Віні Маас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віні Маас
Народження 17 січня 1958(1958-01-17) (66 років)
Країна
(підданство)
 Нідерланди
Навчання Делфтський технічний університет
Діяльність архітектор, містобудівник, ландшафтний архітектор, викладач університету, науковець
Найважливіші споруди Markthal
Заклад Делфтський технічний університет
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону
Кавалер ордена Почесного легіону
Сайт mvrdv.nl
CMNS: Віні Маас у Вікісховищі

Віні Маас (нід. Winy Maas; народився 17 січня 1958 у Шхейнделі, Нідерланди) — нідерландський архітектор, ландшафтний дизайнер, професор та урбаніст. У 1993 році разом з Якобом ван Рейсом та Наталі де Фриз заснував студію MVRDV. Перші роботи, такі як телецентр Villa VPRO та житловий комплекс для пристарілих WoZoCo в Нідерландах, принесли йому міжнародне визнання. Одружений на Міріам Вельдхуйзен ван Зантен, мешкає у Роттердамі. Має трьох синів.

Освіта та викладацька діяльність[ред. | ред. код]

Віні навчався у технічній школі Боскопа, де отримав фах «ландшафтного дизайнера». У 1990 році отримав науковий ступінь в Технічному університеті Делфта. В даний час він є запрошеним професором архітектурного проектування у Массачусетському технологічному інституті та професором в галузі архітектури та міського дизайну на факультеті архітектури Технологічного університету Делфта. До цього Маас був деякий час професором Єльського університету.

11 січня 2012 року Віні виступив у Європейському парламенті з доповіддю на тему «Як архітектура та урбанізм може посилити Європу?»[1].

MVRDV[ред. | ред. код]

У 1993 році разом з Якобом ван Рейсом та Наталі де Фриз заснував студію MVRDV (акронім ініціалів імен трьох засновників), яка працює в області конструкції та дослідження в галузі архітектури, урбаністики та ландшафтного дизайну. Перші роботи, такі як телецентр Villa VPRO в Роттердамі та житловий комплекс для пристарілих WoZoCo в Амстердамі, проект якого здобув премію J.A. van Eck асоціації нідерландських архітекторів, принесли студії міжнародне визнання та замовлення по всьому світу. Сьогодні MVRDV активно бере участь у численних проектах в різних частинах світу. Зокрема, студія та особисто Віні Маас працювали над такими спорудами, як нідерландський павільйон для Експо 2000 в Ганновері, Логроньо Еко-Сіті в Іспанії, будівля кругообігу в Токіо, Markthal в Роттердамі та багатьох інших.

Why Factory[ред. | ред. код]

Віні Маас заснував також дослідницьку студію при Делфтському технічному університеті, в якій займаються дослідженням фундаментальних питань. Навчання в ній триває 1 рік (лише магістерська освіта), щороку курс проходять приблизно 50-60 постійних студентів. Крім Мааса, у Why Factory працюють ще майже 10 викладачів[2]. 95% студентів не є нідерландцями: приблизно 30% слухачів з Китаю, ще 20% — з Індії.

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2011 році Віні був нагороджений орденом Почесного легіону, найпрестижнішою нагородою Франції, за активну участь у розробці проекту розвитку Парижу[3].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Winy Maas gives a speech at The European Parliament. http://thewhyfactory.com (англ.). 13.01.2012. Архів оригіналу за 30 січня 2020. Процитовано 02.02.2015. 
  2. Вини Маас: «Моими первыми игрушками были глаза свиней». theoryandpractice.ru (рос.). Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 02.02.2015. 
  3. Winy Maas of MVRDV receives Chevalier de la Légion d'Honneur. dezeen.com (нід.). 10.05.2011. Архів оригіналу за 15 січня 2021. Процитовано 02.02.2015. 

Посилання[ред. | ред. код]