Вікіпедія:Кнайпа (політики)/Архів 20

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чи захищений авторським правом перелік посад?

Наскільки правомірним є таке: ред.№ 13155865 ? --Perohanych (обговорення) 17:10, 13 серпня 2013 (UTC)

Далі так підемо, то тут ще тре' буде застосовувати п. 1 ст. 7 Закону «Про захист персональних даних», якою: «Забороняється обробка персональних даних про расове або етнічне походження, політичні, релігійні або світоглядні переконання, членство в політичних партіях і професійних спілках, звинувачення у скоєнні злочину або засудження до кримінального покарання, а також даних, що стосуються здоров'я чи статевого життя». А так, вище були вже перелічені об'єкти, на які не поширюються АП. Цей матеріал ким-то вже був оброблений й ознаки творчості є. А, отже, це вже не халява--Qypchak (обговорення) 19:00, 13 серпня 2013 (UTC)
(to Qypchak) Так це ж українські закони, ви закони США дивіться. --RLuts (talk) 19:42, 13 серпня 2013 (UTC)
Перелік - не перелік. Це є текст, дослівно скопійований з сайту, на якому стоїть копірайт. Навіть дати не приведені до стандарту вікіпедії. --Дядько Ігор (обговорення) 19:17, 13 серпня 2013 (UTC)
По-перше — не дослівно
По-друге — я наприклад не знаю, як і для чого переробляти рядок наприклад такий:
  • 12 жовтня 1987 — 9 квітня 1991 — вчитель української мови та літератури Миротинської неповної середньої школи Здолбунівського району Рівненської області.
Де описані стандарти дат у Вікіпедії?
Переробив статтю, прибравши практично всі дати. Певен, що в такому виді стаття менш інформативна, зате нема претензій щодо дат. --Perohanych (обговорення) 03:28, 14 серпня 2013 (UTC)
Пане Юрію, складається враження, що ви розумієте ВП:АП гірше за новачків. Авторським правом захищаються не факти, а форма подачі цих фактів (так навіть у законі написано). Дати — це факти, які не можна захистити авторським правом, а от захищена авторським правом їх форма подачі, на кшталт «помічник-консультант народного депутата України Здолбунівської районної ради Рівненської області» (очевидний креатив автора, бо такої посади не існує). Тому ви зробили прямо протилежне до того, що треба було зробити, вилучивши інформацію, не захищену авторським правом, і залишивши текст, який ним захищений. Я не пригадаю навіть новачків, які б робили таке... — NickK (обг.) 23:41, 15 серпня 2013 (UTC)
Виходить, що коли в оригіналі написано
  • 12 жовтня 1987 — 9 квітня 1991 — вчитель української мови та літератури Миротинської неповної середньої школи Здолбунівського району Рівненської області.
То треба переписувати на зразок:
  • З 12 жовтня 1987 по 9 квітня 1991 працювала вчителем української мови та літератури у Миротинській неповній середній школі Здолбунівського району Рівненської області.
Коли ж написано:
  • З 12 жовтня 1987 по 9 квітня 1991 працювала вчителем української мови та літератури у Миротинській неповній середній школі Здолбунівського району Рівненської області.
То треба переписувати навпаки, на зразок:
  • 12 жовтня 1987 — 9 квітня 1991 — вчитель української мови та літератури Миротинської неповної середньої школи Здолбунівського району Рівненської області.
Як на мене таке переписування — це абсурд. Тому що і те і друге є фактом, незалежно від ньюансів форми подачі. А головне — що ніхто і ніколи не буде пред'являти претензій щодо захисту форми подачі переліку посад у біографічній довідці. --Perohanych (обговорення) 04:27, 16 серпня 2013 (UTC)
Ви, схоже, не розумієте засад авторського права. Факти авторським правом не захищаються. Захищається текст, тобто подання. Те, що Дніпро впадає в Чорне море писати можна, але не тим реченням, що, скажімо, у ВРЕ. Малювати Мерилін Монро можна, але не так як Воргол. Це не абсурд, це принципова засада Вікіпедії як бунту проти проприєтарності знань. Вікіпедія хоче бути чистою принципово. Щодо даного конкретного випадку, він страждає ще конспективністю. Усе це при бажанні можна було б викласти своїми словами, не через список, бо списками Вікіпедію писати небажано. В англійський Вікіпедії статті з поданням інформації списками не приймаються на добрі. Вікіпедію бажано писати прозою. --Дядько Ігор (обговорення) 05:51, 16 серпня 2013 (UTC)
Дякую за зрозуміле роз'яснення засад АП і Вікіпедії і справді корисну пораду щодо списків. Вчитися ніколи не пізно. --Perohanych (обговорення) 06:05, 16 серпня 2013 (UTC)

Категорично не погоджуюсь з Ігорем Дядько. Якщо в УРЕ так написане речення, то це абсолютного нічого не значить. Я так само можу висловлюватись, навіть не підозрюючи, що таке написано в УРЕ. АП захищаються творча робота, але ні в якому разі не слова, словосполучення чи речення.--Kamelot (обговорення) 06:24, 16 серпня 2013 (UTC)

Все в рамках здорового глузду. Одне речення, залежно яке, можна написати однаково, два - менш ймовірно, три вже дуже малоймовірно. Аналогічно, й про списки. Така можливість є, і іноді вони потрібні, але біографії краще викладати прозою, а не як виписку з трудової книжки. Коли я ботом створюю спортсменів і пишу їхні олімпійські досягнення в таблиці, то почуваюся трошки винним. Мені все здається, що я міг би написати програму, яка взяла б ті медалі й згенерувала текст. В англійській вікіпедії багато статистичних даних, наприклад, про тенісистів, але зараз їх виносять на окремі сторінки статистики, чистячи від них основний текст. --Дядько Ігор (обговорення) 08:27, 16 серпня 2013 (UTC)
Ви забули про малееенький елемент, про стиль, про науковий енциклопедичний стиль, що значно звужує варіативність викладення матеріалу. Звичайно дати можна записати на японський манер...--Dim Grits 14:37, 28 серпня 2013 (UTC)

Коментар спільноти Вікіпедії щодо публікацій в медіа про вилучення статей про УПА


Розділ без дати --DixonDBot II (обговорення) 05:21, 5 вересня 2013 (UTC)

За що Каїн убив Авеля?

Шановне товариство, я не полюбляю розлогі теревені, але інколи змушений висловитися. Особливо коли, як на мою думку, відбуваються події, які можуть мати серйозний вплив на ідеологію українського розділу вікіпедії. Сьогодні до запиту мене спонукали дії заслуженого вікіпедіста Ahonc. Зокрема ці: ред.№ 13246058 ред.№ 13245366. Приводом для своїх дій користувач назвав те, що начебто адміністратор вікі AS є братом користувача Friend, через що він не має права підбивати підсумки обговорень, в яких останній брав участь.
Вважаю такі дії грубою провокацією випробування правил вікіпедії на міцність і прошу пояснити мені, а заодно і Анатолію, чи існують у вікіпедії поняття брати, куми, байстрюки, а також партнери по бізнесу і товариші по чарці. І яким чином це відображається на правилах її редагування. Якщо так — прошу обізнаних вивісити на окремій службовій сторінці відповідні списки аби пересічний користувач не попав в просак. А також, за результатами даного обговорення, внести відповідні зміни до правил (зокрема до ВП:ЛТ). З повагою, --Pavlo1 (обговорення) 08:52, 28 серпня 2013 (UTC)

З одного боку, у спірних випадках (а там воно так і є, аргументи обох сторін достатньо вагомі і кількість відгуків за/проти мало відрізнялася) я, наприклад, не взявся б затверджувати зміни до статті, які внесли мої брат чи син. Просто з етичних міркувань. З іншого боку, формальна рідня у таких випадках може важити менше, ніж неформальне товариство по чарці (хоча і тут — якщо хтось комусь недолив, то упередженість при підведенні підсумків буде у протилежний бік ). Тому прошу вивісити всі можливі списки. --ReAl (обговорення) 09:48, 28 серпня 2013 (UTC)
Розпочинаємо «полювання на відьом». Не знаю, як щодо родинних відносин, а при складанні списків товаришів по чарці суттєво допоможе стаття Вікіпедія:Вікізустрічі. Малоймовірно, щоб зустрічі обмежувались лише розмовами та поїданням піци, хоча навіть пригощання лише нею можна трактувати як ознаку корупційних дій, тому ВСІХ, хто брав участь в одній і тій же вікізустрічі, можна сміливо заносити в списки (До речі, шановний Ahonc там «засвітився» НЕОДНОРАЗОВО). Ба навіть коли ДВОЄ користувачів не були одночасно на жодній зустрічі, але кожен зустрічався на якійсь з ТРЕТІМ, то можуть вони бути пов'язані між собою через нього.
Від братів перейшли до корупції на базі піци (так, багато наших нею завербовано...). Скажіть, це жартівливий топік, чи ви й справді вірите у те, що говорите? "Малоймовірно, щоб зустрічі обмежувались лише розмовами та поїданням піци" - та що там малоймовірно, стовідсотково не обмежується. Далі вони киряють, нюхають, коляться, і нарешті... ну далі ви зрозуміли. Як можна обмежитись лише піцою? Ви правильно зазначили - це малоймовірно.--Cepгій (oбг.) 11:11, 28 серпня 2013 (UTC)
Початок зовсім не жартівливий. Бо таке звинувачення було. Далі — «щоб не плакать, я сміялась». --ReAl (обговорення) 12:51, 5 вересня 2013 (UTC)
я лише підтримав та розвинув думки, висловлені в попередній репліці. Давайте або вірити в добрі наміри, (чи наводити конкретні докази вигоди), або підозрювати всіх і кожного. А якщо серйозно, то я вірю в дружбу, яка може з'явитись й після спільного поїдання піци, й навіть без цього, й в родинні узи, але особистої чи сімейної вигоди від дій AS НЕ бачу. Наприклад, маю двох синів, які зазвичай разом йдуть пограти у футбол з однолітками, але я ще ні разу не бачив, щоб вони грали за одну команду.--ROMANTYS (обговорення) 12:02, 28 серпня 2013 (UTC)
А бачили б Ви, як сперечаються син та донька… Іноді миряться лише за піцою (якщо вона достатньо велика). --ReAl (обговорення) 12:51, 5 вересня 2013 (UTC)

Схвалення умов проведення конкурсів

Панове, всі ми пам'ятаємо проблему з конкурсом «Галерея слави». Ця пропозиція розроблена з метою недопущення подібних ситуацій.

