «кандидата наук» використати запропонований Вами файл?-- Piramid ion  19:48, 3 жовтня 2014 (UTC)
Це буде логічно. --Bulakhovskyi (обговорення) 10:30, 4 жовтня 2014 (UTC)
ТакТак Зроблено-- Piramid ion  12:48, 4 жовтня 2014 (UTC)

Потрібна допомога киргизам.

Всім привіт!

Спілкувався із киргизами. У них все ще тільки починається. Зараз вони дуже гостро потребують, щоб на Головній малюнок дня автоматично сам з’являвся. Хто може допомогти? Можна звертатися до Максата - ky:Колдонуучу:Maksat. Російською. Можливо, ще якась буде потрібна допомога, бо вони лише починають. Десь 20 000 статей. Більшість статей - стаби. Навіть про Бішкек, столицю Киргизії тільки 2 сторінки тексту. Про Україну не те, що стаби - НЕДОСТАБИ в одне речення! Більшості категорій ще немає. Ну, десь наша 2005 чи 2006 року. Тому і треба допомога. Дякую! --Nickispeaki (обговорення) 00:27, 11 жовтня 2014 (UTC)

Ну такі проблеми в багатьох малих Вікіпедіях. Не думаю, що в кримськотатарській, русинській чи гагаузькій, які нам ближче, ситуація краща.--Анатолій (обг.) 01:03, 11 жовтня 2014 (UTC)
Ну, тут, власне, про допомогу йдеться. А не про те, що хто думає про малі Вікіпедії. То допоможете, чи як? --Nickispeaki (обговорення) 17:45, 11 жовтня 2014 (UTC)
А ти сам не можеш? Ти ж досвідчений вікіпедист, навіть віківишколи людям проводиш.--Анатолій (обг.) 17:47, 11 жовтня 2014 (UTC)
Спробую. А віківишколи проводив, що я, ще й може маю обов’язоково рушій медіавікі програмувати, чи що?! Тут (для віківишкола) трохи інші речі треба, ніж робити щаблони для Головної. Спробую за аналогією за нашою зробити. Як кажуть, гірше не буде! ;-) --Nickispeaki (обговорення) 22:12, 13 жовтня 2014 (UTC)
Я якся намагався в Тувинській вікіпедії щось робити, але перешкодою на шляху став мовний бар'єр. А дуже хотілося.. — Green Zero обг 07:20, 12 жовтня 2014 (UTC)
А чого так? Вони що, всі до одного російської не знали? ;-0 --Nickispeaki (обговорення) 22:12, 13 жовтня 2014 (UTC)
Я хотів там мікро-стаби писати. Тувинська вікіпедія майже зовсім пуста. — Green Zero обг 07:15, 14 жовтня 2014 (UTC)

Баг?

Коли захищаю, чи стабілізую - пропадає опис в історії. Отак виглядає з мого облікового запису. А отак виглядає без входження в систему. Адміністратори, у когось є така сама проблема? Як її можна усунути? — Green Zero обг 07:19, 16 жовтня 2014 (UTC)

Цієї ночі помітив те ж саме — порожні дужки. Без входження не дивився. --ReAlв.о. 08:33, 16 жовтня 2014 (UTC)

Назви статей про школи

Я написав статтю про школу 130, довго вагався як правильно її назвати. Дайте пораду як краще все ж таки це робити? Хочу привести всі назви до одного вигляду. Є такі варіанти:

Дякую! --Indaclu6 (обговорення) 13:18, 14 жовтня 2014 (UTC)

