Вікіпедія:Проєкт:Біологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вікіпедія:Проект:Біологія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проєкт Біологія
рід Мак (Papaver)
рід Мак (Papaver)
Астрономія Біологія Географія Математика Медицина Соціологія Фізика Хімія
Новини проєкту


Про проєкт[ред. код]

Вітаємо вас на сторінці проєкту «Біологія», створеного для координування роботи над статтями з біологічної тематики. Взяти участь у проєкті дуже просто: достатньо додати #~~~~ на цю сторінку! За бажанням можна залишити невеликий коментар після свого підпису.

При бажанні можете розмістити у себе на сторінці юзербокс {{Учасник проєкту:Біологія}}; якщо ви не хочете нагромадження юзербоксів, то просто розмістіть у себе на сторінці категорію [[Категорія:Користувач проєкту:Біологія]].

У рамках проєкту створено підпроєкти для координації роботи по більш вузьких тематиках:

Долучайтесь також до тих з них, які вам цікаві!

Створення, редагування і оцінка статей. Шаблони проєкту[ред. код]

Якщо Ви новачок, ознайомтесь з рекомендаціями з оформлення біологічних статей.

До всіх статей, які ви створюєте, редагуєте, або обговорюєте в межах проєкту, а також категорій з цієї тематики, додавайте, будь ласка, шаблон {{Стаття проєкту Біологія}}. Статті вікіпроєкту варто оцінити за повнотою та якістю викладу інформації , а також за шкалою важливості. Цілком заповнений шаблон має такий вигляд:

{{Стаття проєкту Біологія|III|Середня}}

Назви латиною[ред. код]

Статті, присвячені видам і родам, назви яких не мають українських відповідників, слід іменувати відповідно до наукової назви. Перед таксобоксом слід додати {{Заголовок курсивом}}, в результаті чого назва буде відтворюватись курсивом. Курсивом пишуться тільки латинські наукові назви родів і видів, проте в ботанічних працях курсив також вживають до назв вищих таксонів.

Бібліотека проєкту[ред. код]

Біологічна бібліотека
Біологічна бібліотека

Рекомендовані україномовні підручники та інші джерела з біологічної тематики.
Якщо Ви новачок та не знаєте, звідки брати інформацію для статті — почніть пошук з цих джерел! (або в інтернеті не всі джерела/сайти є авторитетними та вартими довіри)

Корисні посилання[ред. код]

Open Access Biomedical Image Search Engine Пошук зображень у відкритому доступі на біо-медичні теми
Проєкт Графічна майстерня Графічна майстерня, в якій можуть допомогти з ілюстраціями до статей: намалювати, перекласти тощо
DOI Wikipedia reference generator Генератор вікі-приміток за номером DOI
PMID to Cite journal Генератор вікі-приміток за номером PMID (наразі - липень 2020 - не працює)
Help:Citation tools Довідка з інструментів для цитування у Вікіпедії (з інструментами цитування по DOI/ISBN/PubMed Central ID etc)
EOL Енциклопедія життя
NCBI taxonomy NCBI таксономічна база даних
ITIS Інтегрована система таксономічної інформації

Допомога проєкту[ред. код]

Необхідні статті з біології[ред. код]

Необхідні статті Короткий опис статті
Редукція (біологія) зменшення розмірів органів (аж до їх зникнення),
Мікропіле Отвір у оболонці яйцеклітини в багатьох організмів
Меланоцит Клітини шкіри, ока та деяких інших органів, що продукують пігмент меланін.
Трохофора Планктонна личинка багатьох первинноротих тварин
Рекомбінантна ДНК Молекула ДНК, що створена шляхом генетичної рекомбінації
Зародок рослини Важлива стаття з ембріології рослин
Пілідій немертин Морська планктонна личинка
Aphanizomenon flos-aquae Поширений в Україні вид ціанобактерій
Dolichospermum flosaquae Поширений в Україні вид ціанобактерій
Microcystis aeruginosa Поширений в Україні вид ціанобактерій
Oscillatoria tenuis Поширений в Україні вид ціанобактерій

Також на сторінці Вікіпедія:Проєкт:Популярність/Статті до створення/Біологія є список статей англійської та російської Вікіпедій з категорії "Біологія" посортований по кількості переглядів за минулий рік. До нього входять лише ті статті, у яких немає українських відповідників.