Автор: Максим Підліснюк (обговорення) 20:43, 24 вересня 2013 (UTC)

Обгрунтування необхідності прийняття: прецедентана ситуація з «Гелереєю слави», коли то намагались денонсувати, то змінювали назву, то зображення. Власне, аби такі казуси більше не повторились, а також зважаючи на те, що під-час обговорення щодо денонсації було висловлене одноголосне бажання щодо створення механізму затвердження конкурсів.
Технічні зміни у роботі УкрВікі та необхідні доповнення: технічні зміни не відбудуться, необхідно розробити механізм створення обговорень конкурсів (за механізмом створення обговорень тематичних тижнів).
Пропозиція:

  • всі конкурси, започатковані ГО «Вікімедія Україна» мають бути обов'язково затвердженні вікі-спільнотою. Процедура наступна:
  1. ГО «Вікімедія Україна» започатковує ініціативу щодо проведення конкурсу;
  2. За 30 календарних діб (без врахування дати винесення на обговорення) до дати початку конкурсу ГО «Вікімедія Україна» виносить пропозицію на спеціальну службову сторінку;
  3. Обговорення пропозиції триває 20 календарних діб (без врахування дати винесення на обговорення). На 21 день адміністратором підбивається підсумок обговорення, за результатами якого: пропозиція схвалюється, пропозиція відхиляється.
  • на спеціальній службовій сторінці організатори зобов'язані викласти повну інформацію про конкурс (час проведення, назва, мета проведення, нагороди), та відповідати на запитання, які виникнуть у ході обговорення;
  • у випадку схвалення пропозиції конкурс проводиться згідно діючих нині правил;
  • у випадку відхилення пропозиції УкрВікі повідомляє організаторів на сторінці обговорення пропозиції про відхилення пропозиції, та про те, що інформація про конкурс не буде розміщена в УкрВікі, а службові сторінки конкурсу — не будуть створюватись;
  • у випадку проведення конкурсу в 2 і більше Вікі, ці правила розповсюджуються на схвалення проведення конкурсу виключно в УкрВікі.


Обговорення:

  • Звісно, як член Правління ГО «Вікімедіа Україна» (хоча ж тут наче про якусь іншу організацію йдеться) я маю конфлікт інтересів, але я не впевнений, що на таких умовах взагалі буде реально організувати конкурс. Жоден партнер не погодиться брати на себе якісь зобов'язання, якщо йому доведеться аж цілих три тижні чекати, і йому може бути відмовлено без пояснення причин (наприклад, партнер хоче провести конкурс з написання статей про Вінниччину, а спільнота каже, що треба про Житомирщину). До того ж 10 днів до початку — надто малий термін, щоб усе організувати, враховуючи, що треба підписати договір з партнером, отримати гроші, замовити призи, зібрати журі тощо. Щодо «Галереї слави» — lessons learned, і нову ідею конкурсу оголошено заздалегідь: Вікіпедія:Кнайпа (різне)#Статті стосовно Євроінтеграції. Втім, не видно, щоб когось це зацікавило, тож я не бачу, що саме має відбутися за 21 день (термін, триваліший за вибори бюрократів, арбітрів, вибраних статей і списків тощо) — NickK (обг.) 21:21, 24 вересня 2013 (UTC)
  • NickK, приклад з Вінничиною/Житомирщиною абсолютно некоректний. Не спільнота обирає тему статей, а спонсор. Спільнота тілки погоджується/непогоджується на проведення такого конкурсу. Щодо 21 дня - мені абсолютно непринципово, 21 чи 11 днів триватиме обговорення. Аби усі бажаючі змогли висловити свою позицію. З поваго, Максим Підліснюк (обговорення) 13:08, 25 вересня 2013 (UTC)
    Тоді поясніть, будь ласка, на яких підставах ви пропонуєте відхилити пропозицію про проведення конкурсу. Це важливо знати заздалегідь, бо потрібно попередити спонсора, що з таких-то й таких-то підстав у проведенні конкурсу може бути відмовлено — NickK (обг.) 17:28, 25 вересня 2013 (UTC)
    • Невідповідність правилам Вікіпедії, її основним засадам, ненейтральність конкурсу. Цілком логічні причини. --Максим Підліснюк (обговорення) 19:41, 25 вересня 2013 (UTC)
      Тут детальніше, будь ласка. Всі конкурси мають на меті поповнення Вікіпедії учасниками конкурсу на задану тематику, і статті, які беруть участь у конкурсі, повинні відповідати правилам Вікіпедії. Як може такий конкурс не відповідати правилам Вікіпедії, основним засадам або бути ненейтральним? Бути ненейтральними або не відповідати правилам можуть лише конкурсні статті, але тут організатори конкурсу вже не в змозі щось зробити, бо організатори конкурсу не контролюють авторів статей — NickK (обг.) 21:16, 25 вересня 2013 (UTC)

Город вже згорожено - створено ГО «Вікімедія Україна». Вона вирішує ці питання. Тож розслабтесь, пишіть статті. Щось не подобається в діяльності ГО - звертайтесь до членів ГО, вікізустрічі, загальні збори, вотум недовіри правлінню, власні ініціативи, власна більш репрезентативна ГО, визнання у Фонді Вікімедіа. Працюйте.--Dim Grits 17:56, 28 вересня 2013 (UTC)

Якщо прийняти вашу пропозицію "розслабитися", то тоді ГО «Вікімедія Україна» буде сама писати статті до укрвікі, й тоді на останній можна буде ставити жирну крапку. Прикро, що жага грошей керівництва укрвікі та того ж ГО «Вікімедія Україна» робить з укрвікі шльондру на підтанцьовуванні бізнесових та політичних проектів. --Вітер (обговорення) 21:36, 29 вересня 2013 (UTC)
ГО ніколи не буде писати статті, воно не для того створене. ВМУ виконує організаційні, фінансові, юридчні, репрезентативні функції. Якщо вам щось не подобається в її діяльності, то вирішуйте це з нею, в ній, у Фонді. Щодо «підтанцьовування», то мушу вас, можливо, розчарувати - жоден вікіпедист немає прав на Вікіпедію, на відміну від Фонду, що є його власником, та його представництв. Ну, хочете, то "тужтесь", якщо вам від того легше. Тут лише пустопорожню бучу не здіймайте, не колихайте вітер. І... хто таке те керівництво укрвікі, і як до нього потрапити?--Dim Grits 14:05, 30 вересня 2013 (UTC)

Ліки

Чи всі лікарські засоби значимі? --ASƨɐ 13:44, 28 вересня 2013 (UTC)

А чому ні?--Shao (обговорення) 19:00, 2 жовтня 2013 (UTC)
Не бачу очевидних причин, чому „так“ --ASƨɐ 19:03, 2 жовтня 2013 (UTC)

Авторське право на Валуєвський циркуляр

Звертаю увагу, що я відкрив обговорення на Вікісховищі про зміну {{PD-Ukraine}} на Вікісховищі (commons:Template talk:PD-Ukraine#Request for clarification). Три основні зміни такі:

  • має вимагатися лише смерть автора до 1 січня 1951 року, без обмежень на дату публікації (щодо реабілітованих, то, ймовірно, положення діятиме лише при реабілітації після 2001 року)
  • роботи анонімних авторів, очевидно, не потраплять до суспільного надбання автоматично, і, ймовірно, також охоронятимуться 70 років
  • американське законодавство не повинно впливати на дату переходу в суспільне надбання, тож всі твори, які є в суспільному надбанні в Україні, матимуть такий самий статус у США

Якщо там будуть ухвалені зміни, потрібно буде внести аналогічні зміни до нашого шаблону. Якщо хтось має зауваження чи коментарі — прошу висловлювати їх в обговоренні на Вікісховищі — NickK (обг.) 14:42, 19 жовтня 2013 (UTC)

Чи можна використовувати твори, ліцензовані під CC BY у Вікіпедії?

Чи можна використовувати твори, ліцензовані під CC BY у Вікіпедії? Наприклад оцей звіт ? --Perohanych (обговорення) 09:21, 29 жовтня 2013 (UTC)

Звичайно, але щодо цього звіту треба бути обережними, бо на сторінці, де зазначено ліцензію, зазначено також, що вони не гарантують, що увесь документ є вільним (тобто що не порушуються права третіх осіб). Ну і, звичайно, треба не забути згадати авторів (в історії редагування статті написати, на основні чого створено текст, якщо це для статті). --Юрій Булка (обговорення) 10:17, 29 жовтня 2013 (UTC)

Оголошення на головній сторінці

Користувач:Білецький В.С. пропонує «Для більшої поінформованості широкої вікігромади щодо можливостей використання банків даних, на які одержано дозволи на використання матеріялів, отриманих через систему OTRS, пропоную в оголошенні, яке виставляється на сторінках Спеціальна:Нові редагування, Спеціальна:Список спостереження поставити постійне посилання на сторінку Вікіпедія:Одержані дозволи.

Підтримую його звернення, як один із способів привернути увагу вікіспільноти до джерел, які вільно можна використовувати для написання статей.