Слово «спеціалізована» в назві вікіпедійної статті зайве - бо інших шкіл із тим же номером у Києві нема. Спеціалізацію варто подати у преамбулі статті. Отже, залишається два варіанти:
Обидва варіанти прийнятні. Я особисто надаю перевагу звичайному порядку слів (без дужок) - «Київська школа №_». --Olvin (обговорення) 17:54, 14 жовтня 2014 (UTC)
Подивився на назви шкіл в інших містах, там надається перевага варіанту Київська спеціалізована школа № 155. Наприклад: Кременчуцька ЗОШ І—ІІІ ступенів № 20, Львівська середня загальноосвітня школа № 54 --Indaclu6 (обговорення) 19:56, 14 жовтня 2014 (UTC)
Порада «Як краще робити?» виглядає так: Назва має бути за можливості найкоротшою, але достатньою для однозначної ідентифікації.
У Києві є лише одна школа №155. Вона і спеціалізована, і загальноосвітня, і середня. Проте називати статтю з усіма цими уточненнями (Київська загальноосвітня середня спеціалізована школа № 155?) не варто. Для ідентифікації школи достатньо зазначити її номер та місто. --Olvin (обговорення) 07:40, 15 жовтня 2014 (UTC)
По суті, згодна з Olvin'ом щодо короткості назви. Хоча б тому, що у деяких шкіл з біса довга офіційна назва й історія цих назв. (Ще й кілька редиректів не завадить. Наприклад, Навчально-виховний комплекс № 167 з поглибленим вивченням німецької мови (спеціалізована школа I ступеня-гімназія) м. Києва, в минулому — гімназія імені Е. Тельмана, це страх для енциклопедії. Щодо того, де писати місто, то я за початок, себто «Київська». Якщо доведеться писати статтю про сільську школу, яка в своєму н.п. одна, а тому не має номера, то запис Школа (Овсюки) буде гіпердивним -- Ата (обг.) 09:17, 16 жовтня 2014 (UTC)
Так, теж приєднуюся до колег. Мені також подобається варіант Київська школа № 190. Хоча іноді писав (місто) в дужках. Це якщо всі до мене так робили в якійсь категорії назв. Ще таке - іноді спілкуюся з різними організаціями і вони клянуться, що треба ТІЛЬКИ довгу ПОВНУ назву писати. Доводиться йти на поступки. А заодно ставити редірект на коротшу назву. Або й кілька редіректів. Коротка назва, довга і середня. Іноді ще якісь версії бувають, типу Чернігівська бібліотека імені Короленка (так частіше кажуть) і ще один редирект Чернігівська обласна бібліотека імені Короленка. А повна назва статті, як і бібліотеки, - Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка. Крім того, вже зараз побачив, що В. і Г. розділені пробілами. Мені казали в бібліотеці, що не треба розділяти.... Ще одна заморочка. Дійте на власний розсуд, пам’ятайте про НАЙКРАЩИЙ і найкоротший варіант - моя порада. ;-) Ще один варіант - назвати статтю КОРОТКО, а вже у першому абзаці дати ПОВНУ назву. ;-) --Nickispeaki (обговорення) 10:00, 16 жовтня 2014 (UTC)

Чи потрібно перекладати інформацію про іншомовне джерело?

Відкриваю добру статтю. Джерела до неї йдуть трьома мовами: англійською, японською та російською. Інформація про джерела англійською та японською подана, як і водиться, мовами оригіналу. Інформацію про джерела російською (назви статей, імена авторів) для чогось перекладено на українську. Чи є така мішанина нормальною практикою для укВП та в чому вона полягає? Чи треба все ж виправили і надалі заповнювати всі примітки оригінальними мовами джерел? --Yakiv Glück 03:06, 18 жовтня 2014 (UTC)

Згідно Вікіпедія:Посилання на джерела джерело повинно подаватися мовою оригіналу. --Basio (обговорення) 04:29, 18 жовтня 2014 (UTC)

Стаб-шаблони

Помітив, що один користувач замінює зображення в шаблонах, що повідомляють про незавершеність статті. Іноді такі заміни є прийнятними, іноді — як на мене, користувач замінює цілком пристойні, стилізовані та уніфіковані (сірий пазл знизу та тематичний малюнок на ньому) зображення на щось неоковирне… Але це моя думка. (Наприклад, порівняйте зображення у двох версіях отут, отут та отут.) Словом, було б добре, якби ще хтось переглянув внесок користувача, оцінив доцільність таких замін та й взагалі — що з ними робити? Відпатрулювати, чи відкидати? Спершу хотів цю тему закинути в кнайпу патрульних, але туди мало хто заходить, на відміну від цієї сторінки, тому сподіваюся, що хтось таки зверне увагу на цю тему. Я сам поки не знаю, що з цим всім робити, але особисто мені ці заміни зображень не подобаються.-- Piramid ion  01:47, 19 жовтня 2014 (UTC)

От чи повідомлення про стаб (гірництво) — яке гарне, стилізоване було старе зображення, а яке грубе й примітивне нове . Користувач, схоже, орієнтується на англійську вікіпедію, бо саме там використовуються такі зображення, але я не бачу в англійському варіанті ніякої естетичної переваги, хоча це може бути лише моє бачення.-- Piramid ion  01:58, 19 жовтня 2014 (UTC)