Див. також список червоних посилань з теми "біологія".

Неперекладені статті[ред. код]

У списку «Неперекладені статті» є перелік необхідних статей на біологічну тему, які є в інших мовних розділах Вікіпедії, але яких немає в Українській, тому їх треба написати/перекласти.

Доробити і довести до вибраних[ред. код]

Незавершені статті з біології[ред. код]

Якщо ви хочете поліпшити статті, то вам бажано заглянути в табличку незавершених статей з біології. Пропозиції щодо удосконалення проєкту, пишіть на сторінку обговорення проєкту.

Статті без необхідних шаблонів[ред. код]

Статті без таксобоксу

Ці статті потрібно систематизувати (додати таксобокс).

Статті про білки

Статті про білки мусять містити добре заповнену картку {{Білок}}

Анатомічні статті

Статті про анатомію мають містити заповнену картку {{Infobox anatomy}} (чи {{М'яз}} та {{Картка нерва}} у випадках статті про м'язи чи нерви)

Статті без джерел[ред. код]

У багатьох статтях нема джерел, це значить, що інформації в них не можна довіряти. Треба знайти джерела та на основі їх оновити статтю, перевірити її твердження, розставити виноски.

Статті без джерел з різних біологічних тем збираються тут.

Статті без ілюстрацій[ред. код]

Малоілюстровані статті про організми (кількість — 14 356) можна легко проілюструвати світлинами з іншомовних розділів Вікіпедії. Фото можна знайти за біномінальною назвою на проєкті Віківиди або Вікісховище, також іноді зображення можна знайти в Open Access Biomedical Image Search Engine (див. Корисні посилання). Іноді достатньо виправити посилання на фото в самій картці. Рядок повинен виглядати так:

| image = Tvarynus_mirabilis.jpg

Популярні статті низької якості[ред. код]

