Гай Карріна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Карріна
лат. C.Carrinas
Народився 80 до н. е.
м.Рим
Помер після 28 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовик
Посада консул-суфект
Термін 43 рік до н.е.
Попередник Гай Юлій Цезар Октавіан Август
Наступник Марк Емілій Лепід (тріумвір)
Батько Гай Карріна
Мати невідомо

Гай Карріна (лат. Gaius Carrinas; 80 до н. е. — після 28 до н. е.) — військовий та політичний діяч пізньої Римської республіки, консул-суфект 43 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Гая Карріна, претора 82 року до н. е. Про молоді роки немає відомостей.

У 49 році до н. е. підтримав Гая Юлія Цезаря у боротьбі із Гнеєм Помпеєм Великим. У 46 році до н. е. став претором. Був учасником битви при Мунді 45 року до н. е. Після цього його призначено пропретором до провінції Дальня Іспанія, де Карріна повинен був боротися з Секстом Помпеєм, проте не мав успіху.

У 44 році до н. е. підтримав Октавіана Августа, а 43 року до н. е. — Другий тріумвірат. Того ж року став консулом-суфектом разом з Публієм Вентідієм Бассом. У 41 році призначається проконсулом до провінції Дальня Іспанія. Під час своєї каденції захищав узбережжя від нападів Богуда, царя Мавретанії. У 36 році до н. е. брав участь у війні проти Секста Помпея на Сицилії. Того часу Карріна захопив Ліпарські острови.

31 року до н. е. його призначено проконсулом Трансальпійської Галлії, де завдав поразки племенам галлів-морінів та германців-свевів. За це отримав тріумф у 29 році до н. е., який відсвяткував у Римі у 28 році до н. е. Подальша доля його невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 2, Boston: Little, Brown and Company, Vol.1 p. 615 (англ.)
  • Marie-Claire Ferriès, Les partisans d'Antoine, Ausonius, 2007, p. 336. (фр.)