Вітебська височина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вітебська височина
Країна  Білорусь
Вітебська височина

Вітебська височинависочина розташована на північному сході Білорусі, на сході відроги заходять на територію Смоленській області Росії.

Височина межує з Лучоською низовиною на півдні, Часницькою рівниною на південному заході, Полоцькою низовиною на заході, Городоцькою височиною на північному заході і Суразькою низовиною на північному сході.

Протяжність із заходу на схід 63 км, з півночі на південь — 40 км. Найвища точка — Горшева гора (296 м над рівнем моря).

Рельєф височини горбисто-моренний денудований. Центральна частина — могутнє краєве утворення з крупно- і средньогорбистим рельєфом. Поверхня порізана ярами і улоговинами. Поширені камові утворення. В межах височини численні озерні та льодовикові улоговини, глибокі, вузькі долини річок басейну Західної Двіни. Вітебську височину дренують Лучоса в нижній течії, Вітьба, Вимнянка. Найбільші озераВимно і Яновицьке.

Під ріллею до 35%, під лісом 16% території. Невеликими ділянками збереглися широколистно-ялинові, сосново-ялинові і ялинові ліси. Поширені сіровільхові, осикові, березові ліси. Луки злакові суходільні, злаково-низинні.

Література[ред. | ред. код]

  • Туристская энциклопедия Беларуси. Мінськ. «Білоруська Енциклопедія», 2007.