Запропонуйте для стабів використовувати тільки іконки з пазлом. Редагування можете відкидати/обговорювати --ASƨɐ 08:55, 19 жовтня 2014 (UTC)
@AS: Написав користувачеві на СО, попередив, що відкидатиму зміни, особливо там, де іконки з пазлом, чи нове зображення є менш естетичним чи менш відповідає вікіпедійному стилю. Також написав, що частина замін буде збережена — в деяких випадках запропоновані користувачем зображення є кращими ніж старі. Сподіваюся, до війни редагувань не дійде, хоча в одному шаблоні вже бачив по два відкоти, у міні-конфлікті з іншим користувачем.-- Piramid ion  15:55, 19 жовтня 2014 (UTC)

Пятигорськ чи П'ятигорськ

За якими правилами чи винятками передавати російську назву Пятигорск ?.. --Микола Івкі (обговорення) 12:27, 19 жовтня 2014 (UTC)

За правилом вживання апострофа. Лише П'ятигорськ. --Bulakhovskyi (обговорення) 16:15, 19 жовтня 2014 (UTC)
Прочитайте примітку (http://litopys.org.ua/pravopys/rozdil4.htm#par109p8). Правила українського правопису розумію так: російські топоніми Вязьма і Пятигорск треба передавати українською за одним правилом, без апострофа (Вязьма і Пятигорск). --Микола Івкі (обговорення) 11:14, 20 жовтня 2014 (UTC)
Узагалі-то там П'ятигорськ наведений у прикладах з апострофом. Які ще питання?--Анатолій (обг.) 11:21, 20 жовтня 2014 (UTC)
Помітив і сам іще до створення цієї теми. На мою думку, П'ятигорськ наведений у прикладах з апострофом помилково. --Микола Івкі (обговорення) 11:38, 20 жовтня 2014 (UTC)
Ну це претензії це претензії тоді висловлюйте укладачам. Вікіпедисти не змінюють правопис, а лише викоистовують його. А взагалі, на мою думку, П'ятигорськ там з тієї самої причини, що і В'язники. Адже вони утворені від споріднених українських слів.--Анатолій (обг.) 11:53, 20 жовтня 2014 (UTC)
Можете запитати у професора Пономарева. Щоправда прийдеться зачекати, але відповідь буде.Принаймні мені колись відповів. --Atoly(обг) 12:05, 20 жовтня 2014 (UTC)
Українські В'язники і П'ятигорськ - відповідники до російських Вьязники і Пьятигорск (пор. ріка П'яна, рос. Пьяна). --Микола Івкі (обговорення) 12:17, 20 жовтня 2014 (UTC)
По-перше, там ідеться про передачу російських назв українською, а не навпаки. По-друге, російським словам пять і вяз відповідають українські п'ять і в'яз, тож я не бачу нічого дивного, що у споріднених словах теж апостроф з'явився.--Анатолій (обг.) 12:27, 20 жовтня 2014 (UTC)
1. Якби були російські назви Вьязники і Пьятигорск, то їх треба було передати українською відповідно В'язники і П'ятигорськ. Є російські назви Вязники і Пятигорск, які треба передавати українською відповідно Вязники і Пятигорськ.
2. Слова п'ять і в'яз є. А правила про це не знайшов. --Микола Івкі (обговорення) 13:07, 20 жовтня 2014 (UTC)
Якщо Вьязники українською будуть В'язники, то це не значить, шо Вязники теж не можуть передаватися як В'язники. До речі, українська П'ятигорівка російською Пятигоровка. Тож ваша теорія хибна.--Анатолій (обг.) 13:19, 20 жовтня 2014 (UTC)
3. В'язники у прикладах з апострофом - також помилково. --Микола Івкі (обговорення) 13:27, 20 жовтня 2014 (UTC)
4. П'ятигорівка - український топонім. Подробиці російського правопису не виясняв. Може, треба не Пятигоровка, а Пьятигоровка. Тому з висновками зачекайте.--Микола Івкі (обговорення) 13:38, 20 жовтня 2014 (UTC)
А хто Ви за фахом? — Green Zero обг 13:39, 20 жовтня 2014 (UTC)
Я не знаю, хто він за фахом, але точно не філолог, бо повне нерозуміння проблеми. Крім того, схоже на якийсь безглуздий тролінг. Не марнуйте час на пусті розмови. --Bulakhovskyi (обговорення) 15:47, 20 жовтня 2014 (UTC)
1. “Схаменіться! Будьте люди, бо лихо Вам буде”.
2. Я не філолог, а Ви філолог. На мою думку, чинний правопис суперечливий. Які сайти потрібні для перевірки написання власних назв ?
3. На мою думку, проблема назви П*ятигорськ є: в Інтернеті назва Пятигорськ має більшу частоту, ніж П'ятигорськ... --Микола Івкі (обговорення) 13:12, 21 жовтня 2014 (UTC)