У нових редагуваннях воно вже є, в список спостереження кожен додає те, що його цікавить. Питання вирішено.--Dim Grits 08:46, 25 жовтня 2013 (UTC)
Питання вже вирішене. У нових редагуваннях Вікіпедія:Одержані дозволи вже поставлене.--Білецький В.С. (обговорення) 10:09, 25 жовтня 2013 (UTC)
Якщо цього достатньо, то добре. Питання ще в тому, хто і як часто на ту сторінку заглядає. Я мав на увазі — оголошення в жовтій рамці, яке також з'являється на сторінці Спеціальна:Список спостереження, куди, на мою думку, активні редактори заглядають набагато частіше ніж на Спеціальна:Нові редагування. --Perohanych (обговорення) 14:56, 25 жовтня 2013 (UTC)
Загальне оголошення служить для інформування про нові події, які з часом закінчуються (це, звісно, в ідеалі, бо деякі правила обговорюються більше року). --Acedtalk 15:07, 25 жовтня 2013 (UTC)

Вважаю також за доцільне змінити дизайн Головної сторінки, додавши на ній рядок, в якому була би інформація про хоча б одну поточну акцію. Так наприклад зараз у поляків зверху головної сторінки висить оголошення «Właśnie trwa Tydzień Artykułu Zambijskiego. Dołącz do akcji!» --Perohanych (обговорення) 07:24, 25 жовтня 2013 (UTC)

Потрібно разом з отриманням дозволу відразу просити електронну версію для завантаження на Cховище - я думаю автори зазвичай мали б мати макет видання до друку, тому відразу просити його простіше, ніж потім шукати як і де відсканувати. А так виходить, що дозволи є, а більшість користувачів відповідні джерела використати не може. Сенсу тоді від оголошення? --DixonD (обговорення) 08:04, 25 жовтня 2013 (UTC)

 За, якщо в нас буде один поточний тиждень, місяць.--Dim Grits 08:46, 25 жовтня 2013 (UTC)

Для тих, хто не в курсі, в нас на Головній уже є інформаація про поточний тиждень, місяць — у помаранчевому блоці внизу праворуч. Причому її туди внесли десь із роки два тому — NickK (обг.) 21:22, 25 жовтня 2013 (UTC)
Мова про те, щоб зробити таку інформацію більш помітною., поставивши як у поляків - зверху сторінки . --Perohanych (обговорення) 05:07, 26 жовтня 2013 (UTC)
У такому разі йдеться про зміну дизайну Головної сторінки, яку потрібно обговорювати не тут, а на Обговорення:Головна сторінка і з оголошенням про це через Загальне оголошення. З іншого боку, таке видиме оголошення поставить зовсім інші вимоги до теми, наприклад, до тримісячного Місяця Голодоморів, де на три місяці ледь 40 статей до написання. Такі тижні мають досить швидко змінюватися (і тривати тиждень чи максимум два, а не три місяці), бути краще підготовленими і не тривати по декілька паралельно — NickK (обг.) 11:02, 26 жовтня 2013 (UTC)
Про це (що зробити більш помітним і як) написав на СО --ReAl (обговорення) 17:48, 26 жовтня 2013 (UTC)
Так на Головній же зараз є блок про поточні тематичні тижні. P.S. А чого вона так перекошена? Чого права колонка настільки довша за ліву?--Анатолій (обг.) 11:25, 26 жовтня 2013 (UTC)

 За Також згоден із застереженням NickK, що досить оголошення про один тиждень. --Perohanych (обговорення) 05:07, 30 жовтня 2013 (UTC)

Про недосконалі правила захисту авторських прав

--アンタナナ 11:07, 3 листопада 2013 (UTC)

Подальше обговорення — у Вікіпедія:Кнайпа (авторське право)/Архів 1#Про недосконалі правила захисту авторських прав. 12:35, 26 лютого 2017 (UTC).

Приналежність до невизнаних держав

Потрібно врегулювати питання приналежності географічних об'єктів до невизнаних держав, використання прапорців. У нас існують статті про осетинські села як такі, що належать Грузія, без згадки про Південну Осетію, хоча перша їх не адмініструє. І в той же час існує чудовий пласт про населені пункти Нагорного Карабаху без згадок про Азербайджан. Так само і по іншим країнам - безлад. Українська Вікіпедія виступає політично заангажованою. Задля дотримання наріжного принципу проекту - нейтральності, ситуацію потрібно виправляти. Пропоную уніфікувати подання інформації про належність населеного пункту (іншого геооб’єкта), використання прапорців.

У випадку коли невизнана (частково визнана) держава (НД), адмініструє певну територію суб’єкта міжнародного права і не визнає його влади, а суб’єкт міжнародного права вже не адмініструє дану територію, використання власних назв, шаблонів, прапорців, інформації про приналежність можливе, але за обов’язкового дублювання (наприклад, через похилу риску) інформації назв, шаблонів, прапорців, інших даних суб’єкта міжнародного права, за яким цим правом закріплена територія.

Таке правило було б компромісом між певним колом користувачів, що відстоюють на проекті права націй на самовизначення, і приматом авторитетних джерел, за яким державна приналежність населених пунктів визначається скоріше за нормами міжнародного права ніж місцевими заявами. Цікаво почути думки та інші пропозиції. Питання потрібно вирішити. --Dim Grits 06:17, 30 жовтня 2013 (UTC)

І шо Ви хочете? Подивіться на результати цих обгноворень Вікіпедія:Кнайпа (пропозиції)/Архів 18#Оформлення статей про населені пункти НКР та інших невизнаних державних утворень та Обговорення Вікіпедії:Іменування статей (топоніми)#Доповнення 2. В укрвікі міжнародне право ігнорується в принципі. Переписуйте Грузію до Південної Осетії сміливо. --Pavlo1 (обговорення) 06:57, 30 жовтня 2013 (UTC)
Тема другого обговорення сюди не відноситься. Населені пункти повинні називатись так, як вони відомі українцям з авторитетних джерел. Немає питань коли створені статті описують населений пункт однобічно з сепаратистської, чи зі сторони офіційно визнаної держави. Потрібно вирішити питання, на рівні затвердженого правила, коли виникає конфлікт через додавання додаткової інформації про сепаратистів, або про офіційно затверджену приналежність населеного пункту. Сміливість призводить до конфліктів. Правило потрібне задля уникнення таких конфліктів. Ми пишемо повну достовірну енциклопедію. Отже інформація повинна або бути вичерпною, або мінімальною до повної нейтральності, коли це можливо. Спротив додаванню, або вилучення підтвердженої джерелами інформації потрібно оформити як такий, що суперечить офіційним правилам проекту.
Приклади з Степанакертом та Фамагустою відповідають запропонованому правилу. Використання виключно державного прапорця невизнаної країни не виправдано поруч з неофіційними особами, або справами, що не стосуються міжнародного права.--Dim Grits 07:48, 30 жовтня 2013 (UTC)

То визначтесь, яке до якого правила (як зміну чи доповнення) його вткнути. Готуйте проект. Ставте на голосування встановленим чином. Не мені вас вчити як це робиться. --Pavlo1 (обговорення) 16:53, 3 листопада 2013 (UTC)

Фото з Інтернету живих людей.

Шановні, питання такого плану. Є стаття - https://uk.wikipedia.org/wiki/Башкіров_Михайло_Михайлович Людина, як на мене, цікава для України. Знайшов більш-менш нормальні зображення на сайтах, де зокрема зазначено, що «Использование материалов сайта разрешено при условии ссылки (для интернет-изданий - гиперссылки) на...» відповідний сайт. Авторство встановити більш ніж проблематично! Посилання на сайти, звідки взяті зображення, я чесно зазначив! З урахуванням вимог Вікіпедії, зменшив зображення так, щоб воно не перевищувало 300 px на більшу сторону. Читав-читав статті про ліцензії... заплутався у всіх отих сс-... нічого не зрозумів! Може я чогось не розумію, або ж написано так "панятно"... але відповідного шаблону не знайшов. От і питання - як мені зазначити правильно такі зображення? Бо вже на ноги наступають бажаючи вилучити зображення... :-( Заздалегідь спасибі! --Crok. (обговорення) 00:13, 30 жовтня 2013 (UTC)

Правило просте і лаконічне. Якщо фото живої людини зробили не ви, то вантажити до Вікіпедії без отриманого письмового дозволу від правовласника не можна. Ніяк. --Dim Grits 05:26, 30 жовтня 2013 (UTC)
Можна на умовах сумлінного використання з низбкою роздільною здатністю, якщо є вагомі підстави вважати що вільне фото зробити важко — наприклад особа ув'язнена, або за кордоном, або в тривалій космічній експедиції, або відлюдькувата, як Діоген. --Perohanych (обговорення) 13:00, 30 жовтня 2013 (UTC)
То мені що ж тепер - мотатись з фотоапаратом по всій Україні за людиною у надії, що десь таки вдасться зробити якісне фото? У мене на це немає ні часу, ні бажання. Сумно... Crok. (обговорення) 00:31, 2 листопада 2013 (UTC)
Ви можете звернутися до фотографів, які вже зробили фото цієї людини, з проханням надати дозвіл на уже зроблене фото — NickK (обг.) 17:22, 3 листопада 2013 (UTC)
Хотів би доповнити, що якщо світлина опублікована на умовах однієї з вільних ліцензій самим автором світлини на якомусь веб-сайті (напр. flickr), то її можна використовувати. Щоправда, треба бути обережними, і впевнитись, що той, хто опублікував світлину, дійсно має право публікувати її на умовах вільної ліцензії (тобто, що він є її автором, і що на самій світлині немає матеріялів, захищених авторським правом). Див. commons:Commons:Flickr files. --Юрій Булка (обговорення) 07:19, 5 листопада 2013 (UTC)

Ще раз про авторські права

Днями мені заблокували (на один день) доступ до Вікіпедії. За образливі слова («погрози») на адресу функціонера Вікі (реєстратора «дозволів») Анатолія Гончарова. Правда, «погрози» були зроблені не на загальнодоступних сторінках, а на сторінці обговорення одного, «майже рядового», користувача. Але це не важливо – покарання було справедливим, я не повинен був так висловлюватись. Що ж мене спровокувало до цього?- образа людини, про яку я писав статтю і попросив прислати «дозвіл» на використання його фотографії.

Дозвіл був надісланий, але Гончаров його не прийняв. Перемовини між Гончаровим і автором (власником) фотографії закінчились образою останнього (було класифіковано, як знущання) і просьбою його більше не турбувати. Тому про нього не буду. Але перед цим були подібні випадки. Протоколи перемовин я вже розміщував у Кнайпі, але результатів ніяких. Тому прийдеться повторити все ще раз.

Пані Наталя (Антанана) (скористаюсь нагодою і відмічу її толерантність, намагання завжди згладити кути, залагодити мирно ситуацію) прислала мені копію правил одержання «дозволів».

Там написано: "Ви не автор. І не правовласник. Чи публікувалася робота до цього? Ні: Попросіть автора надіслати нам дозвіл із вкладеним файлом (файлами), дозвіл на який (які) надається".

Зображення Файл:Тетяна Дугаєва.jpg,Файл:Дует Скриня1.jpg і Файл:Дует Скриня.jpg не публікувались (по моїм даним) і дозволи на них були представлені. Чому вони були відхилені і пропонується представити ще додаткові докази?

Крім цього, «зависли» десь ще просьби на 7 зображень (погано, що я, як автор, не можу контролювати цей процес).

А тепер про загальне.

Зрозуміло, що в перерахованих випадках про захист авторських прав не йдеться. Ніхто до суду звертатися не буде. Просто нікому не потрібна бюрократична тяганина, яка не дає результатів, забирає час і сили, псує настрій.

Я за повну ліквідацію цієї системи. Завантажувач зображення повинен тільки підтвердити в описі наявність дозволу і нести відповідальнісь за неправду таку ж, як і той, який сказав неправду про те, що це його власна робота. Все! Ніяких «дозволів»!

