Вінніпег (озеро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Озеро Вінніпег
англ. Lake Winnipeg
Озеро Вінніпег
Пляж «Вінніпег-Біч»
Пляж «Вінніпег-Біч»
52°07′ пн. ш. 97°15′ зх. д. / 52.117° пн. ш. 97.250° зх. д. / 52.117; -97.250
Розташування
Країна  Канада
Регіон Манітоба
Прибережні країни Канада Канада, Манітоба
Геологічні дані
Тип В минулому частина льодовикового озера Агассис
Склад Hecla Islandd, Оленячий острів, Skunk Islandd, North Dinner Islandd, South Dinner Islandd, Burnt Islandd, Mexico Islandd, Wood Islandd, Little Eagle Islandd, St. Martin Islandsd, Hay Islandd, Little Punk Islandd, Punk Islandd, Deer Islandd, Goose Islandd, Black Islandd і Elk Islandd
Розміри
Площа поверхні 24 514[1]  км²
Висота 217 м
Глибина середня 12[2]  м
Глибина макс. 36[2]  м
Розмір 416 км завдовжки
40–111 км завширшки
Довжина 416 км
Ширина 100 км
Берегова лінія 1750  км
Об'єм 284  км³
Вода
Період оновлення 3,6 рік[4]
Басейн
Водний басейн Lake Winnipeg basind
Вливаються Вінніпег
Ред-Рівер
Саскачеван
Витікають Нельсон
Площа басейну 982 900 км²[3]  км²
Країни басейну Канада Канада, США США
Інше
Міста та поселення Гімлі
Острови Гекла, Рейндір, Блек-Айленд, Беренс
Geonames 6048815 і 6047322
Карта Озеро Вінніпег
Карта Озеро Вінніпег
Вінніпег (озеро). Карта розташування: Канада
Вінніпег (озеро)
Вінніпег (озеро) (Канада)
Вінніпег (озеро). Карта розташування: Манітоба
Вінніпег (озеро)
Вінніпег (озеро) (Манітоба)
Мапа

CMNS: Озеро Вінніпег у Вікісховищі

Озеро Вінніпег (англ. Lake Winnipeg) — велике озеро на півдні центральної Канади в провінції Манітоба, приблизно за 55 км на північ від міста Вінніпег. Це найбільше озеро в межах південної Канади. На території водозбору озера живе понад семи мільйонів осіб.

Озеро Вінніпег — п'яте за площею прісноводне озеро в Канаді, але воно відносно мілке (середня глибина складає всього 12 м[2], за винятком вузького, 60 метрів глибиною, каналу, що з'єднує північну та південну частини озера). Озеро Вінніпег — 12-те за площею прісноводне озеро у світі.

На східній стороні озера ростуть незаймані тайгові ліси й тече безліч річок, цей район незабаром може бути занесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Озеро має витягнуту форму, довжина з півдня на північ — 416 км[3], на озері протяжні піщані береги, великі вапнякові скелі та багато печер із кажанами в деяких районах. На озері декілька сотень островів, більшість із них необжиті й дикі.

Космічний знімок NASA: озера Сідар, Вінніпегосіс, Манітоба та Вінніпег (праворуч)

Гідрографія[ред. | ред. код]

Площа поверхні озера Вінніпега становить близько 24 514 км², що становить близько 3,8 % площі провінції Манітоба. Водозбір озера займає близько 982 900 км² і охоплює більшу частину канадських провінцій Альберта, Саскачеван, Манітоба, північний захід провінції Онтаріо, а також американські штати Міннесота і Північна Дакота. Водозбір озера приблизно в 40 разів більше, ніж його поверхня, що більше, ніж у будь-якого іншого великого озера у світі.

Кілька великих річок впадають в озеро Вінніпег, в тому числі Вінніпег, Північний Ред і Саскачеван. Ці три річки забезпечують більш ніж на 60 % від загального річкового стоку в озеро. Інші значні річки: Поплар, Беренс, Блек-Рівер, Бладвейн і Мукутава.

Стік з озера Вінніпег по річці Нельсон на північ, середнє значення річного стоку становить 2 066 кубічних метрів в секунду. Водозбір озера є складовою частиною водозбору Гудзонової затоки, який є одним із найбільших у світі. Після заснування у 1670 році Компанії Гудзонової затоки цей район був відомий як Земля Руперта.

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що першим європейцем, який відвідав береги озера, був торговець хутром Генрі Кеслі в 1690 році. Він зберіг для озера місцеву індіанську назву: «wīnipēk», що означає «каламутні води». Перший форт на Вінніпезі був побудований в 1730-х. Пізніше Колонія на Ред-Рівер на південь від форту була названа іменем озера і стала називатися Вінніпег, це столиця провінції Манітоба.

Народногосподарське використання[ред. | ред. код]

Каскад електростанцій (Nelson River Hydroelectric Project[en]) на річці Нельсон, що витікає з озера, виробляє електроенергію для потреб провінції і на експорт. Гребля самої верхньої електростанції каскаду — Дженпегської (Jenpeg), побудованої за проєктом радянського інституту «Гідропроєкт» та оснащеної турбінами радянського виробництва — дає змогу регулювати рівень води в озері, фактично перетворивши його на водосховище, на кшталт того, що Іркутська ГЕС зробила з озером Байкал.

Любительське рибальство, спеціалізація — судак, північна щука і озерний осетер, але ловиться також малоротий і жовтий окунь[5].

Влітку південне узбережжя озера є головною зоною відпочинку жителів міста Вінніпег.

Населені пункти[ред. | ред. код]

Понад 23 000 постійних жителів проживає у 30 населених пунктах уздовж берега озера Вінніпег (Гранд-Біч, Лестер-Біч, Рівертон, Гімлі, Вінніпег-Біч, Вікторія-Біч, Хіллсайд-Біч, Пайн-Фолз, Маніготаган, Беренс-Рівер, Блудвейн, Санді-Хук, Альберт-Біч, Гекла-Віллідж, Гранд-Рапідс та інші), у тому числі 11 індіанських громад.

Охорона природи[ред. | ред. код]

На узбережжі озера створено два заказники і провінційний парк. На східному березі озера — заказник Поплар/Нановін Ріверс. У центральній частині озера — заказник Фішер-Бей, розташований по берегах однойменної затоки та на островах. У південній частині озера — провінційний парк Гекла-Гріндстон площею 862 км²[6].

Галерея[ред. | ред. код]

Гімлі

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. А. П. Горкин, ред. (2006). Виннипег. География. Современная иллюстрированная энциклопедия. М.: Росмэн. {{cite encyclopedia}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  2. а б в Lake Winnipeg Quick Facts (англ.). Manitoba Government. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 15 липня 2012.
  3. а б Lake Winnipeg. Canadian Encyclopedia (англ.). Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 15 липня 2012.
  4. http://wldb.ilec.or.jp/Details/Lake/NAM-08
  5. Canada Fishing Online. Manitoba Fishing. Архів оригіналу за 10 серпня 2011. Процитовано 10 березня 2015.
  6. Encyclopedia Britannica — Lake Winnipeg (lake, Manitoba, Canada) [Архівовано 24 грудня 2016 у Wayback Machine.](англ.)

Посилання[ред. | ред. код]