Гай Юній Брут Бубульк (консул 317 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Юній Брут Бубульк
лат. C. Iunius C.f.C.n. Bubulcus Brutus
Ім'я при народженні Gaius Iunius Brutus Bubulcus
Народився близько 350 до н. е.
Рим
Помер після 302 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Посада консул
Термін 317, 313, 311 роки до н. е.
Рід Юнії
Батько Гай Юній Брут Бубульк
Мати невідомо
Діти Гай Юній Брут Бубульк

Гай Юній Брут Бубу́льк (лат. Gaius Iunius Brutus Bubulcus; близько 350 до н. е. — після 302 до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч часів Римської республіки, консул, 317, 313, 311 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового плебейського роду Юніїв. Син Гая Юнія Брута Бубулька. Про молоді роки немає відомостей.

У 317 році до н. е. його вперше було обрано консулом, разом з Квінтом Емілієм Барбулою. Під час своєї каденції вів війну в Апулії і Луканії, уклав союзний договір з містом Теаном, згодом захопив Форент.

У 313 році до н. е. його вдруге було обрано консулом, разом з Луцієм Папірієм Курсором. Того року тривала Друга самнітська війна. Бубульк захопив міста Нола, Атіна і Калацея.

У 312 році його було призначено диктатором для підготовки війни з етрусками.

У 311 році до н. е. його було втретє обрано консулом, разом знову з Квінтом Емілієм Барбулом. Брут командував у Самніумі, де повернув римлянам місто Клувій, а потім виграв бій з самнітами, захопив столицю самнітів Бовіан, взявши величезну здобич. За це отримав від римського сенату право на тріумф. Відмовився визнати список сенаторів, складений цензорами попереднього року.

У 309 році до н. е. диктатор Луцій Папірій Курсор призначив Брута своїм заступником — начальником кінноти. Він командував лівим флангом у битві з самнітами і домігся вирішального злому в битві.

У 307 році до н. е. його було обрано цензором, разом з Марком Валерієм Максимом Корвіном. Під час своєї каденції здав підряд на будівництво доріг і храму богині Порятунку, виключив з сенату Луція Аннія, який розлучився із дружиною.

У 302 році до н. е. його було призначено диктатором. Своїм заступником призначив Марка Тітінія. Очолив армію, з якою швидко придушив повстання еквів і відсвяткував над ними тріумф. Того ж року висвятив храм богині Порятунку.

З того часу про подальшу долю його немає відомостей.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

(лат.)