Віллем Менгельберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віллем Менгельберг
Основна інформація
Повне ім'я англ. Joseph Wilhelm Mengelberg
нім. Jozef Willem Mengelberg
англ. Joseph William Mengelberg
Дата народження 28 березня 1871(1871-03-28)[1][2][…]
Місце народження Утрехт, Утрехт, Нідерланди[4][5][…]
Дата смерті 22 березня 1951(1951-03-22)[4][2][…] (79 років)
Місце смерті Цуортd[5][7]
Причина смерті інсульт[8]
Поховання Friedhof Friedentald
Громадянство Нідерланди[9]
Професії диригент, композитор, викладач університету
Освіта Кельнська вища школа музики[6]
Вчителі Theodorus Leonardus van der Wurffd[6], Richard Hold[6], Martinus Wilhelm Petrid[6] і Johan Cornelis Marius van Riemsdijkd[6]
Відомі учні Jeannette Belinfanted[6]
Інструменти фортепіано[6], орган[d][6] і вокал[d][6]
Жанри класична музика
Заклад Утрехтський університет[5]
Лейбли Telefunkend, Philips Recordsd і Teldecd
Нагороди
Командор ордена Леопольда ІІ Командор із зіркою ордена Святого Григорія Великого Лицар ордена Нідерландського лева командор ордена Почесного легіону Командор ордена Ізабелли Католички Commander of the Order of the Crown commander of the Order of the Dannebrog Officer of the order Orange-Nassau лицар ордену Оранських-Нассау Командор ордена Корони Італії
Батько Friedrich Wilhelm Mengelbergd
CMNS: Файли у Вікісховищі

Вілле́м Ме́нгельберг (нід. Willem Mengelberg; нар. 28 березня 1871(18710328), Утрехт, Нідерланди — пом. 22 березня 1951, Цуорт, Швейцарія) — нідерландський диригент німецького походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Початкову музичну освіту здобув в Утрехті і Кельнській консерваторіі, де навчався у Ізидора Зайсса (фортепіано) і Франца Вюльнера (диригування), вивчаючи також орган, сольний спів і композицію.

Закінчивши консерваторію в 1892 році почав працювати диригентом у Люцерні. Три роки по тому за рекомендацією Вюльнера він отримав місце керівника оркестру «Консертгебау» в Амстердамі. На останньому концерті свого попередника на цій посаді, Віллема Кеса, Менгельберг виступив як соліст у Першому фортепіанному концерті Ференц Ліста, а незабаром сам став за його пульт, виконавши П'яту симфонію Людвіга ван Бетховена.

Беззмінно керуючи оркестром протягом п'ятдесяти років, Менгельберг вивів колектив до числа провідних світових оркестрів. Він також регулярно диригував концертами у Франкфурті і багато гастролював. У 1899 році напередодні Вербної неділі під його орудою відбулося виконання «Страстей за Матвієм» Й. С. Баха, що стало багаторічною традицією. З 1920 року Менгельберг виступав в Нью-Йорку, де рік по тому очолив місцевий філармонічний оркестр1927 працював разом з Артуро Тосканіні).

Будучи знайомим з багатьма сучасними йому композиторами — Густавом Малером, Ріхардом Штраусом, Арнольдом Шенбергом, Максом Регером, — Менгельберг активно пропагував їхні твори, часто виконуючи у своїх концертах. Ріхард Штраус присвятив Менгельбергу і його оркестру свою симфонічну поему «Життя героя». У 1920 році під керуванням Менгельберга відбувся перший в історії цикл концертів з музики Малера.

У 1928 році Менгельберг отримав почесний ступінь доктора Колумбійського університету, а в 1934 став професором музики в Утрехтському університеті. Під час війни диригент керував концертами у Німеччині та окупованих країнах, але не підтримував нацистської ідеології. Тим не менше, згодом Менгельбергу нерідко приписували співпрацю з нацистами, і в Нідерландах на його виступи в 1945 році було накладено заборону, не скасовану навіть після офіційного зняття всіх звинувачень два роки по тому. Останні роки життя Менгельберг провів у Швейцарії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Біографічний Портал Нідерландів — 2009.
  3. Encyclopædia Britannica
  4. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #119338920 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. а б в г Catalogus Professorum Academiae Rheno-Traiectinae
  6. а б в г д е ж и к л Onze MusiciRotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 1911. — вип. 2. — С. 142. — 300 с.
  7. Archivio Storico Ricordi — 1808.
  8. DR. MENGELBERG, DUTCH CONDUCTOR; Leader of the Concertgebouw in Amsterdam Until 1945 Dies --Exiled for Aiding NazisThe New York Times, 1951.
  9. LIBRIS — 2018.

Посилання[ред. | ред. код]