Треба взяти до уваги, що 99% старших людей, які є авторами, власниками найбільш цінних зображень, не вміють працювати на комп’ютері. Пані Наталя говорила, що можна оформити дозвіл в письмовому вигляді. Але в існуючих правилах такого нема. І, потім, реєстратор буде вимагати нотаріально завіреного підпису (з мокрою печаткою?).

Все це не життєво, об’єктивно блокує збереження пам’яток культури, тобто є антиукраїнською акцією! Якщо укрВікі є самоврядною організацією, то я закликаю після загального обговорення (тільки одного питання: повної ліквідації існуючої системи дозволів) відмовитись від існуючої сьогодні системи. А Гончарова ми виберем ще одним Адміністратором – я буду голосувати «за»! ЯГВ (обговорення) 08:11, 17 листопада 2013 (UTC)

укрВікі не є організацією взагалі, а організацією є Фонд Вікімедіа. Власне такі пропозиції слід йому і адресувати, адже Українська Вікіпедія - це лише один з проектів Фонду. Не хочу вас відмовляти, але можу вам сказати, що Фонд з дуже високою ймовірністю цю пропозицію не підтримає. Ви собі заливаєте фотографії, а Фонд потім по судах тягатимуть - кому це потрібно? --DixonD (обговорення) 09:29, 17 листопада 2013 (UTC)
1. Яка конкретно особа слала дозвіл по Файл:Тетяна Дугаєва.jpg (назвіть прізвище, ім'я). 2. Те ж саме з Файл:Дует Скриня1.jpg, Файл:Дует Скриня.jpg — прізвище, ім'я. 3. Чи не було часом «дисонансу» між іменами надавачів дозволів у випадках 1 і 2 і назвами ел. скриньок (дозвіл від Іванова а адреса — perov@something.com). 4. Авторство зображення Дугаєвої сумнівне. Це студійне фото, тобто зроблене найімовірніше не нею. Тому якщо пані Дугаєва заявить себе автором і надішле дозвіл - не дивуйтесь, що його завернуть. 5. Ви згадуєте ще про приблизно 7 файлів і надіслані дозволи, говорячи про себе, як про автора. Тут щось дивне, можливо Ви чогось не розумієте. Принаймні я не розумію — для чого вікіпедист-автор шле дозволи OTRS. Автор-завантажувач зазначає в описі: |автор = ЯГВ, |Джерело = власна робота, |Дозвіл = ставите щось вільне, наприклад {{PD-self}}. Хіба що одне — якщо ці роботи автор публікував десь раніше. Тоді треба буде, щоб дозвіл був від установи, яка публікувала. Якщо установа має сайт і/або публікація онлайнова, то OTRS-агенти вимагатимуть, щоб дозвіл був з адреси, зазначеної на тому сайті.
Потрібні Ваші чіткі відповіді за усіма пунктами. Без них складно зрозуміти щось.
Додам ще кілька міркувань, на які відповідати не обов'язково (це напевно до Вашого розділу «загальне»). 6. Створіть собі підсторінку зі списком Ваших проблемних файлів, у формі «* Файл:ххххххххх.jpg» (тобто список, але не включення). Просто щоб не забути про них. 7 днів до вилучення - не біда. Навіть якщо якийсь із них видалять — не біда, працюйте над дозволами далі. У вас є червоні посилання і навіть якщо дозвіл організуєте за півроку, файл відразу ж можна буде відновити за запитом і червоним посиланням. Чуда не станеться, тому усе ж будьте відразу готові, що не все вийде обґрунтувати і відновити. Але в будь-якому випадку - урятувати щось можна лише акуратною роботою, не панікою, не закликами, не образами і т. д. 8. Наш проект фактично американський (фізично він там). Американці намагаються дотримуватись законів. Вони не аналізують: хороший закон — поганий, є ймовірність позову чи нема. Виконувати доводиться американські закони і наші (у дечому дуже криві). Ні про яку антиукраїнську позицію тут не йдеться — паралельних мовних проектів море і в них ті ж проблеми. 9. «Повна ліквідація» можлива лише за повної ліквідації цих законів. До того ж система дозволів OTRS багатомовна і єдина для всіх мовних проектів. Жодне локальне рішення в українській Вікі її не ліквідує. 10. Письмовий дозвіл можливий. Агент OTRS його би прийняв. Але з'ясуйте куди і як дозвіл слати. OTRS-агентів море. Знайдіть собі російськомовного чи англомовного — випитайте у нього заздалегідь усі абсолютно деталі, аж включно до обіцянки, що він прийме, якщо отримає те-то і те-то. 11. Тут мало би бути щось про тролінг, але ладно.--Aeou 09:33, 17 листопада 2013 (UTC)

Шаблони і категорії стабів

Вже не вперше піднімаю тему, але чіткої відповіді не отримав. Навіщо створювати шаблони і категорії стабів. Будь-яка стаття, чи-то добра чи вибрана може поліпшуватись. Апріорі всі статті є стабами. Навіщо ще на них вішати неприємні ярлики? Крім того ця нікчемна праця забирає час у користувачів, які б могли створити статтю. Це не що інше, як мавпування поганих звичок інших вік.--Kamelot (обговорення) 06:01, 13 жовтня 2013 (UTC)

Ну стаби - це не всі статті, які можна поліпшити, адже, як ви справедливо зауважили, будь-яку статтю можна покращити. Стаби - це швидше статті, що містять занадто мало енциклопедичної інформації, щоб описати зміст статті. У загальному ідея стабів корисна, але напевно швидше погоджуся, що в українській Вікіпедії користі з неї мало. --DixonD (обговорення) 09:48, 13 жовтня 2013 (UTC)
Тепер згідний. Це все треба заміняти якимось шаблоном про метадані, бо градація стаб/не стаб малокорисна. --ASƨɐ 09:57, 13 жовтня 2013 (UTC)

Можна зробити перший крок. Поєднати шаблони-стабів із тематичними шаблонами значимості, які розставляють учасники тематичних проектів на сторінках обговорень. Поєднати з плашками існуючих проектів, що їх додають в розділ посилання. Інтегрувати відповідні категорії на сторінки проектів і порталів. Щоб учасники тих проектів бачили першочергові завдання з розвитку тематики. На деяких порталах і проектах це вже зроблено.--Dim Grits 16:08, 19 листопада 2013 (UTC)

Будьмо відверті. Тексти з друкованих енциклопедій використано у Вікіпедії

Друзі, я поступово намагаюсь запустити Вікіпедія:Проект:ЛНМА, і зіткнувся із досить серйозною проблемою: деякі статті, які я пропонував студентам поліпшити, виявились або просто скопійованими з паперових енциклопедій (Енциклопедія українознавства, Музична енциклопедія (СРСР)), або є явно похідними роботами зі статей в цих енциклопедіях. Наприклад, стаття про Осипа Роздольського початково була просто копією статті в ЕУ, потім її трохи розширили. Це — похідна робота невільного твору. Або стаття Кантата — розділ «Історія» ось цієї версії статті є просто вкороченою версією тексту з МЭ, тобто похідним твором. Инший приклад — стаття Опера. Якщо ви відкриєте Опера#Опера в епоху романтизму, то побачите щось дуже подібне на це:

« В 19 в. происходит чёткая дифференциация разл. нац. оперных школ. Становление и рост этих школ были связаны с общим процессом складывания наций, с борьбой народов за политич. и духовную независимость. Формируется новое направление в искусстве - романтизм, культивировавший, в противовес космополитич. тенденциям эпохи Просвещения, повышенный интерес к нац. формам жизни и всему, в чём проявлялся «дух народов».[enc 1] »
Здається в цьому випадку багато галасу даремно. Джерело вказане. З джерела використано лише частину. Видозмінену. З цього абзацу десь 75%. З наступного першу частину першого речення. З наступного абзацу лише 2 видозмінених перших речення. Пошук плагіату дає посилання на сучасні україномовні видання, що, ймовірно, використовували МЭ як джерело, або, так теж буває, якесь спільне старе джерело. Бувало в пошуках першоджерела (не цього) докопувався до Енциклопедії Брокгауза. Тож, зважаючи на те, що творчості в енциклопедії не місце, не досить вдалий приклад...--Dim Grits 00:30, 19 листопада 2013 (UTC)
«Джерело вказане. З джерела використано лише частину. Видозмінену. З цього абзацу десь 75%». Передивіться уважніше. Я знайшов як мінімум 50% майже повністю ідентичних речень із МЭ. Тут відбувається скорочення тексту МЭ (вилучення непотрібних фрагментів) і переставлення місцями речень. Це похідна робота. Творчості (але творчості за певними правилами) у Вікіпедії якраз місце, инакше ми б просто сіли й оцифрували всі наявні енциклопедії, «залили» їх, і тішились. --Юрій Булка (обговорення) 10:30, 19 листопада 2013 (UTC)

Як я буду дивитись в очі студентам, і казати, що не можна просто копіювати чужих текстів, коли вони відкриватимуть такі статті, і бачитимуть, що великі шматки тексту в деяких досить важливих статтях Вікіпедії скопійовані з радянської музичної енциклопедії, а деякі статті про персоналій — копії з Енциклопедії українознавства?

З цим треба щось робити. Що?

Щодо статей, пропонованих до поліпшення в рамах Вікіпедія:Проект:ЛНМА я, імовірно, чинитиму так:

Якщо наявна стаття повністю створена на основі чужого тексту, використаного без дозволу
  1. Ініціювати вилучення статті, щоб виключити можливість доступу до «піратського» тексту через історію статті
  2. Створювати статтю «з нуля» без використання чужих текстів
Якщо окремі розділи статті є «піратськими»
  1. Вилучити невільний текст, поставити {{доробити розділ}} (питання — як вилучити окремий «піратський» розділ з історії статті?)
  2. Переписати розділ наново без використання чужих текстів

Аналогічно я буду радити робити студентам, бо иншого шляху я поки що не бачу.

