Гаплик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаплик (праворуч) та металева петля для нього.

Гапли́к (через ст.-пол. haftka, heftlik від сер.-в.-нім. haftel, пор. нім. Haftel)[1] — металева зачіпка, що пришивається до одягу проти петлі, і служить застібкою[2]. Петля при цьому може бути як м'якою (зі шнуру, шкіри), так і металевою. Спочатку гаплики нашивали переважно на верхній одяг з цупкого і важкого матеріалу (наприклад, овчини), який незручно було застібати на ґудзики. Згодом зручну застібку почали використовувати і в інших предметах одягу та, навіть, у взутті, тобто там, де потрібно було забезпечити надійність зчеплення. Так, гаплики стали практично єдиним видом застібок, який використовують при пошитті бюстгальтерів.

З'явився вперше в Англії в 14 столітті. Широко використовуються як застібки бюстгальтерів, корсетів, боді, топів.

Застібки на текстильній основі мають кілька рядів гапликів для застібання, що дозволяє регулювати довжину лямки бюстгальтера або ширину корсажного виробу. Це — зручні у виробництві готові елементи, які досить просто вшити, що заощадить час і сили.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982. — Т. 1 : А — Г / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 632 с.
  2. Гаплик // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.

Посилання[ред. | ред. код]