Вінницькі Вовки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Вінницькі Вовки»
Заснована 1996
Розташування Вінниця, Україна Україна
Ліга Українська ліга американського футболу
Кольори

Чорний, Білий, Червоний

              
Прізвиська vinwolves
Головний тренер Україна Олександр Білоконь
Тренер(и) Україна Євген Хомин, Україна Сергій Перегончук
Спонсор(и) KNESS
Талісман Україна Нестерук Владислав
Історія
  • 2011 рік – бронзові призери Чемпіонату України Першої ліги.
  • 2012 рік – бронзові призери Чемпіонату України Першої ліги. Переможці Кубка Львова з американського футболу.
  • 2013 рік — срібні призери Чемпіонату України Першої ліги.
  • 2014- (наш час) - Вища Ліга Україна(ULAF).
  • 2017 — срібні призери Чемпіонату України Україна(ULAF)
  • 2019 — бронзові призери Чемпіонату України (флаг-футбол) Україна(ULAF)
  • 2021 — бронзові призери Чемпіонату України Україна(ULAF)
  • 2021 — чемпіони Чемпіонату України З Чоловічого Флаг-Футболу Україна(ULAF)
  • 2022 — срібні призери Чемпіонату України З Флаг-ФутболуУкраїна(ULAF)
  • 2023 — чемпіони Чемпіонату України З Чоловічого Флаг-Футболу Україна(ULAF)
Вебсайт vinwolves.org
Поточна форма


«Вінницькі Вовки» — команда з американського футболу з міста  Вінниця.

Історія американського футболу у Вінниці або історія "Вінницьких Вовків"[ред. | ред. код]

Ще під час Перебудови, в СРСР прийшла мода на все західне, а особливо американське. Саме в цей час на території Союзу почали з'являтися команди з американського футболу. Правил ніхто до пуття не знав, уся інформація черпалася з фільмів, журналів і від тих щасливчиків, які вживу бачили матчі з футболу в США. Екіпірування фірмового привезти було просто неможливо, в найкращому випадку у команд був справжній м'яч для американського футболу, а не регбійний. Після розпаду СРСР в Україні вже існувало декілька команд з американського футболу, в яких, в основному, тренувалися колишні спортсмени з досить солідними спортивними званнями і досягненнями. Це був надзвичайно модний західний вид спорту в країні, мешканці якої осанні 70 років існували в майже цілковитій ізоляції.

Олег Фімін

У Вінниці американський футбол з'явився завдяки Олегу Фіміну, спортсмену-легкоатлету, якому пощастило побувати в США і познайомитися з цим видом спорту. Приїхавши до рідної Вінниці він з легкістю зумів зібрати команду однодумців-спортсменів і створив команду "Вовки". Потужний поштовх у розвитку команди надав Ігор Авдеєв, гравець збірної Узбекистану з європейського футболу, який на той час переїхав до Вінниці.

Також в 1996 році однією з перших в Україні була створена Вінницька федерація американського футболу - ВФАФ, яку очолив бізнесмен та гравець команди Олег Березовський. Перші матчі команди були товариськими, але вже в 1997 році команда вперше взяла участь у Чемпіонаті України і зайняла призове 3-тє місце. Це був успіх! Найкращих гравців команди запросили до збірної України.

На той момент була започаткована традиція проводити 2 чемпіонати України: літній - основний, матчі якого проводилися на відкритому повітрі; зимовий - у закритих приміщеннях по правилам, схожим до арена футболу.

В 1998 році "Вовки" зуміли вибороти 2-ге місце в Зимовому чемпіонаті України, що затвердило команду в рейтингу найсильніших команд країни.

В 1999 році почав відчуватися спад популярності американського футболу в нашій країні - поступово спонсори почали покидати клуби, професійні спортсмени почали повертатися до своїх профільних спортивних секцій, глядачі почали прохолодніше ставитися до нашого виду спорту. Достойно представити місто на Чемпіонаті України в 2000 році команді не вдалося, однак, у Зимовому чемпіонаті "Вовки" займають 3-тє місце.

Розуміючи необхідність виховання нового покоління гравців, у 2000 році була відкрита дитяча секція з флаг-футболу. А в 2002 році проведений відкритий кубок України в м. Вінниця, в якому взяли участь 5 команд з України та 1 з Росії.

Саме в 2002 році доросла команда не маючи достатнього фінансового забезпечення, а відтак і достатньої кількості гравців припинила свою участь у Чемпіонаті України і своє існування. Дитяча команда протрималася ще 1 рік.

