Ганібал Луцич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганібал Луцич
Hanibal Lucić
Портрет Ганібала Луцича невідомого італійського художника XVI ст.
Народився близько 1485 року
Хвар, Венеціанська республіка
Помер 14 грудня 1553(1553-12-14)
Венеція, Італія
Громадянство Венеціанська республіка
Національність хорват
Діяльність поет, драматург
Мова творів хорватська
Напрямок ренесанс
Жанр поезія, драма
Magnum opus Robinja
Jur nijedna na svit vila

Ганібал Луцич (хорв. Hanibal Lucić; або Анібале Лучіо італ. Annibale Lucio; близько 1485, Хвар, Венеціанська республіка, тепер Хорватія — 14 грудня 1553, Венеція, Італія) — хорватський поет і драматург доби Ренесансу.

З життя і творчості[ред. | ред. код]

Народився в хорватській дворянській сім'ї Антуна і Гої Луцичів на Хварі, де провів більшу частину свого життя. Замолоду був суддею, а потім став адвокатом Хварського муніципалітету. Як свідок Хварського повстання в 1510 році, Луцич був змушений втекти до Трогіра та Спліта у зв'язку із розпачем, який відчував перед повсталим селянством. Він називав повсталих «натовпом, який немає думки».

Ранній літературний доробок Луцича асоціюється з перекладами творів Овідія хорватською («iz latinske odiće svukavši u našu harvacku priobukal»). Його власні твори написані здебільшого південним чакавським діалектом хорватської мови. Він писав, зокрема, драми (його твір Robinja став першою п'єсою на світську тематику в історії хорватської літератури) і любовну поезію, під сильним впливом Петрарки, але також із використанням хорватських фольклорних мотивів. Захоплення поета жіночою фігурою відіграє важливу роль, будучи наскрізним елементом, у більшості віршів Луцича.

Луцич був схильний до самокритики, тому більшу частину своїх творів спалив; ті, що були врятовані пізніше опублікував його син Антоній (Antonij).

Бібліографія[ред. | ред. код]

Видання творів Ганібала Луцича:

  • Skladanje izvarsnih pisam razlicih počtovanoga gospodina Hanibala Lucia vlastelina hvarskoga (Venecija, 1556)
  • Robinja gospodina Anibala Lucia hvarskoga vlastelina (Venecija, 1638)
  • Hanibal Lucić, Skladanje izvarsnih pisan razlicih, Petar Hektorović, Ribanje i ribarsko prigovaranje i razlike stvari ine, prir. M. Franičević, Pet stoljeća hrvatske književnosti, knj. 7, Zagreb, 1968.

Джерела, посилання та література[ред. | ред. код]