В окопах не буває атеїстів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«В око́пах не бува́є атеї́стів» (також «Не буває атеїстів в окопах», «В окопах немає атеїстів»[1] (англ. There are no atheists in foxholes, див. foxholes[2]) — афоризм, який стверджує, що під час крайнього стресу або страху, наприклад, у випадку смертельної небезпеки за участю у військових діях, всі люди будуть вірити у вищі сили або сподіватися на їх втручання.[3]

Походження[ред. | ред. код]

Точне походження вислову залишається невідомим. Різні джерела називають капелана Вільяма Т. Каммінгса[1][4] (під час битви за Батаан 1942 року), підполковника Вільяма Кліру і підполковника Вільяма Кессі[5], афоризм також приписується журналісту Ерні Пайлу.[6] У художніх творах вислів вперше було використано у фільмі «Острів Вейк» 1942 року.

Використання[ред. | ред. код]

Загалом афоризм використовується для опису положення, в якому опиняються вояки на війні (можлива незначна модифікація, наприклад, «не буває атеїстів в окопах під вогнем» у пісні Єгора Лєтова «Про дурачка»[7]), але часто фраза буває адаптована і до інших небезпечних ситуацій (наприклад, «немає атеїстів на потопаючому кораблі»[8]).

Критика з боку атеїстів[ред. | ред. код]

Альпініст Джо Сімпсон, автор книги «Торкаючись порожнечі» і виконавець однієї з ролей у створеному за її мотивами документальному фільмі, дає свою відповідь на афоризм.

«Я лежав на дні ущелини зі зламаною ногою. Мої думки були такими: «Я абсолютно переконаний, що я сам по собі, що ніхто не врятує мене». Я був вихований у побожній католицькій родині. Я давно припинив вірити в Бога. Мені завжди було цікаво, якщо насправді станеться халепа, чи можу я, під тиском болю, сказати кілька разів «Діва Марія» і додати: «Витягни мене звідси». Цей вислів жодного разу не приходив мені в голову. Це означало, що я дійсно не вважаю, і я думаю, що коли ти помреш, ти помреш, от і все, немає ніякого загробного життя»[9]

Американський письменник-фантаст Джеймс Морров відповів на цей афоризм наступними словами:

«В окопах немає атеїстів» — це не аргумент проти атеїстів, це аргумент проти окопів.[10]

Пам'ятник[ред. | ред. код]

Американський фонд «Воля від релігії» міста Медісон, столиці штату Вісконсин, встановив пам'ятник, таким чином висловивши свою незгоду з висловом «В окопах не буває атеїстів». Напис на постаменті говорить:

«На згадку про атеїстів в окопах і незліченних вільнодумців, що служили нашій країні з честю і відзнакою. Національний фонд „Воля від релігії“ сподівається, що в майбутньому людство зможе навчитися уникати будь-якої війни.»[11]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Атеизм. Неверие // Бог не ангел: Афоризмы / составитель Душенко К. В. — М.: ЭКСМО-Пресс, ЭКСМО-МАРКЕТ, 2000.
  2. Foxhole (дослівно «лисяча нора») — розмовна назва невеликого окопу.
  3. Thomas J. Reese[en], S.J. (31 травня 2007). No Atheists in Fox Holes. Washington Post Company[en]. Архів оригіналу за 5 січня 2010. Процитовано 31 липня 2013. 
  4. Большая книга афоризмов (изд. 9-е, исправленное) / составитель К. В. Душенко — М.: изд-во «Эксмо», 2008. — С. 36.
  5. Cummins, Henry. Spiritual Point. British Humanist Association[en]. Архів оригіналу за 27 вересня 2007. Процитовано 27 листопада 2008. 
  6. * Oops! He Did It Again! Brokaw Repeats Canard, "There Are No Atheists In Foxholes" During NBC Evening News. Flashline (American Atheists). 12 березня 2003. Архів оригіналу за 14 березня 2003. Процитовано 27 листопада 2008. 
  7. Текст і акорди пісні «Про дурачка» [Архівовано 21 серпня 2013 у Wayback Machine.] на офіційному сайті гурту «Громадянська оборона»
  8. no atheists on a sinking ship — Google Search. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 31 липня 2013. 
  9. YouTube — Touching the Void 6 of 12
  10. Interview with James Morrow. Архів оригіналу за 3 січня 2010. Процитовано 31 липня 2013. 
  11. Atheists in Foxholes Monument

Посилання[ред. | ред. код]