Генрик Батута

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генрик Батута

Генрик Батута (пол. Henryk Batuta) — вигаданий соціаліст, революціонер, польський комуніст, стаття про якого проіснувала у польській Вікіпедії у 2004—2006 рр. Відомий як приклад розкритої фальсифікації у Вікіпедії. Згідно його вигаданої біографії, Батута народився в Одесі в 1898 році, брав участь в громадянській війні в Росії, разом з Ернестом Хемінгуеєм брав участь в громадянській війні в Іспанії. Стаття про нього була створена 8 листопада 2004 року і проіснувала 15 місяців, поки не була включена в список статей на видалення.

Анонімний автор чи автори створили статтю у Вікіпедії з описом неіснуючої історичної постаті й через вісім місяців той самий чи інші автори стали додавати інформацію про вигаданого персонажа в інших статтях Вікіпедії, ймовірно, щоб зміцнити довіру до підробки і підвищити рейтинг статті в пошукових системах. За даними газетних статей ця містифікація була роботою групи людей, що називають себе «Армією Батути».

Розкриття фальсифікації[ред. | ред. код]

До тих пір, поки фальсифікація не була виявлена, стаття налічувала 10 речень і весь цей час залишалася «заготовкою», що, можливо, сприяло настільки довгому існуванню цієї фальсифікації. Стаття здобула популярність, коли замітки про неї з'явилися в польській «Газеті Виборчій» і журналі «Przekrój», а також в британському журналі «The Observer»[1][2][3].

Фальсифікація була виявлена, коли статтю внесли до списку статей на видалення. Навіть після того, як обман був розкритий, його автори намагалися переконати інших в достовірності Батути, надаючи помилкові бібліографічні дані і навіть завантаживши відретушовану в графічному редакторові фотографію, на якій була зображена табличка на будинку з написом «вулиця Генріка Батути». Містифікація була «офіційно» підтверджена 9 лютого 2006 року, коли польські «Газета Виборча» і тижневик «Przekrój»[4] опублікували статті про фальсифікацію.

Насправді у Варшаві є вулиця Батути[5], проте її назва походить від польського слова «batuta», яке означає «диригентська паличка».

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Konrad Godlewski (9 лютого 2006). Jak komunista Batuta katolików mordował. Gazeta Wyborcza. Архів оригіналу за 11 червня 2009. Процитовано 19 лютого 2006. 
  2. Henryk Batuta — żył 15 miesięcy. Przekrój weekly. June 2006. Архів оригіналу за 22 лютого 2007. Процитовано 19 лютого 2006. 
  3. Bell tolls for Hemingway's fake comrade | Technology | The Observer. Архів оригіналу за 3 березня 2007. Процитовано 28 липня 2012. 
  4. Henryk Batuta — żył 15 miesięcy. Przekrój weekly. June 2006. Архів оригіналу за 22 лютого 2007. Процитовано 19 лютого 2006. 
  5. mapa.szukacz.pl. mapa.szukacz.pl. Архів оригіналу за 8 серпня 2020. Процитовано 10 січня 2020.