ГОСЄТ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ГОСЄТ (рос. ГОСЕТ) – абревіатура, яка використовувалася в розмовній і письмовій мові для позначення державних єврейських театрів (рос. ГОСударственный Еврейский Театр), які були засновані і діяли в Радянському Союзі в першій половині XX ст. (1920-1949)

Діячі єврейського театру С. Міхоелс, Б. Зускін, І. Добрушин (1922)

Московський ГОСЄТ[ред. | ред. код]

Найбільше відомим був Московський державний єврейський театр, перший в історії театр на мові їдиш, який субсидувався державою. Він був створений на базі театральної студії, заснованої в Петрограді 1919 року, яка в 1920 році перебралася в Москву (до 1925 року мав назву: Московський державний єврейський камерний театр).

Засновником студії і ГОСЄТа, їх художнім керівником і режисером всіх постановок до 1929 року був О. Грановський[1].

З 1929 року на чолі ГОСЄТа був С.М. Міхоелс.

В кінці сорокових років, під час «боротьби з космополітизмом», театр припинив своє існування.

Остання вистава Московського ГОСЄТа – «Гершеле Острополер» М. Гершензона – відбулася 16 листопада 1949 року. Через декілька днів театр був офіційно закритий — в зв’язку з «малою відвідуваністю».

Державний єврейський театр в Україні[ред. | ред. код]

Державний єврейський театр в Україні (ГОСЄТ УРСР[2]) був створений в 1925 році на основі студії Культур-Ліга[3] в Харкові, тодішній столиці України. Першим керівником театру був Е. Лойтер (до 1928 року).

В 1934 році, після зміни столичного міста України, театр переїжджає в Київ. Серед персоналій театру — Гірш Вайсман, заслужений артист УРСР (1940). 1934 року до театру приєднався корифей єврейської сцени заслужений артист УРСР Яків Ліберт (1872—1946).

Під час війни (1941-1945) театр працював в Джамбулі (Казахстан).

Після війни повернувся на Україну в Чернівці, де працював до 1949 року.

В Чернівцях державний єврейський театр тісно пов'язаний з іменами Сіді Таль і Мойсея Ельовича Альтмана.

Альтман мав тісні зв'язки з київським і московським театрами «ГОСЄТ», тривалий час був завлітом Українського державного єврейського театру. Переклав єврейською мовою (їдиш) п'єси О. Островського, Г. Мольєра, Д. Прістлі та ін.

ГОСЄТ в Білорусі[ред. | ред. код]

В Білорусі державний єврейський театр був створений в 1926 році у Мінську. Засновником і першим режисером був М.Ф. Рафальський (до 1937). Театр припинив свою діяльність в 1949 році.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Грановський походив з асимільованої родини і не знав мови ідиш.
  2. В літературі зустрічається назва: «Український державний єврейський театр».
  3. Культур-ліга (створена в 1918 році) — загальна назва єврейських культурно-громадських організацій, які діяли в різних країнах між двома світовими війнами і ставили своєю метою розвиток освіти, літератури і театру на мові ідиш, а також розвиток єврейської музики і образотворчого мистецтва.