Геймдизайнер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Геймдизайнер — спеціаліст, відповідальний за розробку правил і змісту ігрового процесу створюваної відеогри. Роль геймдизайнера аналогічна ролі постановника завдання у звичайному програмуванні і режисера в кіно[1][2][3].

Робота геймдизайнера[ред. | ред. код]

Геймдизайнер повинен вміти донести своє бачення гри до інших (часто мислять абсолютно по-різному, як, наприклад, художники і програмісти) — тому важливі навички спілкування, він повинен вміти викладати свої думки усно і на папері. З додаткових навичок — будь-які застосовні в розробці ігор: художній смак, малювання, 3D-моделювання, мінімальне знання математики, фізики та програмування.

Згідно з дослідженням видання Game Developer Research, проведеного в 2010 році серед 2623 геймдизайнер, 86 % всіх опитаних повідомили, що в цілому, задоволені своєю роботою, а 14 % зізналися, що робота їх не влаштовує. При цьому виявилося, що працівники стурбовані нестачею робочих місць в індустрії[4].

На початкових стадіях розвитку проєкту на основі дизайн-документа приймається рішення про фінансування. Під час активної розробки всі технічні специфікації базуються на баченні геймдизайнера. Дизайн-документ не статичний: він коригується залежно від поточного стану справ, вимог продюсера і пропозицій інших розробників. Сам геймдизайнер також бере участь у тестуванні.

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку комп'ютерні ігри створювали одна або дві людини; програміст був одночасно розробником геймплея і, найчастіше, головним художником. Зокрема, до таких геймдизайнерів належать Джордан Мехнер і Олексій Пажитнов. Розробка геймплею як окрема професія вперше з'явилася в Coleco в 1970-і роки. Але в ті часи це було рідкісним винятком.

Потреба у виділенні геймдизайну в окрему професію виникла наприкінці 1980-х років, коли ігровий проєкт став не під силу нечисленній групі людей.

Геймдизайнер як професія сформувалася набагато пізніше. Наприклад, спеціальність «інженер-системний програміст-геймдизайнер» була додана в Загальнодержавний класифікатор Республіки Білорусь у квітні 2015 року[5].

Зараз у невеликих малобюджетних проєктах геймдизайнер все ще, крім розробки геймплею, виконує обов'язки програміста або художника. Однак більшість фірм мають штатну посаду геймдизайнера. У дуже великих проєктах наявна складна ієрархія геймдизайнерів: провідний геймдизайнер, дизайнери ігрової механіки, дизайнери рівнів (місій і квестів), дизайнери ігрового контенту, і т. д.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Геймдизайнеры — профессия Геймдизайнеры. Кто такой Геймдизайнер [Архівовано 29 липня 2019 у Wayback Machine.] :: Prof.BiografGuru.ru
  2. Игровой дизайнер (game designer) / Термины — Игровой Дизайн — Разработка игр [Архівовано 29 липня 2019 у Wayback Machine.] // GameDev.ru
  3. ГОРНОСТАЕВ СЕМЁН ВЛАДИМИРОВИЧ. . — ISSN 1815-9044.
  4. Роман Епишин (6 травня 2010). Создатели игр довольны своей работой. igromania.ru. Игромания. Архів оригіналу за 29 липня 2019. Процитовано 29 липня 2019.
  5. Постановление Министерства образования Республики Беларусь от 13 апреля 2015 г. № 21 "Об утверждении Изменения № 17 Общегосударственного классификатора Республики Беларусь ОКРБ 011—2009 «Специальности и квалификации» (28.04.2015, 8/29839)