Вікіпедія:Кнайпа (політики)/Архів 23

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поправки до правила про зняття статусу адміністратора

Пріоритет вікіданих над локальними значеннями в шаблонах

Нам щодо цього треба визначитися. Давно вже треба. Ось приклад: користувач запитує, чому він не може змінити зображення в шаблоні статті Конфуцій, і вважає, що це баг. Відповідь така: шаблон Особа написано так, що він бере зображення з вікіданих, і тільки тоді, якщо його нема, підставляє локальне. Як на мене, правильно було б брати локальне, а якщо його нема шукати у вікіданих. Які будуть думки? --Дядько Ігор (обговорення) 09:47, 15 липня 2014 (UTC)

Підтримую Вашу думку. Зображення з Вікіданих слід брати лише тоді, коли локального нема. Вважаю, що це помилка в шаблоні, яку слід виправляти. А давно таке помічено? --Olvin (обговорення) 11:47, 15 липня 2014 (UTC)
Проте на ВД дані можуть бути актуальніші (або в нашому випадку краще зображення). Я підтримую варіант пріоритету ВД.--Анатолій (обг.) 11:49, 15 липня 2014 (UTC)
per ahonc - пріоритет ВД --アンタナナ 12:09, 15 липня 2014 (UTC)
Я можу погодитися, що на Вікіданих можуть бути точніші координати або якісь поточні дані актуальнішими. Можливо, для таких реквізитів і справді варто надати пріоритет ВД. Але щодо зображень... Не могли б Ви якось докладніше аргументувати приорітет ВД саме для зображень (зокрема, зображень людей)? --Olvin (обговорення) 14:01, 15 липня 2014 (UTC)
а чому зображення людей мають різнитися? це ж не глянцевий журнал. в ідеялі, мала б бути та сама інформація (максимально нейтральна) усіма мовами. чому із зображенням у картці має бути відмінність? --アンタナナ 14:29, 15 липня 2014 (UTC)
Один з контрприкладів: у нашій Вікіпедії останні півроку посилилися антиросійські настрої, відповідно і вандалізм пов'язаних статей збільшився. Ось, наприклад, один з останніх вандалізмів[2]. Якби пріоритет був над ВД, такий вандалізм не був би можливим. З іншого боку, якщо хтось знайшов краще зображення людини, ніж наявне, то чого його не поставити для всіх Вікіпедій?--Анатолій (обг.) 14:52, 15 липня 2014 (UTC)

Для мене, як для розробника, логічно, що локальні зміни мали б мати вищий пріоритет. Так є, наприклад, і з повідомленнями інтерфейсу, і зі стилями тощо. Якщо вважається, що у вікіданих дані кращі, тоді просто локальні значення потрібно видалити, а не перекривати насильно. --DixonD (обговорення) 12:20, 15 липня 2014 (UTC)

Видалити параметр з шаблону легко, але це не убезпечить від того, що користувачі все одно будуть намагатися вручну прописати зображення.--Анатолій (обг.) 12:23, 15 липня 2014 (UTC)
  • От щодо зображень Вікідані точно не мають бути пріоритетними. Якщо людина знайшла краще зображення і хоче додати його локально, не змінюючи при цьому зображень в інших проектах, як їй це зробити? Не може бути такого, щоб для зміни зображення в укрВікі потрібно було неодмінно змінювати зображення в усіх інших проектах (де, до речі, з цими змінами ще й можуть не погодитися). Тому локальні параметри повинні мати перевагу над Вікіданими (хіба крім винятків, де не може бути сумнівів у тому, що Вікідані точніші, а суперечності неможливі, як-от посилання на Вікісховище чи ідентифікатори всіляких баз даних) — NickK (обг.) 12:52, 15 липня 2014 (UTC)
    Якщо це жива людина, то чому не може зображення всюди однакове? Якщо ж людина вже померла і вільного зображення нема, то на ВД просто не буде зображення, і тоді вже треба ставити локальне ФЮ. Якщо ж говорити про інші параметри, то, наприклад, для категорії Вікісховища чи координат, я не бачу взагалі ніяких переваг локальності. Якщо ж координати не зовсім точні і треба виправити на точніші, то виправте для всіх на ВД.--Анатолій (обг.) 13:23, 15 липня 2014 (UTC)
  •  За пріоритет локальним зображенням. --Pavlo1 (обговорення) 13:02, 15 липня 2014 (UTC)
  • Також за пріоритет локальним зображенням, а ось статистичним даним, особливо тим, що час від часу оновлюються (наприклад населення того чи іншого н/п) - за пріорітет вікіданим. --А1 15:40, 23 липня 2014 (UTC)