Але перед тим, як починати щось робити, хочу порадитись із вами, можливо, є якісь кращі рецепти. З повагою, Юрій Булка (обговорення) 22:40, 18 листопада 2013 (UTC)

P.S. Хотів би відразу попросити не переходити на обговорення того, хто, коли і чому «заливав» тексти з паперових енциклопедій. Ми звернемось до цих користувачів на їхніх сторінках обговорення і попросимо так більше не робити. Для мене зараз найбільш важливим є питання правильного алгоритму розв'язання проблеми, яка існує об'єктивно: залучення студентів до поліпшення статей в умовах, коли деякі з цих статей ще до редагування порушують авторське право. --Юрій Булка (обговорення) 22:40, 18 листопада 2013 (UTC)

Знайшов: Вікіпедія:Авторське_право#Якщо Ви знайшли порушення авторських прав. Тобто на повністю запозичені звідкись статті ставимо {{Порушення авторських прав}}. Якщо запозичено тільки окремі розділи, вилучаємо їх і пишемо повідомлення на сторінку обговорення статті, щоб його не повертали. --Юрій Булка (обговорення) 23:35, 18 листопада 2013 (UTC)
Щодо ЕУ, можливо, є шанс отримати дозвіл? --Юрій Булка (обговорення) 23:54, 18 листопада 2013 (UTC)
Так ЕУ написана іншим правописом, якщо там виправити правопис, стиль, то і порушень уже не буде.--Анатолій (обг.) 00:12, 19 листопада 2013 (UTC)
Це буде похідний твір. Похідний твір на основі невільного твору не може бути вільним. --Юрій Булка (обговорення) 00:17, 19 листопада 2013 (UTC)
Все ж залежить від того, наскільки значні зміни. Якщо переписати текст статті своїми словами, порушення не буде, проте виправити правопис недостатньо — NickK (обг.) 01:37, 19 листопада 2013 (UTC)
Робимо шаблон (не обов'язково великий і страшний), в ньому вказуємо версії з порушенням АП (диф) і джерело первинного тексту, ліпимо на статті. Усе це сортується в окрему категорію, адміни її переглядають, версії приховують. Видаляти статтю і створювати наново - категорично ні. Але я не можу до кінця продумати альтернативу - потрібна консультація толкових адмінів. Тут кілька моментів. 1. Так зміниться авторство. Автори сумлінних доповнень-переробок стануть невідомі. Це чисто по-людськи несправедливо і навіть формально - порушення умов ліцензії, на якій ці правки-переробки початково публіковані. 2. "Перестворені" статті, які походять із припустимо 2007-2008 років матимуть "коротку" історію - від 2013 припустимо. Буде ризик, що хтось угледить плагіат, бо на інших сайтах цей текст нібито "старший" (насправді ж скопійований з Вікі у проміжку між створенням і "перестворенням"). 3. Що робити з первинним авторством? Я вважаю несправедливим, що автором статті назавжди залишається копіпастер, хоч після нього статтю хтось із нуля "вичесав" (ось хто реальний автор). Саме тому я завжди відстоював повну процедуру описану в шаблоні {{copyvio}} - вона справедливо ставить автором того, хто переробить. Але як бути, якщо початкова копіпаста перероблена, як наприклад з багатьма з ЕУ? Повністю видаляти - ні. Приховати першу версію - так, але автором далі залишиться копіпастер. Я розумію, це було давно і створювач тоді не відав, що творить. Але у нас є і інші нарочито копіпащені і сумлінно перероблені. Що робити з їхнім "авторством"? Бо з новою процедурою ми дійдемо до нового маразму - відомі усім наші копіпастери матимуть розв'язані руки і гнатимуть ще більше (лічильник створених накручується, копіпасту за ними старанно переробляють, приховують, а копіпастер тим часом стає членом журі копіпастоконкурсу). П. С. (до Ю. Булки) Одним з варіантів студентської співпраці може бути фаховий і точний пошук порушень АП. Із глибоким аналізом, залученням веб-архівів, друкованих джерел. Пояснити студікам, що це цілком робочий момент і один із видів вікіпедійної роботи. Так само як патрулювання, вікіфікація, верифікація, написання шаблонів, ботів, метапедична робота, вікіекспедиції, адмінробота і купа всього ще.--Aeou 10:56, 19 листопада 2013 (UTC)
Є набагато кращий рецепт - не заважати людям працювати. Зруйнувати - легко, важче - збудувати. Якщо хтось візьметься написати про Осипа Роздольського краще, ніж це зроблено в нашій Вікіпедії - будь ласка. Якщо хтось краще опише історію опери - дуже прошу. А оцей заклик зруйнувати все і писати з нуля дуже нагадує заклик більшовиків, яким так кортіло стерти з лиця землі усе, що вони вважали приналежним до ворожого для них класу. До чого це призвело - усім відомо. Я спостерігаю, що деякі вікіпедисти так само штучно поділяють інформацію на "вільну" і "невільну" і ладні тепер винищити все, що має ворожий для них "невільний" елемент. Панове, вам не здається, що червоний терор - не кращий приклад для наслідування?
Радянської музичної енциклопедії не слід соромитися - за винятком окремих заідеологізованих моментів, це достойне джерело, написане поважними і висококваліфікованими авторами. Енциклопедії українознавства теж не слід соромитися - завдяки ній збереглося чимало інформації про українських діячів, яку воліли забути радянські партійні боси. Навпаки, чим достойнішою є джерельна база, тим більшої довіри заслуговує стаття, і відтак тим більшу користь вона має. І студентові, який пише курсову роботу, варто пояснити - якщо ту чи іншу істину важко сформулювати краще, ніж це зробив академік Асаф'єв, значить треба формулювати максимально близько до Асаф'єва, і не треба його покращувати лише на тій підставі, що учту на його могилі правознавці влаштують тільки через шість років.
Жага до вилучення статей відлякує дописувачів. Якщо під вилучення потраплять музичні статті - вікіпедію покинуть ті, хто пише музичні статті. Синхронно скоротиться й аудиторія читачів. Тому перед тим як розв'язувати війну, я просив би подумати, чи справді вартує це робити... --А1 01:38, 19 листопада 2013 (UTC)
Андрію, не порівнюй те, що я роблю, із більшовиками. Це зовсім недоречне порівняння, повір.
Я не маю нічого проти МЭ чи ЕУ, це дійсно надійні джерела, але джерела інформації а не тексту. Перше є загальною культурною цінністю людства, друге — власністю авторів енциклопедій. Ми просто не маємо права брати їхній текст чи переробляти їхній текст у наш текст. Ми повинні писати свій текст — і це одна з основних речей, які я намагаюсь пояснити всім, кого заохочую до редагування Вікіпедії. Це ж одна з 5 основ: «Не розміщуйте матеріали, які порушують авторське право, або роботи, що ліцензовані під несумісними з GFDL ліцензіями».
Але як я можу це робити, і одночасно ігнорувати цю проблему, про яку я написав? Це буде просто нечесно і несправедливо з мого боку — наражати студентів на редагування статей, де є порушення авторського права, і одночасно казати — «у Вікіпедії не можна порушувати авторське право». Виходить, «дідам» української Вікіпедії можна було заливати тексти з паперових енциклопедій, а всі решта мають дотримуватись авторського права? Це ніщо инше, як подвійні стандарти.
Якщо вже порівнювати з більшовиками чи иншими тоталітарними режимами, то якраз подвійні стандарти і є тим, на чому вони побудовані. --Юрій Булка (обговорення) 08:30, 19 листопада 2013 (UTC)
Абсолютно доречне порівняння, Юрію. Більшовики придумали штучний поділ людей на класи, придумали «декрет про червоний терор», який набув статусу закону, а потім всіляко спонукали людей займатися стукацтвом - віднаходити тих, хто належить не до того класу, що потрібно і знищувати. Так і тут - придумали поділ текстів на "вільні" і "невільні", підвели під це законодавчу базу і тепер спонукають людей стукати на авторів, які на їх думку пишуть "невільні" тексти чи "похідні" від них. Абсолютно те саме. І, що цікаво, як і в епоху червоного терору, найбільш активно за репресивні заходи береться саме молодь.
Інформація в нашому випадку передається саме в текстовій формі. Так само як інформація не може бути чиєюсь власністю, так само не може бути чиєюсь власністю і текст, що цю інформацію передає. Якщо музикознавець Келдиш встановив, що в 19 столітті відбувається національна диференціація оперних шкіл, то це ніяк не означає, що факт диференціації чи комбінація оцих декількох слів є власністю Ю. Келдиша. Диференціація відбувалася задовго до нього і незалежно від нього, словниковий запас російської мови, що дозволив цю інформацію передати саме цими словами, а не іншими - також задовго і незалежно від Келдиша. Келдиш лише знайшов оптимальне формулювання, що найточніше відображає характер процесу. Якщо ти знайдеш краще формулювання, і твоє формулювання визнають точнішим інші фахівці - буду тільки радий. Але оголошувати своє формулювання кращим лише тому, що ти його оголосив вільним, а Келдиш цього не зробив (бо в ті часи просто не існувало поділу на "вільну" і "невільну" інформацію) - це як мінімум дивно. Якщо ж Вікіпедія взагалі відмовиться від використання робіт, які її адміністратори проголосять невільними, то її освітня цінність впаде нижче рівня океану. І я буду першим, хто не тільки піде з Вікіпедії, але й всіляко спонукатиме не заходити сюди інших.
Не знаю про які подвійні стандарти ти говориш, але я завжди пропагував Вікіпедію, саме як скарбницю знань, а не гру в генерування раніше невикористовуваних комбінацій слів. --А1 10:18, 19 листопада 2013 (UTC)
Хочемо ми цього чи ні, але Вікіпедія вже відмовилась від використання невільних робіт, і зробила це просто тому, що ми не маємо права їх використовувати за законом. Кожен раз, коли ти клацаєш кнопку «Зберегти», ти заявляєш свою згоду із цим. Я взагалі не розумію, як ти можеш тепер це заперечувати? --Юрій Булка (обговорення) 10:37, 19 листопада 2013 (UTC)
І припини обзивати мене більшовиком, стукачем і катом. Це з твого боку вкрай грубо. З цим не жартують. Мій дідусь просидів у тюрмі за Сталіна 9 років тільки тому, що колекціонував книжки. Я його через те не застав. Червоний терор, Голодомор — це занадто великий гріх для людства, щоб порівнювати із цим те, що я роблю. Досить. --Юрій Булка (обговорення) 10:44, 19 листопада 2013 (UTC)
Припиніть вішати ярлики на інших, які виявляються образливими для інших. Не потрібно називати членів журі копіпастерами, а членам журі порівнювати одні ідеї з іншими, не маючи на те вагомих підстав. Ідеї, це лише ідеї: більшовицькі, соціалістичні, націонал-соціалістичні, християнські, атеїстичні, захисту прав авторів, або протилежні - захисту прав правовласників на копіювання та відтворення творів.--Dim Grits 16:23, 19 листопада 2013 (UTC)
Я не вживав ні слів «копіпастер», ні «член журі». Ви, мабуть, плутаєте мої повідомлення з Aeou. Навпаки, я з самого початку попросив не переходити на обговорення того, хто, коли й чому завантажував тексти. --Юрій Булка (обговорення) 17:29, 19 листопада 2013 (UTC)
Вибачаюсь. Переплутав хто саме на кого почав ображатись. Відкорегував свою репліку.--Dim Grits 18:35, 19 листопада 2013 (UTC)
Ваш план дій розумний. Студентам ще можна сказати, що більшість статей Вікіпедії хворіє на той чи інший недолік. Перевага Вікіпедії в тому, що кожну з них можна покращити. Стаття повинна бути добре витоптана. Це повільний процес, але Вікіпедія - це марафон, шлях, дао. --Дядько Ігор (обговорення) 04:57, 19 листопада 2013 (UTC)
гарно сказано --アンタナナ 07:28, 19 листопада 2013 (UTC)
1. У Вікіпедії як завжди - і засмучуєшся і радієш. За Булку - засмутився. Не можу зрозуміти чого Ви прагнете? Ніхто, ніколи і ніде не виконував доконечно всіх приписів. Всі тільки прагнуть до цього (інколи по-справжньому, інколи - позірно). Ви що, колего Булко, хочете влаштувати черговий Армагеддон? Кому і нащо бути святішим Папи Римського? 2. Порадів за "Вікіпедія - це марафон, шлях, дао." От давайте всі з цього і виходити. Саме на цьому давайте зійдемося і спокійно, поволі і без смиканини (ні себе ні інших), без нервозності, відлякування авторів і читачів ПРАЦЮЙМО ДАЛІ НАД ЧУДОВИМ ПРОЕКТОМ Української Вікіпедії. Шляхом дао... А статті УкрВікі - дійсно кожну з них можна покращити. Пройде час, так і станеться.--Білецький В.С. (обговорення) 18:23, 19 листопада 2013 (UTC)
Чого я прагну? Не виглядати ідіотом перед студентами, кажучи: «у Вікіпедію не можна завантажувати чужих текстів без дозволу». Моє питання стосується насамперед статей, які викладачі пропонуватимуть студентам поліпшувати. Щодо ЕУ, є (маленька) надія отримати дозвіл, а отже й на те, що не доведеться нічого вилучати. Якщо є можливість також отримати дозвіл на МЭ — кажіть. Я ЗА! --Юрій Булка (обговорення) 18:49, 19 листопада 2013 (UTC)
Щоб "Не виглядати ідіотом перед студентами" (цитую вашу фразу наведену вище) не намагайтеся бути інопланетянином. Не створюйте конфліктних ситуацій. Не вимагайте неможливого... ничтоже сумяшеся і т.д. Просто - працюйте творчо, якщо бажаєте - творіть самі якісний продукт (в будь-яких мовах). І все буде Ок - тобто саме тоді, заспокоївшись і не роблячи різких рухів - НЕ БУДЕТЕ "виглядати ідіотом перед студентами". Ваше побажання здійсниться.--Білецький В.С. (обговорення) 18:59, 19 листопада 2013 (UTC)
Дякую. Ваші слова справді влучні. Я так і діятиму. Але хочу вас теж щось попросити: не вважайте неможливим те, щоб створити справді вільну енциклопедію. Це цілком можливо. Для цього треба просто сказати собі: «я не порушуватиму авторське право задля створення статті у Вікіпедії». Саме це я й хочу донести до студентів. А заміна скопійованих без дозволу текстів на вільні тексти (або просто отримання дозволів на використані тексти) — частина Вікіпедії-шляху-дао, а не його заперечення. --Юрій Булка (обговорення) 19:12, 19 листопада 2013 (UTC)

