Газанія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Газанія
Газанія жорсткувата
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Айстериди
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Підродина: Цикорієві (Cichorioideae)
Рід: Газанія (Gazania)
(L.) Gaertn.
Види

близько 40

Посилання
Вікісховище: Gazania
Віківиди: Gazania
EOL: 23769514
IPNI: 331621-2
ITIS: 37427
NCBI: 55627

Газанія (Gazania) — рід рослин родини айстрові, що зростає в Південній Африці і в Мозамбіку. В Австралії рослина натуралізована на прибережних дюнах і узбіччях.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Однорічні або багаторічні низькорослі трав'янисті рослини з коротким стеблом або зовсім без нього. Листя темно-зелені або сірувато-зелені, щільні, дуже мінливі за формою, від видовжено-ланцетних до перистих, знизу шерстисті, зібрані в прикореневу розетку.

Суцвіття — поодинокі кошики, на більш-менш довгих квітконосах, виключно яскраві та ефектні, білі, жовті, помаранчеві або темно-червоні, 5-9 см в діаметрі. Особливу принадність суцвіттям надають темні плями біля основи язичкових квіток, створюючи тонко окреслений кільцевої малюнок, що нагадує за забарвленням «вічка» павиного хвоста. Вночі і в похмуру погоду язичкові квітки скручуються по довжині і закривають центральні трубчасті. Сім'янки волосисті, з чубком.

Газанія

Через своє яскраве, часто строкате забарвлення культивується в інших місцях як декоративна. Серед декоративних видів поширені рослини з білими, жовтими, помаранчевими, червоними та коричневими квітами.

Рослина любить сонячні місця з легким ґрунтом, може виносити бідність і сухість ґрунтів, але не терпить надмірного зволоження.

Відмінною особливістю рослини є здатність квіток досить швидко відкриватися на світлі і закриватися в тіні.

Квітне з червня до вересня, на одному кущі може бути до 10-15 квіток, окрема квітка тримається біля 2-х тижнів.

Види[ред. | ред. код]

За даними спільного енциклопедичний інтернет-проєкт із систематики сучасних рослин Королівських ботанічних садів у К'ю і Міссурійського ботанічного саду «The Plant List» рід містить 19 прийнятих видів[1]:

Використання[ред. | ред. код]

Використовується як ґрунтопокривна рослина для прикрашення рабаток, бордюрів, груп, кам'янистих гірок, укосів і для зрізання. Газанію висаджують в широкі вуличні вази або контейнери в поєднанні з синім агератумом або лобелією. Завдяки опушенню листя рослини добре переносить високу загазованість міських вулиць, їх можна висаджувати в рабатки на розділові смуги трас.

Також використовується для озеленення балконів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Список видів роду Gazania. The Plant List. Королівські ботанічні сади в К'ю, Міссурійський ботанічний сад. Процитовано 16.09.2022.

Посилання[ред. | ред. код]