Гарольд і Мод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гарольд і Мод (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарольд і Мод
Harold and Maude
Жанр кінокомедія
Режисер Гел Ешбі
Продюсер Колін Гіггінс
Мілдред Льюіс
Чарльз Малвегілл
Сценарист Колін Гіггінс
На основі п'єси Коліна Гіггінса «Гарольд і Мод»
У головних
ролях
Рут Гордон
Бад Корт
Вівіан Піклз
Оператор Джон А. Алонсо
Композитор Кет Стівенс
Йоганн Штраус (син)
Чайковський Петро Ілліч
Кінокомпанія Paramount Pictures
Дистриб'ютор Paramount Pictures, Netflix і Vudu
Тривалість 91 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1971
Кошторис $1 200 000
IMDb ID 0067185

«Гарольд і Мод» (англ. Harold and Maude) — культова чорна антивоєнна кінокомедія американського режисера Гела Ешбі 1971 року за однойменною п'єсою Коліна Гіггінса.

Сюжет[ред. | ред. код]

Гарольд Чейзен — син заможної жінки. Мати не сприймає сина самостійною особистістю, воліючи бачити в ньому створений нею образ. Гарольд, страждаючи від самотності, відкриває для себе, мабуть, єдиний спосіб хоч якось привернути увагу матері — інсценування самогубств. Надалі це перетворилося на улюблене хобі — Гарольд здійснює постановку безлічі найрізноманітніших самогубств.

Ще одне захоплення Гарольда — похорони. Він намагається не пропускати жодного похорону у своєму місті, приїжджаючи туди на великому чорному катафалку.

На одних похоронах він знайомиться з 80-річною Мод, антивоєнною, екологічною активісткою, мисткинею та дослідницею, захопленою життям у всіх його проявах настільки ж, наскільки Гарольд захоплений смертю. Разом вони проходять через цілу серію незвичайних пригод, в результаті чого Мод вдається розібратися нарешті в житті Гарольда, що дотепер не вдавалося навіть найкращому психоаналітику. Мод стає найближчою для Гарольда людиною — він у неї закохується. У ніч освідчення в коханні він бачить на її руці номер концентраційного табору. Попри різницю у віці, Гарольд і Мод проводять ніч разом, після чого він пропонує їй руку і серце. Однак Гарольд не знає, що Мод вже ухвалила рішення — піти з життя свідомо, поки її тіло остаточно не скувала старість.

У ролях[ред. | ред. код]

Призи та нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]