Завантажувати чужі тексти до проекту не можна. А вираховувати скільки речень, фраз, літер використано з частини джерела для створення іншого унікального твору на основі декількох джерел, оцінювати на скільки правовласник втратив комерційної вигоди через зменшення вартості його твору внаслідок популяризації якоїсь частини цього твору - справа кожного особисто. Кожен вибирає для себе - йти своїм шляхом, творити своє, чи самостверджуватись на праці інших. Кожен зрозуміє це по-своєму.--Dim Grits 19:21, 19 листопада 2013 (UTC)

Просто щоб ви розуміли: мені не йдеться про комерційну вигоду авторів паперових енциклопедій. Мені йдеться про те, який буде алгоритм роботи студентів, за яких я частково відповідатиму, у Вікіпедії. Я не можу пропонувати їм порушувати правила. Але мені треба мати відповідь на питання: «Що робити, коли у статті текст з паперової енциклопедії?». --Юрій Булка (обговорення) 20:50, 19 листопада 2013 (UTC)
Брати й покращувати. Статті у паперових енциклопедіях як правило лаконічні і простору для розширення вистачає. --А1 21:53, 19 листопада 2013 (UTC)
У випадку, якби у нас був дозвіл на використання тексту енциклопедії — так. Але коли його немає — робота студента фактично відразу суперечить основній філософії Вікіпедії. Я не хочу, щоб студенти апріорі привчались ігнорувати третю з п'яти основ. Називай мене перфекціоністом, але така моя точка зору. --Юрій Булка (обговорення) 23:07, 20 листопада 2013 (UTC)
Вважаю за доцільне висловити таке:
  • Чи індивідуальна (особиста) робота студента (як і кожного дописувача) відповідає ВП:5О (й іншим правилам) чи ні, геть не залежить від того, які порушення чинили раніше (чи й чинять одночасно, "паралельно") інші дописувачі, до того ж наявно достатньо інструментів, щоб (за потреби) виокремити кожне редагування кожного дописувача та проаналізувати це редагування на відповідність правилам.
  • Якщо дописувач (зокрема студент :) ) вважає, що єдиним шляхом покращення статті, зокрема приведення її у 100% відповідність до вимог правил, є цілковита заміна тексту всієї статті — будь ласка, є всі можливості це зробити і для того не потрібно попередньо видаляти статтю.
  • Видаляти всі статті, що були створенні "на основі" ЕУ тощо було б необхідно лише в одному випадку — якби ми хотіли б отримати можливість в майбутньому заперечувати, що в україномовній Вікіпедії колись чинилися порушення АП, тобто простіше кажучи - брехати.
--pavlosh ҉ 16:23, 21 листопада 2013 (UTC)

Узагальнення

Дякую усім, хто висловився. Хочу попросити пробачення за певні «емоційні» нотки в дискусії — що поробиш, не завжди вдається повністю себе опанувати й відповідати 100% раціонально. Тим не менше, висловлені думки є дуже цінними для мене в справі пошуку оптимального алгоритму роботи. Поки що ще не маю повної візії, яким цей алгоритм мав би бути (це вже буде видно на практиці), але, безперечно, тепер я усвідомлюю, що вилучення статей має серйозні проблеми, про які зауважив Aeou (пункти 1 і 2 його допису) та Pavlo Shevelo.

Якщо намагатись знайти оптимальний шлях без створення нових шаблонів і якомога простіше в контексті поліпшення статей студентами в рамах навчального процесу, вимальовується приблизно така схема:

  1. пояснити студентам і викладачам основні засади авторського права, і чому Вікіпедія, на відміну від багатьох инших сайтів, так скрупульозно до цього ставиться (а саме: тому що аби бути вільною енциклопедією, Вікіпедія мусить складатись із вільних текстів)
    • ознайомити студентів із потребою перевірити текст статті на порушення авторського права перед тим, як її поліпшувати
  2. (паралельно) перевіряти список пропонованих до поліпшення статей в рамах курсів ЛНМА на наявність текстів із паперових енциклопедій та инших джерел, використаних без дозволу, ще перед редагуваннями студента (як і після)
  3. в разі виявлення порушення авторського права у статті
    1. якщо тільки частина статті порушує АП — вилучити текст відповідного розділу, повідомити про це на сторінці обговорення статті, та, залежно від контексту або поставити шаблон {{доробити розділ}}, або вилучити також заголовок розділу (якщо він також скопійований чи просто якщо новий розділ може мати відмінний заголовок)
    2. якщо уся стаття — відредагувати статтю так, щоб вилучити неліцензований текст, та започаткувати на її місці нову статтю-заготовку. Повідомити на сторінці обговорення статті. Після цього студент зможе відразу взятись за її розширення без потреби мати справу з шаблоном {{порушення авторських прав}}

Тепер маленький ліричний відступ. На ранньому етапі існування української Вікіпедії виглядає цілком зрозумілим, чому різні люди йшли подібним шляхом, і завантажували тексти з паперових енциклопедій чи инших джерел, які не надавались на вільних ліцензіях. Я зовсім не маю за ціль зараз когось засуджувати. Я глибоко ціную їхню відданість Вікіпедії та той величезний обсяг часу, який вони вклали.

Тоді пріоритетом було започаткувати українську Вікіпедію. Тепер пріоритетом є зробити її якісною.

Невіддільною умовою якости Вікіпедії є те, чи текст справді є вільним до використання, поширення і навіть отримання комерційної вигоди будь-якою людиною на Землі, чи тільки видається за такий.

Поліпшення Вікіпедії обов'язково включає також догляд за тим, щоб вона була справді вільною енциклопедією. Це частина того «шляху-дао-маратону», про який казали вище. Це наче зробити ремонт будівлі. Це не означає знести будівлю й збудувати на її місці щось зовсім-зовсім инше. Це означає замінити окремі її частини з тимчасових на постійні.

Нам дали унікальну і надзвичайно потужну технічну платформу, кожен день роботи якої коштує багато грошей. При тому нас просять виконувати п'ять простих правил, одним з яких є не порушувати закони про авторське право. Адже якщо авторське право порушує людина, яка завантажує неліцензований текст, вона тим самим підставляє усіх людей, які цей текст читатимуть і використовують, бо вони теж в такому випадку порушують авторське право, не знаючи про це. Відбувається «ефект лавини». І саме тому нам не можна легковажити цим, а треба поступово, плавно, цю проблему розв'язувати. Ще раз дякую усім. --Юрій Булка (обговорення) 08:40, 23 листопада 2013 (UTC)

Особлива думка

Як один із учасник проекту декларую особливу думку. Пропозиція вилучення тексту зі статей без його заміни таким, що принаймні не поступається вилученому за повнотою, точністю, і логічності викладу інформації, є небезпечною, оскільки призведе до знецінення Вікіпедії як освітнього ресурсу, і відповідно, падіння її затребуваності і популярності. Спроби реалізувати таку пропозицію стануть виявом крайньої неповаги до вікіпедистів, що роками вкладали свої зусилля у розвиток проекту. Відтак наслідком реалізації подібної пропозиції стане посилення конфронтації, подальше нагнітання конфліктної атмосфери і, врешті, втрата довіри до проекту як частиною вікіпедистів, робота яких планомірно вилучатиметься, так і частиною читачів, що виявлятимуть планомірне збіднення статей. Статистичні дані вже демонструють постійне зниження кількості дописувачів ряду великих розділів Вікіпедії європейськими мовами за рахунок постійного відтоку раніше активних користувачів. Є також і свідчення уповільнення темпів росту української Вікіпедії. Імовірно, ця тривожна тенденція викликана саме посиленням бюрократичного тиску з боку адміністративного корпусу, а також систематичною неповагою до волонтерської праці дописувачів Вікіпедії що її систематично виявляють окремі аргесивно налаштовані групи дописувачів. Хоча українська Вікіпедія і демонструє постійний ріст відвідуваності, за цим показником вона значно поступається російській навіть на території України і вагомою причиною тут є саме відставання більшості статей української Вікіпедії від російських відповідників за показниками якості - повноти, точності й логічності викладеної інформації. Відтак будь-яка пропозиція заміни змістовного тексту беззмістовним шаблоном є деструктивною і спрямованою на підрив Вікіпедії.

