Горський Вілен Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вілен Горський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вілен Сергійович Горський
Народився 27 жовтня 1931(1931-10-27)
Харків
Помер 27 травня 2007(2007-05-27) (75 років)
Київ
Країна Україна Україна
Діяльність філософ, викладач університету
Alma mater філософський факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Галузь філософія, історія філософії
Заклад Інститут філософії імені Григорія Сковороди НАН України, Києво-Могилянська академія
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор філософських наук
Аспіранти, докторанти Ткачук Марина Леонідівна
Нагороди Заслужений діяч науки і техніки України

Віле́н Сергі́йович Го́рський (27 жовтня 1931, Харків — 27 травня 2007, Київ) — доктор філософських наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України.

Вілен Горський — філософ, історик української філософії, дослідник духовної спадщини Русі, автор одного з перших підручників з історії української філософії, має публікації у галузі методології історико-філософських досліджень.

Біографія[ред. | ред. код]

1938 року семирічною дитиною він пережив арешт свого батька (той працював інженером на Харківському тракторному заводі; дата смерти — 1939, реабілітований у 1956-му). У 1949 році, закінчивши середню школу в Києві, де сім'я поселилася після евакуації, юнак зумів вступити на філософський факультет Київського університету (закінчив із відзнакою в 1954 році). Але того ж року пережив друге велике нещастя: смерть матері.

Протягом двох років працював учителем історії в середній школі на Миколаївщині, потім у Києві — методистом у будинках піонерів і знов-таки викладачем історії в школі. Одружився, 1958 року народився син. У грудні 1963 року Вілена Сергійовича наказом директора академічного Інституту філософії Павла Копніна зараховано на посаду молодшого наукового працівника «відділу історії філософської і соціологічної думки на Україні». Майже сорок років учений працював в Інституті філософії НАН України. У 1992 році[1] перейшов з Інституту філософії НАН України до Києво-Могилянської академії. Там він сформував кафедру філософії та релігієзнавства, яку очолював до 2000 року, а згодом — першу в Україні магістерську програму за спеціальністю «Історія філософії». Як декан факультету гуманітарних наук (1994—1995), Вілен Горський доклав чимало зусиль для його розвитку, організації навчального процесу і наукової роботи гуманітарних кафедр НаУКМА. Він зробив вагомий внесок у розбудову української історико-філософської науки дослідженнями з методології історико-філософського пізнання та історії української філософії. Наукові праці Вілена Горського заклали фундамент вивчення духовної культури Києво-Руської доби.

Учні[ред. | ред. код]

Вчений підготував 10 кандидатів і 1 доктора філософських наук, керував низкою наукових проектів у межах теми «Історія філософії в Україні: європейський контекст». Захист ще однієї докторської дисертації, підготовленої під керівництвом В. С. Горського, відбувся після його смерті.

Праці[ред. | ред. код]

Вілен Горський — автор біобібліографічного словника «Філософська думка в Україні», десяти індивідуальних та двох колективних монографій, чотирьох збірників наукових праць, доповідей на міжнародних конференціях в Україні, Росії, Польщі, Болгарії, Італії, Франції, Швейцарії, США.

У науковому доробку вченого — близько трьохсот наукових та науково-методичних праць, у тому числі підручник «Історія української філософії», що витримав чотири перевидання.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вілен Горський: віхи біографії. Архів оригіналу за 23 червня 2015. Процитовано 23 червня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]