Аналогічна ситуація спостерігалася майже у всіх регіонах країни - команди почали занепадати, чемпіонату того рівня, який був наприкінці 90-х просто не існувало і не могло існувати. У 2005 році була створенаФедерація американського футболу України - ФАФУ, яку очолив Володимир Білоусов. Віце-президентом був обраний президент ВФАФ - Олег Березовський. Вже у наступному 2006 році за ініціативи ФАФУ були проведені перші всеукраїнські змагання зфлаг-футболу, в яких узяла участь і команда "Вінницькі Вовки". До її складу входили гравці дитячої команди з флаг-футболу, яка існувала з 2000 по 2003 рік. "Вовки" на першому Чемпіонаті України з флаг-футболу вибороли 2-ге місце з 6 команд

Нове дихання[ред. | ред. код]

У 2005 році була створена федерація американського футболу України (ФАФУ), і почалось відродження команд. Все починалося з флаг-футболу (і вже зараз дійшло до повноцінного чемпіонату).У 2006 році пройшов перший чемпіонат України з флаг-футболу (після дуже затяжної перерви), у якому «Вінницькі Вовки» (зібралось кілька старих гравців і поїхали пограти) посіли друге місце.

У 2007 році знову ж таки відбувся чемпіонат України з флаг-футболу, і «Вінницькі Вовки» посіли останнє 6-те місце.

За відсутності екіпірованих команд та достатньої кількості гравців проведення змагань у форматі 11*11 не було можливим, тому доводилося задовольнятися чемпіонатами з флаг-футболу. У 2007 році знову відбувся Чемпіонат України з флаг-футболу, в якому також узяли участь 6 команд. З 2006 по 2008 рік в Україні почали відновлюватися старі команди, а також з'явилося декілька нових, що вже через рік дозволило провести відкритий Чемпіонат України! У Вінниці американський футбол і команду "Вовки" почали оживляти 3 ентузіасти - Євген Олійник, Олександр Білоконь та Євген Хомин.

Кубок Федерації 2008 рік
Команда "Вінницькі Вовки" 2008 рік

У 2007 році був розпочатий набір до відновленої команди "Вінницькі Вовки", яка вже менше ніж за рік була повністю укомплектована і зуміла зіграти свій перший матч з київською командою "Витязі", а через рік вже взяла участь в Чемпіонаті України.

Перший матч з американського футболу відновлена команда "Вінницькі Вовки" провела у м. Києві 19 жовтня 2008 року проти місцевої команди "Витязі".

В 2009 році на зборах гравців було прийнято рішення офіційно зареєструвати спортивний клуб. 12 травня 2009 року клуб "Вінницькі Вовки" був офіційно зареєстрований, президентом було обрано Олександра Білоконя, віце-президентом Євгена Хомина та Сергія Перегончука - секретарем. В цей період з'являються команди в Одесі та Дніпропетровську. Саме з цими колективами "Вовкам" доведеться розігрувати призові місця у наступних 2-х Чемпіонатах України першої ліги. В 2011 та 2012 році "Вовки" займають лише 3-тє місце, але вже у 2013 р., виходячи до фіналу Першої ліги, поступаються ужгородській команді "Лісоруби" і займають 2-ге місце. Цей матч відвідаларекордна на той час кількість глядачів - близько 2 тисяч!

Команда "Вінницькі Вовки" 1999 рік

У 2009 році команда пережила оновлення і реконструкцію і узяла повноцінну участь в чемпіонаті України. Але, на жаль, здобути хоча б одну перемогу Вовки не змогли. Завершивши чемпіонат на останньому місці, керівництво команди вирішило не заявлятися в наступному чемпіонаті.

2010 пройшов під егідою тренувань і пошуку «нової крові». Так як в чемпіонаті Вовки не виступали, ігрової практики було мало, тому влітку було прийнято запрошення від одеситів на ODESSA BOWL 2010. Там і здобули першу перемогу нові Вовки (Одеські Пірати 6 - 32 Вінницькі Вовки). В цьому ж році проводився неофіційний Чемпіонат України з флаг-футболу, в якому «Вінницькі Вовки» вибороли 1-е місце.

У 2011 році команда зайняла 3-е місце в Чемпіонаті України в форматі арена футбол і 3-е місце у відкритому кубку Житомира з флаг-футболу.

У 2013 році 6 гравців "Вовків" були запрошені на відбір до збірної команди України з американсько

го футболу. 3 з них увійшли до її складу.

"Вовки" 2013 рік

З 2013 року команду активно підтримує спонсор - ІТ компанія Win Interactive. Розуміючи, що команда вже переросла Першу лігу, у 2014 році керівництвом команди було прийнято рішення виступати у Вищій лізі.