А якщо цей змістовний текст є використаним без дозволу, і видається Вікіпедію за оригінальний, хоч таким не є? Ціль Вікіпедії — не здобути якогомога більше читачів хоч би що. Ціль Вікіпедії — створити вільну енциклопедію. Є речі, які ми не повинні переступати. Серед них — принцип: «не видавай чуже за своє» (тобто авторське право). Коли ми публікуємо текст з МЭ як свій, ми цей принцип порушуємо. Я не закликаю тебе витирати власні статті. Я тільки кажу — я намагатимусь замінювати скопійовані тексти (немає значення, ким, не думай, що я щось хочу зробити проти тебе) вільними, якщо мені це вдаватиметься. --Юрій Булка (обговорення) 22:29, 24 листопада 2013 (UTC)

Тому закликаю окремі "гарячі голови" утриматись від переводу конфлікту у гарячу фазу і зосередитись саме на опрацюванні статей, що є значно більш плідним заняттям. Зокрема для переробки статей, що були більшою чи меншою мірою узяті з паперових енциклопедій, алгоритм має бути приблизно таким:

  1. Дістати літературу, що вказана у відповідній статті.
  2. Проаналізувати, який саме матеріал включено до енциклопедичної статті із зазначеної літератури.
  3. Фрагмент за фрагментом, переписати статтю шляхом включення до неї інформації із першоджерел, зберігаючи при цьому запропоновані в енциклопедії основні визначення, і слідкуючи за тим, щоб жодне суттєве твердження не було втрачене або спотворене.
  4. Вивчити відповідні статті в іншомовних розділах Вікіпедії
  5. По можливості розширити статтю шляхом включення до неї інформації з іншомовних розділів

Звичайно, такий алгоритм є інтелектуально складнішим, ніж просте вилучення, яке не потребує жодного інтелектуального напруження. Але створення якісного продукту без інтелектуальних зусиль неможливе. Врешті, я не думаю, що для студента Львівської консерваторії (власне як і будь-якого іншого вишу) буде проблемою звернутися у бібліотеку свого навчального закладу, попросити там відповідну літературу, і опрацювати її. Це має вміти робити кожен студент. Врешті, сподіваюсь, серед нас немає прихильників відомого сталінського "єсть чєловєк - єсть проблєма, нєт чєловєка - нєт проблєми"? --А1 20:34, 24 листопада 2013 (UTC)

Щоб ти розумів: я не деструктивно налаштована людина. Різниця в тому, що для мене 3 речення сумлінно написаного вікіпедистом тексту важать значно більше, ніж 10 речень скопійованого (чи перекладеного) з паперової енциклопедії (адже паперова енциклопедія існує і без Вікіпедії). Тобто якщо студент сумлінно напише в 3 рази коротшу, але точну, збалансовану статтю, ніж та, яка була перед тим переписана з МЭ, я буду дуже й дуже радий. Я не маю права ставити студентам завдання написати таку ж за обсягом статтю, як в МЭ. Але я дуже наполегливо проситиму їх писати статті самостійно (зрештою, за це вони отримуватимуть оцінки). Самостійно, безперечно, означає на основі інформації, поданої у авторитетних джерелах, зокрема тій же МЭ, але без копіювання тексту з цих джерел. Не переживай, в мене нема стільки ресурсів, щоб робити якісь різкі, кардинальні зміни. --Юрій Булка (обговорення) 22:29, 24 листопада 2013 (UTC)

Примітки

  1. Музыкальная энциклопедия : [в 6 т.] : [рос.] / гл. ред. Ю. В. Келдыш. — М. : Советская энциклопедия : Советский композитор, 1973—1982. — (Энциклопедии. Словари. Справочники). (рос.), том 2, с. 697

Прізвища на Мак-

Я знаю, що у Вікіпедії вже десь обговорювалось це питання, але так і не зрозумів, чи дійшли стосовно нього якогось консенсусу, і якщо дійшли — то якого. Мене цікавить написання прізвищ типу Маккартні, а саме — прізвища McCombs. Також я нещодавно бачив, як якийсь користувач виправляв прізвище, щось типу McLellan — «Маклеллан» змінив на «МакЛеллан», в той час як МакБрейн колись перейменували на Макбрейн (McBrain). McEven — записано як МакІвен, в той час як написання Маківен виглядає дещо дивно… То чи існує якесь правило щодо написання таких прізвищ? Бо я навіть не знаю як відпатрулювати вищезгадану зміну (вона там одна). І як правильно перекладати прізвище McCombs?--Piramidion (обг.) 01:39, 7 грудня 2013 (UTC)

Обговорення було, більшість висловилася за зразок Маккартні, Макінтош, чому я й слідую. Звісно, про це знають не всі. Люди можуть робити зміни в обох напрямках. Загалом, хоча й бажана уніфікація, нічого страшного нема. --Дядько Ігор (обговорення) 06:14, 7 грудня 2013 (UTC)

Ні в якому разі не МакБрейн. Або Мак-Брейн, або Макбрейн, або Мак Брейн. Якщо україномовних джерел не знайшли, то пишіть як вам до вподоби, надаючи перевагу дефісу для гельських прізвищ (Ірландія, Велика Британія, Франція).--Dim Grits 09:06, 7 грудня 2013 (UTC)

А ви не пробували правопис читати?
Скорочена частка д та ірландська частка о пишуться з власними іменами через апостроф: Д’Аламбер, Д’Артаньян, Д’Обіньє; О’Генрі, О’Кейсі, О’Коннейль; частки Ван-, Мак-, Сан-, Сен-, які передують прізвищам і разом із тим становлять їх невід’ємну частину, пишуться через дефіс: Ван-Дейк, Мак-Магон, Мак-Клюр, Сан-Мартін, Сен-Сімон.

(§106, п.1, г, прим.1)--Анатолій (обг.) 11:20, 7 грудня 2013 (UTC)

Цей пункт я вже читав, але він мені насправді мало про що говорить, оскільки я у вікіпедії бачу абсолютно довільне вживання, через дефіс подібних прізвищ я майже не зустрічаю. Я ще раніше записав прізвище McCombs як Маккомбз, але через наявність такого пункту в правописі, а також того, що деякі користувачі виправляють подібні прізвища, додаючи всередині них велику літеру — засумнівався. І досі сумніваюся. та і не впевнений я, чи є Mc- повноцінною часткою, і чи варто її відокремлювати від слова і записувати через дефіс, тим більше що я не знаю походження цього прізвища — воно належить американцеві. Також нещодавно бачив, як створили дві однакові статті — Клан Макензі та Клан МакКензі, я взагалі не знаю як до такого ставитись… Прізвище здається записувалося окремо — частка Мас та наступне прізвище (не пам'ятаю як воно мовою оригіналу), але в англвікі Воно записане, здається, як Mackenzy, принаймні літера K там точно мала.--Piramidion (обг.) 12:21, 7 грудня 2013 (UTC)
З тими двома статтями — там якщо об’єднувати, то лише історії редагувань, бо самі статті ідентичні. Залишити статтю Клан Макензі. --ReAl (обговорення) 12:49, 7 грудня 2013 (UTC)
Так, я теж так думаю, просто не хотів ставити статтю МакКензі на вилучення, бо не знав правильного написання, а користувач зробив дуже великий внесок в обидві статті.... До того ж новостворена стаття Клан МакКензі була позначена як перевірена. До речі, думаю, треба повідомити користувача про написання прізвищ на Мак-, бо це якраз він змінював відповідні прізвища в статтях.--Piramidion (обг.) 13:02, 7 грудня 2013 (UTC)
На вилучення не треба, бо є історії редагувань, які мають власну цінність. У таких випадках треба об’єднувати статті, а зараз статті були практично ідентичні, то так: Злити історії у Клан Макензі. Вже зроблено, тепер можна обговорювати ще правильнішу назву :-) --ReAl (обговорення) 15:37, 7 грудня 2013 (UTC)
Та ні, справа в тому, що основну частку інформації до першої статті додав той же користувач, що створив другу. Тобто, він нещодавно створив нову статтю на тему, на яку вже раніше існувала стаття. І до старої статті він скопіював свою нову статтю. Тому якщо вилучити нову - то це ніяким чином не вплине на історію основної, принаймні я так це зрозумів... Користувач Aced вже об'єднав статті, створивши перенаправлення. Не знаю, чи робив він щось з історіями.--Piramidion (обг.) 15:41, 7 грудня 2013 (UTC)
А, ви саме про це написали (ВП:ЗА) — недочитав.--Piramidion (обг.) 15:42, 7 грудня 2013 (UTC)
У нової був не один автор, я дивився перед тим, як зробити запит на об'єднання. Редагування незначне, але… Історії об'єднано — подивіться Клан Макензі, там є два записи «Створена сторінка:». --ReAl (обговорення) 15:47, 7 грудня 2013 (UTC)
Так, щодо об'єднання історії — це моя суб'єктивна думка… Це особисто мені було б всеодно, чи мої редагування в історії будуть збережені повністю, чи як одноразова заливка тексту. А в вікіпедії щодо цього існує усталена політика, якої і треба дотримуватись, тому тут я неправий. Статтю справді не можна було видаляти.--Piramidion (обг.) 15:55, 7 грудня 2013 (UTC)
Слово МакКензі взагалі в українській мові хіба може бути? Там велика літера в середині слова.--Анатолій (обг.) 20:08, 7 грудня 2013 (UTC)
Якщо писати згідно правопису — то хай буде. Але як бути з винятками, які не перечислені в правописі (перечислена лише частина винятків)? До речі, я в Ґуґлі знайшов приклади написання прізвища Мак-Комбс, але мені здається, воно не вірне, бо в кінці має бути «з» — Мак-Комбз. А у вищезгаданій статті я ще знайшов прізвище «МакЯн» — взагалі абсурдне написання. Якщо вже писати разом, то там мав би бути апостроф. Але цей випадок підпадає під правописне правило.--Piramidion (обг.) 20:19, 7 грудня 2013 (UTC)
P.S: Сенс в обговоренні завжди є — краще обговорити різні нюанси тут, аніж потім сперечатись на СО.--Piramidion (обг.) 20:22, 7 грудня 2013 (UTC)
А хто говорив про АД? Я просто шукав приклади написання. І ще одне. Як бути, наприклад, зі статтею про Макбрейна? Вона була перейменована з МакБрейн на Макбрейн. Треба перейменувати на Мак-Брейн? Чи як?--Piramidion (обг.) 20:30, 7 грудня 2013 (UTC)
Я ж вже пояснив вище алгоритм. Існує джерело на Мак-Брейна, або хочете підкреслити його гельськість, то перейменовуйне на «з дефісом». Ніхто шекспірівського Макбета на Мак-Бета, відомих Макдональдів на Мак-Дональдів, або Пола Маккартні на Мак-Картні перейменовувати ж не збирається тільки тому, що хтось правопис для себе відкрив.--Dim Grits 21:07, 7 грудня 2013 (UTC)
Зрозумів. Я перейменував на Мак-Брейн тому, що це прізвище навряд чи належить до винятків, як Маккартні, Макдональд чи Макбет, а тому підпадає під правило.--Piramidion (обг.) 21:19, 7 грудня 2013 (UTC)

