Гендрік Гольціус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гендрік Гольціус
нід. Hendrik Goltzius
"Автопортрет", до 1594 р., Альбертіна, Відень
При народженні нід. Hendrik Goltzius
Народження 1558(1558)
Brachtd, Брюгген, Фірзен, Дюссельдорф, Німеччина[1]
Смерть 1 січня 1617(1617-01-01)
  Гарлем
Національність нідерландець
Країна Нідерланди Нідерланди
Релігія католицька церква[1]
Жанр портрет, алегорія
Діяльність художник, гравер, графік, гравер, рисувальник, колекціонер мистецтва, print publisher, ксилограф
Напрямок маньєризм, реалізм
Вчитель Ламберт Ломбард, Дірк Волькертсен Корнгерт[1] і Philip Galled
Відомі учні Christoffel van Sichem I‎I‎d, Якоб Матам[1], Pieter de Grebberd[1], Gillis van Breend[1], Salomon de Brayd[1], Zacharias Dolendod[1], Matthias Quadd[1], Вернер ван ден Волкерт[1], Jan Saenredamd[1], Якоб де Гейн молодший[1] і Jan van den Berghd[1]
Твори Dying Adonisd, Vertumnus and Pomonad і Lot and his Daughtersd
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Штедель, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Оклендська галерея мистецтвd, Фінська національна галерея, Музей Ґетті, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Роттердамський муніципальний архівd[2], Музей мистецтва Метрополітен[3][4], Музей Грунінгеd, KBR, Центральний музей Утрехта, Рейксмузей, Музей Франса Галса, Музей Гронінгена, Мауріцгейс, Альбертіна, Музей мистецтв Філадельфії, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Ермітаж, Монреальський музей красних мистецтв, Національний музей у Варшаві, Національна галерея, Боннефантенмузеумd, Національна галерея Вірменії, Баварські державні колекції картинd, Rijksmuseum Twenthed, Musée de la Chartreuse de Douaid, Страсбурзький музей образотворчого мистецтва, Музей Фіцвільяма, Currier Museum of Artd, Клівлендський музей мистецтв, Rhode Island School of Design Museumd, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Vanderbilt University Fine Arts Galleryd, Державна картинна галерея (Карлсруе), Museum Arnhemd[5], Королівські музеї витончених мистецтв[6], Rijksprentenkabinetd, FelixArchiefd, Princeton University Art Museumd, Міський музей «Лакенхал» (Лейден)[7][7], Музей Валкгоф-Кам[8], Michael C. Carlos Museumd[9], Elisabeth Orphanage Museumd[10], National Museum Paleis het Lood[11], Музей фюрера, Берлінська картинна галерея, Musea Brugged, Musée des Beaux-Arts de Quimperd, Морганівська бібліотека і музей, Гамбурзька картинна галерея, Художній музей Базеля, Державний музей образотворчих мистецтв імені О. С. Пушкіна, Speed Art Museumd, Музей мистецтва та історії культуриd, Національна галерея Шотландії, Музей Тейлора, Wadsworth Atheneum Museum of Artd, Picker Art Galleryd, Художній музей Крокера, Shipley Art Galleryd, Музей Боуз, Кінгстон-Лейсі, Ferens Art Galleryd, Реннський музей образотворчого мистецтва і Print Collectiond[12]

CMNS: Гендрік Гольціус у Вікісховищі

Ге́ндрік Го́льціус (нід. Hendrik Goltzius 1558 — 1 січня, 1617, Гарлем) — нідерландський гравер і художник, представник династії нідерландських граверів і художників доби маньєризму.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в сільській місцевості, котра нині відійшла до території Німеччини (муніципалітет Брюгген, земля Північний Рейн-Вестфалія). Родина перевезла трирічного сина у місто Дуйсбург. Батько був вітражним майстром. У дитинстві хлопець мав опіки правої руки, що не завадило допомагати батькові у майстерні і здобути первісну художню освіту. Іноді Гендрік наділятиме власних персонажів скаліченою правою рукою у власних малюнках.

Художня освіта[ред. | ред. код]

Власну художню освіту удосконалював в майстерні художника Дірка Волькертсена Корнгерта (1522—1590), майстерного гравера, літератора і гуманіста. Сам почав опановувати графічну техніку з 1575 року. Разом із Корнгертом перебрався у місто Гарлем. Відомо також, що навчався у художника Ламберта Ломбарда (1506—1566).

В ранній період в місті Гарлем за сприяння видавця Філіпа Галле виконав серію гравюр «Історія Лукреції», легендарної героїні з історії Стародавнього Рима. Художник і надалі не втратить зацікавленості в серіях і буде автором декількох графічних серій («Апостоли», «Поєднані алегорії», «Сім планет», Боги античного пантеону, «Життя Богородиці») .