Всі популярні статті є на сторінці статистики

Популярні біологічні статті, які треба поліпшити в першу чергу
Стаття Рівень Популярність Що зробити
Прокаріоти IV 88 (02.2018), 78 (03.2018) Є лише вступ. Треба додати про різноманіття, будову клітини, екологію, еволюцію тощо.
Сіра речовина IV 90 (03.2018) Є лише вступ.
Мейоз III 4 (02.2018), 11 (03.2018) Фактично лише перелічуються фази мейозу, треба додати механізми, регуляцію, способи в різних групах організмів, мейотичні паузи, джерела та виноски. Не вистачає розділів про організацію хроматину, включення спеціальних гістонів, часове розділення мейозу багатьох організмів, редукцію центросом і роль центрів організації мікротрубочок у процесі, тощо.
Еритроцити III 15 (02.2018), 40 (03.2018) Стаття без виносок, з джерел - лише пострадянські підручники 15-річної свіжості. Описані лише еритроцити людини, треба додати про клітини інших тварин.
Онтогенез III 22 (02.2018), 52 (03.2018) Стаття без виносок, лише 2 медичних джерела низької авторитетності. Описані лише періоди онтогенезу тварин, потрібно додати співвідношення між онтогенезом та життєвим циклом, про тривалість онтогенезу, розширити розділ про постембріональний розвиток тварин.
Ембріональний розвиток III 33 (02.2018), 59 (03.2018) Стаття містить лише загальний вступ та короткий опис кожного етапу розвитку тварин. Список літератури містить підручники та монографії 1950-1970 років. Треба додати механізми, опис для різних таксонів, ситуацію в рослин, оновити джерела, додати виноски.
Екологія III 35 (02.2018), 38 (03.2018) Велика, погано структурована стаття без виносок. Треба перероблювати все.
Тканина (біологія) III 38 (02.2018), 20 (03.2018) Стаття складається зі шматків тексту, слабко пов'язаних між собою, бідна на джерела. Має бути переписана повністю за джерелами.
Ластівка III 47 (02.2018), 31 (03.2018) Більшість статті містить перекази та легенди, єдине неавторитетне джерело. Потрібно додати наукових джерел та за ними переписати статтю.
Клітинний цикл III 49 (02.2018), 80 (03.2018) Стаття містить вступ, перелік фаз циклу, розділ про цикліни й циклін-залежні кінази. Стаття без виносок, джерел всього 3. Потрібно додати джерела, описати основні події кожної фази, контрольні точки, особливості клітинного циклу в рослин, співвідношення клітинного циклу й життєвого циклу в одноклітинних, роль порушень клітинного циклу в хвробах.
Дощові черви III 50 (02.2018), 6 (03.2018) Стаття без виносок, авторитетність джерел невисока. Потрібно переписати на основі наукових джерел, додати про таксономію, еволюційне походження, відносини з людиною.
Овуляція III 52 (02.2018), 83 (03.2018) Опис подій у людини, фактично без джерел (2 підручники 30-40-річної давнини). Потрібно переписати за науковими джерелами. Варто додати про хвороби, механізми в інших тварин, стимуляцію овуляції тощо.
Біосфера III 60 (02.2018), 49 (03.2018) Велика, погано структурована стаття. Забагато описано вчення Вернадського, мало про сучасне розуміння поняття. Додати про гіпотезу Геї, еволюцію біосфери.
М'язи III 63 (02.2018), 82(03.2018) Стаття без виносок. Додати нервовий контроль скорочень м'язів, патофізіологію та авторитетні джерела (можна керуватись доброю статтею білоруської Вікіпедії)
Клітинне ядро III 67 (02.2018), 97 (03.2018) Сильно неповна стаття. За зразок доповнення можна взяти вибрані англійську чи російську.
Короста III 70 (02.2018), 89 (03.2018) Стаття практично без джерел. Треба переписати на основі сучасних наукових джерел.
Поділ клітини III 74 (02.2018), 93 (03.2018) Невелика стаття без виносок. Треба переписати на основі сучасних наукових джерел.
Рослини-хижаки III 81 (02.2018), 5 (03.2018) Стаття без виносок. Треба додати джерела.
Інші важливі біологічні статті, які треба поліпшити
Стаття Що зробити
Прокаріоти Додати щонайменше спосіб життя та розмноження, еволюцію та класифікацію прокаріотів.
Соматичні клітини Коротка стаття, треба додати джерел.
Ендоцитоз Описати механізми і сигнальні шляхи ендоцитозу.
РНК Додати види РНК (бажано таблицю), почистити і вікіфікувати особливості будови і додати авторитетні джерела.
Канцерогенез Стаття наразі містить лише вступ.
Дванадцятипала кишка Стаття містить лише загальний вступ, без джерел.
Статевий добір Дуже коротка стаття.
Вториннороті Примітивно написане визначення, без джерел.
Хроматин Мінімальна інформація, лише вступ. Єдине джерело
Органели Бідна стаття, мало джерел
Ектодерма Стаб без джерел
Ентодерма Стаб без джерел
Хроматин Містить фактично лише вступ
Органогенез Вступ без джерел, в основному про філогенез, а не про механізми власне органогенезу
Бластуляція Стаб з єдиним словниковим джерелом
Морфогенез Стаб без джерел
Біологія розвитку Є тільки план статті
Ендонуклеази рестрикції Фактично лише вступ
Секвенування ДНК Фактично лише вступ
Генотип Тільки вступ, неясно, чим відрізняється від геному

Статті про білки[ред. код]

Тепер в Українській Вікіпедії є ВСІ статті про гени, що кодують білки (більше 18 тисяч)! Проте більшість цих статей некатегоризовані та сироти. Потрібно створювати узагальнюючі статті про родини білків, розставляти посилання на них у наявні статті, категоризувати. Ми працюємо над цим у підпроєкті Молекулярна біологія, ласкаво просимо!

Статті про біологів[ред. код]

Багато статей в поганому стані, їх варто доповнювати.

Тут починається робота зі статтями з довідника «Біологи» (1984): Вікіпедія:Проєкт:Біологія/Біологи. Для початку буде створено перелік статей, щоб дізнатися, про кого вже є, а про кого треба створити.

Також є список червоних посилань про біологів розвитку.