Підсумок

Поставив пріоритет локальним зображенням. Останнім аргументом для мене стала невідповідність підписів розміщеним зображенням (наприклад, підписано, що це портрет певного автора, а насправді розміщене фото або портрет роботи іншого автора): з пріоритетом Вікіданих це неможливо відслідкувати — NickK (обг.) 06:54, 16 липня 2014 (UTC)

Так а підпис у випадку ВД не буде стандартним?--Анатолій (обг.) 11:47, 16 липня 2014 (UTC)
Іноді важливо додати пояснення, наприклад, у якому віці зроблений портрет людини, можливо, в яких особливих умовах (на церемонії, під час певної події, в якомусь значимому місці), або хто автор портрета (якщо він значимий). Якщо портрет на Вікіданих змінюється, має змінитися і підпис, що дає десинхронізацію між Вікіданими і Вікіпедією — NickK (обг.) 14:14, 16 липня 2014 (UTC)
Тоді на ВД зробити властивість «підпис для фото», якщо такої ще нема.--Анатолій (обг.) 14:22, 16 липня 2014 (UTC)
Як її зробити багатомовною? Напиши мені, будь ласка, для статті Конфуцій словосполучення портрет работи У Даоцзи, дин. Тан, використовуючи лише посилання на Вікідані NickK (обг.) 16:30, 16 липня 2014 (UTC)
Це точно можна буде зробити. Наразі наскільки я знаю ще не можна, але я можу помилятись бо не стежу за ВД останнім часом. Думаю тоді можна буде. --ᛒᚨᛊᛖ (ⰑⰁⰃ) 17:23, 16 липня 2014 (UTC)
Важко заперечити, що це можна буде зробити (колись). От коли це справді можна буде зробити, коли у нашій Вікі буде шаблон, який справді робитиме це (за допомогою Вікіданих) і його буде протестовано, лише тоді можна буде поставити питання про пріоритет зображень із Вікіданих у широковживаних шаблонах (і вилучення відповідних локальних параметрів). А до того локальні параметри мають бути пріоритетними. Бо так уже усталено. --Olvin (обговорення) 10:15, 17 липня 2014 (UTC)

Абус. Підсумки обговорень підводяться через тиждень, а не день обговорення. Крім того чого обговорення не на СО шаблону, якщо обговорюється лише один шаблон? Якщо усі шаблони, тоді чому це не на СО проекту шаблони? Локальний параметр то мав би мати пріоритет в ідеалі, але в нас цим надто можуть зловживати. Думаю треба принаймні прибирати виклик параметру із статей де на ВД норм зображення зовсім, тоді всяким вандалам які переважно недосвідчені буде важче додуматись як туди вставити зображення. --ᛒᚨᛊᛖ (ⰑⰁⰃ) 17:23, 16 липня 2014 (UTC)

А не абус ставити Вікідані пріоритетними перед локальними параметрами без обговорення? Не пам'ятаю, щоб десь було рішення спільноти щодо цього. Так само не пам'ятаю, щоб обговорення функціонування шаблонів мало тривати неодмінно 7 днів — NickK (обг.) 19:31, 16 липня 2014 (UTC)
Це аргумент наподобі ru:ВП:ЕСТЬДРУГИЕСТАТЬИ. Давайте всі дружно абусити бо інші це роблять… Ну але в нас велика частина спільноти не вміє користуватись ВД нормально, тому вона не здатна приймати рішення з таких питань. --ᛒᚨᛊᛖ (ⰑⰁⰃ) 13:46, 17 липня 2014 (UTC)
Хай хоча б усі адміни проголосують — вони мають 70% довіри спільноти. --Friend 14:00, 17 липня 2014 (UTC)
Так тут же начебто обговорення, а не голосування. --Olvin (обговорення) 14:35, 17 липня 2014 (UTC)
Перепрошую, тоді хай підтримають вони голос істини. --Friend 17:20, 17 липня 2014 (UTC)

