Віфанія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Село
Віфанія
аль-Ейзарія
Поховальне місце Лазаря в аль-Ейзарії

Координати 31°46′17″ пн. ш. 35°15′40″ сх. д.H G O

Країна Ізраїль
Статус спірна територія
Регіон Західний берег річки Йордан
Район провінція «Єрусалим», Оливкова гора
Голова Ісам Фарун
Перша згадка Біблія
Офіційна мова іврит, арабська, англійська
Населення 17 606  (2007)
Конфесійний склад юдаїзм, іслам, християнство
Часовий пояс UTC+2
GeoNames 285111
Віфанія. Карта розташування: Палестина
Віфанія
Віфанія
Віфанія (Палестина)
Мапа

Віфанія, Бейт-Анія (від грец. Βηθανία, арам. בית עניא‎, івр. בית עניה‎), аль-Ейзарія чи Азарієх (араб. العيزريه‎) — село в Палестині. Згадується у Новому Заповіті як дім Марії, Марти і Лазаря, а також Симона Прокаженого. Повідомляється, що Ісус тут ночував після його відомого в'їзду в Єрусалим як Месія, щоб справдилися слова пророків. У Віфанію Він також віддалявся від своїх учнів під час Вознесіння.

Зазвичай Віфанія ототожнюється з сучасним палестинським селом аль-Ейзарія, розташованим на відстані 1,5 км на схід від старої дільниці Єрусалима, на південно-східному схилі Оливкової гори[1]. Сучасна назва якого утворена від імені Лазар у значенні «місце Лазаря».

Найстаріший будинок у сучасній аль-Ейзарії (назва якої означає «Місце Лазаря») є дім 2000-річної давнини, приваблюючий з IV століття прочан, що це Дім Марфи та Марії, сестер Лазаря (нагадує біблійну історію)[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Корінь слова та походження терміну «Віфанія», послужили предметом багатьох досліджень і дебатів. Вільям Діксон присвячує цьому багатосторінкове посилання у його книзі «Свята Земля» (1866 р.), головним чином заперечуючи тлумачення цього терміну як «дім фініків», який приписується одному легковажному досліднику через ряд байдужих пояснювальних помилок. Дослідник Дойч запропонував не-єврейський корінь, слово сирійського походження, значення якого — «дім злиднів» чи «бідний дім». В Ономастиконі Євсевія, у версії Ієроніма, значення Віфанії визначається як лат. domus adflictionis чи «дім страждання.»

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Location of Bethany. Архів оригіналу за 5 липня 2014. Процитовано 18 березня 2009. 
  2. Shahin, 2005, p. 332.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Архимандрит Никифор // «Библейская энциклопедія» (иллюстрированная полная популярная), г. Москва 1891 г., С.124-125 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]