Список співробітників Інституту ботаніки НАН за 100 років є тут.

  1. Praetorian 20:03, 6 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  2. George Chernilevsky 08:58, 7 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  3. NAME XXX 19:54, 7 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  4. Сдобников А. 15:05, 8 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  5. Valear 13:24, 12 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  6. Krystofer 16:40, 12 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  7. Kel 09:41, 14 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  8. Slobozanyn 16:20, 16 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  9. Maxim Gavrilyuk 10:55, 20 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  10. TrinT 09:58, 24 червня 2010 (UTC)[відповісти]
  11. О. Погодін 13:33, 26 серпня 2010 (UTC)[відповісти]
  12. Волков Михайло Левович 14:55, 26 серпня 2010 (UTC).[відповісти]
  13. Mr.Rosewater 15:40, 7 жовтня 2010 (UTC)[відповісти]
  14. A. Zamoroka 19:35, 21 жовтня 2010 (UTC)[відповісти]
  15. Юрій Квач (Ykvach) 16:37, 5 листопада 2010 (UTC)[відповісти]
  16. Constbal 20:12, 21 січня 2011 (UTC)[відповісти]
  17. Sehrg 17:38, 6 лютого 2011 (UTC)[відповісти]
  18. Koswac 20:12, 15 лютого 2011 (UTC)[відповісти]
  19. Mazapura 13:01, 25 лютого 2011 (UTC)[відповісти]
  20. Газдюк Юхим 12:36, 19 березня 2011 (UTC)[відповісти]
  21. Antonio-1994 08:28, 2 травня 2011 (UTC)[відповісти]
  22. «Teo» обг 07:33, 2 липня 2012 (UTC)[відповісти]
  23. обмежена участь — по темам, які мені цікаві. --Consigliere Обг 09:46, 6 червня 2011 (UTC)[відповісти]
  24. Zlir'a 13:09, 6 червня 2011 (UTC)[відповісти]
  25. Grenuh 10:27, 13 липня 2011 (UTC)[відповісти]
  26. Agrail 17:10, 24 жовтня 2011 (UTC)[відповісти]
  27. Shao 21:44, 3 грудня 2011 (UTC)[відповісти]
  28. БіроНтН 21:48, 14 грудня 2011 (UTC) Вітаю спільноту Проекту і дякую Максиму Гаврилюку за запрошення)! Я лише третій день у Вікіпедії. Мало ще тут умію. Мене в Проекті цікавить координація роботи над статтями з біохімії.[відповісти]
  29. Nosferatumyia 16:57, 10 січня 2012 (UTC) Коли буду в змозі, переглядатиму статті з ентомології та персоналії ентомологів.[відповісти]
  30. БойкоМ 18:13, 21 січня 2012 (UTC)[відповісти]
  31. Mishae 15:05, 24 січня 2012 (UTC)[відповісти]
  32. Arife 17:12, 24 січня 2012 (UTC)[відповісти]
  33. Grifon 18:46, 2 лютого 2012 (UTC)[відповісти]
  34. Angelinaroshen 15:46, 17 лютого 2012 (UTC)[відповісти]
  35. Slava_pogr 14:08, 23 лютого 2012 (UTC+2)
    --DenysZ (обговорення) 13:43, 10 березня 2012 (UTC)Вибачте, більше не маю бажання створювати статті на дану тематику.--DenysZ Обг 15:55, 21 травня 2012 (UTC)[відповісти]
  36. Balerchik96 19:59, 10 березня 2012 (UTC+2)
  37. RUNAICA (обговорення) 15:55, 16 травня 2012 (UTC) Писатиму статті про папуг[відповісти]
  38. Балакун 9:14, 13 березня 2012 (UTC+2)
  39. Vova-goc 18:29, 12 квітень 2012 (UTC)
  40. Sergiowiki (обговорення) 07:50, 4 липня 2012 (UTC)[відповісти]
  41. Andrux (обговорення) 08:47, 6 липня 2012 (UTC)[відповісти]
  42. Haida 16:12, 1 серпня 2012 (UTC)[відповісти]