Е-ееее. Ну то що із голосуванням, чи то пак підведенням підсумків? Я то читав і... В мене (чи тільки в мене?!) ВД ТАК страшенно гальмує, що я туди заходжу ТІЛЬКИ за крайньої потреби! І перейменовувати, розривати посилання (інтервікі) там так було НЕПРОСТО зроблено, що.... Я от інтервікі проставляю ЯК? Приєдную із новоствореної статті РУССКУЮ назву сторінки.... ЧОМУ? Та томущо див. вище - гальмує ВД, крім того, перемикатися в іншу мову, некириличну, то ще як мінімум, три рази тицяти альт+шіфт.... То ЯК швидко зараз працює ВД? Здається, буде, те що із гальмівним тулсервером - його переробили у вікілабс, чи що там, тепер, щоб глянути на список всіх моїх статей мені треба секунд 5, замість 5 хвилин раніше. Я прихильник СПРОЩЕННЯ і пришвидчення. ;-) Якщо це спростить і пришвидчить - ок. Я нещодавно бібліотекарку вчив завантажувати фото (за допомогою майстра завантаження фото) на Вікісховище. Вона була в шоці, як то важко! ;-0 ;-( Я сам спочатку був в шоці, а потім подумав, і зрозумів, щотакитак! От, ліцензію можна було за замовчанням СС бай са ставити. Все одно, нею користуються в 90 процентів випадків (і маленьку пимпочку для інших ліцензій ;-) ). А ЩО робити з категоріями? Які і я іноді досить довго шукаю. Одна з причин - англійська мова, інша, що іноді не знаю навіть ЗВІДКИ починати шукати. Або створювати... Так що є і такі питання. Сорі, за офтоп. :-) --Nickispeaki (обговорення) 21:20, 24 липня 2014 (UTC)

Без паніки. Заспокойся і не кричи. Усе там нормально працює. А де англійська мова??? Усюди є український інтерфейс.--Анатолій (обг.) 21:29, 24 липня 2014 (UTC)
Та у мене і нема паніки. Тим більше НЕ кричав. Просто, може, як для кого, занадто емоційно розповідав. Категорії у Вікісвовищі, що ВЖЕ українські? І ДЕ це щастя може узріть? ;-0 ;-) --Nickispeaki (обговорення) 21:54, 24 липня 2014 (UTC)
Крім того, подумую, щоб добре (?) було б зробити категорії, типу, як інтервікі. Типу інтернаціоналізація. І на ВД їх! ;-) --Nickispeaki (обговорення) 21:56, 24 липня 2014 (UTC)
У тебе текст не зв'язний. Ти розказуєш про одне, потім переходиш на інше. Важко зрозуміти, що англійська мова стосувалася категорій. Категорії Вікісховища англійською, там важко зробити багатомовність.--Анатолій (обг.) 22:51, 24 липня 2014 (UTC)

Євромайдан

Шановні користувачі Вікіпедії! Я розумію, що багато хто з вас спокусилися на злочинний Євромайдан, який ліквідував порядок і єдність в нашій державі, і став винуватцем кривавої війни. Але час вам стати іншими людьми, та припинити славити євромайдан у статтях Вікіпедії, а писати критичну правду про ці події. Адже багатьом мешканцям України прикро бачити такі словославлення, як "революція гідності", "націонал-патріотична акція". Щоб об'єднати Україну, треба в першу чергу засудити Євромайдан. Якщо ви хочете єдності, то треба почути протилежних людей, а не постійно блокувати за критику Євромайдану--Ffederal (обговорення) 16:43, 25 липня 2014 (UTC)

згідний. В першу чергу треба засудити антиМайдан і повісити комуністів. Як румуни. --Л. Панасюк (обговорення) 16:46, 25 липня 2014 (UTC)

Антимайдан тут і так засуджений. А вбивати нікого не можна. Це ж ХХІ століття все-таки--Ffederal (обговорення) 16:55, 25 липня 2014 (UTC)

а комуністам дозволено? --Л. Панасюк (обговорення) 17:08, 25 липня 2014 (UTC)

Не можна нікому вбивати. Ані комуністам, ані некомуністам.--Ffederal (обговорення) 18:22, 25 липня 2014 (UTC)

  • хотілось щось цьому мізантропу відповісти, але без нецензурщини не виходить. Тому напишу найлегше що вийшло - хочу, щоб Ffederal сотню своїх родичів поховав--zmi (обговорення) 18:34, 25 липня 2014 (UTC)

Просто і Майдан, і Антимайдан потрібно зображувати об'єктивно. На мою думку, в питаннях політичних об'єктивності в Вікіпедії нажаль немає. А всім кому кров голову запаморочила бажаю того, що вони бажають іншим. --DegoleX (обговорення) 21:29, 25 липня 2014 (UTC)

