Гадюка Дініка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гадюка Дініка

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Serpentes
Родина: Гадюкові
Рід: Гадюка
Вид: Гадюка Дініка
Vipera dinniki
Nikolski, 1913

Синоніми
Pelias chersea
Coluber berus dinniki
Посилання
Вікісховище: Vipera dinniki
Віківиди: Vipera dinniki
EOL: 289376
МСОП: 23001

Гадюка Дініка (Vipera dinniki) — отруйна змія з роду Гадюк родини Гадюкові.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 55 см. Спостерігається статевий диморфізм — самки більші за самців. Голова широка, зверху пласка або злегка випукла. Добре виражене шийне перехоплення. Край морди закруглений. Міжщелепний щиток вузький, торкається 1—2 апікальної луски. Великі підочні щитки відокремлені від лобного одним або двома рядками дрібних лусок. Ніздря прорізана у центрі носового щитка. Носовий щиток не торкається міжщелепного. Луска тулуба з вираженими реберцями.

Забарвлення з яскраво-жовтими і апельсиновими барвами. Колір шкіри світло-коричневий, сірий, сірувато-сріблястий та сірувато-зелений. Зустрічаються особини, у яких посередині спини проходить рівна широка поздовжня смуга темного кольору. Черево темного забарвлення у світлих цятках, або світлого у темних цятками. Зустрічаються зовсім чорні особини. Новонароджені гадюки мають бурий або сіро-коричневий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє субальпійські та альпійські луки, кам'янисті осипи й гірські морени, субальпійські березняки, сосняки, буково-березово-горобинові ліси, зарості рододендронів. зустрічається на висоті до 3000 м над рівнем моря. Харчується ящірками, дрібними гризунами, землерийками, птахами. На зимівлю йде у вересні — напочатку жовтня. Напочатку весни (в залежності від висоти) в середині квітня — середині травня першими з'являються самці, потім виходять із зимівлі самки і до початку — середині червня.

Отруйна змія. Отрута гемолітичного дії (впливає на кров і кровотворні органи). Укуси становлять велику небезпеку для домашніх тварин і людини.

Це живородна змія. Парування відбувається наприкінці квітня — травні. Самка у серпні народжує 3-7 дитинчат довжину тіла 14,6 см й вагою 3,1 г.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на півдні Росії, у Грузії, Азербайджані.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Engelmann,W.E. et al. 1993. Lurche und Kriechtiere Europas. Neumann Verlag (Radebeul, Germany), 440 pp.
  • Словник-довідник із зоології. — К., 2002.