Вікіпедія:Проєкт:Зв'язність/Маніфест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Суть проєкту[ред. код]

Суть проєкту «Зв'язність» полягає в дослідженні та підвищенні зв'язності україномовного розділу Вікіпедії, тобто в покращенні гіпертекстової навігації між статтями.

Зв'язність для читача[ред. код]

Для читача якість енциклопедії формується на основі низки параметрів, серед яких:

Читач віддає перевагу тим параметрам, які відповідають його типовому сценарію використання вікіпедії, і для тих, хто читає, переходячи за гіперпосиланнями з однієї статті на іншу, одним з важливих параметрів є зв'язність.

Покращення зв'язності сприяє підвищенню таких якісних характеристик, як повнота (при написанні узагальнюючих статей), відсутність протиріч (з'являється можливість порівняння вмісту), доступність (зменшується число переходів між статтями), актуальність (за рахунок підвищення ймовірності знаходження статті) і точність посилань (при розв'язанні посилань на сторінки значень).

Важливо, щоб читач, який звик до серфінгу за гіперпосиланнями у статтях, міг охопити повністю будь-яку предметну область. Повнота висвітлення тем для читача іноді важливіша ніж повнота конкретної статті.

Зв'язність для пошукової машини[ред. код]

При оцінюванні релевантності статей запиту користувача кращі пошукові системи надають значення, що і як посилається на дану сторінку. Для підвищення ймовірності зустрічі читача з Вікіпедією важливо, щоб кожна стаття була пов'язана з тематично близькими статтями.

Існує багато статей, на які не посилаються інші статті Вікіпедії. Такі сторінки називають сторінками-сиротами. Є також групи статей, пов'язаних одна з одною гіперпосиланнями, але на них не посилаються інші статті, що не входять із ними в одну групу. Такі статті називають ізольованими статтями (сироти — один із видів ізольованих статей), із переважної більшості статей вони за посиланнями не доступні.

Щоденно поповнюються список сторінок-сирот та інші списки ізольованих статей. Є можливість дізнатися назви всіх ізольованих статей у категорії.

Існують статті, де гіперпосилань немає зовсім (тупикові статті), або їх недостатньо (їх називають статтями до вікіфікації). Списки таких статей через певні причини неповні.

Окремо можна виділити статті, в яких немає мовних посилань (такі посилання називаються інтервікі).

Всі роботи з автоматизації обліку та полегшення праці.

Див. також[ред. код]

Посилання[ред. код]

  • orphantalk — список сторінок-обговорень, що є сиротами (мертве посилання станом на 01.2018)