  43. Стефанко1982 (обговорення) 21:42, 13 грудня 2012 (UTC)[відповісти]
  44. Mykola Swarnyk (обговорення) 21:09, 14 січня 2013 (UTC)[відповісти]
  45. Romartyn 10:25, 26 березня 2013 (UTC)[відповісти]
  46. Maria Pakhomova 21:46 28 березня 2013 (UTC)
  47. TnoXX (обговорення) 18:05, 2 квітня 2013 (UTC)[відповісти]
  48. Brunei (обговорення) 16:22, 5 квітня 2013 (UTC) по історії і сучасності української біології (особливо персоналії), молекулярка, зоологія; можливо, ботаніка трошки[відповісти]
  49. Додам і себе, бо часто створюю статті на біологічну тематику. --Bulakhovskyi (обговорення) 22:18, 30 червня 2013 (UTC)[відповісти]
  50. Morozless абсолютний новачок але ж цікаво)
  51. Aeshna isoscelens (обговорення) 19:25, 16 жовтня 2013 (UTC)[відповісти]
  52. ActiveDendrite (обговорення) 10:37, 17 жовтня 2013 (UTC)[відповісти]
  53. Kryshchuk Alina (обговорення) 13:07, 18 жовтня 2013 (UTC)[відповісти]
  54. John (обговорення) 13:37, 27 лютого 2014 (UTC)[відповісти]
  55. Helixitta (ut) 13:38, 19 травня 2014 (UTC)[відповісти]
  56. Sergey Marchenko (обговорення) 09:08, 29 липня 2014 (UTC)[відповісти]
  57. Onysko (обговорення) 04:11, 5 серпня 2014 (UTC) створюю статті згідно Списку ботаніків за скороченням[відповісти]
  58. Rayan Riener (обговорення)
  59. Користувач:DENAMAX
  60. Arxivist (обговорення) 12:48, 5 вересня 2015 (UTC) Птахи![відповісти]
  61. Олександр Правдоруб (обговорення)
  62. Користувач:Sakateka (обговорення) 1:33, 25 грудня 2015 (UTC) Рослини, гриби, біологи
  63. Бѡрѡвков Рѡман (обг) Найчастіше вимерлі організми і тварини
  64. Х Татьяна Синельник х (обговорення) 07:28, 6 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
  65. ЄвгенКані (обговорення) 20:24, 6 жовтня 2017 (UTC) Трішки про шапкові гриби. Дякую Helixitta за запрошення.[відповісти]
  66. UaMarianne (обговорення) 18:16, 22 лютого 2018 (UTC)[відповісти]
  67. Kyslinka27 (обговорення)
  68. Lars vontrier (обговорення) 09:59, 16 травня 2019 (UTC) Таксони грибів[відповісти]
  69. Solomiia13 (обговорення)
  70. --Дейноніх (обговорення) 16:13, 1 грудня 2020 (UTC)[відповісти]
  71. Staurakius (обговорення) 17:17, 29 грудня 2020 (UTC)[відповісти]
  72. Olbiopontik (обговорення) 17:05, 20 травня 2021 (UTC)[відповісти]
  73. Riko Scaletto (обговорення) 17:22, 22 жовтня 2021 (UTC)[відповісти]
  74. --TheGodofEvolution (обговорення) 13:58, 16 листопада 2022 (UTC)[відповісти]

Див. також оновлюваний ботом список нових статей

Автоматично згенерований список статей, пов'язаних з порталом «Біологія», які редагуються на даний момент. Список призначений для комфорту патрулювання і не відображає вже відпатрульовані статті.


Кандидати у вибрані статті  • Кандидати у добрі статті  • Кандидати у вибрані списки

Для Вашого голосування бажано ознайомитися↓ з Шаблон:Стаття вікіпроєкту (розділ «Можливі значення параметрів важливість і рівень»)
Критерії оцінювання Вами статей тут↓
Вибрані статті
Загальна біологія
Анатомія
Ботаніка
Зоологія
Персоналії
Молекулярна та клітинна біологія
Добрі статті
Загальна біологія
Ботаніка
Зоологія
Орнітологія
Ентомологія
Мікробіологія
Анатомія
Фізіологія
Персоналії
Різне
Вибрані списки