Чи радити користувачу доопрацьовувати вилучену статтю?

До мене написали, щоб спитатись поради, як поліпшити статтю Користувач:Igor.Prokopyuk/Фестиваль академічного мистецтва karpatyArt, щоб її повернули в основний простір. Я уважно перечитав ВП:КЗ і Вікіпедія:Критерії значимості/Організації, і, чесно кажучи, побоююсь, щоб не вийшло так, що я пораджу людині доопрацьовувати статтю, а її потім знову вилучать через брак незалежних авторитетних джерел.

В пресі можна знайти багато повідомлень про фестиваль, але значна частина цих повідомлень є анонсами, хоч можна знайти також повідомлення-підсумки. Чи такий характер джерел відповідає ВП:КЗ? Я можу прочитати правила, але не я не знаю,, так би мовити «судової практики» щодо подібних статей у минулому, зокрема фестивалів. Хотілось би бути справедливими.

Радити доопрацьовувати статтю? --Юрій Булка (обговорення) 14:24, 13 листопада 2013 (UTC)

Розділ про обов'язки дописувачів у ВП:АП був трохи застарілий (там згадувалась тільки ліцензія GFDL), і я вирішив його трохи відредагувати, щоб додати інформацію про нову ліцензію відповідно до того, що викладено у англійськомовному правилі.

Прошу досвідчених вікіпедійців перевірити, чи немає там якихось неточностей і чи чогось важливого не пропущено. Я не перекладав дослівно, а постарався своїми словами передати основні моменти.

Єдиний нюанс, який досі нерозв'язаний: це те, що у en:Wikipedia:Copyrights написано:

« Some text has been imported only under CC-BY-SA and CC-BY-SA-compatible license and cannot be reused under GFDL; such text will be identified either on the page footer, in the page history or the discussion page of the article that utilizes the text »

І ще цікава деталь нижче:

« If you want to import text that you have found elsewhere or that you have co-authored with others, you can only do so if it is available under terms that are compatible with the CC-BY-SA license. You do not need to ensure or guarantee that the imported text is available under the GNU Free Documentation License, unless you are its sole author. Furthermore, please note that you cannot import information which is available only under the GFDL. »

(виділення моє)

Тобто виходить, що Вікіпедія надається уже не на обох ліцензіях, а в деяких випадках може надаватись тільки на умовах cc by-sa. Крім того, використання матеріялів, що є тільки на умовах GFDL, уже неможливе у Вікіпедії. Про друге я зазначив у правилі, але до першого ще не добрався. --Юрій Булка (обговорення) 15:01, 21 грудня 2013 (UTC)

Якби ще коротко ту різницю між ліцензіями, об яку спотикання. --ReAlв.о. 17:04, 21 грудня 2013 (UTC)

Запрошую всіх до участі в обговоренні нового проекту правила — Обговорення Вікіпедії:Імена користувачів. --Acedtalk 20:29, 24 грудня 2013 (UTC)

Мовностилістичні політики

Очевидно, є потреба створити такий розділ/підрозділ у Кнайпі; запити на літературне редагування [можливо, вирішуватметься через наявні проєкти/шаблони]. А то на 8 січня у текстах на передовиці читаємо: 1851 — французький фізик Леон Фуко завдяки сконструйованому ним апарату довів, що земля обертається--Albedo (обговорення) 13:37, 8 січня 2014 (UTC)

Будьте рішучі: ви маєте таке саме право виправити, як і будь-який інший користувач — NickK (обг.) 21:20, 8 січня 2014 (UTC)
знайшов проєкт. Вікіпедія:Проект:Грамотність, ВП:П:Г. Щось будемо робити--Albedo (обговорення) 08:04, 9 січня 2014 (UTC)

SOPA в Україні: пора діяти

Чи то активності саме вікіпедистів було замало, чи то (традиційно?) важко узгодити дії, чи то серед (великої кількості) вікіпедистів завжди хтось знайдеться, хто скаже «а чого це від усіх звернення, я не голосував за нього», але звернення поступово перетворилася на чисто ВМУА-шне і його перенесено сюди wmua:Заява щодо законодавчих змін. --ReAlв.о. 17:19, 11 січня 2014 (UTC)

Ми трохи обговорили й проаналізували проблему, написали звернення (звернення тут). Тепер треба узгодити, що далі робити із цими напрацюваннями. Як я собі це уявляю:

  1. Досягнути консенсусу щодо тексту звернення серед вікіпедистів. Не думаю, що тут треба проводити «збір підписів» чи голосування «за/проти», бо усіх вікіпедистів ми все одно не опитаємо, але, насамперед, вислухати всі зауваження, які є, і врахувати їх. Тут найбільше потрібна активність спільноти.
  2. Розіслати звернення (очевидно, це можна зробити від ВМУА) на адреси:
    • Державної служби інтелектуальної власності України (яка, власне, й пропонує Законопроект та оголосила його обговорення до 12 січня 2014)
    • ЗМІ

Окрім того є «план Б», який може бути застосований на додачу до «плану А» (висловленого вище) або у випадку, якщо ДСІВУ покаже, що не збирається дослухатись до думки громадськості (адже цей законопроєкт уже критикується у ЗМІ, див. сторінку звернення):

  1. Вивісити банер, який би звернув увагу усіх відвідувачів Вікіпедії на наявну проблему (текст потрібно узгодити).

Щодо кожного пункту (особливо №1) хочу почути якнайбільше конструктивних думок і зауважень (за наявности). До 12 січня залишається дуже мало часу, а якщо ще додати вихідні, то взагалі обмаль. З повагою, Юрій Булка (обговорення) 23:50, 2 січня 2014 (UTC)

Оновлення: Оскільки текст заяви надіслано на адреси ДСІВУ у п'ятницю (10.01), фрагмент обговорення щодо цього нижче закриваю.

Щодо подальших дій, див. нижче. --Юрій Булка (обговорення) 14:15, 12 січня 2014 (UTC)

SOPA в Україні: подальші дії

Щодо подальших дій мені здається, що треба буде також проаналізувати й инші можливо загрозливі правові ініціятиви влади:

Анонім пододавав розклади поїздів

Не знаю, що з цим робити Спеціальна:Внесок/178.210.158.95, Спеціальна:Внесок/178.210.137.68 --ASƨɐ 10:38, 14 грудня 2013 (UTC)

Я вважаю, що треба відкочувати: розклад може/буде змінюватися, а коригувати навряд хтось буде. Доцільніше було б давати посилання на розклад.--Lystopad (обговорення) 10:55, 14 грудня 2013 (UTC)
можна створити у віккнигах і давати через шаблон туди лінк. розклад міняється лише сезонно, імго--Albedo (обговорення) 13:34, 8 січня 2014 (UTC)

Теоретично, можна, напевно, створити автономний шаблон, який змінюватиметься відповідно до розкладу на сайті Укрзалізниці. --Максим Підліснюк (обговорення) 17:44, 9 січня 2014 (UTC)

А як він змінюватиметься? Хіба бот буде оновлювати. А взагалі, Вікіпедія — не каталог, тому навряд чи розклад буде тут доречний. --Acedtalk 18:21, 9 січня 2014 (UTC)

Те саме стосується номерів телефонів сільрад і міськрад у картках про НП. Ті які залили у 2006 році в деяких випадках вже змінилися. Вікіпедія — не телефонний довідник. Щодо розкладу руху потягів, то він доречний у Вікімандрах, якщо будуть створені відповідні статті про райони і їх туристичні місця--Kamelot (обговорення) 14:19, 12 січня 2014 (UTC)

Фотографії депутатів, стилізація статей про депутатів

Хочу запитати в спільноти, чи є доцільним розміщення фото депутатів всіх партій в Вікіпедії взятих з сайту Верховної ради. А також є питання, до більш професійних колег, чи можливе ліцензування зображень під добропорядним використанням в цьому випадку. Нормальні фото знайти важко, ті, що є на сайті ВР використовувались як рекламний матеріал і призначені якраз для широкого загалу. Робоча ідея така: посприяти покращенню інформативності статей щоб в цей нелегкий час люди могли отримувати інформацію швидше. Для прикладу оформив одну сторінку випадкового товариша-комуніста шаблоном особа+політик, фото взяте з сайту ВР -- Alex Khimich (обговорення)

Використовувати у статтях невільні фотографії живих осіб під ОДВ не можна ніяк. -- Ата (обг.) 11:39, 23 січня 2014 (UTC)
Проблема не в доцільності, а в авторському праві. Ті фото наразі є невільними. Можна звернутися до сайту ВРУ з проханням передати фото з сайту на умовах ліцензії CC-BY(-SA). Як приклад їм можна поставити сайт російської Ради Міністрів, де ліцензія CC-BY.--Анатолій (обг.) 11:48, 23 січня 2014 (UTC)
Ладно, не можна так не можна, дякую. Запит я точно подавати не буду, бо вони мене не зрозуміють та й я не журналіст. Alex Khimich (обговорення)