Японська мова

Хтось може дати оцінку перейменуванням користувача O._Kovalenko? Наприклад, Сінаґаву перейменував на Шінаґаву. — Green Zero обг 10:47, 24 жовтня 2014 (UTC)

Судячи з ніку користувача, людина придумала свою систему передачі япоснької мови українською (т.з. система Коваленка) і тепер намагається її просувати у Вікіпедії. Проте це суперечить правилу ВП:Я, яке каже, що треба використовувати систему Поліванова.--Анатолій (обг.) 11:03, 24 жовтня 2014 (UTC)
Див.: Обговорення:Хіросіма. --Микола Івкі (обговорення) 12:14, 24 жовтня 2014 (UTC)
З Хіросімою трохи інший випадок, те слово давно усталене і є в орфографічних словниках.--Анатолій (обг.) 12:17, 24 жовтня 2014 (UTC)
Те ж саме з Хатіко - він перейменував та повиправляв на Хачі - https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Хатіко&diff=14989163&oldid=14987728. --Alex Blokha (обговорення) 20:46, 26 жовтня 2014 (UTC)

Допоможіть написати статтю!

Вітаю Вас, шановні колеги! Тільки учора розпочав нову статтю Етнографізм (мовознавство). Інформації щодо цієї теми майже немає. Всі, хто цікавиться мовознавством, будь-ласка, допоможіть дописати статтю. Буду дуже вдячний. Успіхів Вам! --В.Галушко (обговорення) 17:05, 30 жовтня 2014 (UTC)

С статтяж про Гебрідські острови пишуть і так і едак. Хочу виправити категорії, але як буде вірно. Блище і співзвучно буде Гебрідські острови, Гебріди. Але може Ви визначите правильне написання.

Це тому, що стаття David Hutcheson & Co - стаття про пароплавну компанію, яка обслуговувала Гебрідські острови.

Дякую і очікую Вашу відповідь. Чи може Ви всі статті про Гебріди виправите і категорії також. Дві категорії не можливі - Гирбріди і Гиюриди. Якщо за слухом, то вірно буде Гебріди. Грищук ЮН (обговорення) 20:38, 31 жовтня 2014 (UTC)

Ну, по-перше, словосполучення «Гебридські острови» є в словнику УМІФ, який є одним з найголовніших АД для укрвікі. І ця назва записана там саме так — через «и».
По-друге, у правописі (§ 90, п.5, 5в) прописано, що в географічних назвах іншомовного походження пишемо «И» у звукосполученні «РИ», після якого йде приголосний (там є два винятки, але в даному випадку це неважливо). Тому перейменовувати не можна.-- Piramid ion  20:56, 31 жовтня 2014 (UTC)
П.С: Я мав на увазі, що перейменовувати не можна статті. Категорії справді мають неправильні назви, тому їх слід перейменувати відповідно до правопису. Перейменовую.-- Piramid ion  21:10, 31 жовтня 2014 (UTC)

Hello, Dear wikipedians. I invite you to edit and improve this article and to add information about your and other country.--Kaiyr (обговорення) 13:35, 31 жовтня 2014 (UTC)

ТакТак Зроблено / DoneNickK (обг.) 23:45, 31 жовтня 2014 (UTC)

Самуель чи Самюель, а може Самюіль?