Зайняти призові місця команді у перший рік виступу у Вищій лізі не вдалося, однак, "Вовки" вибороли 2-ге місце у Чемпіонаті України з флаг-футболу.

Також у 2014 році у клубі "Вінницьких Вовків" з'явилося дві нових команди - жіноча команда з флаг-футболу "Вінницькі Вовчиці", а також команда з черліденгу - WolvesCheerleadingTeam.. Також гравці команди паралельно з американським футболом почали займатися лакросом. У 2014 році у Вінниці відбулося 2 історичні події - перший матч з флаг-футболу серед жіночих команд, в якому "Вовчиці" перемогли "Бульдожок" з Києва, а також перший турнір в Україні з лакросу, в якому "Вовки" зайняли 3-тє місце.

"Вовки" 2014 рік
Жіноча команда з флаг-футболу

У Вінниці силами "Вовків" був проведений відкритий Чемпіонат України з флаг-футболу, в якому узяли участь 7 команд з України та 1 з Молдови. "Вовки" виборола 2-ге місце. Жіноча ж команда з флаг-футболу у 2015 році досягла надзвичайного результату - виграла перший в історії України чемпіонат з флаг-футболу серед жіночих команд.

Дейл Хеффрон

Після не найкращого сезону керівництво команди вкотре задумалося над ідеєю залучення до тренувального процесу професійного тренера з США. Восени на цю посаду було запрошено Дейла Хеффрона - колишнього гравця НФЛ, тренера з 30 річним стажем. Однак, через стан здоров'я, він був змушений через 4 місяці залишити цю посаду.

Вища ліга[ред. | ред. код]

У 2014 році команда розпочала грати уже у вищій лізі, де грали в груповій стадії з Київськими "Бандитами", Одеськими "Піратами" та Київськими "Вітязями".

Не зважаючи на велику перевагу над "Вітязями", команді не вистачило цього і "Вовки" не увійшли в плей-офф, втративши потрібні очки в іграх проти "Бандитів" та "Піратів". Але в кінці сезону, команда все ж таки отримала змогу зіграти товарисько-показовий матч з "Бандитами", замінивши Харківських "Атлантів", які не змогли приїхати на фінал ЧУ.

УЛАФ[ред. | ред. код]

У 2017 році Вовки успішно виступають в Чемпіонаті України УЛАФ дивізіон В, регулярна частина сезону закінчилась без жодної поразки. Найзапеклішими супротивниками в сезоні були харківські "Атланти" та «Львівські Леви».

В стадії плейофф Вовки отримали перемогу з київським "Джокерами" в півфіналі та програли харківським "Атлантам" у фіналі. Поразка була викликана відсутністю кількох ключових гравців, в тому числі американського легіонера, квотербека Браяна "Толіка" Гессела.

Досягнення команди[ред. | ред. код]


  • 2008 року команда взяла участь у декількох турнірах:
  • 1-ше місце у турнірі південно-західного дивізіону з флаг-футболу;
  • 2-ге місце у Кубку Федерації;
  • 4-те місце у Кубку України з арена футболу.
  • 2009 рік — команда брала участь в чемпіонаті України та проводила товариські матчі.
  • 2010 рік — вінницька команда виграла неофіційний чемпіонат України з флаг-футболу, та зайняла 2-ге місце на кубку Житомира з флаг-футболу, поступившись у фіналі «Київським Слов'янам».
  • 2011 рік – бронзові призери Чемпіонату України Першої ліги.
  • 2012 рік – бронзові призери Чемпіонату України Першої ліги. Переможці Кубка Львова з американського футболу.
  • 2013 рік — срібні призери Чемпіонату України Першої ліги (у фіналі поступилися ужгородським «Лісорубам»). 6 гравців «Вовків» ввійшли до складу збірної України з американського футболу. Переможці Кубка Львова з американського футболу.
  • 2014 рік — дебют у Чемпіонаті України Вищої ліги.
  • 2017 рік — срібні призери Чемпіонату України УЛАФ дивізіон В (сезон закінчився з однією поразкою, у фіналі поступились харківським «Атлантам»).

Керівництво[ред. | ред. код]

Олександр Білоконь[ред. | ред. код]

Президент команди/тренер (QB #13)

Євген Хомин[ред. | ред. код]

Віце-президент/тренер (WR #87)

Сергій Перегончук[ред. | ред. код]

Секретар клубу/тренер (LB # 09)

Джерела[ред. | ред. код]