Вікіпедія:Huggle

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Huggle
Huggle 3.0.0
Тип браузер і інструмент Вікімедіаd
Автор Gurch
Розробники Adam Shorland, Petr Bena та інші
Стабільний випуск 3.1.21
Операційна система Windows 2000 та новіші, Linux, OS X
Мова програмування C++, Python
Доступні мови  (35) [1]
Стан розробки активний
Ліцензія GPL
Репозиторій github.com/huggle/huggle3-qt-lx
Вебсайт github.com/huggle

Huggle — це програмне забезпечення, що призначене для зручного та швидкого моніторингу нових редагувань у рамках боротьби з вандалізмом у проєктах Вікімедіа. Його на платформі .NET Framework розробив Gurch, нині не активний в проєкті. Програма написана на C++. Завантажити Huggle може будь-хто, однак аби повноцінно використовувати цей застосунок в українській Вікіпедії, потрібно мати права відкочувача (але, будь ласка, не запускайте його від імені ботів).

Huggle дозволяє завантажувати та переглядати нові редагування Вікіпедії в реальному часі, допомагає користувачам виявляти неконструктивні редагування, та дає змогу швидко їх відкидати. Використовується ряд механізмів, що допомагають сконцентруватися на потенційно шкідливих редагуваннях. Інформацію про нові редагування програма отримує через т. зв. «постачальника» (котрим може бути будь-який інструмент, що надає потокову інформацію щодо редагувань, наприклад, їх IRC-розсилка чи Wikipedia API). Далі застосунок попередньо опрацьовує та аналізує отримані дані та ділиться здобутою інформацією з іншими інструментами, такими як ClueBot NG. Також Huggle використовує декілька механізмів зі здатністю до самонавчання; сюди входять глобальний білий список (користувачі, що заслуговують на довіру) та список користувачів зі штрафними очками, котрий зберігається локально на комп'ютері клієнта.

Перед використанням Huggle бажано ознайомитися з інформацією про те, як програма зберігає та розпоряджається приватною інформацією. Швидко зв'язатися з розробниками можна через IRC-чат на #huggle зайти (англ.), проте там вони малоактивні. З простих питань можете писати мені в обговорення користувача:Yakiv Gluck, з приводу технічних питань чи виправлення помилок пишіть на сторінку відгуків в енВП чи на phabricator.

Для програми написана детальна довідка українською. Якщо у вас немає часу її читати, можете спочатку просто ознайомитися з посібником для швидкого старту, для виконання найпростіших дій цього має бути достатньо.

Примітки[ред. код]

  1. list of languages. huggle.wmflabs.org.