Дискусію закрито, як очевидне порушення ВП:НЕТРИБУНА. Сторінки Вікіпедії не призначені для публікації особистих політичних маніфестів. Це звісно стосується всіх учасників цієї дискусії але в першу чергу Ffederal, який вже неодноразово блокувався за подібні порушення. --yakudza 22
29, 25 липня 2014 (UTC)

Панський маєток у Зінькові.JPG

Панове, доброго дня. Не можу зрозуміти чому файл файл:Панський маєток у Зінькові.JPG відноситься до умовно вільних зображень. Підкажіть, будь-ласка. --Stuchka (обговорення) 03:55, 9 серпня 2014 (UTC)

Автор зображення вказав таку ліценцію. Це його право. В історії редагувань файлу тільки один запис, отже ліцензію ніхто не змінював. --Дядько Ігор (обговорення) 04:25, 9 серпня 2014 (UTC)
Дякую за швидку відповідь. Справа в тому, що у автора зображень багато подібних файлів, таких, що за описом (ліцензія) є вільними, а за категорією - умовно вільними. Я б хотіла завантажити їх на Вікісклад, це неможливо? --Stuchka (обговорення) 04:54, 9 серпня 2014 (UTC)
Вікісклад? Перейшли зі стану миротворців? Це добре. Щодо перенесення, то єдина можливість - поговорити з автором, попросити його припинити дутися й змінити ліцензію. --Дядько Ігор (обговорення) 05:55, 9 серпня 2014 (UTC)

Хоча я теж вважаю, що авторське право в сучасному стані є доволі проблемною річчю, і мрію про те, аби всі твори були вільними апріорі, на мою думку це есе варто перенести в особистий простір його автора. Причина не в тому, що воно не відображує позицію більшости вікіпедистів (це не є вимогою до есе), а в тому, що у ньому є деякі неправдиві тези, які можуть суттєво заплутати початківців:

  1. перемішуються між собою поняття знань (факти самі по собі не захищаються авторським правом) і їх конкретного виразу у формі конкретного тексту (захищається авторським правом). Саме конкретний вираз може бути вільним або невільним, залежно від того, що з ним можна або не можна робити згідно з законодавством. В есе, натомість, стверджується, що вікіпедисти можуть публікувати не всі знання, хоча насправді вікіпедисти можуть описувати усі знання (якщо вони значимі), треба просто сісти й написати статтю.
  2. стверджується, що дотримуючись авторських прав неможливо досягнути мети, яку означив Джиммі Вейлз, що є фактично закликом порушувати авторське право у Вікіпедії, а це, своєю чергою, суперечить одній з 5 основ.

З повагою, Юрій Булка (обговорення) 20:04, 7 серпня 2014 (UTC)

Дякую за рекламування мого есе. Але хочу нагадати, що незгода автора з тими чи іншими тезами не є приводом називати тези неправдивими. І вже тим більше не є приводом оголошувати інформаційну війну в гебістських традиціях боротьби з інакодумством. Зокрема по суті викладених аргументів скажу таке:
  1. Знання виражаються не тільки в текстовій, але і в графічній, звуковій і деяких інших формах. Втім навіть у випадку текстової форми зміна конкретного тексту несе за собою зміну його змісту. Ще більшою мірою це стосується графіки, фотознімків, аудіозаписів. Пошуки "вільних" замінників або вільних "виразів" в деяких випадках можуть бути успішними, але в багатьох випадках приводять до викривлення самого змісту знань.
  2. в моєму есе немає заклику порушувати авторське право у Вікіпедії. Але відмічу метод додумування або дофантазовування думок іншої особи, який широко використовувався свого часу гебістами для обвинувачень "інакомислячих", і який Юрій Булка тепер узяв на озброєння (на жаль не вперше помічаю за Юрієм Булкою схильність до авторитаризму). --А1 21:39, 7 серпня 2014 (UTC)
« Тому і мета Вікіпедії полягає саме у максимально можливому розширенні бази знань, а не в очищенні від «підозрілих», з точки зору доктрини авторських прав, матеріалів. Тільки через максимальне розширення бази знань Вікіпедія завойовуватиме все більше й більше вдячних читачів. »

--Юрій Булка (обговорення) 21:58, 7 серпня 2014 (UTC)

Не маєш права під цим ставити свій підпис підпис. Есе на умовах CC BY-SA --А1 22:23, 7 серпня 2014 (UTC)
Власне подібне ОД (тобто протилежне трактування праил Вікіпедії) вже намагалися писати — воно було вилучене як ОД.--Анатолій (обг.) 22:41, 7 серпня 2014 (UTC)

