Вікіпедія:Критерії значущості/Комп'ютерні програми

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тематичні критерії значущості

Дана сторінка містить вироблені спільнотою Вікіпедії критерії, яким повинна задовольняти будь-яка стаття, що описує певне програмне забезпечення.

Критерії[ред. код]

Як зазначено в офіційних правилах, Вікіпедія — не каталог посилань, і реклама тут не вітається. Стаття про програму повинна містити певні докази популярності. Такими можуть служити відомості про неодноразову її згадку в незалежних джерелах інформації, як от:

  • в оглядах спеціалізованих друкованих видань — як в журналах, присвяченим ПЗ, так і в науковій літературі (другий випадок особливо важливий для програмних засобів з вузьким застосуванням);
  • в оглядах відомих онлайн-ресурсів, що відповідають критеріям значущості вебсайтів, зокрема каталогів ПЗ. Слід зазначити, що високі рейтинги в останніх не завжди є доказом популярності (наприклад, в soft.mail.ru рейтинг здебільшого складають нові програми).

Реклама[ред. код]

Як і будь-яка інша, стаття про програму обов'язково повинна бути енциклопедичною. Це означає, що описувати її потрібно неупереджено, з позиції нейтральної точки зору. Найчастіші помилки авторів-початківців, які нерідко викликають підозру на «рекламність» статті:

1) перерахування переваг програми перед аналогами знаходиться на самому початку статті і складає більше половини всього тексту;
2) не вказані аналоги або посилання на статті про аналоги;
3) використовується оповідання від першої особи;
4) даються прямі посилання на завантаження програми.

Останній випадок небажаний також тому, що подібні посилання, як правило, швидко старіють і не містять інформації про виявлені помилки та версії з виправленнями, що може скомпрометувати автора програми. Уникайте прямих посилань.

Аудиторія[ред. код]

При оцінці популярності тієї або іншої програми важлива цільова аудиторія. Наприклад, ПЗ для Linux-систем точно не буде згадано в каталогах програм на Visual Basic. Оцінювати популярність програм можна тільки за новинними виданнями та каталогами, з урахуванням їх аудиторії.

Необхідна інформація про програму[ред. код]

Існує мінімальний набір інформації, який бажано вказувати для будь-якої програми:

  • платформа, на якій працює програма;
  • операційна система (окрім самих операційних систем);
  • ліцензія, під якою розповсюджується програма;
  • автора(ів) програми або назву випускаючої компанії.

Також повинні бути пояснені усі терміни, специфічні для описуваної програми.

Особливі випадки[ред. код]

Якщо програма відповідає одному з нижче перечислених особливих випадків, то існування статті не вимагає надання доказів популярності та (або) поширеності. Проте, повинна бути доведена працездатність програми. Зокрема, таким доказом може служити посилання на незалежний каталог ПЗ, що виконує перевірку кожної програми перед публікацією.

Принцип децентралізованості розповсюдження[ред. код]

Використання програми, що не відповідає загальним критеріям значущості (популярності), повинне мати необов'язковий характер для користувачів. Зокрема, гідними статті за цим визначенням не визнаються програми якоїсь компанії, створені для внутрішнього користування. Такі програми обов'язково повинні відповідати загальним критеріям популярності (див. розділ «Критерії» вище).

Системне ПЗ[ред. код]

Усе системне програмне забезпечення для комп'ютерних систем, про які є стаття у Вікіпедії гідне окремих статей незалежно від поширеності (при доведеній працездатності). Це включає:

Оглядачі[ред. код]

Незалежно від популярності, всі «справжні» вебоглядачі заслуговують статті у Вікіпедії. Але цей особливий випадок не відноситься до різних програм, що просто використовують готові компоненти оглядачів для відображення HTML-гіпертекста («надбудови» над IE, файлові менеджери, системи довідки, плагіни до засобів проглядання текстових файлів, програми для редагування і проглядання електронної пошти).

Якісно нові програми[ред. код]

Програма гідна статті у Вікіпедії, якщо вона реалізує якісно новий підхід до вирішення завдань, для яких вона призначена. Зокрема, до них відносяться:

  • архіватори або кодеки з якнайкращим ступенем стиснення, що використовують незвичайний, унікальний алгоритм компресії;
  • комп'ютерні віруси, трояни та руткіти, що використовують оригінальні алгоритми інфікування, проникнення в систему і утаєння слідів своєї присутності;
  • видатні програми демосцени, які дістали нагороди на конкурсах, що мають мінімальний розмір (для програм, що змагаються в мінімізації розміру).

Хорошим прикладом якісно нової програми також є Mosaic: ця програма стала першим в історії графічним оглядачем Тенет.

Програми, що вживаються окремими спільнотами[ред. код]

Існують програми, що не володіють значною популярністю через ту обставину, що вони спочатку були призначені для вузького кола користувачів, що становлять певну субкультуру або спільноту, уже удостоєну статті у Вікіпедії. В цьому випадку і програма може бути описана в окремій статті Вікіпедії, на яку ставиться посилання із статті про спільноту.

Ось деякі приклади таких програм:

Керування блогами[ред. код]

Клієнтські програми для Живого Журналу і (або) інших блогів, що дозволяють складати щоденникові записи перед відсиланням їх у тенети, заслуговують статті у Вікіпедії, особливо якщо існують свідоцтва їх популярності серед блогерів. Таким свідоцтвом для програми Semagic є згадка на офіційних сторінках сайту Живого Журналу (і відвідуваність спільноти LJ-спільнота ljwin32_sema), для розширення Deepest Sender до браузеру Firefox — статистика закачувань на сайті з розширеннями, і так далі.

Боти IRC[ред. код]

Боти для IRC, особливо якщо вони виконують корисні функції (файлообмін, забанювання, і так далі), заслуговують статті у Вікіпедії.

Програмне забезпечення Фідонету[ред. код]

Мережа Фідонет стоїть осібно по відношенню до Інтернету, тому фідонетівське програмне забезпечення рідко буває описаним в журналах і на сайтах, присвячених нинішньому[коли?] інтернетівському світу. Між тим фідонетівські програми - і мейлери, і ехопроцесори (тосери), і файлехопроцесори (фехотосери[що це?], файлтікери), і редактори фідопошти, і так далі — всі вони можуть бути описані у Вікіпедії. Про гідність і популярність програми в цьому випадку дозволяють судити різні факти: