Вікіпедія:Уникайте найпоширеніших помилок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нові користувачі, щойно розпочавши редагування у Вікіпедії, можуть зіткнутися із певними труднощами та наробити ненавмисних помилок. Так буває і це нормально, адже на помилках вчаться! Кожний у житті пройшов через подібне.

На цій сторінці описані деякі загальні поширені помилки, яких потрібно уникати.

Порушення авторських прав[ред. код]

Тексти, розміщені на інших сайтах в Інтернеті (чи опубліковані у книзі), не можна розміщувати у Вікіпедії без попередньої згоди автора. Автор має не просто згодитись на розміщення його тексту у Вікіпедії, а ще й погодитись з умовами ліцензії Creative Commons.

Створення статті про себе[ред. код]

Автобіографії[ред. код]

Одна з найтиповіших для новачків помилок — створення енциклопедичної статті про самого себе. Оскільки Вікіпедія — це енциклопедія, то тут не передбачається розміщення біографічних статей про будь-кого, хто бере участь у її вдосконаленні. Однак ваша особиста сторінка — це ідеальний простір, де можна вказати інформацію про себе, чи щось розповісти. Якщо ви вже зареєструвались, просто клікніть ваше ім'я користувача у верхній частині екрану, та відредагуйте сторінку так, як вам сподобається.

Статті про свою фірму[ред. код]

Не рекомендується писати статті про компанії, в яких ви працюєте. По-перше, у вас можуть з'явитись проблеми зі збереженням нейтральної точки зору, а по-друге, існує висока вірогідність того, що ваша стаття просто буде швидко видалена. Якщо ваша компанія достатньо значуща, статтю про неї обов'язково хтось напише.

Шкідлива допомога[ред. код]

Створення словникових статей[ред. код]

Ми ухвалили положення, що Вікіпедія не є словником. Кожна стаття має прагнути охопити всю тему, і, крім простого визначення, в ній має бути достатньо повний основний зміст, який буде розкривати тему. Чисті словникові визначення більш підходять для нашого братерського проєкту — Вікісловник.

Створення статей-дублікатів[ред. код]

Перш ніж розпочати створювати нову статтю, перевірте у пошуку тему, що вас цікавить — можливо, ви знайдете схожу статтю, яка вже буде існувати. Розглядайте можливість дописати матеріал в наявну статтю, замість того, щоб наново створювати ще одну нову. Виконуючи пошук, зверніть увагу, що заголовки більшості статей записані в однині, наприклад, «Груша», а не «Груші». Спробуйте також скористатися різними пошуковими системами, наприклад Google. Інколи статті можуть не знаходитись вбудованим пошуком, але розшукуються зовнішніми засобами, особливо якщо ключові слова відсутні у заголовку статті. У випадку, якщо ви хочете, щоб одну і ту ж саму статтю можна було знаходити за допомогою різних запитів, не потрібно створювати статті-дублікати з іншими іменами, натомість використовуйте перенаправлення.

Видалення[ред. код]

Видалення корисного вмісту[ред. код]

Значна частина вмісту будь-якої статті може бути написана не досить вдало, але при цьому буде відбивати початкові наміри автора. Спробуйте припустити, яку думку намагається донести до нас речення чи абзац та спробуйте відредагувати, доповнивши (прояснити). Якщо матеріал має безсистемний чи недоречний вигляд, можливо, краще перенести його на іншу наявну сторінку, або створити нову. І все ж, якщо ви не можете утриматися від видалення значної порції вмісту статей, краще за все буде перенести цей текст на сторінку обговорення статті, що доступна з кнопки «обговорення» у верхній частині кожної сторінки. Адже автор тексту вважав цю інформацію корисною, і буде неввічливо її просто видалити — краще зберегти цю інформацію для подальшого обговорення.

Видалення упередженого вмісту[ред. код]

Необ'єктивний вміст може бути корисною інформацією (див. вище). Уникайте упередженості та зберігайте вміст статей.

Видалення без пояснення своїх дій[ред. код]

Робіть помітки в полі для короткого опису. Адже інші учасники, котрі теж слідкують за розвитком статей, не будуть поінформовані, та можуть подумати, що ви зумисно приховали частину інформації для її упередженого висвітлення чи трактування.

Видалення без обґрунтування[ред. код]

Будь-яке видалення інформації має бути обґрунтоване! Ви маєте написати свої аргументи в короткому описі змін, або на сторінці обговорення. Якщо обґрунтування вже є на сторінці обговорення, то в полі опису правки ви можете просто вказати «див. обговорення».

Видалення тексту з особистої сторінки обговорення[ред. код]

Ваша особиста сторінка — це хороший спосіб для інших користувачів, щоб зв'язатись з вами. Чистити чи архівувати старі записи — це добре, АЛЕ, будь ласка, будьте обережні, видаляючи вміст з вашої сторінки обговорення; в деяких випадках це може мати вигляд, начебто ви хочете приховати критику на вашу адресу, у такому випадку краще архівувати, а не видаляти інформацію.

Видалення тексту зі сторінки обговорення без переміщення його в архів[ред. код]

Сторінки обговорень та всі дискусії є частиною загального архіву Вікіпедії. Кожного разу, коли ви чистите свою сторінку обговорення, не забувайте зберігати той текст на відповідній сторінці архіву ([[/Архів]]).

Діяти понад міру[ред. код]

Понаднормова повага до «автора»[ред. код]

Критикувати замість того щоб робити[ред. код]

У статей немає єдиного автора, відповідального за роботу над нею. Можливо буде корисним вносити пропозиції або критичні зауваження на сторінці обговорення, але все ж, як правило, простіше та швидше буде самому виправити статтю так, як ви вважаєте за потрібне.

Виявляти нестачу сміливості[ред. код]

Цілком можливо, що на початку ви можете наробити невеликого безладу. Однак хто-небудь, скоріш за все, підправить це за вами. Тому не потрібно боятися і сміливо вносити свої зміни. Будьте рішучими!

Понаднормове використання ПРОПИСНИХ букв[ред. код]

Наприклад, в назві статті «Білий дім» друге слово пишеться з малої літери. Як, між іншим, і перше, коли мова йде не про резиденцію президента США чи будинок уряду, а про звичайний пофарбований білою фарбою будинок (якщо, звісно, словосполучення не стоїть на початку речення). Слідкуйте за правилами української мови!

Понаднормова вікіфікація[ред. код]

У Вікіпедії активно використовуються внутрішні посилання, але, будь ласка, майте на увазі, що створювати потрібно тільки ті посилання, що безпосередньо розкриватимуть тему статті, доповнюватимуть її вміст, або є важливими для розуміння контексту статті.

Ставитись занадто серйозно[ред. код]

Готуватись до протистояння[ред. код]

Вікіпедія являє собою унікальне співтовариство добропорядних, розсудливих та націлених на пошук консенсусу людей. Інакше кажучи, тут не Usenet, а розпалювання війн та скандалів тут зневажається. Детальніше про поведінку у Вікіпедії дивіться на сторінці Вікіпедія:Етикет.

Використовувати сторінки Вікіпедії для сторонніх дискусій[ред. код]

Сторінка у Вікіпедії не ваша особиста сторінка чи блог, таку ви можете створити на іншому сайті. Сторінка кожного зареєстрованого користувача Вікіпедії надається саме для того, щоб спростити сумісну роботу над проєктами та спілкуванням між учасниками, якщо виникають спірні питання над роботою в редагуванні статей.

Дратуватись, знайшовши негідні статті[ред. код]

Робота над Вікіпедією постійно триває, та до поставленої мети ще дуже далеко. Будь ласка, прийміть нашу недосконалість та допоможіть нашому проєкту стати кращим. Тут зібралось безліч розумних людей, кожний з яких знайшов, як можна внести свій вклад в суспільну працю. Все ж, якщо ви досі налаштовані скептично, перегляньте наші відповіді на критику.