Як на мене есе можна залишити, оскільки там ясно вказано, що це не точка зору Вікіпедії. Автору ж цього есе зазначу, що Вікіпедія проти тих ресурсів, які беруть гроші за перегляд. Однак, вона існує в світі, де авторське право - закон. Тому для існування їй треба дуже чітко демонструвати, що вона нічого ніде не краде. Інакше буде суцільний судовий процес. Робити вигляд - ось назва гри на виживання. Український розділ Вікіпедії має свої особливості, оскільки на відміну від англійського, німецького чи російського, боротися по суті ні з ким - академічні ресурси застаріли, гроші на нові не дасть ні проросійський, ні прозахідний уряд, а спеціалісти за винятком окремих ентузіастів без грошей не працюють. Дилетанти - єдиний шанс, а дилетанти, на мою гадку, здатні створити цілком задовільний продукт. Треба повторювати як мантру: Перестань корчити з себе інтелігента. Знайди інформацію про метелика, пташечку, гаєчку, шрубочку й напиши статтю в Українську Вікіпедію. Звісно, всі небайдужі вже тут, але хто зна, може хтось відгукнеться... За успіх нашої безнадійної справи. --Дядько Ігор (обговорення) 04:41, 9 серпня 2014 (UTC)

  • Також вважаю, що есе потрібно залишити, прибравши деякі неточності. Наприклад, що концепція АП нав'язана Фондом. Насправді це не так. Фонд зараз є чи не найбільшим в світі борцем із АП, створюючи вільний контент. Але він існує а реальному світі, який "нав'язує" йому свої правила. Тому, якщо хтось каже, що ВП бореться за захист авторських прав, то це зовсім не так. Вікіпедія бореться проти авторських прав, просто у свій спосіб, не порушуючи чинногт щаконодавства. І система правил у ВП направлена саме на те, щоб до Вікіпедії не було юридичних претензій, а не на захист прав правовласників. На мою думку, есе не суперечить 5О але потребує певних коригувань формулювань. --yakudza 05:24, 9 серпня 2014 (UTC)
    Хм, 3 роки тому ви ж підтримували вилучення іншого есе, яке суперечить правилам Вікіпедії, а тепер раптом проти.--Анатолій (обг.) 10:27, 9 серпня 2014 (UTC)
    Я не думаю, що його потрібно зовсім вилучати, бо А1 цілком має право висловлювати свою думку. Просто мені здається, що доречнішим цей текст був би у його просторі користувача. --Юрій Булка (обговорення) 11:49, 9 серпня 2014 (UTC)

Підсумок

Ідея явно непрохідна. Автор не показав, навіщо вона потрібна і що покращить. Уже є явний консенсус проти прийняття подібної поправки і очевидно, що він не зникне. У таких умовах обговорення є неконструктивним і лише відбирає час в інших користувачів. Тому закриваю цю тему. Раджу Vogand'у спрямувати свій правилотворчий ентузіазм на ті галузі, де є реальні проблеми, де зміни справді потрібні. --Acedtalk 16:39, 10 серпня 2014 (UTC)
Що я і роблю на обговоренні шаблону {{Музичний альбом}} --Vogand (обговорення) 17:23, 10 серпня 2014 (UTC)

На СО вказаної статті було написано, що треба шаблон {{Музичний колектив}}. Я його додав, записав потрібні поля, і ще щось оформив. Тепер мені СО номінувати на вилучення чи робити порожнью? --Vogand (обговорення) 12:15, 13 серпня 2014 (UTC)

Вилучив СО. Правила це питання не регулюють, але зазвичай в таких випадках сторінки вилучаються. --Acedtalk 13:43, 13 серпня 2014 (UTC)

Статті про бійців, що загинули під час АТО

Розумію, що питання пов'язане з певними етичними та, що більш важливо й неприємно, з політичними нюансами, поворушивши які можна наразитися на несприйняття спільнотою. Тим більш враховуючи сучасні настрої більшості вікіпедистів. Однак..

Я вважаю, що потрібно обговорити доцільність створення статей про всіх без розбору загиблих учасників АТО. Питання: які критерії значимості задовольняє ось ця стаття? Й вона не одна така. Звісно людська смерть - це трагедія, й створення баз даних з іменами загиблих не погана ідея, однак чомусь ми ж не створюємо статті про кожного загиблого солдата часів Великої Вітчизняної, Другої світової і тд.--DegoleX (обговорення) 21:12, 15 серпня 2014 (UTC)

Гадаю, можна зробити алфавітні списки --ASƨɐ 11:24, 16 серпня 2014 (UTC)