Шлюб за розрахунком[ред. | ред. код]

У віці 21 рік Гендрік Гольціус узяв шлюб із заможною жінкою, що була помітно старшою за нього. Це надало можливість заснувати власний бізнес.

Подорож до Німеччини і Італії[ред. | ред. код]

1590 року 32-х річним майстром він створив подорож через Німеччину до Італії. Тодішні Гамбург і Мюнхен мало що могли запропонувати художникові, що цікавився графікою і її технологіями, а твори декоративно-ужиткового мистецтва його цікавили мало. Через Венецію, Болонью і Флоренцію він прибув у Рим 10 січня 1591 р. Ймовірно, тільки мистецькі скарби римських церков і соборів, а також приватних збірок справили на нього найбільше враження (він бачив Геракла Фарнезе, твори Полідоро да Караваджо, Рафаеля Санті тощо). Про це свідчать замальовки того періоду та декілька майстерних портретів-малюнків відомих на той час митців (що роками працювали в Італії), серед котрих Джованні да Болонья, П'єтро Франкавілла, Джованні Страдано. Він дещо поспіхом покинув Рим вже в квітні, аби дістатися Неаполя і Поццуолі, а потім повернувся до Рима. Художник разом із співвітчизниками третього серпня покинули папську столицю і вирушили додому через Болонью, Венецію, Тренто і Мюнхен.

1591 року восени він повернувся до міста Гарлем.

Звернення до живопису олійними фарбами[ред. | ред. код]

Лише у віці 42 роки він звернувся до живопису олійним фарбами. Сюжети його картин не надто виходили за межі сюжетів нідерландських художників-маньєристів чи майстрів з німецьких князівств («Даная», 1603, «Адам» і «Єва», «Обрізання Христа за єврейською традицією», «Старий купує прихильність молодички за гроші», «Мінерва», «Венера, Амур і сатир», 1616). В картинах мав схильність до використання незвичних ракурсів і чудернацького, неприродного відтворення людських фігур і м'язів.

Гільдія Св. Луки в Гарлемі[ред. | ред. код]

Важливою сторінкою художнього життя в Гарлемі стало заснування місцевої гільдії Св. Луки з ініціативи Карела ван Мандера, Гендріка Гольціуса та Корнеліса ван Гарлема. Навчальний заклад копіював вже засновані художні академії в містах Рим та Флоренція. Вся трійця була представниками стилю північного маньєризму, що перетворило місто на відомий центр національного маньєризму в Голландії разом із Утрехтом.

Таким чином 1600 (або раніше) року Гендрік Гольціус посприяв заснуванню у місті художньої академії, де існувала і школа для малювання з античних скульптур і оголеної натури.

Художня манера[ред. | ред. код]

Гендрік Гольціус. «Венера і Марс, захоплені в ліжку Вулканом»

Художня манера митця цілком укладалась в стилістику північного маньєризму з її культом віртуозного малюнка, посиланнями на авторитети відомих італійських майстрів, правом на виправлення реальних вражень від натури на штучні схеми привабливості і грації, що приводило до ненатуральності і вигадливості композицій. Особливості художньої манери митця надзвичайно повно відбилися в його малюнках і гравюрах.

Тим не менше, діапазон сюжетів в творах Гендріка Гольціуса був помітно більшим, ніж у Бартоломеуса Шпрангера. Звертання Гендріка Гольціуса до живопису олійними фарбами (що приносив прибутків більше гравюр) призвело до передачі друкарні учням і пасинку Якобу Матему. Продукція друкарні нібито не програла за якістю, але ідентифікувати графічну продукцію цього періоду важко через зближення і стирання індивідуальних манер різних митців майстерні.

Смерть[ред. | ред. код]

Гендрік Гольціус помер в місті Гарлем. Поховання відбулося в церкві Св. Бавона.

Учні майстра[ред. | ред. код]

Гендрік Гольціус мав власну майстерню і брав учнів. Він сприяв зростанню майстерності декількох голландських граверів, серед котрих —

Вибрані твори[ред. | ред. код]

Гендрік Гольціус. «Людина як вразлива мильна бульбашка», 1590 р. Державний музей (Амстердам)

Друкована графіка з робіт Г. Гольціуса[ред. | ред. код]

Гендрік Гольціус. «Прометей створює першу земну людину», 1589, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес
Гендрік Гольціус. «Меркурій», серія «Сім планет», 1597 р.

Боги античного пантеону[ред. | ред. код]

Серія «Євангелісти і апостоли»[ред. | ред. код]

Гравюри-портрети[ред. | ред. код]

Живопис і алегорії[ред. | ред. код]

«Алегорія лінивства»

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hendrick Goltzius (1558—1617): drawings, prints and paintings. Zwolle: Waanders; Amsterdam: Rijksmuseum; New York: Metropolitan Museum of Art; Toledo (Ohio): Museum of Art, 2003


Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Гендрік Гольціус