Гай Фурій Паціл Фуз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Фурій Паціл Фуз
лат. C. Furius Pacilus Fusus
Народився невідомо
Рим
Помер після 426 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 441 року до н. е.
Попередник Марк Фабій Вібулан
Наступник Прокул Геганій Мацерін
Рід Фурії
Батько Гай Фурій Паціл
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Гай Фурій Паціл

Гай Фу́рій Паці́л Фуз (лат. Gaius Furius Pacilus Fusus; ? — після 426 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч часів Римської республіки, консул 441 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Фуріїв. Про молоді роки немає відомостей. У 441 році до н. е. його було обрано консулом разом з Марком Папірієм Крассом. Разом з колегою займався переважно внутрішніми справами держави.

У 435 році до н. е. став цензором разом з Марком Гегацієм Мацеріном. Провів перепис населення. Також провів чистку сенату, виключивши з нього у 434 році до н. е. Мамерка Емілія Мамерціна. 431 року до н. е. брав участь у військовій кампанії проти вольськів та еквів.

У 426 році до н. е. став військовим трибуном з консульською владою разом із Тітом Квінкцієм Пеном Цинціннатом, Марком Постумієм Альбіном Регілленом, Авлом Корнелієм Коссом. Разом з колегами Квінцієм та Постумієм очолив військо проти міста-держави Вейї. Втім через незгоду між ними римська армія зазнала поразки. Про подальшу долю Гая Фурія немає відомостей.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Furius 76). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE VII,1). Band 7, 1. Halbband: Fornax — Glykon. J. B. Metzlersche Verlagsbuchhandlung, Stuttgart 1910, Sp. 359. (нім.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic