Winamp

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вінамп)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Winamp
Тип програвач мультимедіа
Автор Джастін Франкел[en]
Розробник Nullsoft
Перший випуск 21 квітня 1997
Стабільний випуск 5.666 збірка 3516 (12 грудня 2013; 10 років тому (2013-12-12))
Нестабільний випуск 5.8 Beta збірка 3660[1] (19 жовтня 2018; 5 років тому (2018-10-19))
Платформа Visual C++ 2008
Операційна система Windows, Android, Mac OS X
Мова програмування C, C++
Розмір 77.4 МБ
Доступні мови англійська, індонезійська, іспанська, італійська, китайська, корейська, нідерландська, німецька, польська, португальська, румунська, російська, тайванська, турецька, угорська, французька, шведська, японська
Українська мова ні
Стан розробки не підтримується
Ліцензія пропрієтарна
Вебсайт winamp.com

CMNS: Winamp у Вікісховищі

Winamp[2] (укр. Віна́мп) — комп'ютерна програма, універсальний програвач медіа файлів (плеєр).

Створена Джастіном Франкелем[en] в березні 1997 року. Стала дуже відомою завдяки простоті в користуванні та доступності, раніше програма була безкоштовною. 1999 року Nullsoft, компанію що виробляла Вінамп, купила AOL. 2004 року з компанії Nullsoft пішли останні її засновники.

Історія[ред. | ред. код]

Перший випуск[ред. | ред. код]

WinAMP 0.20a був випущений як безкоштовне програмне забезпечення 21 квітня 1997 року. Графічний інтерфейс першої версії складався з простого рядка меню. За допомогою меню можна було відтворювати, призупиняти, зупиняти відтворення поточної композиції. Вибрати файл композиції можна було через меню або перетягнути його на значок Winamp. У цю версію входив некомерційний для використання обробник MP3 — AMP, створений Томіславом Узілеком. Скорочення AMP розшифровувалося як Advanced Multimedia Products (Розширені продукти мультимедіа). Джастін Франкель та Дмитро Болдирєв впровадили цей обробник в користувальницький інтерфейс.

WinAMP 0.92 був випущений як безкоштовне програмне забезпечення в травні 1997 року. У даній версії з'явився графічний інтерфейс користувача під назвою Winamp Classic: темно-сіре прямокутне вікно, з сріблястими тривимірними кнопками, червоно-зелений повзунок рівня гучності, табло час відтворення (в стилі світлодіодів), рядок заголовка композиції, швидкість потоку та частота MP3. Була реалізована підтримка перетягування декількох файлів до списку відтворення. Але в цій версії все ще не було номера композиції близько заголовка та замість спектроаналізатора та хвильового аналізатора був порожній простір. Все це з'явиться в наступних версіях.

Існують три версії плеєра:

  • Pro (повна версія, платна)
  • Full (повна версія, безкоштовна)
  • Lite (урізана версія з набором основних функцій)

Припинення підтримки[ред. | ред. код]

У листопаді 2013 року стало відомо, що Корпорація AOL припинить подальші оновлення та підтримку плеєра Winamp разом із припиненням поширення платної і безкоштовної версії плеєра та закриттям усіх обслуговуючих сервісів[3].

Плани про відновлення[ред. | ред. код]

Очікується, що з'явиться нова версія сервісу, яка має поєднати у собі подкасти, інтернет-радіо, файли з «хмари», створені плейлисти і аудіо будь-якого типу.

Нова, шоста версія з’явиться не лише для мобільних пристроїв, а й для стаціонарних комп’ютерів. За інформацією Теккранч (Techcrunch), щомісяця програвачем користується 100 млн осіб. І ця армія фанатів може стати рушійною силою нової платформи, вважають у компанії.[4]

Типи файлів[ред. | ред. код]

Зараз Вінамп підтримує близько 50-ти форматів файлів. Зокрема: *.mp3, *.mp2, *.mp1, *.aac, *.au, *.AACplus, *.asf, *.aif, *.aiff, *.WAV, *.wma, *.WMV, *.mid, *.midi, *.rmi, *.kar, *.miz, *.mod, *.mdz, *.nst, *.stm, *.stz, *.s3m, *.s3z, *.it, *.itz, *.amf, *.okt, *.ptm, *.ogg, *.cda, *.wav, *.voc, *.snd, *.nsv, *.nsa, *.mpg, *.mpeg, *.m2v, *.avi, *.wmv, *.m3u, *.pls *.xm, *.flw, *.xmz, *.mtm, *.ult, *.669, *.far,*.tvc, MPEG: MPEG-1, MPEG-2, MP3

Можливості[ред. | ред. код]

  • Підтримка всіх популярних форматів;
  • Підтримка 5-ти канального звуку;
  • Підтримка плагінів та можливість самому їх створювати;
  • Запис музики на CD-burner;
  • Медіа-бібліотека;
  • Можливість програвати потокове-відео;
  • Можливість записувати музику з CD-дисків;
  • Підтримка скінів («шкурок», тем) до плеєра.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Winamp 5.8 Beta, Build 3660 (official). Архів оригіналу за 19 жовтня 2018. Процитовано 31 травня 2020. 
  2. від англ. Windows amplifier
  3. Легендарный плеер Winamp официально прекратит существование с 20 декабря. [Архівовано 12 січня 2014 у Wayback Machine.] ZN.ua. 21.11.2013. (рос.)
  4. Легендарний Winamp повертається у вигляді мультимедійної платформи. Tokar.ua (uk-UA). 24 жовтня 2018. Архів оригіналу за 28 жовтня 2018. Процитовано 27 жовтня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]