Samuel Cunard - дуже звістне ім'я. Samuel-ів багато вже в вікіпедії, але хто хоче пише САМУЕЛЬ, інші САМЮЕЛЬ. Але за слухом вірно буде САМЮІЛ. Можеть бути варіації, якщо читати французською (сам Кунард з Канади, так що може бути і французське промовлення) - тоді САМЮЕЛЬ КУНАР (остання Д не звучить), якщо англійською, то Кьюнард - вже пізно мінти, бо всі руськомовні джерела пишуть КУНАРД. Але компанія Ліверпульська з початку. Тоді компанія Кунард, а чоловік Кунар. Треба вибрати щось одне, але вірно з англійської буде САМЮІЛ, з французської САМЮЕЛЬ. Дуже багато персоналій в Укр Вікі з ім'ям SAMUEL. Ось тут треба правильно писати ім'я, дивлячись на походження людини -

  • якщо англієць, то САМУІЛ
  • якщо француз, то САМЮЕЛЬ
  • Якщо іспанець, то САМУЕЛ

А то виходить не Вікіпедія, а школа пані ФАРІОН - тільки так, бо українською буде так. Але ім'я не переводять, Жака Іваном не назвеш, також САМУЕЛЬ - це не зовсім САМЮІЛ чи САЛУЕЛ чи САМЮЕЛЬ. Не було б помилок, якщо б писали всі імена і призвіська оригинальною мовою, а в дужках транскрипцію з оригінальної мови.

На мою думку ім'я довжно звучати за походженням. Так SAMUEL CUNARD буде Самюіл, бо більш англієць ніж француз завдяки відомої фірми. Але треба вказати і французську варіацію САМЮЕЛЬ.

Також треба всіх SAMUELів виправити за їх походженням чи за країною, де здобув популярність. Зараз ми багато беремо з російських джерел і повторюємо їх помилки - тільки так, бо так хочу. А нам потрібен влісний стиль і погляд на все, щоб потім не було соромно, коли кличиш САМУЕЛЬ, а він не відкликається, бо САМЮІЛ.

Я вже мав сперечення з російськими ПРАВИЛАМИ з ім'ям АХМЕД. В іх Вікі пишуть, що є варіації (тут російською ім'я) АХМЕТ, АХМЕД. А я знаю, що в Єгипті, Ємені АХМЭД (російською), а в Середній Азії АХМЕТ чи АХМЕД. Так ні ж, всіх хотять писати однаково - АХМЕД, тоді українською АХМЄД. Ім'я залежить выд країни!

Дякую. Очікую відповідь. На мою думку всіх SAMUEL-ів треба перевірити і виправити за їх походженням. Грищук ЮН (обговорення) 21:11, 31 жовтня 2014 (UTC)

Не всіх, але частину точно треба перейменовувати. Для американців та англійців у нас прийнято вживати ім'я Семюел, це ім'я є в словнику УМІФ, тому всі статті, які вживають інший варіант — треба перейменовувати. Щодо інших національностей — думаю, іноді треба використовувати інше написання. Наприклад, Самуель Санчес — я б не назвав його Семюелом. Для француза я б теж використав варіант «Самуель» — для уніфікації з іншими іменами, аби не плодити такої кількості варіацій.-- Piramid ion  21:45, 31 жовтня 2014 (UTC)
За походженням Samuel Cunard цілком собі англієць, його батько Abraham Cunard взагалі мав німецьке коріння і до Франції ніякого стосунку не мав. Тому прізвище однозначно слід перекладати з англійської, а не з французької. Тут написано, що правильна вимова Q-nard, тут є транскрипція, тож досить чітко виходить К'юнард.
Щодо імені, то тут складніше. По-перше, треба відділити англомовні та неангломовні імена — скажімо, француз буде Самюелем, бо Самуель французькою вже інше ім'я (Samouel), щоправда, воно не є популярним серед французів, зате існує серед емігрантів. Надмірна уніфікація імен між різними мовами досить шкідлива, не думаю, що воно того варто, а рідну мову особи визначити зазвичай можливо. По-друге, навіть в англійській мові немає однозначності щодо вимови імені Samuel. Якщо подивитися транскрипції тут і тут, а також послухати вимову тут і тут, то в нас вийде, що є чимало варіантів: С(а|е)м('юе|юе|'є)л. У найекстремальнішому варіанті виходить Сам'єл, у найзвичнішому нам Самюел і Семюел, хоча можливий і Сем'юел. Думаю, тут доречніше буде все ж скористатися словниковим варіантом і назвати його Семюелом. Гадаю, можна називати Семюелами й інших британських Samuel'ів, крім випадків, коли вони називалися інакше — NickK (обг.) 02:10, 1 листопада 2014 (UTC)